Egypte is een modern Islamitisch land, maar de religieuze gebruiken zijn minder streng dan in andere Islamitische landen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen cultuurverschillen zijn tussen het Westerse Nederland en het Islamitische Egypte. Egyptenaren hebben net zoals wij Nederlanders, eigen tradities en gebruiken. Deze culturele verschillen maken het reizen naar Egypte juist zo interessant. In dit blog delen wij deze informatie over ‘cultuur Egypte’ met jou, zodat je goed voorbereid op reis gaat.
De Islam is een belangrijk onderdeel van de cultuur in Egypte. Negentig procent van de Egyptische bevolking is moslim en de overige tien procent is christen. Spreek daarom nooit neerbuigend over religie in Egypte.
Vroeg in de ochtend hoor je de oproep tot het eerste van de vijf dagelijkse gebeden. Vrijdag is de gebedsdag, dan is er om 12.00 uur een speciaal gebed. De meeste winkels zijn, behalve op de toeristische plekken, tot halverwege de middag gesloten.
Over het algemeen drinken moslims geen alcohol, gebruiken geen drugs en eten geen varkensvlees. Seksuele uitingen in foto’s, films en tijdschriften zijn illegaal en kunnen worden ingenomen. Ook in de omgang komt deze waarde naar voren. Lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen wordt niet gewaardeerd.
Grappige anecdote: Als je een westerse film op je hotel TV bekijkt, zul je zien dat de bedscènes eruit geknipt zijn. De film gaat gewoon de volgende ochtend – al brood roosterend in de keuken – weer verder 😆
Als toerist kun je natuurlijk wel alcohol drinken en in de hotelbar is een uitgebreid assortiment aanwezig. Ook in de restaurants op de meer toeristische plekken kun je rustig een glaasje wijn bestellen of een Stella biertje (gebrouwen in Egypte). Houd er wel rekening mee, dat je bijvoorbeeld bij een bezoek aan een Egyptische familie, geen fles wijn meeneemt zoals je dit in Nederland wellicht doet.
In de islam zijn er vijf geboden: de geloofsbelijdenis, de vijf dagelijkse gebeden, het geven van aalmoezen, een eenmalige pelgrimstocht naar Mekka en het vasten gedurende de ramadan. Niet alle Egyptenaren houden zich hieraan maar in de algemene leefwijze in Egypte zal je het wel herkennen als je er meer op let. Je kunt er ook zeker bij persoonlijke ontmoetingen naar vragen als je er meer over wilt weten.
In de toeristische oorden aan de Rode Zee zijn de Egyptenaren van buitenlandse toeristen gewend dat ze zich anders kleden dan de lokale bevolking. Toch raden wij aan om, ook in de toeristische gebieden, je kleding aan te passen aan de lokale cultuur. De Egyptische bevolking is een traditioneel volk.
Wij raden je als vrouw aan altijd een sjaal mee te nemen, zodat je je schouders kunt bedekken. Je hoofd bedekken als toerist is zeker niet nodig. Een pet of doek tegen de zon kan fijn zijn, maar het is geen must om een hoofddoek te dragen als toerist, zoals in Iran.
Lange haren zijn – net zoals in Nederland – prachtig om naar te kijken en in de Egyptische zon extra schitterend. Neem het de Egyptenaren dan ook niet te veel kwalijk dat ze naar je haar staren. Doe je lange lokken lekker in een knot. Dit werkt goed tegen de hitte van de zon, maar ook tegen de starende blikken.
Wil je meer weten over kleding in Egypte? Lees het blog “Kleding Egypte: welke kleding kun je het beste dragen tijdens je reis?”, waarin wij je bijvoorbeeld ook informatie geven over hoe je je kunt kleden tegen de warmte (en kou) in Egypte.
