Fooi Egypte: Fooi geven (baksheesh) is in Egypte een must.

Maar hoeveel fooi is gebruikelijk?

Fooi Egypte: Fooi geven (baksheesh) is in Egypte een must.

‘Hoeveel fooi moet ik geven?’, vragen onze gasten regelmatig. In Egypte heeft fooi, wat zij baksheesh noemen, een andere betekenis dan in Nederland. Fooi is voor Egyptenaren namelijk een belangrijk onderdeel van het salaris en dus essentieel voor het levensonderhoud.

Fooi in Egypte is dus niet een ‘optionele fooi’ die je alleen geeft wanneer je uitzonderlijk tevreden bent, zoals in Nederland het geval is. Het is een vast bedrag dat je betaalt voor iedere vorm van dienstverlening en ook Egyptenaren zelf geven elkaar onderling fooi. Het is dus niet zo dat alleen van toeristen verwacht wordt dat er fooi wordt betaald.

Maar hoe ga je in Egypte dan precies om met fooi? Hoeveel fooi moet je geven? In deze blog geven wij jou antwoord op deze vragen.

Eerlijk toerisme: Respecteer de lokale gebruiken en heb hier ook plezier in

Één van de leuke dingen van reizen is, dat je nieuwe culturen en gebruiken ontdekt. Door zaken zoals het gebruikelijke fooienbeleid in een land te respecteren, heb je een echte ‘like a local’ ervaring. Onze gasten noemen het geven van fooi in Egypte vaak een lokale gewoonte waar zij plezier aan beleven. Je voelt je echt onderdeel van het land en het zorgt voor een andere manier van interactie.

Fooi is in Egypte een noodzakelijke aanvulling op het (lage) salaris van de Egyptenaar

Wanneer een Egyptenaar je een service verleent, zal hij je enorm dankbaar zijn voor een klein bedrag aan fooi. Hij zal je niet alleen dankbaar zijn, maar hij heeft het ook nodig. Wat voor ons een ‘koopje’ is, betekent veel voor de Egyptenaar. Zij hebben namelijk een laag inkomen, omdat er in de Egyptische cultuur van oudsher wordt uitgegaan dat het salaris wordt aangevuld met fooi.

Dit vind je misschien ook interessant