Openbaar vervoer Egypte: comfortabel reizen met de trein, bus, metro en meer

Praktische informatie

laatst geupdate op: april 2024

Openbaar vervoer in Egypte

Reizen door Egypte met het openbaar vervoer is een onvergetelijke ervaring, maar het kan ook uitdagend zijn vanwege de diversiteit aan wegen en de verschillende opties voor openbaar vervoer op verschillende bestemmingen. In dit blog vind je alles wat je moet weten over reizen met het openbaar vervoer in Egypte. Aan bod komen reizen met de trein, zowel de dagtrein als de nachttrein, metro, bus, vliegtuig, de taxi en meer. Ontdek hoe jij als toerist in Egypte veilig en comfortabel reist tussen Caïro, Luxor, Aswan, Alexandrië en de Rode Zee, met het openbaar vervoer.

Reizen met het openbaar vervoer in Egypte is een échte belevenis

Als je door Egypte gaat reizen met het openbaar vervoer, kies je voor een bijzondere ervaring die je niet snel zal vergeten. Je ontdekt op die manier namelijk het échte Egypte, want je ervaart het lokale leven. Er zijn verschillende manieren om met het openbaar vervoer door Egypte te reizen. Sommige manieren zijn praktisch, comfortabel en betaalbaar. Anderen zijn iets avontuurlijker. 

Kies voor duurzaam vervoer

Met Kingfisher Tours aan je zijde ontdek je de meest bijzondere plekken van Egypte op een duurzame, milieuvriendelijke en veilige manier. Wij geloven in reizen met een positieve impact op de natuur en de lokale gemeenschappen, en we delen graag enkele goede opties voor ecologisch verantwoord reizen tussen steden. Het vervoermiddel dat je kiest, heeft invloed op het milieu. Daarom bieden we je bewuste alternatieven om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Je kunt met een gerust hart kiezen uit verschillende duurzame transport opties die Egypte te bieden heeft.

 • De meest duurzame manier om jezelf te verplaatsen in Egypte (voor korte afstanden) is natuurlijk te voet, met de fiets of met paard en wagen; de zogenaamde kalèches.
 • Voor korte tot middellange afstanden zijn bussen of treinen uitstekende alternatieven voor vliegen.
 • Voor lange afstanden zijn de beste, meest duurzame en betaalbare OV-opties in Egypte de touringcar of de trein.
 • Het delen van een taxi met andere reizigers is ook een bewustere optie.

1. Ontdek Egypte per trein

De meest populaire OV optie in Egypte voor toeristen, is misschien wel de (slaap)trein. Egypte beschikt over een efficiënt spoorwegnetwerk dat de majestueuze Nijlvallei met de bruisende delta en de kanaalzone verbindt. Dit netwerk loopt helemaal van Caïro, langs de betoverende Nijl naar het zuiden, tot aan het culturele hart van Egypte, Luxor, en het Afrikaanse Aswan. Vanuit Caïro kun je ook per trein richting het Suez kanaal reizen, en via de Delta naar Alexandrië.

Treinen, speciaal voor toeristen

Reizen door Egypte per trein biedt een unieke en avontuurlijke ervaring. Omdat het openbaar vervoer dat de Egyptenaren zelf gebruiken niet zo gestroomlijnd is als in Nederland en veel tussenstops heeft, zijn er speciale ’toeristentreinen’ geregeld, zodat je als bezoeker comfortabel en sneller kunt reizen.

Er zijn ook andere – langzamere – treinen, zoals de Ord en de Ord+. Maar als je van deze treinen gebruik wilt maken, zou het kunnen dat je van de stationschef niet mag instappen. Verderop in dit blog verwijzen we naar een website met actuele informatie over de verschillende treinen in Egypte.

Tijdens een treinreis door Egypte geniet je overdag van prachtige landschappen, terwijl je ’s nachts ontspannen slaapt in comfortabele slaaptreinen of in een verstelbare stoel in 1e of 2e klas coupés. Reizen met de trein in Egypte is een geweldige manier om de lokale cultuur te ervaren en het mystieke land te ontdekken. Stap aan boord en laat je betoveren, maar koop wel eerst een kaartje 🙂!

Reizen met de nachttrein van Caïro naar Luxor

Nachttrein van Caïro naar Luxor en Aswan

De slaaptrein tussen Caïro, Luxor en Aswan is een van de leukste manieren om door Egypte te reizen. Deze comfortabele nachttrein (met speciale rijtuigen voor buitenlanders) biedt een onvergetelijke ervaring. Boek een slaapcoupé met stapelbed voor één of twee personen, of koop een ticket voor een verstelbare stoel in een eerste- of tweedeklas coupé. Welke optie je ook kiest, reizen met de nachttrein is een duurzame optie en is bovendien goedkoper dan vliegen.  

