Eten bij locals in Luxor
Dorpswandeling en eten bij Egyptische familie

Excursieduur 3 uur | Prijs € 25,- p.p. bij 4 personen / € 35,- p.p. bij 2 personen

​Excursie highlights

  • Een middagje ‘weg van de gebaande paden’!
  • Maak kennis met de minder toeristische kant van Luxor: het plattelandsleven op de Westbank.
  • Bezoek een Egyptisch plattelandsdorpje samen met een Engelstalige local.
  • Maak kennis met zijn familie en geniet van een traditioneel Egyptische maaltijd bij zijn familie thuis.
  • Inclusief korte motorboottocht over de Nijl.


  • excursieProgramma
  • PRIJSINFORMATIE

Het eten met locals in Luxor kun je elke dag van de week boeken.

1. Pick up vanaf je hotel

Bereid je voor op een middagje ‘weg van de gebaande paden’! Je wordt bij het hotel opgehaald door iemand van het Kingfisher Tours team.

2. Korte motorboottocht naar lokaal dorpje op de Westbank

Leven langs de Nijl vrouwen locals

Voor veel toeristen blijft het bezoek aan de Westbank beperkt tot de toeristische hoogtepunten: de Vallei der Koningen en de tempel van Hatsjepsut. Het échte Egyptische leven speelt zich echter af in de kleine plattelandsdorpjes die als een lint over de Westoever slingeren. En dat is waar we vanmiddag op bezoek gaan.

Bij de boot ontmoet je Ahmed, je Engelstalige begeleider van vandaag. Ahmed woont met zijn familie aan de Westkant van Luxor, waar het leven een paar tandjes rustiger gaat dan aan de Oostelijke stadszijde. Hij is geen archeoloog/Egyptoloog zoals de privégidsen bij de culturele excursies, maar een lokale familievriend van Miriam en Bakr (de oprichters van Kingfisher Tours). Hij vertelt je niet over het Oude Egypte, maar neemt je mee in het dagelijks leven van de Egyptenaren van nu.

In ongeveer 20 minuten vaar je met een motorboot naar het dorpje waar Ahmed’s familie al eeuwenlang woont. Vanaf het water heb je ‘van buitenaf’ alvast een beetje zicht op het plattelandsleven langs de Nijl.

Platteland gekleurd huis eten bij locals

3. Welkom op de Westbank

Zodra je van de boot stapt, wordt direct duidelijk dat je hier aan de Westkant geen ‘toerist’ meer bent. Hier in de dorpen ben je echt een gast van de familie, waardoor de sfeer een stuk relaxter en opener is dan aan de Oostelijk stadzijde. Geen opdringerig toeristisch gedoe, gewoon een ontspannen wandeling met 1 van de inwoners van het dorp.

Bij aankomst is de omgeving eerst nog groen, maar al snel zie je de eerste huisjes verschijnen. Wanneer je dit deel van Luxor op de kaart bekijkt, zie je dat de dorpjes zich als een aaneengesloten lint door het landschap slingeren. Het ene dorp gaat als het ware direct in het andere over.

Straatbeeld Luxor met wandelende vrouwen eten bij locals

4. Dorpswandeling met local

‘Salam Aleikum’! In het land van de eeuwige zon leeft iedereen buiten. Zodra je het dorp inloopt word je dan ook hartelijk begroet door mensen die op een bankje voor hun huis zitten. In deze hechte gemeenschap wordt geen onderscheid gemaakt tussen bezoeker of inwoner, christelijk of moslim. Iedereen wordt gelijk ontvangen met een Arabisch ‘vrede zij met u’ en binnen hetzelfde dorp wonen mensen met een verschillend geloof dwars door elkaar.

De families in de dorpen langs de Nijl wonen hier vaak al eeuwenlang en vormen een hechte gemeenschap. Het zijn grote families met een traditie van hard werken op het land, zorgen voor elkaar en het gezamenlijk opvoeden van de vele kinderen. Er is veel leven op straat en de sociale controle is hier veel sterker dan in de stad.

​Je lokale begeleider neemt je mee op een wandeling door het dorp die ongeveer drie kwartier duurt en je kunt hem alles vragen over hoe het dagelijks leven op de Westbank eruit ziet. School, werk, familietradities: Ahmed vertelt je er graag over.

