Wat leuk dat je voor de eerste keer naar Egypte gaat reizen! Dit kun je straks eindelijk afstrepen van je bucketlist. Voordat je naar Egypte reist, is het handig om te weten waar je rekening mee kunt houden tijdens je reis. Je kent de cultuur en de taal niet, en je weet misschien niet zo goed wat je kunt verwachten. In dit blog delen wij handige insider kennis met jou, om je eerste keer naar Egypte een stuk fijner en gemakkelijker te maken.
Hoe zit het bijvoorbeeld met je visum, het tijdsverschil, de taal, de cultuur, tradities en gebruiken in het land? Is Egypte een veilig land om zelf te reizen, of doe je dit liever met een lokale reisorganisatie zoals Kingfisher Tours? Met onze tips ga je goed voorbereid op reis. Heb je zelf tips, of vragen? Laat een reactie achter.
Egypte is een intrigerend land en het kent één van de oudste beschavingen ter wereld. Het is een plek van kamelen, farao’s, tempels, tombes, goden en piramides. Laat je betoveren door de verscheidenheid aan kleuren van het zand en de prachtige sterrenhemel. Het is een land van uitersten. Droogte en stilte in de woestijn, drukke gezelligheid en lawaai in een metropool Caïro. In provinciestadjes zoals Luxor en Aswan ervaar je een lokale Arabische sfeer en in badplaatsen zoals Sharm el Sheikh en Hurghada vind je luxe en comfortabele resorts aan de Rode Zee.
Met onze informatie en tips haal jij het beste uit je reis naar Egypte!
Als je gaat reizen naar Egypte heb je een visum nodig. Dit visum koop je voor $ 25 op het vliegveld van aankomst. Blijf je alleen in Sinai, bij Sharm el Sheikh? Dan kun je gratis een ‘Sinai Only visum’ aanvragen.
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na je vertrek uit Egypte. Belgen kunnen ook reizen met een elektronische identiteitskaart en hebben dan een losse pasfoto nodig voor het visum. Wil je als Belg langer dan een maand blijven? Dan heb je een internationaal paspoort nodig, zonder extra foto.
Meer informatie over het visum vind je hier.
In Egypte betaal je met Egyptische Ponden (EGP). Zorg altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt als je gaat reizen naar Egypte, want in sommige delen van Egypte is een beperkt aantal pinautomaten beschikbaar. Wil je geld opnemen in Egypte? In de grote hotels kun je altijd pinnen. Het is vaak goedkoper om je bankpas te gebruiken dan je creditcard. Zet je Nederlandse bankpas wel op ‘wereld’, anders werkt hij niet.
Accepteer nooit kapotte, incomplete bankbiljetten als wisselgeld, want hier kom je in Egypte moeilijk vanaf. Bekijk de waarde van de Egyptische pond ten opzichte van de Euro voordat je contant geld pint.
Als lokale reisspecialist krijgen wij regelmatig de vraag of het veilig is om naar Egypte te reizen. Veel informatie die je vindt via Google is achterhaald, en berichten spreken elkaar tegen. In dit blog hebben wij alle feiten voor je op een rij gezet, met betrekking tot veiligheid in Egypte. Je vindt hier het laatste reisadvies, onze ervaring als inwoners van Egypte en de ervaringen van onze gasten.
Als vrouw kun je prima alleen over straat in Egypte. Het is wel fijn om kleding te dragen met lange mouwen en een lange broek. Het is niet nodig om een hoofddoek te dragen, maar neem wel een sjaal mee om je schouders en borst mee te bedekken. Lange blonde haren kun je het beste in een staart of knot doen. Hiermee voorkom je starende blikken en daarnaast is het vaak veel te warm in Egypte om je haar los te dragen.
Beland je in een situatie waar je niet op zit te wachten (vervelende verkopers bijvoorbeeld)? Focus je gewoon op iets anders, zoals op je telefoon. Of je zegt gewoon ‘la shoekran’, wat ‘nee bedankt’ betekent.