‘s Nachts van Caïro naar Luxor in 10 uur, of naar Aswan in 13 uur

De nachttreinreis van Caïro naar Luxor duurt ongeveer 10 uur, en als je doorreist naar Aswan komen daar nog 3 uren bij. Je overnacht in een knusse tweepersoonscouchette met een kleine wasgelegenheid. Het toilet bevindt zich op de gang. Wil je wat meer privacy? Dan kun je tegen een toeslag een eenpersoons coupé boeken. Je bagage berg je in je couchette handig op in de ruimte boven de deur, en de treinsteward zorgt ervoor dat er geen andere reizigers door dit treindeel lopen. Bij een ticket voor een slaapcouchette is het het diner en ontbijt inbegrepen, deze zijn vergelijkbaar met vliegtuigmaaltijden.

De nachttrein in Egypte is een ware beleving

Naast dat de slaaptrein een verantwoorde en duurzame manier van reizen is, is het ook nog eens ontzettend leuk. Onder onze gasten is de slaaptrein een van de meest populaire OV opties in Egypte. Vertrek ’s avonds in het bruisende Caïro en ontwaak ’s ochtends in een betoverende plattelandsomgeving met lokale dorpjes aan de Nijl in Zuid-Egypte. Onze gasten zijn altijd dolenthousiast over deze treinreis en geven aan heerlijk te hebben geslapen in de comfortabele treinbedden. Hier lees je reviews van onze gasten, en verderop in dit blog ontdek je hoe je het beste jouw tickets koopt voor de (slaap)trein.

Een rit met de slaaptrein is een bijzondere manier om door Egypte te reizen en we raden het bijna iedereen aan. Ben je wat moeilijk te been, of ben je langer dan 1.90 meter? Dan raden we je toch aan om te kiezen voor een binnenlandse vlucht in plaats van een rit met de slaaptrein. In de trein moet je namelijk zelf in een stapelbed kunnen klimmen. Bovendien zijn de bedden aan de korte kant. Als je een lichte slaper bent is vliegen ook een betere optie, want de trein stopt regelmatig en hobbelt soms flink over het spoor.

Onze tips voor een comfortabele treinreis:

 • Draag verschillende lagen kleding en zorg ervoor dat je een warm vest bij je hebt. De temperatuur in de trein kan erg verschillen en het kan ‘s nachts best koud worden.
 • Neem een flesje water mee voor onderweg en gebruik dit water ook om te spoelen bij het tandenpoetsen, want het water in de trein is niet drinkbaar.
 • Koop voorafgaand aan de reis iets te snacken bij een van de kiosks op het station. Niet iedereen vindt het eten in de trein lekker, dus zo heb je altijd iets bij de hand.
 • In je slaapcouchette zit bij de deur een knop om de airco te reguleren. Test deze even voordat je gaat slapen, dan kun je altijd de treinsteward om hulp vragen als je er niet uitkomt.
 • Tot slot komen oordoppen goed van pas, als je snel last hebt van geluid. De trein maakt best wat herrie onderweg 😉

Ontdek de snelheid en het comfort van de moderne trein: van Caïro naar Alexandrië

Wil je comfortabel reizen van het bruisende Caïro naar de charmante havenstad Alexandrië? Overweeg dan om in plaats van met de auto met de trein te reizen. Dit is een leuke, moderne en duurzame manier om deze afstand te overbruggen. De reis duurt ongeveer 2,5 uur en maakt twee stops in Alexandrië. Tijdens de comfortabele rit geniet je van een schilderachtig uitzicht op de Nijldelta. De meeste treinen bieden zowel eerste als tweede klas plaatsen, vergelijkbaar met de indeling van de VIP eersteklas trein op het traject Luxor – Aswan.

Hier vind je meer informatie over een excursie naar Alexandrië vanuit Caïro.

Eerste klas coupé | treinreis Egypte

VIP-trein van Aswan-Luxor-Caïro: comfort en het lokale leven

De VIP-trein van Aswan naar Luxor en Caïro biedt een comfortabele, leuke en avontuurlijke manier van reizen. In ongeveer 3 uur verbindt deze treinroute Aswan en Luxor; je reist hiermee sneller dan met de auto of bus. De rit van Aswan naar Caïro duurt ongeveer 13 uur. Terwijl je geniet van het lokale leven langs het spoor, ervaar je een comfortniveau dat een autoreis niet kan evenaren.

