Gewoontes in Egypte: Wat zijn de do’s en don’ts tijdens je reis?

Egypte is een prachtig land om te bezoeken en gelukkig is het tegenwoordig ook veilig om naar Egypte te reizen. Dit moderne Islamitische land kent wel een andere cultuur dan wij, met andere gewoontes en gedragsregels. Wat kun je wel en niet doen tijdens je reis in Egypte, uit respect voor de Egyptenaren en hun cultuur? Voorkom lastige of gekke situaties en voel je volledig op je gemak met onze tips en informatie over gewoontes in Egypte.

Wij wonen al meer dan 20 jaar in Egypte, met veel plezier. Op basis van onze ervaring delen deze do’s en don’ts met jou.

Vrouw in gepaste kleding, armen en benen bedekt en hoofddeksel in de moskee in Caïro

Gewoontes in Egypte: de DO’s

Zoals ieder land, kent ook de Egyptische cultuur ongeschreven gedragsregels. Laat je volledig onderdompelen in de cultuur van dit land, door de gewoontes in Egypte niet alleen te respecteren, maar er ook plezier in te hebben. Houd er rekening mee, maar geniet vooral van de interactie met de Egyptenaren en leer over deze prachtige cultuur.

Dit zijn de do’s in Egypte:

 1. Respecteer de Egyptenaren door je in te lezen over de Egyptische cultuur. Dit ben je nu dus al aan het doen!
 2. Bedek (zowel als man als als vrouw) je schouders en knieën op straat. In een moskee bedek je (als vrouw) ook je hoofd. We schreven een apart blog over gepaste kleding tijdens je Egypte reis.
 3. Één van de belangrijke gewoontes in Egypte is het geven van fooi. Geef fooi aan iedere Egyptenaar die jou een dienst verleent. Egyptenaren die werkzaam zijn in de dienstverlenende sector zijn namelijk financieel afhankelijk van de fooien.
 4. Geef uit respect een Egyptische man een hand en begroet een vrouw met een hoofdknik, terwijl je je hand op je hart houdt.
 5. Samen thuis dineren is één van de Egyptische gewoontes waar je veel plezier aan kunt beleven. Word je uitgenodigd bij een Egyptische familie thuis? Breng een kleinigheidje mee, zoals een doos chocolade en iets leuks voor de kinderen.
 6. Als je hebt gegeten bij een Egyptische familie, complimenteer de kok(kin) voor het heerlijke eten.
 7. Egyptenaren vinden het fantastisch als je een paar Arabische woordjes spreekt. Leer voordat je op reis gaat wat woorden en uitdrukkingen, zoals ‘dankjewel’ en ‘goedemorgen’.
 8. Ga tijdens de Ramadan achterin zitten in het restaurant. Je kunt best eten tijdens de uren dat er gevast wordt, maar het is onbeleefd om tijdens de Ramadan in het openbaar op straat te eten. Ga je op reis tijdens de Ramadan, lees dan dit blog.
 9. Blijf vriendelijk tegen de oh zo vervelende verkopers. Heb je geen interesse? Zeg vriendelijk ‘la, shoekran’, wat ‘nee, bedankt’ betekent, glimlach en loop weer verder. Blijven ze aandringen? Vertel dat je écht geen interesse hebt. Beleefdheid en vriendelijkheid zijn belangrijke gewoontes in Egypte.
 10. Egyptenaren zijn trots op hun land en leren graag van andere culturen. Neem de tijd voor een gesprekje en vertel wat jij zo mooi en bijzonder vindt aan Egypte (bijvoorbeeld de geschiedenis, de culturele schatten of het eten).
Religie in Egypte - praten over politiek en religie met Egyptenaren
Ga in gesprek met de lokale bevolking en vertel wat jij zo mooi vindt aan Egypte, vinden ze leuk.

Gewoontes in Egypte: de don’ts

Als je rekening houdt met deze do’s en gewoontes in Egypte, geniet je maximaal van de Egyptische gastvrijheid en cultuur. Maar wat kun je beter niet doen in Egypte? Egypte is een Islamitisch land en religie is belangrijk in de Egyptische cultuur. Houd hier rekening mee tijdens je reis.

Wat zijn de gewoontes in Egypte waar je rekening mee moet houden? Wat kun je echt niet doen in Egypte?

Dit zijn de belangrijkste don’ts:

 1. Spreek nooit neerbuigend over religie, want het grootste deel van Egypte is (modern) Islamitisch. Respecteer het Islamitische geloof en alles wat daarbij komt kijken.
 2. Betreed nooit een moskee met blote schouders, knieën en een onbedekt hoofd, uit respect voor het geloof. Hier lees je meer over gepaste kleding in Egypte.
 3. Egyptenaren gaan minder bloot gekleed dan wij in het westen. Waar het bij ons vrij normaal is om topless te zonnen, is dit in Egypte een absolute don’t. Ook bij de grote resorts aan de Rode Zee raden wij je aan een bikini of badpak te dragen.
 4. Lichaamscontact in het openbaar is een absolute don’t. Denk hierbij aan het vasthouden van elkaars hand, kussen, knuffelen en seks in het openbaar.

Als je een westerse film op je hotel TV bekijkt zijn de bedscènes eruit uitgeknipt en gaat de film gewoon de volgende ochtend al brood roosterend in de keuken weer verder.

5. Breng geen wijn (of andere alcoholische dranken) mee naar een Egyptische familie. De meeste Egyptenaren zijn Islamitisch en drinken geen alcohol.
6. Houd nooit de palm van je hand voor iemands’ gezicht, want dit is onbeleefd in Egypte.
7. Richt als man nooit het woord tot een onbekende Egyptische vrouw. Dit is ongebruikelijk in Egypte. Dit betekent niet dat je helemaal niks kunt zeggen tegen een Egyptische vrouw. Wil je vragen of je er even langs mag in de supermarkt, zeg dan: Pardon. In het Arabisch: law samahti (Lauw sa-mag-ti). Tegen een man zeg je law samaht (Lauw sa-magt).
8. Zoek als man geen oogcontact met een Egyptische vrouw, want dit is onbeleefd en dit kan ervoor zorgen dat de vrouw zich ongemakkelijk voelt.
Het is beter om geen lokaal (niet-toeristisch) café te betreden als vrouw alleen. Als vrouw in Egypte is het ongebruikelijk om alleen iets te drinken of eten buiten de deur.
9. Maak geen foto’s van Egyptenaren zonder daar toestemming voor te vragen. Dit geldt met name voor Egyptische vrouwen.
10. Fotografeer nooit objecten voor staatsveiligheid, zoals checkpoints of een politiebureau, want dit is verboden in Egypte.
11. Koop geen foute souvenirs tijdens je reis door Egypte, zoals namaakproducten. Ga liever voor verantwoorde alternatieven, zoals deze authentieke Egypte souvenirs.

Met deze do’s en don’ts en informatie over gewoontes in Egypte, hopen wij dat je niet in gekke of ongemakkelijke situaties belandt tijdens je reis. Toon respect voor de lokale cultuur in Egypte, maar geniet vooral van de warmte en de gastvrijheid van de Egyptenaren.

Wil je meer weten over de cultuur, tradities en gebruiken in Egypte? Lees dan ons blog hierover.

Deze blogs vind je misschien ook interessant