Is het veilig om naar Egypte te reizen: de huidige situatie

In dit actuele blog lees je alles over veiligheid in Egypte

laatst geupdate op: december 2023

Is het veilig om naar Egypte te reizen: de huidige situatie

Laatste update: 11 november 2023

Als je van plan bent om binnenkort Egypte te bezoeken, wil je natuurlijk weten wat de huidige veiligheidssituatie is, bijvoorbeeld ten aanzien van Israël en het incident in Alexandrië. Als lokale reisspecialisten in Egypte begrijpen we dat deze vraag veel reizigers bezighoudt. Het kan lastig zijn om vanuit Nederland/België een duidelijk beeld te krijgen van de actuele omstandigheden in Egypte, gezien de tegenstrijdige informatie die soms circuleert. Daarom willen we je op deze pagina voorzien van de meest recente feiten: het huidige reisadvies, onze eigen ervaringen als inwoners van Egypte, en feedback van reizigers die hier onlangs zijn geweest.

P.S Wij checken iedere maand of de informatie op deze pagina nog up to date is, zodat je altijd een betrouwbaar beeld hebt van de huidige situatie in Egypte. Bovenaan deze pagina kun je zien wanneer de laatste update was.

Israel, Palestina en de veiligheid in Egypte op dit moment

Waarschijnlijk ben je op de hoogte van de onrust die er heerst tussen de Israëli’s en de Palestijnen. En misschien heb je ook gelezen dat er een incident heeft plaatsgevonden in Alexandrië, waar twee Israëlische toeristen en een Egyptische gids zijn omgekomen. Een vervelend incident, en sommige mensen vragen zich af of het nog wel veilig is om naar Egypte te reizen.

Wat is er precies gebeurd in Alexandrië?

In Alexandrië, Egypte, heeft een politieagent het vuur geopend op een bus met Israëlische toeristen, waarbij twee Israëlische toeristen en hun Egyptische gids zijn omgekomen, en een derde Israëli gewond raakte. Het incident vond plaats bij de toeristische trekpleister, de Zuil van Pompeius. De agent is onmiddellijk gearresteerd, en er loopt een onderzoek naar de zaak.

Dit incident kan mogelijk worden gekoppeld aan het aanhoudende conflict in Israël, waarbij gewapende Palestijnen van de organisatie Hamas Israëlisch grondgebied zijn binnengevallen, wat heeft geleid tot een aanzienlijk aantal slachtoffers aan beide zijden.

Als reactie heeft de Israëlische overheid haar burgers in het buitenland gewaarschuwd om extra voorzichtig te zijn, gezien de vrees voor aanvallen tegen Israëli’s door sympathisanten van Hamas en Palestina, wat heeft geleid tot extra veiligheidsmaatregelen in verschillende landen, waaronder Antwerpen en Parijs.

Het reisadvies voor Egypte is onveranderd

Wij wonen zelf al ruim 20 jaar in Egypte, en hebben in de afgelopen jaren al vele conflicten meegemaakt in Israël. Dit heeft nog nooit geleid tot een negatief reisadvies in Egypte. Het is belangrijk op te merken dat dit incident in Alexandrië als een uitzonderlijke gebeurtenis moet worden beschouwd, en het algemene veiligheidsniveau in Egypte blijft onveranderd.
Onze gasten genieten op dit moment volop van hun reis. Bekijk in onze stories op Instagram en op Facebook hoe onze gasten op dit moment genieten.

Niet alleen in Egypte zijn de Israëli’s op hun hoede

De situatie in Egypte moet worden begrepen in de context van bredere gebeurtenissen in de regio. Het aanhoudende conflict in Israël heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke aanvallen tegen Israëlische burgers, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in andere delen van de wereld. Dit heeft geresulteerd in extra veiligheidsmaatregelen in steden zoals Parijs en andere plaatsen om de Joodse gemeenschap te beschermen.

