Fooi geven in Egypte | Kingfisher Tours

Fooi geven in Egypte

In Egypte is het gebruikelijk om voor iedere service een fooi te geven (in het Arabisch ‘baksheesh’). Dit is niet iets wat alleen voor toeristen geldt, ook Egyptenaren onderling doen het. Je betaalt dus niet alleen fooi aan de bediening in restaurants, maar ook aan o.a. de tassendrager, de badhanddoekenjongen in het hotel of de gids.

Dat is soms even wennen voor ons als Westerlingen. Wij geven vaak alleen fooi als we iets extra goed vinden.

Lage inkomens

Egyptenaren krijgen vaak een relatief laag basissalaris. Het bedrag aan fooi is eigenlijk standaard ingecalculeerd. In feite is het een verkapt salaris dat jij als ‘afnemer’ van een service direct aan die persoon geeft.

Een fooi in Egypte is dus niet een ‘optionele fooi’ die je alleen geeft wanneer je de service uitzonderlijk goed vond, maar een vast bedrag dat zowel Egyptenaren als toeristen betalen als je gebruik maakt van wat voor vorm van dienstverlening dan ook.

Hoeveel fooi is normaal?

Hoeveel fooi normaal is om te geven in Egypte hangt af van de dienst die wordt geleverd. Als voorbeeld:

  • De badhanddoekenjongen aan het zwembad: 10 EGP
  • Het dragen van 2 koffers: 5 EGP
  • Hotelreceptie: 10 EGP per persoon per nacht
  • Fooi op restaurantrekening: net als in veel andere landen, ongeveer 10%
  • (let in restaurants op de menukaart wel op of de taxes/belastingen zijn inbegrepen bij de prijs, want die zijn ongeveer 25% extra).

Fooien tijdens je reis

In onze voorbeeld rondreizen staat onder de tab ‘prijsinformatie’ per reis aangegeven op welk bedrag aan fooien je ongeveer moet rekenen voor de totale reis. Zo kun je hier van tevoren rekening mee houden en kom je niet voor verrassingen te staan.

Wanneer je definitief je Egypte rondreis boekt bij Kingfisher Tours krijg je van ons een uitgebreide richtlijn mee voor het geven van de fooi per gids/chauffeur per dag. Zo hoef je je nooit af te vragen wat je die dag aan wie moet betalen.

Wil je dat wij de fooien van tevoren voor je betalen?

Als je het echt heel vervelend vindt om zelf de fooien tijdens je reis te betalen, dan kan Kingfisher Tours dit voor je doen. Wij betalen dan alle fooien voor de hotels, de gidsen en de chauffeurs vooraf. Het totale fooienbedrag betaal je dan van tevoren via de Nederlandse bankrekening van Kingfisher Tours. Als je dit prettig vindt, laat het dan even weten wanneer je een reisvoorstel aanvraagt.

Voor je vertrek krijg je nog informatie over de fooien, dit vonden we super, want we hadden geen idee, hoeveel je normaal heeft. De bedragen die erop vermeld staan zijn zeker niet hoog, als je ziet hoe de mensen hun werk met liefde uitvoeren. Soms is de richtlijn iets te laag, maar dan pas je dat naar eigen dunk aan.. 

Claudine D.  ׀  januari 2020