Stel je even voor: zitten in een ruime stoel, uitkijkend over het veranderende landschap buiten je raam. Het zachte schommelen van de trein voegt een vleugje ontspanning toe aan de reis. Of je nu ontspant met een boek of gewoon wegdroomt bij het uitzicht, de treinreis tussen Aswan, Luxor en Caïro is een hele leuke belevenis. 

Lokale leven tijdens een treinreis van Luxor naar Aswan

Upgrade je reis per dagtrein door te kiezen voor een eerste klas treinticket. Hiermee voeg je niet alleen comfort toe, maar ook een vleugje stijl aan jouw reis. Zo zijn de stoelen in de eerste klas iets ruimer en reis je rustiger, omdat het in de eerste klas rustiger is dan in de tweede klas.

Een treinkaartje kopen in Egypte

Het kopen van treinkaartjes in Egypte kan enigszins complex zijn voor buitenlandse reizigers. Voor treinreizen in Egypte gelden verschillende tarieven voor Egyptenaren en buitenlanders. Als buitenlander dien je je kaartje te kopen bij een speciale ticket office op het vertrekstation en dat kan alleen in buitenlandse valuta. Dit proces kan verwarrend zijn op grote stations, waar aparte wachtrijen zijn voor verschillende kaartklassen. Om dit te omzeilen, adviseren we om je tickets (online) te kopen vóór je treinreis.

Optie 1: zelf je treinkaartje online boeken

Het is helaas nog niet zo makkelijk om als toerist zelf online je kaartje te bemachtigen. Momenteel is het alleen mogelijk om zelf je treinkaartje te kopen via de commerciële boekingssite Bookaway. Je betaalt op die manier wel een stuk meer voor je treinkaartje, en je kunt hem pas 17 dagen voorafgaand aan je reis boeken.

Optie 2: vraag je touroperator om hulp

Als alternatief kun je een gids of touroperator om hulp vragen. Als je met Kingfisher Tours een rondreis maakt, regelen we graag slaaptrein tickets en VIP treintickets voor je, zonder extra kosten. Je kunt bij Kingfisher Tours geen afzonderlijke tickets kopen, online zijn wel touroperators te vinden die dit aanbieden, vaak tegen (hoge) servicekosten..

Voor meer diepgaande informatie en handige tips verwijzen we je met plezier naar de betrouwbare bron van Seat61. Op deze website vind je actuele informatie over het boekingsproces, vertrektijden en verschillende treintypen in Egypte.

Tip! De VIP-trein op het traject van Aswan (het beginpunt) naar Luxor is het leukste. Dit traject raden wij ook aan aan onze gasten. Als je de andere kant op wil reizen, van Luxor naar Aswan, kan het gebeuren dat je lang moet wachten op het station van Luxor, want de trein uit Caïro heeft regelmatig vertraging. Wil je helemaal van Caïro naar Aswan reizen (of andersom)? Dan is de slaaptrein een betere optie, want deze treinrit duurt 13 uur, en daarmee verlies je dus een hele reisdag.

2. Reizen met de metro in Caïro

De bruisende Egyptische hoofdstad Caïro heeft een uitgebreid metronetwerk dat deze stad uniek maakt. In een stad waar de chaos, de grootte en het drukke verkeer soms voor uitdagingen zorgen, biedt de metro (met name voor Egyptenaren) een slimme en handige manier om je te verplaatsen.

In Caïro zijn ze voortdurend bezig met het uitbreiden van het metronetwerk, waardoor bijvoorbeeld ook New Caïro binnenkort met het metronetwerk verbonden zal zijn. Houd er rekening mee dat het continu uitbreiden van het metronetwerk betekent dat er voortdurend werkzaamheden zijn. Als je ervoor kiest om met de metro te reizen, is het slim om vooraf uit te zoeken waar op het moment van je reis  werkzaamheden zijn.

Hoe werkt het reizen met de metro in Caïro?

Het navigeren van Caïro met de metro is vergelijkbaar met wat je gewend bent in Nederland. Eenmaal op het metrostation aangekomen, koop je een kaartje of een Egyptische ‘OV-chipkaart’ die je kunt opwaarderen. Deze geeft je toegang tot de metro door de draaihekjes. Stap binnen en ontdek de gestroomlijnde opstelling van stations op de metrolijn, vergelijkbaar met wat je in Nederland zou vinden. Elk volgende station wordt aangekondigd in zowel het Arabisch als het Engels, zodat je altijd op de hoogte bent van je volgende halte. 

