Laatste update: 2 januari 2025
“Tijdens onze trip door Egypte in oktober 2024 hebben we nergens ook maar iets gemerkt van de spanningen in de omliggende regio.
We voelden ons tijdens onze trip van Cairo in het Noorden tot Abu Simbel in het Zuiden op geen enkele manier onveilig.
We waren altijd onder begeleiding van een lokale Egyptische chauffeur, begeleider of gids. Die waren steeds professioneel, werden gerespecteerd door bewoners en hadden goede contacten met lokale politie etc.
We hebben met volle teugen kunnen genieten van de tempels, piramides en cultuur. Deze reis heeft alles gegeven wat we ervan verwacht hadden in een ontspannen sfeer.” Els en Johan (Egypte reis – oktober 2024)
Als je van plan bent om binnenkort Egypte te bezoeken, wil je natuurlijk weten wat de huidige veiligheidssituatie is, bijvoorbeeld ten aanzien van Gaza, Libanon, Syrië en Israël. Als lokale reisspecialisten in Egypte begrijpen we dat deze vragen veel reizigers bezighouden. Het kan lastig zijn om vanuit Nederland/België een duidelijk beeld te krijgen van de actuele omstandigheden in Egypte, gezien de tegenstrijdige informatie die soms circuleert. Daarom willen we je op deze pagina voorzien van de meest recente feiten: het huidige reisadvies, onze eigen ervaringen als inwoners van Egypte, en feedback van reizigers die hier onlangs zijn geweest.
P.S. Wij checken iedere maand of de informatie op deze pagina nog up to date is, zodat je altijd een betrouwbaar beeld hebt van de huidige situatie in Egypte. Bovenaan deze pagina kun je zien wanneer de laatste update was.
Waarschijnlijk ben je op de hoogte van de onrust die er heerst tussen de Israëli’s, Hezbollah en de Palestijnen. Sommige mensen vragen zich af of het nog wel veilig is om naar Egypte te reizen.
Wij wonen zelf al ruim 20 jaar in Egypte, en hebben in de afgelopen jaren al vele conflicten meegemaakt in Israël. Dit heeft nog nooit geleid tot een negatief reisadvies in Egypte. Het is belangrijk op te merken dat Egypte wel goederenhulp levert aan de Palestijnen, maar dat er geen sprake is van het openzetten van de grens. Egypte is daar altijd heel duidelijk in geweest en heeft een muur gebouwd ter verdediging en niet voor het opnemen van grote groepen Palestijnen. Het algemene veiligheidsniveau in Egypte blijft onveranderd.
Onze gasten genieten op dit moment volop van hun reis. Bekijk in onze stories op Instagram en op Facebook hoe onze gasten op dit moment genieten.
De situatie in Egypte moet worden begrepen in de context van bredere gebeurtenissen in de regio. Het aanhoudende conflict in Israël heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke aanvallen tegen Israëlische burgers, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in andere delen van de wereld. Dit heeft geresulteerd in extra veiligheidsmaatregelen in steden zoals Parijs en andere plaatsen om de Joodse gemeenschap te beschermen.
Ondanks de recente onrust tussen Palestijnen, Hezbollah en Israëliërs, die wereldwijd aandacht heeft gekregen, heeft dit geen negatief reisadvies opgeleverd voor Egypte. Het land heeft in het verleden soortgelijke situaties meegemaakt zonder dat dit heeft geleid tot noemenswaardige problemen voor toeristen. We benadrukken dat Egypte een plek is waar je veilig kunt reizen en de rijke geschiedenis en gastvrijheid van het land kunt ervaren.
Wie een aantal jaar geleden (in 2011 en 2013) naar het nieuws keek, zag daar regelmatig beelden van politieke protesten en onrust in de Egyptische hoofdstad. Ineens was het Tahrirplein in Caïro niet meer de plek waar honderdduizenden toeristen het Egyptisch museum bezochten, maar de plek waar de Egyptische bevolking in opstand kwam tegen de overheid.