Het kan even wennen zijn, maar het is in Egypte gebruikelijk dat de lokale bevolking je om tipgeld of fooi vraagt. “Baksheesh?”, vragen zij, gevolgd door een ophoudende hand. Dit gebeurt soms al wanneer je iemand om de weg vraagt, of wanneer iemand op straat je iets vertelt over een bezienswaardigheid. Fooi is namelijk een belangrijke bron van inkomsten voor de Egyptenaar.
Fooi is een vast onderdeel van het salaris van de Egyptenaren, en zij geven elkaar ook fooi. Voel je vrij om hier niet aan mee te doen, maar stel je hierop in als je wel mee wilt doen. Zorg er altijd voor dat je voldoende kleingeld op zak hebt, briefjes van 5 LE en 10 LE (omgerekend € 0,25 en € 0,50) zijn hiervoor heel geschikt. Over het algemeen ben je als toerist een stuk rijker dan de Egyptenaar, die vaak onder het minimumloon verdient.
Hoeveel fooi je kunt geven in verschillende situaties en hoe je dit doet, vertellen wij je in het blog “Fooi geven in Egypte: (baksheesh) een must”.
Egyptenaren hanteren informele omgangsvormen. Als toerist zul je meteen de vriendelijkheid en warmte voelen. Een begroeting begint vaak met een glimlach, met daaropvolgend een slap handje.
Egyptenaren begroeten elkaar door elkaar te kussen. Dit gebeurt alleen niet tussen twee mensen die theoretisch gezien met elkaar zouden kunnen trouwen.
Egyptenaren hebben een andere lichaamstaal dan wij in Nederland gewend zijn. Houd bijvoorbeeld nooit de palm van je hand voor iemands’ gezicht, want dit is in Egypte een belediging. Het getal 5 kun je uitbeelden door de palm van je hand naar je toe te houden. Als je op een beleefde manier ‘nee’ wilt zeggen, houd dan je rechterhand voor je hart.
Ook zijn er met betrekking tot lichamelijk contact andere gebruiken in Egypte. Waar mannen in Nederland vaak wat afstandelijk zijn naar elkaar toe, kunnen Egyptische mannen elkaar openlijk knuffelen of kussen op straat. Dit geldt niet voor mannen en vrouwen. Het is niet gepast voor een man en een vrouw om lichamelijk contact te hebben in het openbaar, in welke vorm dan ook. Doe dit zeker niet in de buurt van een moskee.
Het hebben van buitenlandse gasten is voor Egyptenaren een hele eer. Dit samen met de gastvrijheid in dit land, maakt dat het heel goed zou kunnen gebeuren dat je wordt uitgenodigd bij een lokale familie.
In Egypte is het gangbaar om een eerste uitnodiging altijd vriendelijk te weigeren. Als de uitnodiging écht uit het hart komt, en niet alleen voortkomt uit beleefdheid, zal de vraag herhaald worden.
Als vrouwelijke toerist begroet je bij een bezoek aan een Egyptische familie de vrouwelijke familieleden met een hand en de mannen beter met een hoofdknik en je hand op je hart. De begroeting ‘Salaam Aleikum’ daarbij zullen ze extra leuk vinden, letterlijk betekenis: Vrede is met jullie. Als mannelijke toerist is het net andersom: de mannen een hand en de vrouwen met een hoofdknik en je hand op je hart.
Het meenemen van een kleinigheidje voor de gastheer en gastvrouw is gebruikelijk, wanneer je bij een Egyptische familie thuis komt. Denk hierbij aan een doos chocolaatjes of koekjes. Als er kinderen zijn, neem je voor hen ook wat mee, bijvoorbeeld iets om te kleuren, krijtjes of tekenboeken.
De eettafel in Egypte is altijd goed gevuld dus je zult niets tekort komen. De gewoonten aan tafel zijn overal in het land verschillend. Voor de eetgewoonten kun je het beste ‘afkijken’ van de gastheer. Op sommige plekken worden mannen en vrouwen gescheiden, op andere plekken wordt er gezamenlijk gegeten. Het is ook niet ongebruikelijk dat je op de grond zittend eet en er dus geen tafel is, maar alleen tafelkleed. Ligt er geen bestek op tafel? Soms wordt het brood gebruikt als vork en lepel. Het wordt niet van je verwacht dat je je bord leeg eet.
