Leg jouw mooiste reisherinneringen vast:

Alles wat je moet weten over fotograferen in Egypte

Iedereen wil natuurlijk bijzondere herinneringen vastleggen tijdens zijn reis. Dankzij foto’s kun je zelf nagenieten van je geweldige ervaringen én deel je jouw mooiste reisherinneringen met familieleden en vrienden. Zeker wanneer je door Egypte reist – een land met adembenemende landschappen, piramides, historische monumenten en unieke lokale gebruiken – mogen foto’s niet ontbreken.

In Egypte gelden echter bepaalde regels rondom fotografie waar je je als toerist aan dient te houden. Deze (geschreven en ongeschreven) regels hebben allemaal te maken met respect (voor anderen) en behoud (van het erfgoed).

In dit blog lees je alles over verantwoord fotograferen in Egypte, zodat je de allermooiste reisherinneringen vastlegt. Wij delen de do’s & don’ts en tips om de mooiste en meest creatieve foto’s te maken in Egypte.

1. Respecteer dat niet iedere Egyptenaar in zijn dagelijks leven gefotografeerd wil worden

Stel je eens voor dat je na een lange werkdag op weg bent naar huis met de trein en een toerist je op het station aanspreekt met de vraag of hij/zij een foto van je mag maken. De kans is groot dat je daar helemaal geen zin in hebt. Of misschien voel je je wel helemaal niet op je gemak om in je werkkleding gefotografeerd te worden. Voor Egyptenaren geldt dit ook. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat Egyptenaren niet als foto-object dienen voor toeristen.

De reden waarom een Egyptenaar niet gefotografeerd wil worden kan variëren. Vrouwen houden er bijvoorbeeld niet van om door mannen gefotografeerd te worden. Een ander heeft misschien religieuze redenen. Of misschien voelt iemand zich gewoon niet op zijn gemak om gefotografeerd te worden in de kleding die hij of zij draagt op dat moment.

Wil je een foto maken? Ga het gesprek aan!

Als je toch graag een foto wilt maken van locals dan kun je dit natuurlijk gewoon vragen. Ga dus het gesprek aan met een Egyptenaar als je een foto wilt maken. Vertel daarbij iets over jezelf om het ijs te breken en om vertrouwen te scheppen. Tijdens het maken van het eerste contact merk je vaak snel genoeg of iemand ervoor open staat om gefotografeerd te worden. Egyptenaren houden enorm van humor. Weet je een leuk grapje te maken? Dan ben je vaak al snel ‘binnen’.

In sommige gevallen vragen locals een vergoeding (baksheesh/fooi) of willen ze weten wat je met de foto gaat doen. Eigenlijk helemaal geen vreemde vraag, toch? Een open en eerlijk gesprek hierover geeft vaak het beste resultaat en brengt je bovendien dichter bij de gastvrije Egyptenaren.

Als iemand aangeeft niet gefotografeerd te willen worden, respecteer deze beslissing en maak niet stiekem een foto vanaf afstand.

Dit moet je weten over het maken van foto's in Egypte

Don’ts:

 • Maak geen foto zonder toestemming, ook niet stiekem.

Do’s:

 • Ga het gesprek aan met de locals en vraag of je een foto mag maken.
 • Zet humor in.
 • Respecteer iemands’ privacy.
Stedentrip Caïro

2. Fotograferen bij bezienswaardigheden en openbare gelegenheden: Informeer bij je gids wat de regels zijn

Over het algemeen mogen alle monumenten in de buitenlucht, zoals tempels en moskeeën, van buitenaf worden gefotografeerd. Uit respect voor religie is het niet toegestaan om mensen biddend te fotograferen, bijvoorbeeld in een moskee.

Op informatieborden in en rondom bezienswaardigheden vind je meestal de exacte regels met betrekking tot fotografie. De regels bij heilige of historische monumenten kunnen nogal eens verschillen. In de Mohamed Ali moskee mag je bijvoorbeeld wel binnen fotograferen, maar wanneer er een dienst is in een plaatselijke kleine moskee mag dit niet. Twijfel je? Informeer bij je gids wat er wel en niet mag, of vraag het (in een moskee) aan de aanwezige imam.

Fotograferen met je telefoon of fotocamera

Binnen in piramides, tempels en tombes mocht je vroeger over het algemeen alleen fotograferen met je telefoon en alleen zónder flits. Als je foto’s wilde maken met een camera, dan moest je vaak een extra kaartje kopen, een fototicket. Tegenwoordig mag je overal gratis fotograferen met een telefoon en een camera, maar alleen zónder flits.

Extra kosten tijdens het fotograferen bij bezienswaardigheden

Over het algemeen mag je nu ook met een camerastatief foto’s maken, mits de foto’s voor niet-commercieel gebruik zijn. Het kan voorkomen dat camerastatieven op bepaalde plaatsen geweigerd worden, als de bewakers van een bezienswaardigheid vermoeden dat de foto’s voor commercieel gebruik zijn.

Fotograferen in openbare gebouwen

In Egypte geldt een speciale regel voor openbare (overheids)gebouwen zoals militaire checkpoints, politiebureau’s, ambassades, havens, vliegvelden en strategische bouwwerken (zoals bruggen). Deze locaties mogen in Egypte absoluut niet gefotografeerd worden. Wordt een gebouw bewaakt door een politieagent? Dan is dit dus een openbaar gebouw waar je niet mag fotograferen. Richt je camera ook nooit op mensen die aan het werk zijn, zoals politieagenten of militairen.