In Egypte kun je ’s avonds veilig over straat. Vooral in de gebieden met hotels is er veel sociale controle en verder heeft ieder hotel eigen beveiliging, die jou graag helpt.
Grote hotels hebben allemaal een pinautomaat waar je veilig kunt pinnen, maar ook de pinautomaten bij de banken zijn goed beveiligd.
Je kunt makkelijk alleen reizen in Egypte, maar het is leuker om een bezienswaardigheid te bezoeken met een gids. Zeker wanneer een gids zelf archeoloog of Egyptoloog is, is dit een enorme toevoeging aan je ervaring. Hij vertelt je over de geschiedenis van de farao’s, maar ook over het dagelijkse leven van de Egyptenaren. Met een gids is er daarnaast meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld langer in een tombe blijven. Ook is het fijn om iemand bij je te hebben die je beschermt tegen opdringerige verkopers.
Egypte kent twee seizoenen, de winter en de zomer. In de winter (december-februari) dragen de Egyptenaren winterjassen maar is het overdag nog steeds begin 20 °C. In de avond kan het afkoelen tot 5 °C. In de zomer (mei-september) wordt het erg heet in Egypte, met temperaturen van soms wel 50 °C. Lees meer over het klimaat en de beste tijd om naar Egypte te reizen.
In Egypte kennen ze – na jarenlange afwezigheid – sinds april 2023 weer een zomertijd en wintertijd. Gedurende het hele jaar is het in Egypte één uur later dan in Nederland en België.
Lees hier meer over tijdsverschil in Egypte
In Egypte spreken ze Egyptisch-Arabisch. Dit is een dialect van het Arabisch, zoals Limburgs een dialect is van het Nederlands.
Sinds een aantal jaar is het niveau van de Engelse lesstof aanzienlijk verbeterd op scholen. In de toeristische gebieden spreekt nagenoeg iedereen Engels. Ga je wat meer het binnenland in? Dan zou het goed kunnen dat je mensen tegenkomt die geen Engels spreken.
Lees meer over de taal in Egypte en download hier de woordenlijst met handige Egyptisch-Arabische woorden.
In Egypte kun je je normale Nederlandse stekkers gebruiken. De stopcontacten hebben 200-220 Volt, maar soms schommelt het voltage dus laat apparaten niet onnodig aan staan. Niet alleen voor de levensduur van je apparatuur, maar vooral omdat er een elektriciteitstekort is in Egypte.
Het telefoonbereik is in het grootste deel van Egypte goed, tenzij je diep de woestijn in gaat. Bij Vodafone kun je heel gemakkelijk een Egyptische simkaart kopen en opwaarderen. Bij Kingfisher Tours krijg je bij boeking van een rondreis, groepsreis of excursie vanaf de Rode Zee een gratis eSIM met 1 of 3 GB erop.
Het internet in de 3* accommodaties is matig en zelfs in 4* hotels en hoger vind je het vaak alleen in de lobby. Met je Egyptische Vodafone simkaart of eSIM kun je overal gebruik maken van 4G. Heb je stabiel internet nodig gedurende je reis, omdat je bijvoorbeeld wilt werken? Koop een dongel en een Vodafone simkaart met internet. Hiermee ben je overal voorzien van internet (behalve diep in de woestijn).
Zeker 90% van de bevolking in Egypte is Islamitisch. Het overige gedeelte zijn grotendeels (christelijke) Kopten. Maar waarom is dit belangrijk om te weten als je op reis gaat naar Egypte?
Zowel moslims als Kopten dragen bedekkende kleding. Respecteer de cultuur door, zeker in de wat minder toeristische gebieden, je benen en schouders te bedekken. Dit geldt voor vrouwen, maar ook voor mannen. Respecteer het land en haar Islamitische cultuur, door je aan de volgende zaken te houden.
In dit blog lees je meer over Religie in Egypte. Meer informatie over reizen tijdens de Ramadan vind je in dit blog.