Vandaag de dag is het op het Tahrirplein weer rustig: op de plek waar tijdens de revolutie opstandelingen met spandoeken stonden, staan nu gewoon weer toeristen met een selfiestick. En de belangrijkste strijd die nu wordt gevoerd op het ‘plein van de vrijheid’ is de strijd om een perfecte foto van het enorme museumgebouw ;-).
Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor de belangrijkste toeristische gebieden (Caïro, Luxor, de badplaatsen aan de Rode Zee en de Nijlroute tussen Luxor en Aswan) geen negatief reisadvies meer. De enige stukken die roodgekleurd zijn, zijn de ‘niet toeristische gebieden’, de woestijngebieden die grenzen aan onrustige landen zoals Libië (ten Westen van Egypte) en Israël (Noord-Oosten).
De situatie in Egypte is natuurlijk niet te vergelijken met die in een stabiel land als Nederland, maar alle nationaliteiten komen eigenlijk al jaren weer naar Egypte. En gelukkig is Egypte ook weer steeds populairder geworden onder Nederlanders, Belgen, Duitsers en Engelsen.
Sinds 27 maart 2019 heeft Nederland eindelijk een vergelijkbaar reisadvies gekregen als andere Europese landen, waardoor alle belangrijkste toeristische bestemmingen weer ‘groen’ staan en je dus ook prima over de binnenwegen vanaf Hurghada en de andere badplaatsen aan de Rode Zee naar de culturele steden Caïro, Luxor en Aswan kan rijden.
De spiksplinternieuwe 2×2 baans autoweg tussen Safaga en Luxor geeft Nederlanders een belangrijke ontsluiting vanaf de strandbestemmingen aan de Rode Zee naar de cultuurstad Luxor en verder naar het zuidelijke Aswan/Abu Simbel, inclusief de Nijlcruises.
Zijn er dan geen terroristische aanslagen in Egypte? De afgelopen jaren helemaal niet en de jaren ervoor waren de aanslagen sowieso ook niet meer zozeer gericht tegen toeristen. Zij zijn vrijwel altijd gericht geweest tegen de overheid, het leger en de politie. Dit maakt het natuurlijk niet minder verschrikkelijk, maar we merken wel dat gebeurtenissen die relatief ‘nieuw’ zijn voor de Westerse wereld, voor de Egyptische bevolking altijd al onderdeel geweest zijn van het dagelijks leven.
”We hebben een fantastische reis achter de rug tijdens de afgelopen paasvakantie met onze tienermeiden! Een leuke afwisseling van cultuur in Caïro en Luxor met ontspanning in de woestijn en op de felucca. Alles was tot in de puntjes geregeld en iedereen was altijd stipt op tijd. De hotels waren netjes en charmevol. Ook qua veiligheid was er geen enkel probleem. We hebben ons geen seconde onveilig gevoeld.” – Eveline (met haar gezin door Egypte gereisd in april 2024)
Natuurlijk heeft Egypte, net als veel Westerse bestemmingen, wel te maken met dreigingen vanuit terroristische moslimgroeperingen. Recente extremistische aanslagen in Egypte waren steeds vaker gericht op de Koptische christenen die in Egypte een minderheid vormen. Aanslagen vinden eerder plaats bij kerken en andere religieuze plekken waar veel Koptische christenen zijn dan bij toeristische bezienswaardigheden. En dat terwijl juíst in Egypte moslims en christenen al eeuwenlang vredig naast elkaar leven.
De huidige aanslagen worden uitgevoerd door groeperingen die al decennialang hier aanwezig zijn, maar die hun activiteiten nu uitvoeren onder de noemer van IS. Tijdens de hoogtijdagen van het toerisme in Egypte (eind jaren negentig), waren er in Egypte dus ook wel aanslagen, maar toch kwamen massa’s Westerse toeristen naar Egypte en eigenlijk maakte niemand zich toen echt druk om mogelijke aanslagen.
