Na je verblijf in Egypte wil je natuurlijk graag je eigen unieke souvenir mee naar huis nemen. Een souvenir die jouw reisherinneringen samenvat. Iets unieks, iets verantwoord, iets écht Egyptisch. Ook is het leuk om je familie en vrienden te verrassen met een Egyptisch cadeautje. Lees onze 6 tips voor het kopen van Egyptische souvenirs. Met deze tips breng je unieke, authentieke en misschien wel handgemaakte Egyptische souvenirs mee naar huis.

Standaard souvenirs in Egypte 

Je denkt bij Egyptische souvenirs misschien al snel aan Egyptische sieraden of een Egyptische papyrus. De allerpopulairste souvenirs onder toeristen zijn de mini piramides, scarabeekettingen, de Egyptische goden beeldjes van alabaster of basalt en de mooiste Egyptische parfumflesjes. Dit zijn souvenirs die iedereen die in Egypte is geweest straks in een doos in de kast heeft staan. Dit zijn ook meteen de souvenirs waar de meeste toeristen-scams mee geassocieerd worden. Je wordt hier dan door lokale Egyptenaren – je taxi chauffeur of soms zelfs je groepsgids – naartoe gebracht terwijl je de afspraak met ze had dat je naar een markt of museum zou worden gebracht. Ineens sta je in een winkel en je voelt je min of meer verplicht – uit beleefdheid – iets te kopen.

Kies voor lokale en verantwoorde Egyptische souvenirs 

Egypte is een prachtig land met een rijke cultuur en een indrukwekkende geschiedenis. Wanneer je lokaal gemaakte en verantwoorde souvenirs koopt, lever je een belangrijke bijdrage aan de economie en de werkgelegenheid van dit prachtige land. Ook houd je traditionele ambachten in stand, ambachten die al generaties lang binnen een familie worden doorgegeven.

Hier komen onze 6 tips voor het kopen van unieke, authentieke Egyptische souvenirs.

1. Echte, lokaal geproduceerde Egyptische shaj (thee) 

In Egypte heerst een echte theecultuur, want thee (met veel suiker) is in Egypte het meest gedronken drankje. De oude Egyptenaren dronken al shaj, en het drinken van thee is nog steeds een belangrijk onderdeel van de dag. ‘s Avonds komen Egyptenaren graag samen met hun familie in een lokale theetuin voor een heerlijke ontspannen avond, waarbij onder het genot van een kopje shaj de dag wordt doorgenomen.

Vind je het leuk om Egyptische thee mee te nemen als souvenir, kies dan voor ISIS thee of SEKEM thee. Dit zijn twee in Egypte populaire theemerken die hun thee biologisch verbouwen en lokaal produceren onder goede arbeidsomstandigheden voor de medewerkers. Ook zijn beide theemerken betrokken bij sociale projecten zoals het verbeteren van gezondheidszorg en het bouwen van ziekenhuizen, scholen en kinderopvangcentra.

De theeën van SEKEM en ISIS worden gemaakt van medicinale kruiden en bevatten geen conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen. Goed voor jezelf en goed voor Egypte! Een extra voordeel aan de thee van SEKEM en ISIS; je vindt ze gewoon in de lokale supermarkten.

Kopje-thee-in-Luxor
Heerlijk als je nog een kopje Egyptische thee kunt drinken bij thuiskomst.

2. Handgemaakte souvenirs uit Egypte

Waar in het Westen de meeste producten in fabrieken worden gemaakt, kent Egypte nog veel handwerkers die traditionele ambachten uitvoeren. Denk hierbij aan albasten vazen, het weven van Egyptisch katoenen tafellakens en glasblazen. Ambachten die jou verzekeren van een ‘one of a kind’ souvenir.

Vind de juiste shop en je wordt verrast door de verschillende handgemaakte producten die er in Egypte te vinden zijn. Had je bijvoorbeeld al eens gedacht om een handgeweven sjaal van kamelenwol mee te nemen als souvenir? Deze souvenirs zijn niet alleen uniek, maar ook van hoge kwaliteit. Ook handbewerkte tinnen en zilveren schaaltjes en dienbladen zijn een prachtig souvenir waar je nog lange tijd na thuiskomst gebruik van kunt maken.

De verschillende shops met handgemaakte artikelen verkopen schitterende ontwerpen die met liefde en passie zijn gemaakt. Je koopt hier niet zomaar een souvenir, je koopt een stukje cultuur. Er zijn veel van deze shops te vinden op internet, maar vraag vooral aan je gids waar je de beste handgemaakte artikelen kunt vinden. Uiteindelijk weten de Egyptenaren dit gewoon het beste. Onze favoriete shops zijn Sam House Gold, Silver Smith & Gifts en Fairtrade Centre Luxor Outlet.

Op deze website vind je een ruim aanbod aan winkels waar traditionele, handgemaakte Egyptische producten verkrijgbaar zijn.

3. Cartouche bij de edelsmid

Ben je op zoek naar een verantwoord souvenir uit het Oude Egypte? Koop een cartouche bij een lokale edelsmid in Luxor, Miriam Kok (mede-oprichter van Kingfisher Tours) kent een goede en betrouwbare edelsmid. Een cartouche is een symbool uit de Egyptische oudheid en staat voor eeuwigheid en bescherming. Het is een ovale omcirkeling van de naam van Egyptische koningen en koninginnen in de hiërogliefen. Je kunt je eigen naam in hiërogliefen laten graveren of slijpen. Zo heb je een écht op maat gemaakt souvenir, bijvoorbeeld als hangertje of als prachtige ring. Miriam heeft nog steeds een verlovingsring met Bakr en haar naam in hiërogliefen uit 2001, een mooi aandenken aan het begin van hun relatie en haar emigratie naar Egypte.

