Religie in Egypte

Praten over religie en politiek

Religie in Egypte

Egypte is een land met een rijke religieuze geschiedenis en het is de thuisbasis van een diverse bevolking met verschillende religieuze overtuigingen. Als je je wilt onderdompelen in de lokale cultuur en tradities, is het als reiziger essentieel om wat inzicht te hebben in het religieuze landschap van Egypte. In dit blog maak je kennis met de verschillende aspecten van religie in Egypte, waaronder de religieuze demografie, de oproep tot gebed, of je religieuze en politieke onderwerpen kunt bespreken met locals, en waarom wij het je niet afraden om door Egypte te reizen tijdens de Ramadan.

Verschillende religies in Egypte

Ongeveer 85% van de Egyptenaren is moslim. Bijna alle moslims in Egypte zijn soennieten, met een kleine minderheid sjiieten. De mensen in Egypte die geen moslim zijn, ongeveer 15%, zijn grotendeels Koptisch christen. Deze verdeling is dus wel even iets anders dan in Nederland/België, waar het merendeel van de bevolking tegenwoordig atheïstisch is/geen specifiek geloof aanhangt of in elk geval minder streng religieus is. In een resort aan de Rode Zee zul je hier weinig tot niets van merken, maar op rondreis door Egypte is het goed om je bewust te zijn van de religieuze verschillen.

Ondanks dat moslims en koptisch-christenen goed met elkaar samenleven in Egypte, heb je bijvoorbeeld in Caïro een Islamitische wijk en een Koptische wijk. Binnen deze wijken vind je dan ook karakteristieke bezienswaardigheden behorend bij deze religies die je kunt bezoeken. Denk hierbij aan de ‘Hanging church’ in de Koptische wijk en de moskee van Mohammed Ali in de islamitische wijk.

Koptische kerk in de Koptische wijk in Caïro - Religie in Egypte
Christelijke kerk in de Koptische wijk van Caïro

Oproep tot het gebed

Wanneer je buiten de badplaatsen aan de Rode Zee komt, hoor je 5 x per dag de ‘azaan’ – de oproep tot het gebed, uit de luidsprekers van de moskeeën schallen. De eerste oproep is met zonsopkomst tussen 3.30 uur en 5.30 uur, de laatste ongeveer twee uur na zonsondergang. Een oproep duurt een paar minuten, alleen die van vrijdag tussen de middag duurt langer, ongeveer een uur.

Sommige mensen vinden de zangerige oproep heel mooi, terwijl anderen het irritant vinden. Hoe dan ook is het een heel typerend en uniek geluid tijdens je reis door Egypte. Als je een lichte slaper bent is het daarom slim om oordopjes mee te nemen.

Praten over religie en politiek

Een gesprek over het atheïsme is in Egypte een vrij zinloze discussie. Er zijn echter genoeg andere interessante onderwerpen om over te praten en sinds de revolutie van 2011 praten de meeste Egyptenaren ook veel opener over politiek. Wel is het belangrijk om deze gesprekken met respect te benaderen, omdat politieke en religieuze opvattingen diep verweven kunnen zijn in de Egyptische samenleving en je wilt natuurlijk niemand beledigen.

Religie in Egypte - praten over politiek en religie met Egyptenaren
Ga in gesprek met de lokale bevolking en vertel wat jij zo mooi vindt aan Egypte, vinden ze leuk.

Reizen tijdens de Ramadan

Reizen tijdens de Ramadan is in Egypte geen probleem. De bezienswaardigheden en restaurants zijn gewoon open, zodat toeristen het rijke culturele erfgoed van het land kunnen blijven ontdekken. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met en respect te hebben voor de vastenperiode die moslims overdag in acht nemen. Het is aan te raden om je bescheiden te kleden en in deze periode niet in het openbaar te eten, drinken of roken. Eet je bijvoorbeeld in een restaurant, kies dan voor een plekje in de hoek in plaats van aan het raam. Lees hier meer informatie en tips over reizen tijdens de Ramadan.

Omarm de rijkdom van religie tijdens je reis

Religie speelt een belangrijke rol in de Egyptische samenleving en het kennismaken met een lokale religie geeft naar onze mening echt een toegevoegde waarde aan je reis. Van de oproep tot gebed tot het voeren van gesprekken over religie en politiek, Egypte biedt een unieke en diverse ervaring. Of je nu oude tempels gaat verkennen of wilt genieten van de levendige cultuur, het omarmen van de religieuze tradities van Egypte zal extra diepgang geven aan je reiservaring en blijvende herinneringen creëren.

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: