Is het veilig om naar Egypte te reizen: de huidige situatie | Kingfisher Tours

Is het veilig om naar Egypte te reizen: de huidige situatie

Laatste update: december 2021

Wanneer je van plan bent om op vakantie te gaan naar Egypte, dan heb je misschien al wel geprobeerd om via Google te achterhalen of het op dit moment veilig is om naar Egypte te reizen. Als lokale reisspecialist in Egypte krijgen wij die vraag in elk geval heel vaak van mensen. Want het is best lastig om vanuit Nederland/België een goed beeld te krijgen van de huidige situatie in Egypte! Veel informatie is achterhaald en verschillende websites spreken elkaar tegen. Daarom zetten wij op deze pagina alle feiten voor je op een rij: het huidige reisadvies, onze eigen ervaringen als inwoners van Egypte én de mening van mensen die hier recent op vakantie waren.

Let op: Vanwege het coronavirus in Egypte gelden er momenteel andere veiligheidsadviezen en -maatregelen in heel het land. Hier lees je de laatste updates over het coronavirus in Egypte en op de pagina waar je je nu bevindt, vind je informatie over de situatie vóór de uitbraak van corona. De informatie op onze website m.b.t. het coronavirus wordt dagelijks geupdate. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

PS. Wij checken iedere maand of de informatie op deze pagina nog up to date is, zodat je altijd een betrouwbaar beeld hebt van de huidige situatie in Egypte. Bovenaan deze pagina kun je zien wanneer de laatste update was.

De veiligheid in Egypte op dit moment

Wie een aantal jaar geleden (in 2011 en 2013) naar het nieuws keek, zag daar regelmatig beelden van politieke protesten en onrust in de Egyptische hoofdstad. Ineens was het Tahrirplein in Caïro niet meer de plek waar honderdduizenden toeristen het Egyptisch museum bezochten, maar de plek waar de Egyptische bevolking in opstand kwam tegen de overheid.

Vandaag de dag is het op het Tahrirplein weer rustig: op de plek waar tijdens de revolutie opstandelingen met spandoeken stonden, staan nu gewoon weer toeristen met een selfiestick. En de belangrijkste strijd die nu wordt gevoerd op het ‘plein van de vrijheid’ is de strijd om een perfecte foto van het enorme museumgebouw ;-).

Is het veilig om naar Egypte te reizen - werkbezoek cairo tahrirplein hotel

Werkbezoek in Caïro afgelopen maart: vanuit ons hotel kijken we uit op het Tahrirplein en het Egyptisch museum

Huidig reisadvies Egypte

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor de belangrijkste toeristische gebieden (Caïro, Luxor, de badplaatsen aan de Rode Zee en de Nijlroute tussen Luxor en Aswan) geen negatief reisadvies meer. De enige stukken die roodgekleurd zijn, zijn de ‘niet toeristische gebieden’, de woestijngebieden die grenzen aan onrustige landen zoals Libië (ten Westen van Egypte) en Israël (Noord-Oosten).

De situatie in Egypte is natuurlijk niet te vergelijken met die in een stabiel land als Nederland, maar Amerikanen en Aziaten komen eigenlijk al jaren weer naar Egypte. En gelukkig wordt Egypte ook weer steeds populairder onder Nederlanders, Belgen, Duitsers en Engelsen.

Veiligheid Egypte volgens Nederlands reisadvies voor ​corona

Reisadvies Nederland vergeleken

SInds 27 maart 2019 heeft Nederland eindelijk een vergelijkbaar reisadvies gekregen als andere Europese landen, waardoor ​alle belangrijkste toeristische bestemmingen weer ‘groen’ staan en je dus ook prima over de binnenwegen vanaf Hurghada en de andere badplaatsen aan de Rode Zee naar de culturele steden Caïro, Luxor en Aswan kan rijden.

De spiksplinternieuwe 2x2 baans autoweg tussen Safaga en Luxor geeft Nederlanders een belangrijke ontsluiting vanaf de strandbestemmingen aan de Rode Zee naar de cultuurstad Luxor en verder naar het zuidelijke Aswan/Abu Simbel, inclusief de Nijlcruises.

Terrorisme in Egypte

Zijn er dan geen terroristische aanslagen in Egypte? Jawel, maar de aanslagen in Egypte zijn niet zozeer gericht tegen toeristen. Zij zijn vrijwel altijd gericht geweest tegen de overheid, het leger en de politie. Dit maakt het natuurlijk niet minder verschrikkelijk, maar we merken wel dat gebeurtenissen die relatief ‘nieuw’ zijn voor de Westerse wereld, voor de Egyptische bevolking altijd al onderdeel geweest zijn van het dagelijks leven.

Miriam: “Door de recente aanslagen op burgers en toeristen in Westerse steden merk ik dat mensen zich ook in Egypte minder veilig voelen. Ik werk sinds 1999 in het toerisme in Egypte en helaas waren er ook in die jaren incidenten, maar toen werd een politieagent voor een hotel door een toerist nog opgevat als extra veiligheid, terwijl diezelfde politieagent nu eerder wordt ervaren als een bevestiging dat het niet veilig zou zijn in Egypte. De vraag 'is het veilig om naar Egypte te reizen' speelt nu ineens wel, terwijl in dezelfde situatie jaren geleden niemand hierover nadacht en toeristen massaal naar Egypte kwamen'.

Religie en extremisme

Natuurlijk heeft Egypte, net als veel Westerse bestemmingen, wel te maken met dreigingen vanuit terroristische moslimgroeperingen. Recente extremistische aanslagen in Egypte waren steeds vaker gericht op de Koptische christenen die in Egypte een minderheid vormen. Aanslagen vinden eerder plaats bij kerken en andere religieuze plekken waar veel Koptische christenen zijn dan bij toeristische bezienswaardigheden. En dat terwijl juíst in Egypte moslims en christenen al eeuwenlang vredig naast elkaar leven.

De huidige aanslagen worden uitgevoerd door groeperingen die al decennialang hier aanwezig zijn, maar die hun activiteiten nu uitvoeren onder de noemer van IS. Tijdens de hoogtijdagen van het toerisme in Egypte (eind jaren negentig), waren er in Egypte dus ook wel aanslagen, maar toch kwamen massa’s Westerse toeristen naar Egypte en eigenlijk maakte niemand zich toen echt druk om mogelijke aanslagen.

Miriam: “Mensen die bij Kingfisher Tours een aanvraag indienen, spreek ik vrijwel allemaal telefonisch en als ik dan vertel dat er zelfs tíjdens de revolutie in 2011 geen gewelddadige incidenten in Luxor, Aswan en aan de Rode Zee zijn geweest, dan hoor ik de verbazing in hun stem. Ik woon al 17 jaar met mijn gezin in Luxor en ik heb me hier nog nooit onveilig gevoeld”

Grote afstanden

Overigens is Egypte als land 25x zo groot als Nederland en zo’n 30x groter dan België. Caïro alleen al is zo groot als de hele provincie Utrecht. Wanneer je dus op het nieuws ziet dat er in Alexandrië in Noord-Egypte een aanslag was op een kerk, dan moet je je voorstellen dat dat wanneer je verblijft in Luxor net zo ver weg is als wanneer je in Amsterdam zou wonen en er vindt in Praag een aanslag plaats.

Als je je dan bedenkt dat in de meeste toeristengebieden in de afgelopen 4 jaar weinig tot niets gewelddadigs is gebeurd, is het niet zo verrassend dat wij als inwoners Egypte niet als onveilig ervaren. De lokale bevolking hier is juist erg blij met de inkomsten uit het toerisme en zal je met open armen ontvangen.

Recente ervaringen van reizigers

In de afgelopen jaren zien wij aan het toenemende aantal boekingen dat reizigers uit Nederland en België zich steeds meer realiseren dat de situatie in Egypte weer net zo veilig is als vóór de revolutie. In 2018  ontvingen wij zelfs 4 keer zoveel reisaanvragen van Nederlandse en Belgische gasten als in 2017 en ook gasten uit eerdere jaren geven aan dat ze zich geen moment onveilig hebben gevoeld in Egypte. De United Nations World Tourism Organization (UNWTO) heeft Egypte zelfs uitgeroepen tot de snelst groeiende toeristenmarkt van 2019.

Familie Vrolijk - veilig in Egypte

Familie Vrolijk: wat zijn we blij dat we tóch zijn gegaan! We hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

Twijfel je nog? Praat eens met onze eerdere gasten

Mensen die in de afgelopen jaren met Kingfisher Tours naar Egypte reisden, waren soms zó enthousiast dat zij zich spontaan aanboden als ‘telefonische vraagbaak’ voor toekomstige reizigers. Dus twijfel je nog of jij je wel veilig zult voelen in Egypte? Laat het ons weten en we brengen je graag in contact met mensen die recent Egypte hebben bezocht. Vaak kun je na zo’n gesprek veel beter inschatten hoe veilig Egypte écht is. En voelt het niet goed, dan moet je het niet doen, want dat is zonde van je vakantie. Dan kun je beter nog even wachten en later komen!

“Miriam, tegen zo’n opsomming van negativiteit in de Westerse media is bijna niet op te praten, we willen jullie helpen door mensen onze ervaringen te vertellen. Ze mogen me altijd bellen. ”Familie van Eijck (april 2017)

Veilig naar Egypte reizen met Kingfisher Tours

Wij hebben een hecht team van gidsen en chauffeurs en die kennen het land als geen ander. Ze vertellen graag over hun dagelijkse leven en sinds de revolutie wordt er ook veel opener over politiek en veiligheid gesproken.

Op het vliegveld in Egypte staat ons team al voor je klaar. We helpen je met het kopen van je visum en als je dit wilt, leen je van ons een Egyptische SIM-kaart voor onderweg, zodat je ons altijd kunt bereiken voor vragen tijdens je reis.

Hopelijk zien we je snel in Egypte!

Handtekening Miriam

Automatische updates over het reisadvies ontvangen?

Wil je automatisch updates ontvangen die je laten weten of je veilig naar Egypte kunt reizen? Meld je dan aan via onderstaande links. Je ontvangt dan wijzigingen in het reisadvies per email en je kunt je hier ook registreren bij de ambassade voordat je op vakantie gaat. Zodat de Nederlandse/ Belgische overheid altijd weet waar je bent:

Nederlanders kunnen zich hier registreren/ aanmelden voor updates
Belgen kunnen zich hier registreren/ aanmelden voor updates