Egyptenaren hebben een hele ontspannen levensstijl en mentaliteit, heel anders dan hoe wij dit in Nederland gewend zijn. Pas je aan aan dit relaxte, stressvrije ritme. Het is in Egypte erg onbeleefd om meteen ter zake te komen, bijvoorbeeld wanneer je iets koopt in een winkel. Neem de tijd om een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken wanneer je bij een Egyptische familie thuis komt.
Mannen kussen of knuffelen elkaar openbaar op straat, maar lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen is niet gepast. Begroet Egyptenaren van het andere geslacht door een hand op je hart te leggen en te knikken. Wanneer je iemand begroet van hetzelfde geslacht, is een slappe en verlengde handdruk gebruikelijk.
Het is in Egypte heel belangrijk om fooi te geven. Fooi (baksheesh) is namelijk een verkapt onderdeel van het salaris van de Egyptenaar. Het minimumloon is laag in Egypte, en de gemiddelde Egyptenaar heeft de fooi nodig om te kunnen voorzien in zijn of haar levensbehoeftes. Voor iedere vorm van hulp die je krijgt, dien je fooi te geven. Denk hierbij aan de taxichauffeur, de jongen die je helpt met je bagage, iemand die je de weg wijst op straat en je gids. Egyptenaren geven elkaar onderling ook fooi.
Hoe doe je dit dan precies, en welke bedragen zijn gepast? Lees het blog over fooi in Egypte.
Egypte is met haar woestijnklimaat zeer droog. Er valt bijna geen regen, waardoor het water voor landbouw, douchen, toiletten, koken en zwembaden allemaal uit de Nijl moet worden gehaald. Het komt best wel eens voor dat er onvoldoende water is, waardoor er een aantal dagen een erg lage waterdruk is en soms zelfs even helemaal geen stromend water beschikbaar is.
Hotels schakelen over op hun zelfvoorzienende waterreserves, maar de lokale bevolking heeft dit vaak niet. Wees dus zuinig met je watergebruik. Gebruik je handdoek meerdere malen, laat het water uit de kraan niet zomaar stromen en neem geen urenlange douche.
Officieel is het leidingwater in Egypte veilig om te drinken. Het wordt wel afgeraden, omdat er veel chloor aan het water wordt toegevoegd. Kook, filter of desinfecteer het water voor gebruik, of koop mineraalwater in de supermarkt, bij een straatverkoper of kiosk. Controleer wel of de dop van de fles niet eerder is geopend, je kunt dit zien doordat er een cellofaan sluiting op zit. Op sommige plekken worden de waterflessen gewoon gevuld met leidingwater want de locals drinken dit wel gewoon.
De mythe dat ijsblokjes ingevroren bacteriën zijn willen we direct even teniet doen. Ijsblokjes in de restaurants, cafés en barretjes kun je prima in je drankje doen. Dit is gewoon kraanwater of horeca-ijs. Te koud drinken als je lichaam warm is, is wel slecht te verdragen voor je maag en kan dus problemen veroorzaken. Waar je verder op moet letten zijn de salades die soms staan in een buffet zoals op de Nijlcruiseboten. Doordat je meerdere uren kunt eten van de buffetten, staat het eten vaak wat langer buiten de koeling en kunnen de salades gaan broeien. Eet dus rustig je salade, maar wel als je zeker weet dat het net vers is klaar gemaakt en vraag er eventueel een limoentje bij om erover te sprenkelen.
Egypte staat natuurlijk bekend om de piramides en de zonnige all inclusive resorts aan de Rode Zee. Maar dit bijzondere land heeft veel meer te bieden, zoals prachtige tempels en tombes. Ga je reizen naar Egypte? Bezoek met een gids een onbekende plek, zoals de El Fayoum oase, waar je kunt sandboarden en overnacht onder de fonkelende sterrenhemel. Of ga op avontuur met een local en eet bij zijn familie thuis. Onze gasten noemen deze ervaringen altijd als één van de hoogtepunten van hun rondreis of excursie.
Als je gaat reizen naar Egypte is het bijna onmogelijk om de Egyptische gastvrijheid aan je voorbij te laten gaan. Ben je op zoek naar een authentieke ervaring? Ga eten bij een Egyptische familie thuis, waar je zult worden overladen met traditionele Egyptische gerechten. Er is altijd meer dan genoeg, en voor de kinderen wordt vaak speciaal patat gebakken, met een gebraden kippetje.
Wij raden zeker aan om eens buiten je hotel te gaan eten. In Caïro, Luxor en Aswan vind je gezellige lokale restaurants waar je goed, veilig en voor een leuk bedrag overheerlijk kunt eten.
Is het veilig om op straat eten te kopen in Egypte? In de lokale theetuinen kun je heerlijke drankjes drinken. Wanneer je iets wilt eten op straat, kijk dan waar de locals zich bevinden. Zie je dat veel locals bij een bepaald eettentje iets kopen? Dan kun je daar prima terecht.
‘Ik heb 6 maanden in Egypte gereisd en alles gegeten in Egypte. Ik had nergens last van. Dat was in Indonesië wel anders.’ – Marleen Siers, Projectmanager bij Kingfisher Tours
In Egypte kun je reizen per vliegtuig, trein, taxi of fiets. In Luxor en Aswan is het bijvoorbeeld leuk om een fietstocht te maken. De meeste fietsen zijn niet te vergelijken met je eigen fiets thuis, dus maak eerst een proefrondje voordat je vertrekt. Vraag ook altijd een slot mee, zodat je de fiets goed kunt vastzetten.
In het verkeer in Egypte is het belangrijk dat je meegaat met de stroom, oftewel ‘go with the flow’. Maak vooral geen onverwachte moves en kijk altijd goed naar links en naar rechts. Het is in Egypte niet ongebruikelijk dat er tegen het verkeer wordt ingegaan, vooral met ezelkarren en brommers.
Als je een taxi neemt in Egypte, is het handig om de prijs af te spreken voordat je instapt. Zorg dat je gepast geld bij je hebt – vaak heeft een taxichauffeur geen wisselgeld, of hij doet alsof – en betaal altijd achteraf. Bij de receptie van het hotel vind je vaak een lijst met richtlijnen.
Wil je op straat een taxi nemen? Kies bij voorkeur een rijdende taxi en niet een plek waar meerdere taxi’s achter elkaar staan. Een wachtende taxi is vrijwel altijd duurder dan een rijdende.
Als vrouw alleen kun je ook best een taxi nemen. Ga achterin zitten en laat de bijrijdersstoel leeg. Houd een beetje afstand van de chauffeur. Zo geef je duidelijk aan dat je écht alleen geïnteresseerd bent in de taxirit.
Steeds meer taxi’s in Egypte zijn uitgerust met een taximeter. Schrijf voor je instapt altijd even het taxinummer op, dat vermeld staat op de buitenkant van de taxi en op het dashboard. Dit is handig voor als je per ongeluk iets vergeten bent in de taxi.
Lees meer over reizen met het openbaar vervoer in Egypte in ons blog.
Wij hopen dat we je voldoende informatie hebben gegeven zodat jij een ontspannen en fijne vakantie kunt hebben in het prachtige, gastvrije Egypte. Graag geven wij nog een korte samenvatting.
Wat zijn de do’s en don’ts in Egypte? Kun je alcohol drinken in het openbaar, of topless zonnen? In dit blog lees je de do’s en don’ts en gewoontes in Egypte. Ga goed voorbereid op reis!
Voor reizen naar Egypte hoef je van tevoren geen visum aan te vragen, je kunt dit gewoon op het vliegveld kopen. Sinds kort kun je ook online een E-visum kopen via de officiële en niet commerciële
Alle feiten op een rij: het huidige reisadvies, onze eigen ervaringen als inwoners van Egypte én de mening van mensen die hier recent op vakantie waren.