Kleding Egypte: 'Ik ga op reis en ik neem mee...'

Egypte is een overwegend Islamitisch land, met haar eigen gewoonten en gebruiken. Egyptenaren gaan minder ‘bloot’ gekleed dan wat in Nederland en België gebruikelijk is. In Egypte kan het heel warm zijn, maar in sommige maanden zijn de avonden ook wat frisser.  Dus wat neem je mee op reis naar Egypte? Om de keuze welke kleding je meeneemt naar Egypte wat makkelijker te maken, beantwoorden we op deze pagina enkele veel gestelde vragen over ‘gepaste’ en comfortabele kleding om mee te nemen tijdens je vakantie in Egypte.

1. Wat voor kleding is gepast in Egypte?

Wij raden altijd aan respect te hebben voor de lokale cultuur. Met name op de minder toeristische plekken geldt dat ‘gepaste kleding’ bestaat uit een outfit die je schouders en knieën bedekt.  Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Als vrouw is het ongepast om geen bh te dragen. Als je naar de minder toeristische plekken afreist, of als je een moskee bezoekt, neem altijd een sjaal mee, zodat je je schouders kunt bedekken.

2. Kun je een korte broek of rok aan naar toeristische plekken?

Naar erg toeristische plekken kun je gerust een topje, rok of een korte broek dragen. Denk hierbij aan plekken zoals de stranden aan de Rode Zee, de piramides van Gizeh in Caïro en de Vallei der Koningen in Luxor.

Als je van plan bent een moskee of lokale markt te bezoeken is het beter om dit niet in een korte broek of rok te doen. Je zult je dan een beetje oncomfortabel voelen tussen de Egyptenaren.

3. Kleding Egypte: Hoe kleed je je het beste tegen de warmte?

Omdat het het hele jaar warm is in Egypte (in de winter is het overdag nog steeds 20-25 °C), is het belangrijk om kleding mee te nemen die geschikt is voor de warmte, maar niet al te bloot is.

Het dragen van katoenen kleding en een hoed, pet of sjaal is fijn in de zomer, als bescherming tegen de zon. Tencel is een fijne stof om te dragen, omdat deze stof ademend is. Andere verkoelende stoffen zijn linnen, viscose, rayon, modal, lyocell, bamboe, ramie/ramee (dit lijkt op linnen) en zijde. Zijde is wel weer gevoelig voor transpiratievlekken. Kies voor één van deze stoffen in een dunne variant, want in een dikke variant zul je het alsnog snel warm krijgen.

Stoffen die je beter kunt vermijden zijn polyester, polyamide, polyacryl en acetaat.

Maar kies je dan voor donkere, of juist lichtgekleurde kleding?

Het zal je opvallen dat veel Egyptenaren donker gekleurde kleding dragen in de zomer, terwijl wij als ‘Westerlingen’ vaak juist voor wit of andere lichte kleuren kiezen als we naar een zonnige bestemming gaan. Waarom dan die donkere kleding? Dat is omdat donkere kleding de warmte afstoot, terwijl lichtgekleurde kleding de warmte als het ware laat reflecteren op je huid waardoor je het juist warmer krijgt.

Wanneer je maar even in de zon blijft is lichtgekleurde kleding prima, maar als je de hele dag in de zon blijft is het beter om te kiezen voor kleding met donkere kleuren.

4. Moet je warme kleding meenemen als je in de winter naar Egypte reist?

Ondanks de relatief warme winters in Egypte, kan het ook fris worden, met name na zonsondergang en in bepaalde gebieden zoals de woestijn en aan de Rode zee.

Neem een trui of jas mee, want na zonsondergang is het al snel 10 °C of 15 °C kouder dan overdag. De temperatuur in Egypte kan dalen tot wel 5 °C. Het dragen van laagjes kleding is het fijnste. Draag bijvoorbeeld overdag een T-shirt of blouse en draag daar ‘s middags een vestje of trui overheen. ‘s Avonds kun je een winddicht jasje dragen of een fleece trui. Met name de wind maakt het tijdens de koude periode wat frisser, dus ook dichte schoenen en sokken zijn geen overbodige luxe.

5. Moet ik als vrouw een sjaal/hoofddoek dragen in Egypte?

In Egypte wordt van toeristen niet verwacht dat ze een hoofddoek dragen. Voor vrouwen is het wel handig om een leuke sjaal in je tas te stoppen. Deze kun je dan omslaan om je schouders te
bedekken wanneer je een lokale buurt of moskee bezoekt.

6. Wat moet ik dragen wanneer ik op een religieuze plek kom, zoals een moskee?

Wanneer je een religieuze plek bezoekt is het aan te raden je kleding aan te passen. Bij een bezoek aan een moskee in Egypte doe je altijd je schoenen uit bij de ingang. Als vrouw bedek je je hoofd, knieën en schouders. Als man is het ook aan te raden om een broek te dragen die over de knieën valt.

7. Wat draag ik op het strand of tijdens het zwemmen in Egypte?

Zwemkleding draag je in Egypte in principe alleen als er gezwommen wordt. Op het strand kun je best zonnen in een bikini, maar loop er dus niet mee de receptie/lobby mee binnen. Topless zonnen wordt niet gewaardeerd in Egypte. Dit raden wij dan ook sterk af, zelfs op de toeristische stranden.

​P.S. Let echt op met verbranding want de zon in Egypte is sterker dan in NL en doe bij het snorkelen een shirtje of kort wetsuit aan.

Nog een paar algemene tips:

  • Neem nooit de kleding van andere (soms zeer schaars geklede) toeristen als uitgangspunt, maar respecteer de Egyptenaren en maak je eigen beslissing over welke kleding je draagt.
  • ​Neem schoenen mee die tegen een stootje kunnen zoals een paar goede wandelschoenen of gympen. Door oneffenheden in de vloeren van de tempels en in de tombes zijn tere sandaaltjes tijdens excursies niet aan te raden. In de zomermaanden kun je verbranding oplopen in slippers tijdens een bezoek aan de woestijn in El Fayoum en bij de piramides.
  • Kleding ter plekke kopen is zeker niet goedkoper dan thuis en over het algemeen van mindere kwaliteit. De naden zijn vaak niet zo netjes afgewerkt.
  • Voor vrouwen is het fijn om een tuniek of jurkje mee op reis te nemen. In het hotel aan de Rode Zee kun je deze gerust dragen en tijdens excursies kun je hier een legging of mooie broek onder dragen.

Goed voorbereid op reis met onze tips over kleding Egypte

Wij hopen dat ons artikel over kleding Egypte je een beetje op weg heeft geholpen bij het inpakken van je koffer. Lees de andere artikelen over de do’s en don’ts in Egypte. Wij wensen je alvast een hele fijne tijd in Egypte!

Deze blogs vind je misschien ook interessant