Don’ts:

 • Maak nooit een foto van mensen die bidden.
 • Gebruik geen flits binnen in tombes en (overdekte ruimtes van) tempels.
 • Vermijd het fotograferen van openbare gebouwen, militairen en politieagenten.

Do’s:

 • Laat je informeren over de regels bij iedere bezienswaardigheid.
 • Fotografeer alleen zonder flits, met een telefoon of camera
 • Gebruik alleen een statief als je foto’s voor niet-commercieel gebruik zijn.

3. Houd je aan de regels en laat je niet in de maling nemen door bewakers

In en rondom alle bezienswaardigheden in Egypte lopen bewakers rond. Deze bewakers houden toeristen in de gaten. Zij kijken bijvoorbeeld of je niets aanraakt maar ook of je een flits gebruikt op je camera of telefoon.

Bij overtreding krijg je een geldboete. Ook kan de foto van je camera worden verwijderd. In sommige gevallen wordt zelfs je apparatuur in beslag genomen.

Filmen met je telefoon of met professionele apparatuur

Voor filmen in en rondom bezienswaardigheden gelden dezelfde regels als voor fotograferen. Met je mobiele telefoon of camera mag je filmen voor niet-commercieel gebruik, zonder dat je daar een fototicket voor nodig hebt. Gebruik je professionele filmapparatuur? Dan moet je een speciale vergunning aanvragen bij het ministerie van Antiquiteiten in Caïro.

Lokale Egyptenaar lacht met toerist tijdens het foto's maken bij Hatsjepsut in Luxor
Lokale Egyptenaar lacht met toerist tijdens het foto's maken bij Hatsjepsut in Luxor

Laat je niet in de maling nemen door bewakers

Het komt wel eens voor dat bewakers je in de maling proberen te nemen. Zij doen dan alsof ze fotograferen met flits of filmen toestaan, om je vervolgens om geld te vragen. Wees dus alert en volg de geldende regels, dan kan het bijna niet misgaan. Twijfel je? Dan is daar altijd nog je gids als redder in nood, om het één en ander na te vragen ;-).

Don’ts:

 • Voorkom een geldboete door regels niet te overtreden.
 • Laat je niet in de maling nemen.

Do’s:

 • Vraag bij twijfel aan je gids wat wel en niet mag.

4. Zorg voor een camera verzekering en een goede beschermhoes

Wanneer je in Egypte naar binnen wilt bij een bezienswaardigheid kan het voorkomen dat er een veiligheidscontrole plaatsvindt. Bij een soort ‘douanepoort’ wordt jouw tas gecontroleerd, onder anderen op apparatuur.

Voor de veiligheid van je waardevolle camera is het afsluiten van een camera verzekering zeker verstandig. Door de drukte bij zo’n ‘douane’ of in de tombe of tempel zelf, kan je camera per ongeluk in de verdrukking komen. Een camerabescherming zoals een tas of hoes is daarom ook geen overbodige luxe. Bovendien beschermt dit meteen tegen Egyptisch woestijnzand en tegen de wind.

Don’ts:

 • Loop niet met je camera door de douanepoort of op andere drukke plekken zonder een beschermhoes om je camera.

Do’s:

 • Zorg voor een goede verzekering.
 • Bescherm je camera met een hoes.
Fotoposes bij de piramides van Gizeh in Caïro
'Kussen' met de sfinx of een andere typische foto bij de piramides van Gizeh

5. Last but not least: wees creatief bij het schieten van vakantiekiekjes

In Egypte zijn er tal van opties om gedenkwaardige reisfoto’s te maken. Geniet hiervan en wees creatief! Je gids heeft in de afgelopen jaren de meest bijzondere, gekke en mooie foto’s voorbij zien komen en helpt je graag bij het maken van creatieve kiekjes.

Een populaire foto is bijvoorbeeld ‘kussen’ met de Sfinx bij de piramides van Gizeh. Een andere typische foto in Egypte is om (staand op de grond of vanaf de rug van een kameel) met je vingers het puntje van de piramide vast te houden en deze er zo klein uit te laten zien. Of je probeert de hele piramide in de palm van je hand te ‘balanceren’. Springen voor een piramide of er gewoon naast poseren om te laten zien hoe groot ze eigenlijk zijn, zijn ook favoriete perspectieven.

Maar met een beetje creativiteit maak je ook wat minder voordehandliggende ‘off the beaten track’ reisfoto’s. Wij zijn benieuwd naar het resultaat en we vinden het altijd leuk als je jouw bijzondere reisfoto met ons deelt! Misschien mogen we jouw foto zelfs delen op Facebook en Instagram? Wij zouden het ook heel leuk vinden als je ons tagt met @kingfishertoursegypt en de hashtag #kingfishertoursegypt gebruikt.

Don’ts:

 • Vergeet geen foto’s te maken.

Do’s:

 • Vraag je gids om tips voor de leukste foto’s
 • Wees creatief en geniet!
 • Deel je mooiste reisfoto met ons, stuur ze naar [email protected]

Met onze fotografietips ben jij goed voorbereid en (hopelijk) geïnspireerd

Wij hopen dat deze tips jou helpen en bijdragen aan het creëren van unieke en bijzondere herinneringen aan je Egyptereis met Kingfisher Tours. Zijn we volgens jou iets vergeten te benoemen in dit blog? Laat het ons weten in de reacties! Mocht je nog vragen hebben kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. En last but not least: vergeet je mooiste foto niet met ons te delen!