Foute souvenirs Egypte

Als je een rondreis in Egypte hebt gedaan is het natuurlijk leuk om een blijvende herinnering mee te nemen naar huis en je familie en vrienden te verrassen met een leuk cadeautje bij thuiskomst. Het liefst heb je dan een souvenir dat bij jou de mooiste reisherinneringen oproept. Gelukkig vind je in Egypte veel leuke souvenirs. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor authentieke handgemaakte souvenirs van hout, leer of schapenwol.

Je kunt in Egypte echter ook (onbewust) hele foute souvenirs kopen, die bijvoorbeeld schade aanrichten aan de natuur en het milieu of op onverantwoorde wijze geproduceerd worden. En dat wil je natuurlijk niet! In dit blog geven wij je tips om te voorkomen dat je foute souvenirs koopt in Egypte en we geven je tips waar je dan wel leuke Egypte souvenirs kunt kopen.

Wat zijn foute souvenirs?

Het kopen van een souvenir kan om verschillende redenen ‘fout’ zijn. Sommige populaire souvenirs richten enorme schade aan, aan de natuur en het milieu. Bij andere souvenirs komt veel dierenleed voor of worden mensenrechten geschonden.

‘Foute souvenirs’ worden door de douane onderschept en mag je dus niet meenemen naar huis. Je bent dan niet alleen je leuke souvenirtje kwijt, maar je riskeert ook nog eens een flinke boete. nog veel belangrijker is, dat veel ‘foute souvenirs’ negatieve impact hebben op de natuur, het milieu en/of mensenrechten.

De top vijf algemene foute souvenirs ter wereld zijn koraal, papegaaien, schelpen, ivoor en producten van zeeschildpadden. Nu kun je in Egypte niet al deze souvenirs kopen, maar ook Egypte heeft souvenirs die je liever niet mee naar huis neemt. Wij geven je een lijstje van de souvenirs die je beter in de shops kunt laten liggen.

Nagemaakte artikelen in Egypte

In Egypte word je overladen met namaakartikelen. Vooral neppe merktassen en neppe merkkleding zijn in trek. De prijzen van deze nagemaakte artikelen zijn laag en dat maakt de verleiding tot kopen groot.

Voor persoonlijk gebruik mag je namaakartikelen kopen en meenemen naar Nederland. Wees je er wel van bewust, dat wanneer je deze nepproducten koopt, je de illegale handel met de daarbij slechte werkomstandigheden voor werknemers en vaak ook kinderarbeid ondersteunt.

Draag bij aan eerlijke handel en betere arbeidsomstandigheden, en koop je producten bij een winkelcentrum waar ze de echte merken verkopen zoals in shopping malls als City Stars in Caïro of kies voor een fairtrade shop zoals die aan het plein achter Luxor tempel in Luxor. Lees Miriams tips over verantwoorde en leuke Egyptische souvenirs.

Beschermde dier- en plantensoorten

Bepaalde dier- en plantsoorten worden beschermd omdat zij met uitsterven worden bedreigd. Neem deze beschermde dier- en plantensoorten dan ook nooit mee naar Nederland, want dan ben je strafbaar.

Voorbeelden van bedreigde diersoorten in Egypte zijn de dugong oftewel zeekoe die je bij Marsa Alam nog wel in zee vindt maar ook de zandkat is nog te vinden in de Egyptische woestijn. Krokodillen en slangen zijn geen beschermde diersoorten maar ook daarvan mag je niets uitvoeren.

Ook producten die gemaakt zijn van deze beschermde dier- en plantsoorten mag je niet mee terug nemen naar huis. Het is misschien een gek idee maar vaak worden delen ervan verwerkt in handtassen, riemen, laarzen, asbakken en kledingstukken. Wanneer je toch (een onderdeel van) een beschermde dier- of plantensoort meeneemt, zal deze in beslag worden genomen. Daarnaast krijg je een proces verbaal.

In dit artikel van de belastingdienst vind je meer informatie.