Plafond-Karnak-tempel-cartouche-plafond
In de tempels staan alleen de namen van de farao's in een cartouche, maar in je eigen cartouche ketting mag je je eigen naam graveren.

4. Je eigen foto’s in een fotoboek

Egypte is een fotogeniek land, en hoewel je bij souvenirs misschien niet zo snel aan foto’s denkt, vind je de leukste herinnering toch op een foto. Wat is er leuker dan een herinnering aan jouw reis door Egypte, dan een fotoboek met jouw eigen foto’s?

Als cadeautje ontvingen wij het fotoboek van de gezinnen die met ons mee zijn geweest op onze familie groepsreis. Zij voegden alle foto’s samen en maakten er een online fotoboek van waarin alle avonturen terug te zien zijn. Wij vinden het nog steeds een prachtig cadeau en ook voor Miriam is dit een souvenir van haar allereerste Kingfisher Tours familie groepsreis als begeleider. Een meer ‘eigen’ herinnering kun je niet hebben.

Wees wel voorzichtig met bijvoorbeeld het fotograferen van Egyptische mensen.

Reizigers drinken een suikerrietsapje bij een lokale saptent tijdens een wandeling door Caïro
Foto's van speciale reisherinneringen zijn altijd hele leuke souvenirs!

5. Fairtrade producten in Cairo en Luxor 

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Wanneer je een fairtrade product koopt, ben je ervan verzekerd dat de producent van het product een eerlijke prijs heeft gekregen, en dat de werkomstandigheden menswaardig zijn. Zo is er zeker geen sprake van kinderarbeid en arbeidsomstandigheden die in strijd zijn met de mensenrechten. Ook wordt rekening gehouden met de impact op de natuur en het milieu.

Egypte kent een aantal fairtrade shops die lokale en verantwoorde producten verkopen. Bezoek bijvoorbeeld Fair Trade Egypt in Caïro, voor de leukste fairtrade producten zoals handgemaakte huisdecoratie, tassen, servies en sieraden.

In Luxor vind je de winkel Shop Sandouk, waar ze mooie en degelijke fairtrade producten verkopen zoals Egyptische tapijten, beddengoed van 100% katoen, van hout gemaakte producten, Egyptische kleding en Egyptische accessoires. Wij zijn vooral fan van de handgeweven sjaals bij Shop Sandouk.

Handgemaakte kleding kun je kopen bij Bama Atelier . Zij maken draagbare kleding van Egyptische handgeweven stoffen en bieden bij inkoop en verkoop eerlijke prijzen.

weefgetouw-vrouw-Egypte
Deze vrouw werkt aan een handgeweven kleed voor Sandouk shop in Luxor.

6. Egyptische kruiden van de lokale markt 

De Egyptische keuken kent heerlijke kruiden. Wil je een smaakbeleving als herinnering? Op de lokale markten is een ruim aanbod aan Egyptische kruiden te koop. Met deze kruiden zet je thuis een heerlijke Egyptische maaltijd op tafel. Maak bijvoorbeeld je rijst smaakvoller en kleurrijker met saffraan. Het is van betere kwaliteit dan in Nederland maar niet zo zuiver als de verkoper je probeert wijs te maken. Of neem karkadee (hibiscus) mee om een kopje ontspannende hibiscus thee te zetten voor thuis op de bank.

kruidenkraam-lokale-markt-Aswan-Egypte
Echte Egypte souvenirs koop je op een lokale markt, bijvoorbeeld kruiden zoals karkadeh.

Tot slot: zo kun je afdingen op je Egypte souvenirs

Afdingen is heel gebruikelijk in Egypte, dus als je op zoek bent naar leuke Egyptische souvenirs, is het helemaal niet onbeleefd om te onderhandelen over de prijs. Bied alleen nooit een prijs die je niet wilt betalen. Besef ook dat je in dit geval een handgemaakt of fair trade product koopt, dus het is helemaal niet raar om daarvoor wat meer te betalen dan voor een souvenir dat massaal geproduceerd is. Er zitten veel uren handwerk in deze producten en wat je er aan uitgeeft komt goed terecht. Neem vooral de tijd voor het afdingen, geniet van deze ‘sport’ en beleef de humor die veel Egyptische verkopers erin brengen.

 

“Die meneer was heel erg aardig en moest erg lachen toen ik de prijs gelijk door twee deelde. Hij zei dat ik heel slim was. Ik kreeg zelfs een extra cadeautje voor niks en toen had ik voor papa een blauwe piramide en voor mama een mooie kameel van hout.” – Anekdote van een 9 jarig kind

Hopelijk hebben onze tips jou geholpen bij het kiezen van leuke, verantwoorde Egyptische souvenirs. Heb je een leuk Egyptisch souvenir gekocht dankzij onze tips, of heb jij een uniek en verantwoord souvenir gevonden die er niet tussen staat? Laat een reactie achter!

Miriam Kok en Abu Bakr Mahmoud, eigenaren van Kingfisher Tours