Je kunt de gastheer er alleen van overtuigen dat je voldoende hebt gegeten, door het meerdere malen te weigeren wanneer de gastheer meer eten aanbiedt. Drie maal iets weigeren is niet ongebruikelijk, voor ons onwennig om dit te herhalen, maar een oude traditie in Egypte. Ook hierbij is je hand op je hart en een gebaar dat je het heel lekker vond maar nu genoeg hebt, extra vriendelijk.
Het complimenteren van de gastvrouw om haar kookkunsten wordt zeer gewaardeerd, en je kunt hierbij ook om het recept vragen. Na het eten wordt er muntthee of koffie gedronken in de zitkamer. Vertrek nooit eerder dan een half uur na het eten en vergeet bij vertrek niet nogmaals de kok te complimenteren. Je kunt de gastheer bedanken door ‘alf shoekran’ te zeggen.
Houd je van winkelen? In het prachtige Egypte vind je veel authentieke, handgemaakte en kwalitatief goede producten.
De grote winkels in Egypte hanteren vaste prijzen. In de kleinere (souvenir)shops kun je goed afdingen. Typisch Egyptische souvenirs zijn producten van papyrus of albast, etherische oliën, parfums, sieraden en beeldjes uit het oude Egypte. Wij raden echter aan om authentieke, verantwoorde souvenirs te kopen. Wij bedoelen hiermee duurzame souvenirs, die eerlijk maar ook fairtrade, zonder kinderarbeid en onder goede werkomstandigheden zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan handgeweven sjaals of een handgemaakte cartouche van de lokale edelsmid.
Houd bij de aankoop van een souvenir altijd rekening met het afdingen in Egypte. Dit is lokaal gebruik en wordt ook door de lokale bevolking gedaan. Ga vooral niet akkoord met de eerste prijs die de verkoper je geeft. Wees wijs en ga tussen de 50 – 60% van die prijs zitten. Dan betaal je zeker niet te veel.
In Egypte kun je prachtige foto’s maken, dus vergeet je camera niet mee te nemen. Het is wel gebruikelijk in Egypte, dat je bij bezienswaardigheden een extra ticket moet kopen als je foto’s wilt maken. Dit bedrag kan oplopen tot wel vijftien euro, dus houd hier rekening mee. Het gebruiken van je flitser is bij de meeste bezienswaardigheden zoals in de graftombes en tempels verboden. Het licht tast namelijk de muurschilderingen aan.
Wees voorzichtig met het fotograferen van mensen, met name vrouwen, want dit kunnen Egyptenaren als belediging opvatten. Wanneer je merkt dat iemand twijfelt of je een foto mag maken, maak dan eerst even een praatje en geef eventueel een fooi. Het fotograferen van objecten voor staatsveiligheid, zoals vliegvelden, ambassades en militaire checkpoints is verboden.
Wij hopen dat we je met dit artikel een mooie samenvatting hebben gegeven van de cultuur, gewoonten en gebruiken in Egypte. Ben je benieuwd naar de echte do’s en don’ts in Egypte? Ook hier hebben wij een blog over geschreven. Heb je een vraag of een opmerking? Laat hieronder een reactie achter.
Lees onze do’s, don’ts en insider tips voor het maken van de mooiste reisfoto’s in Egypte.
Ongeveer 85% van de Egyptenaren is moslim en de resterende 15% is grotendeels Koptisch christen. In dit blog lees je alles over Religie in Egypte.
Wat voor kleding neem je mee op reis naar Egypte? Wat draag je in een moskee? Mag je een korte broek of rok aan? In dit artikel geven wij antwoord op deze veelgestelde vragen met betrekking tot kleding in Egypte.