“Mensen die bij Kingfisher Tours een aanvraag indienen, spreek ik vrijwel allemaal telefonisch en als ik dan vertel dat er zelfs tíjdens de revolutie in 2011 geen gewelddadige incidenten in Luxor, Aswan en aan de Rode Zee zijn geweest, dan hoor ik de verbazing in hun stem. Ik woon al meer dan 20 jaar met mijn gezin in Luxor en ik heb me hier nog nooit onveilig gevoeld.” – Miriam Kok (eigenaresse Kingfisher Tours)
Overigens is Egypte als land 25x zo groot als Nederland en zo’n 30x groter dan België. Caïro alleen al is zo groot als de hele provincie Utrecht. Wanneer je dus op het nieuws ziet dat er in Alexandrië in Noord-Egypte een aanslag was op een kerk, dan moet je je voorstellen dat dat wanneer je verblijft in Luxor net zo ver weg is als wanneer je in Amsterdam zou wonen en er vindt in Praag een aanslag plaats.
Als je je dan bedenkt dat in de meeste toeristengebieden in de afgelopen 10 jaar weinig tot niets gewelddadigs is gebeurd, is het niet zo verrassend dat wij als inwoners Egypte niet als onveilig ervaren. De lokale bevolking hier is juist erg blij met de inkomsten uit het toerisme en zal je met open armen ontvangen.
”Onze gezinsvakantie (10 personen) was een absolute voltreffer: prima organisatie, alles goed geregeld, mooie sites, voldoende rust, leuke adresjes, zeer goede en vlotte communicatie vooraf en gedurende de reis met Miriam van Kingfisher.
We hebben ons altijd en overal veilig gevoeld.” – Kristel (Egypte bezocht in april 2024)
In de afgelopen jaren zien wij aan het toenemende aantal boekingen dat reizigers uit Nederland en België zich steeds meer realiseren dat de situatie in Egypte weer net zo veilig is als vóór de revolutie. We zijn heel blij dat we in 2022 en 2023 – na een moeilijkere periode door corona – weer veel reizen mochten organiseren. We zitten qua boekingen nu zelfs boven het aantal van pré corona in 2019.
Ook gasten uit eerdere jaren geven aan dat ze zich geen moment onveilig hebben gevoeld in Egypte. De United Nations World Tourism Organization (UNWTO) heeft Egypte de afgelopen jaren al meerdere keren uitgeroepen tot 1 van de snelst groeiende toeristenmarkten.
Mensen die in de afgelopen jaren met Kingfisher Tours naar Egypte reisden, waren soms zó enthousiast dat zij zich spontaan aanboden als ‘telefonische vraagbaak’ voor toekomstige reizigers. Dus twijfel je nog of jij je wel veilig zult voelen in Egypte? Laat het ons weten en we brengen je graag in contact met mensen die recent Egypte hebben bezocht. Vaak kun je na zo’n gesprek veel beter inschatten hoe veilig Egypte écht is. En voelt het niet goed, dan moet je het niet doen, want dat is zonde van je vakantie. Dan kun je beter nog even wachten en later komen!
“Miriam, tegen zo’n opsomming van negativiteit in de Westerse media is bijna niet op te praten, we willen jullie helpen door mensen onze ervaringen te vertellen. Ze mogen me altijd bellen.” – Familie van Eijck (april 2017)
Wij hebben een hecht team van gidsen en chauffeurs en die kennen het land als geen ander. Ze vertellen graag over hun dagelijkse leven en sinds de revolutie wordt er ook veel opener over politiek en veiligheid gesproken.
Op het vliegveld in Egypte staat ons team al voor je klaar. We helpen je met het kopen van je visum en als je dit wilt, leen je van ons een Egyptische SIM-kaart voor onderweg, zodat je ons altijd kunt bereiken voor vragen tijdens je reis.
Hopelijk zien we je snel in Egypte!
Ga je voor het eerst reizen naar Egypte? Ga goed voorbereid op reis met onze tips en informatie over de cultuur, gebruiken, taal, visum, veiligheid en meer.
Wat zijn de do’s en don’ts in Egypte? Kun je alcohol drinken in het openbaar, of topless zonnen? In dit blog lees je de do’s en don’ts en gewoontes in Egypte. Ga goed voorbereid op reis!
Als je op vakantie gaat of een mooie rondreis gaat maken door Egypte, wil je natuurlijk niet ziek worden. In dit blog delen wij onze beste tips om te voorkomen dat je ziek wordt tijdens je vakantie in Egypte.