Egyptische schelpen en koraal

In Egypte vind je op de stranden aan de Middellandse en Rode zee de mooiste schelpen. Ook in de El Fayoum oase rondom het Qarun meer zijn schelpen te vinden. Ga je duiken in Egypte? Tijdens het duiken of tijdens een woestijnexcursie naar El Fayoum  kun je deze prachtige schelpen tegenkomen. Deze schelpen zijn heel oud, want dit deel van de woestijn was vroeger de bodem van een prehistorische zee. Het vinden van een schelp middenin de Egyptische woestijn is natuurlijk erg bijzonder, maar toch is het beter om de schelp daar te laten liggen, want je mag ze niet meenemen naar huis. Het komt ook regelmatig voor dat reizigers in Egypte het prachtige koraal willen meenemen uit de rode zee, of een steentje uit de Westelijke woestijn.

Schelpen en koraal uit Egypte mogen niet mee worden genomen naar Nederland. Reis bewust en wees goed voor de mooie natuur in Egypte.

Schelpen-El-Fayoum-foute-souvenirs
El Fayoum is een beschermd gebied. Alle schelpen, stenen en fossielen die je hier vindt worden in beslag genomen.

Kunst en antiek in Egypte

De afgelopen eeuwen zijn er veel waardevolle voorwerpen uit hun oorspronkelijke omgeving weggehaald. Culturele schatten uit het Oude Egypte tot en met de Grieks-Romeinse tijd zijn verdwenen, doordat zij als souvenir werden verkocht aan toeristen. Om dit tegen te gaan zijn er regels opgesteld. Antiek en voorwerpen die gevonden zijn tijdens opgravingen mogen niet naar Nederland worden vervoerd.

Let vooral op in de oude binnenstad van Caïro. Hier vind je veel leuke antiekwinkeltjes, waar antieke radio’s, typemachines maar ook zeer goed lijkende beeldjes worden verkocht. Oud en antiek is hier lastig van elkaar te onderscheiden, pas hier dus wél op met het kopen van producten. Koop je per ongeluk een antiek product, dan wordt deze door de douane afgenomen.

Wil je toch iets meenemen naar huis? Zorg voor de juiste uitvoervergunning. Bij de antiquair waar je de aankoop doet, kun je om deze vergunning vragen. Of kies toch voor een ander authentiek, verantwoord souvenir.

Kinderarbeid in tapijtwinkels

Het wordt dan wel niet genoemd in de ‘foute souvenir lijst’, maar wij vinden het ook niet oké als er sprake is van kinderarbeid bij het produceren of in de verkoop van souvenirs. Daarom raden wij reizigers af om naar zogenaamde tapijtscholen te gaan. Hier leren kinderen het vak van tapijtwever en krijgen zij de helft van de dag de reguliere schoolvakken. Hier is echter geen controle op en daarom raden wij af om deze tapijtscholen te bezoeken en daar je souvenir te kopen. De meest beruchte ‘tapijtscholenregio’ ligt tussen Sakkara en Dahshur.

Wat je liever ook niet wilt meenemen

Denk goed na over jouw souvenir. Het is natuurlijk zonde om na een aantal jaar je souvenir weg te gooien omdat je het niet meer leuk, mooi of interessant genoeg vindt. Laat daarom ook liever deze souvenirs liggen:

  • Souvenirs van kunststof en/of plastic. Deze souvenirs zijn niet te recyclen en belanden snel bij het restafval.
  • Kledingstukken die vooral leuk zijn om te dragen in Egypte en die daarna toch achter in je kast verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan een galabiya, een Egyptische jurk (voor mannen en vrouwen).
  • Typische toeristische armbandjes met schelpen, belletjes en kralen.

Twijfel je over een souvenir? Gebruik de app!

 

De Nederlandse Douane heeft een handige app voor reizigers, waar je informatie vindt over wat je wel en niet mag meenemen vanaf een vakantiebestemming. Download deze app voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen naar Nederland. Deze app biedt naast importinformatie ook handige tools waarmee je valuta, gewicht en volume omrekent. Wil je iets meenemen op reis naar Egypte maar twijfel je of het mee terug mag? Sla in de app je aankoopbonnen op, zodat je bij thuiskomst kunt bewijzen dat je producten al had gekocht voordat je op reis ging.

Wij hopen dat ons artikel je voldoende informatie heeft gegeven over foute Egyptische souvenirs. Ben je benieuwd naar wat dan wél leuke, duurzame en verantwoorde souvenirs zijn? Lees onze tips in het blog over de allerleukste Egyptische souvenirs.

Onze tips om verantwoord te reizen in Egypte