5. Eten met locals: Egyptische maaltijd bij de familie thuis

Na de wandeling is het tijd voor een traditionele Egyptische maaltijd. De vrouw des huizes heeft een uitgebreide maaltijd bereid en als je wilt, mag je als vrouw ook even een kijkje in de keuken nemen.

En dan is het tijd voor een uitgebreide maaltijd in Egyptische stijl. Het eten wordt geserveerd op een dienblad met allemaal losse bakjes, zodat je zelf kunt kiezen wat je wilt:
• Brood met kruidige dips zoals zoals baba ganough (sesampasta met gerookte aubergine erdoorheen), tahina dip en molokhiya (dip van groene groentes).
• Versgemaakte soep.
• Kofta (gehaktballetjes in tomatensaus).
• Vegetarische moussaka.
• Frisse salades.
• Pastagerechten zoals macaroni en Egyptische rijst.
• En natuurlijk een gebraden kippetje.

‘Bil hana wi sjifa’! (Eet smakelijk!)

6. Transfer terug naar hotel

Soms vaar je na het eten direct terug naar de stad, maar soms is het spontaan ook zó gezellig dat er na het eten leuke situaties ontstaan: een potje voetballen met de kinderen, een gezamenlijk kaartspelletje of zelfs buiten waterpijp roken met opa op de bank voor het huis.

Dit is typisch voor de Egyptische levensstijl: go with the flow en we zien wel hoe het leven loopt!​

Ervaringen van anderen

profile-pic
profile-pic

Het was prettig dat Miriam ons zelf kwam begroeten in ons hotel, alles is zeer persoonlijk op deze manier

Van het begin tot het einde van de reis liep alles op rolletjes.

Onze chauffeur was zeer ervaren en van de gids hebben we veel geleerd. Heel fijn was dat hij perfect Nederlands sprak, waardoor we ook veel vragen over het dagelijkse leven in Egypte konden stellen. Het was prettig dat Miriam ons zelf kwam begroeten in ons hotel, alles is zeer persoonlijk op deze manier.

Genoten hebben we van de tocht per caleche, we hebben vooraf getwijfeld of we dat wel zouden doen, maar het was geweldig! Ook de koetsier vertelde onderhoudend over de stad en de rit over de markt was een hoogtepunt! We zijn niet meer zelf de stad in gegaan maar hebben nog een uurtje op het terras aan de Nijl gezeten. De volgende dag zou het een drukke dag worden, een dag die veel indruk heeft gemaakt!

Wat wij ook heel erg leuk vonden was de lunch, dat was echt Egyptisch eten! Ook hier weer zeer attent personeel. Was dit restaurant speciaal voor ons besproken? Het was een onvergetelijke reis!

Ik hoop in de toekomst terug te komen mijn man en zal dan zeker weer kontakt met Kingfisher Tours opnemen.
Voor nu hoop ik vooral dat de politieke situatie rustig zal blijven!

Review via: website
Type reis: 2daagse trip naar Luxor

Jopie en Susanne Spijkers | november 2012 -

Verrassend dat iedereen iedere keer op tijd was en hoe trots men is op hun land

Het is fantastisch gelukt om het ons helemaal naar onze zin te maken. Vanaf het moment op het vliegveld tot het moment naar het vliegveld. Ik was helemaal verbaasd dat iedere keer iedereen op tijd was en hoe trots men is op hun land. Rianne heeft genoten van de uitstapjes, ik natuurlijk ook en Dion heeft op school meteen zijn spreekbeurt over Egypte gehouden.

We komen zeker terug.

Review via: website

Familie Westerkamp | april 2009 -

Deze excursies vind je misschien ook leuk

Paardrijden in de woestijn bij Luxor | 3 uur
Staat paardrijden door de woestijn al jaren op jouw bucketlist? Tijdens deze 3 uur durende woestijnrit galoppeer je over de woestijnvlaktes bij Luxor.
Rondrit Luxor met paardenkoets en bezoek aan soukh | 2 uur
In een traditionele kalèche (paardenkoets) maak je een rondrit door Luxor. Ga weg van de gebaande paden en ontdek het dagelijks leven in de lokale straatjes en de soukh.
Excursie Karnak tempel en Luxor tempel | 4 uur
Bezoek de grootste tempel van Egypte (Karnak tempel) met een archeoloog of Egyptoloog als je privégids en sluit de dag na zonsondergang af in de prachtig verlichte Luxor tempel.

educate-me-cairo-6

Bewaren

Bewaren

Bewaren