Ondanks de recente onrust tussen Palestijnen en Israëliërs, die wereldwijd aandacht heeft gekregen, heeft dit incident geen negatief reisadvies opgeleverd voor Egypte. Het land heeft in het verleden soortgelijke situaties meegemaakt zonder dat dit heeft geleid tot noemenswaardige problemen voor toeristen. We benadrukken dat Egypte een plek is waar je veilig kunt reizen en de rijke geschiedenis en gastvrijheid van het land kunt ervaren.

De veiligheid in Egypte

Wie een aantal jaar geleden (in 2011 en 2013) naar het nieuws keek, zag daar regelmatig beelden van politieke protesten en onrust in de Egyptische hoofdstad. Ineens was het Tahrirplein in Caïro niet meer de plek waar honderdduizenden toeristen het Egyptisch museum bezochten, maar de plek waar de Egyptische bevolking in opstand kwam tegen de overheid.

Vandaag de dag is het op het Tahrirplein weer rustig: op de plek waar tijdens de revolutie opstandelingen met spandoeken stonden, staan nu gewoon weer toeristen met een selfiestick. En de belangrijkste strijd die nu wordt gevoerd op het ‘plein van de vrijheid’ is de strijd om een perfecte foto van het enorme museumgebouw ;-).

Is het veilig om naar Egypte te reizen - werkbezoek cairo tahrirplein hotel

Huidig reisadvies Egypte

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor de belangrijkste toeristische gebieden (Caïro, Luxor, de badplaatsen aan de Rode Zee en de Nijlroute tussen Luxor en Aswan) geen negatief reisadvies meer. De enige stukken die roodgekleurd zijn, zijn de ‘niet toeristische gebieden’, de woestijngebieden die grenzen aan onrustige landen zoals Libië (ten Westen van Egypte) en Israël (Noord-Oosten).

De situatie in Egypte is natuurlijk niet te vergelijken met die in een stabiel land als Nederland, maar alle nationaliteiten komen eigenlijk al jaren weer naar Egypte. En gelukkig is Egypte ook weer steeds populairder geworden onder Nederlanders, Belgen, Duitsers en Engelsen.

Reisadvies Egypte corona
Nederlands reisadvies voor Egypte (i.v.m. coronavirus)

Reisadvies Nederland vergeleken

Sinds 27 maart 2019 heeft Nederland eindelijk een vergelijkbaar reisadvies gekregen als andere Europese landen, waardoor alle belangrijkste toeristische bestemmingen weer ‘groen’ staan en je dus ook prima over de binnenwegen vanaf Hurghada en de andere badplaatsen aan de Rode Zee naar de culturele steden Caïro, Luxor en Aswan kan rijden.

De spiksplinternieuwe 2×2 baans autoweg tussen Safaga en Luxor geeft Nederlanders een belangrijke ontsluiting vanaf de strandbestemmingen aan de Rode Zee naar de cultuurstad Luxor en verder naar het zuidelijke Aswan/Abu Simbel, inclusief de Nijlcruises.

Terrorisme in Egypte

Zijn er dan geen terroristische aanslagen in Egypte? De afgelopen jaren helemaal niet en de jaren ervoor waren de aanslagen sowieso ook niet meer zozeer gericht tegen toeristen. Zij zijn vrijwel altijd gericht geweest tegen de overheid, het leger en de politie. Dit maakt het natuurlijk niet minder verschrikkelijk, maar we merken wel dat gebeurtenissen die relatief ‘nieuw’ zijn voor de Westerse wereld, voor de Egyptische bevolking altijd al onderdeel geweest zijn van het dagelijks leven.

Religie en extremisme

Natuurlijk heeft Egypte, net als veel Westerse bestemmingen, wel te maken met dreigingen vanuit terroristische moslimgroeperingen. Recente extremistische aanslagen in Egypte waren steeds vaker gericht op de Koptische christenen die in Egypte een minderheid vormen. Aanslagen vinden eerder plaats bij kerken en andere religieuze plekken waar veel Koptische christenen zijn dan bij toeristische bezienswaardigheden. En dat terwijl juíst in Egypte moslims en christenen al eeuwenlang vredig naast elkaar leven.

