Reizen met het OV

Praktische informatie

laatst geupdate op: december 2023

Reizen met de trein en de bus is in Egypte helaas niet gemakkelijk. De dagtreinen en het busvervoer tussen steden zijn erg gericht op lokale Egyptenaren en het is lastig om als toerist een kaartje te bemachtigen.

Slaaptrein tussen Caïro, Luxor en Aswan

Terwijl de ‘gewone’ treinen voor toeristen moeilijk toegankelijk zijn, is de slaaptrein tussen Caïro, Luxor en Aswan juist 1 van de leukste manieren om door Egypte te reizen.

De reis tussen Caïro en Luxor duurt ongeveer 10 uur en als je doorreist naar Aswan komt hier nog 3 uur bij. Je slaapt in een 2-persoonscouchette met een kleine wasgelegenheid, het toilet is op de gang. Je kunt de je bagage in de couchette boven de deur opbergen. De treinsteward houdt in de gaten dat er geen andere reizigers door dit reindeel lopen. Het diner en ontbijt is inbegrepen en lijkt op vliegtuigmaaltijden.

Binnenlandse vluchten

Als je geen tijd hebt om op je gemak met de slaaptrein te reizen, of je wilt vanaf de Rode Zee naar Luxor, Caïro of Aswan vliegen, dan kun je hiervoor het beste een binnenlandse vlucht boeken via Egyptair. Hier vind je een overzicht van onze persoonlijke tips om de goedkoopste binnenlandse vliegtickets Egypte te boeken.

Nijlcruises

Eén van de meest ontspannen manier om door Egypte te reizen is met een Nijlcruise. Het voordeel hiervan is dat je een luxe cabin hebt terwijl je verschillende plaatsen aandoet en tempels kan bezoeken. Terwijl je geniet van de zon en het uitzicht reis je in alle rust langs de mooiste plekken van Egypte.

Taxi’s in Egypte

Spreek de prijs van een taxi van tevoren af en betaal pas bij het uitstappen. Zorg dat je gepast geld bij je hebt want vaak hebben de chauffeurs geen wisselgeld (of ze doen net alsof ). Bij de hotelreceptie liggen vaak lijstjes met richtlijnen voor een ‘normale’ prijs.

Als je ergens op straat een taxi wil nemen, kies dan bij voorkeur een rijdende taxi en niet één waar meerdere taxi’s achter elkaar staan. Een wachtende taxi is vrijwel altijd duurder dan een rijdende.

Aangezien Egypte een groot land is (80x zo groot als Nederland), is het qua tijdsbesparing soms beter om tijdens je Egypte rondreis een deel van de reis met het vliegtuig te doen.

Privévervoer

Zie je het niet zo zitten om zelf een taxi te regelen? Bij alle rondreizen van Kingfisher Tours zijn de transfers en het vervoer naar de excursies inbegrepen. Wij hebben eigen auto’s en minibussen en onze chauffeurs zijn gewend om met toeristen te rijden en zijn punctueel.

Fietsen in Luxor en Aswan

Hoewel Egyptenaren niet zo veel fietsen als Nederlanders, kun je in steden als Luxor en Aswan met een gerust hart een fietstocht maken. Sterker nog, dit is een ideale manier om veel van de stad te zien!

Maak wel eerst even een proefrondje op de fiets, want de gemiddelde fiets is niet zo uitgebalanceerd als je eigen fiets in Nederland.

Tips voor in het verkeer

In het verkeer in Egypte is het belangrijk dat je meegaat met de stroom oftewel ‘go with the flow’. Maak geen onverwachtse bewegingen en kijk altijd links en rechts, want in Egypte rijden mensen regelmatig tegen het verkeer in (ook met ezelkarren en brommers).

Extra tip: vraag bij het huren van een fiets altijd een slot mee zodat je je fiets vast kunt zetten.

​Wanneer je goed georganiseerd op vakantie wilt gaan en niet “in groepsbussen” overal naar toe gebracht wilt worden, kan ik je aanraden om samen met Miriam persoonlijk je reis te organiseren’.