De huidige aanslagen worden uitgevoerd door groeperingen die al decennialang hier aanwezig zijn, maar die hun activiteiten nu uitvoeren onder de noemer van IS. Tijdens de hoogtijdagen van het toerisme in Egypte (eind jaren negentig), waren er in Egypte dus ook wel aanslagen, maar toch kwamen massa’s Westerse toeristen naar Egypte en eigenlijk maakte niemand zich toen echt druk om mogelijke aanslagen.

Miriam: “Mensen die bij Kingfisher Tours een aanvraag indienen, spreek ik vrijwel allemaal telefonisch en als ik dan vertel dat er zelfs tíjdens de revolutie in 2011 geen gewelddadige incidenten in Luxor, Aswan en aan de Rode Zee zijn geweest, dan hoor ik de verbazing in hun stem. Ik woon al meer dan 20 jaar met mijn gezin in Luxor en ik heb me hier nog nooit onveilig gevoeld.”

Grote afstanden

Overigens is Egypte als land 25x zo groot als Nederland en zo’n 30x groter dan België. Caïro alleen al is zo groot als de hele provincie Utrecht. Wanneer je dus op het nieuws ziet dat er in Alexandrië in Noord-Egypte een aanslag was op een kerk, dan moet je je voorstellen dat dat wanneer je verblijft in Luxor net zo ver weg is als wanneer je in Amsterdam zou wonen en er vindt in Praag een aanslag plaats.

Als je je dan bedenkt dat in de meeste toeristengebieden in de afgelopen 7 jaar weinig tot niets gewelddadigs is gebeurd, is het niet zo verrassend dat wij als inwoners Egypte niet als onveilig ervaren. De lokale bevolking hier is juist erg blij met de inkomsten uit het toerisme en zal je met open armen ontvangen.

Recente ervaringen van reizigers

In de afgelopen jaren zien wij aan het toenemende aantal boekingen dat reizigers uit Nederland en België zich steeds meer realiseren dat de situatie in Egypte weer net zo veilig is als vóór de revolutie. We zijn heel blij dat we in 2022 – na een moeilijkere periode door corona – weer veel reizen mochten organiseren. We zitten qua boekingen nu zelfs boven het aantal van pré corona in 2019.

Ook gasten uit eerdere jaren geven aan dat ze zich geen moment onveilig hebben gevoeld in Egypte. De United Nations World Tourism Organization (UNWTO) heeft Egypte de afgelopen jaren al meerdere keren uitgeroepen tot 1 van de snelst groeiende toeristenmarkten.

Familie Vrolijk - veilig in Egypte

Twijfel je nog? Praat eens met onze eerdere gasten

Mensen die in de afgelopen jaren met Kingfisher Tours naar Egypte reisden, waren soms zó enthousiast dat zij zich spontaan aanboden als ‘telefonische vraagbaak’ voor toekomstige reizigers. Dus twijfel je nog of jij je wel veilig zult voelen in Egypte? Laat het ons weten en we brengen je graag in contact met mensen die recent Egypte hebben bezocht. Vaak kun je na zo’n gesprek veel beter inschatten hoe veilig Egypte écht is. En voelt het niet goed, dan moet je het niet doen, want dat is zonde van je vakantie. Dan kun je beter nog even wachten en later komen!

“Miriam, tegen zo’n opsomming van negativiteit in de Westerse media is bijna niet op te praten, we willen jullie helpen door mensen onze ervaringen te vertellen. Ze mogen me altijd bellen. ”Familie van Eijck (april 2017)

Veilig naar Egypte reizen met Kingfisher Tours

Wij hebben een hecht team van gidsen en chauffeurs en die kennen het land als geen ander. Ze vertellen graag over hun dagelijkse leven en sinds de revolutie wordt er ook veel opener over politiek en veiligheid gesproken.

Op het vliegveld in Egypte staat ons team al voor je klaar. We helpen je met het kopen van je visum en als je dit wilt, leen je van ons een Egyptische SIM-kaart voor onderweg, zodat je ons altijd kunt bereiken voor vragen tijdens je reis.

Hopelijk zien we je snel in Egypte!

Miriam Kok, eigenaar Kingfisher Tours