Metro station Cairo Koptische wijk excursie

Let op: Houd er rekening mee dat de ligging van de metrostations vooral praktisch is voor de Egyptenaren, en niet voor toeristen. De stations liggen over het algemeen redelijk ver weg van de culturele bezienswaardigheden.

Metro tickets in Egypte: prijzen

De prijs van je metroticket is afhankelijk van het aantal stations dat je bezoekt en de reisafstand.

Een overzicht (2023):

 • Voor 1 tot 9 stations: LE 3
 • Voor 10 tot 16 stations: LE 5
 • Voor meer dan 16 stations: LE 7

Egyptische OV-chipkaart

Voor extra gemak en flexibiliteit kun je voor slechts 25 LE een kaart kopen, vergelijkbaar met de OV-chipkaart in Nederland. Deze kaart kan worden opgeladen met een bedrag naar keuze (maximaal 200 LE). Eenmaal opgeladen, kun je zoveel reizen als je wilt, totdat het saldo op is. Dan kun je hem weer opladen.

Wil je meer weten over de verschillende metrolijnen in Caïro en hoe je een kaartje kunt bemachtigen? Bezoek dan de officiële website van de overheid voor meer informatie en handige tips.

3. Met de bus door Egypte reizen

Als het idee van reizen per publieke bus je aanspreekt, dan biedt Egypte verschillende mogelijkheden om dit prachtige land per bus te verkennen. Laten we de reisopties eens van dichtbij bekijken, van lange interstedelijke trajecten tot korte ritten binnen één bestemming.

Lange busreizen in Egypte

Voor wie een reis van Luxor naar de Rode Zee overweegt, zijn er diverse busmaatschappijen die deze route aanbieden. Maar ook zijn er verbindingen tussen vrijwel elke stad in Egypte, zoals Caïro, Luxor, Aswan en Alexandrië. Er zijn drie vooraanstaande overheidsbusbedrijven gevestigd in Caïro die specifieke routes in heel Egypte onderhouden:

 • Upper Egypt Bus (route naar de Nijlvallei, Fayoum, westelijke oases en de Rode Zee kust tot aan El-Quseir)
 • East Delta Bus Company (route naar Sinaï en de kanaalzone)
 • West- en Middle Delta Bus Company (route naar Alexandrië, Marsa Matrouh, Siwa en de Nijldelta)

Populair onder toeristen (langere afstanden): Blue Bus en Go Bus

Op de populaire route van Luxor naar de Rode Zee zijn de commerciële bedrijven Blue Bus en Go Bus favoriet onder toeristen. Beide busmaatschappijen hebben ook Engelstalige websites: Go Bus en Blue Bus.

Go Bus Egypt | Reizen met het Openbaar Vervoer in Egypte

Korte ritten met de bus in Caïro, Luxor en Aswan

Vind jij het leuk om te ‘reizen like a local’? Dan zijn de openbare bussen perfect voor jou! Ontdek de eenvoud en het gemak van kortere trajecten in steden zoals Luxor en Aswan, waar je ‘like a local’ kunt reizen voor slechts 2 Egyptische pond per persoon met de microbus. Dit is niet alleen goedkoop, maar vooral heel leuk, want je ervaart meteen het lokale leven in Egypte. Houd er rekening mee dat in Caïro de drukte, chaos en het verkeer het minder aan te raden maken om de lokale bus te nemen. 

De minibus in Luxor is een perfecte optie voor toeristen

In Luxor daarentegen is de minibus nemen een uitstekende optie, hoewel je je moet realiseren dat deze bussen niet specifiek voor toeristen zijn ontworpen. 

In een minibus zijn de stoelen vaak wat oud en staan deze dicht op elkaar, waardoor er weinig beenruimte is. Verder is er altijd een frisse wind want de schuifdeur staat altijd open. Je betaalt door degene voor je op de schouder te tikken en het bedrag te geven. Je noemt het aantal personen voor wie je betaalt, dus ben je met z’n tweeën dan zeg je ‘itneen’ (letterlijk: twee). Als je recht achter de chauffeur zit dan ben je vaker de doorgever en herhaal je het aantal wat aan je is verteld. – Miriam Kok, eigenaresse Kingfisher Tours

De minibussen volgen vaste routes, maar er zijn geen vaste bushaltes. Als je wilt uitstappen, wat overal mogelijk is, kun je dit in het Arabisch aangeven met ‘a la gambe henna law samaht’. Aan de buitenkant van de busjes herken je helaas niet welke route ze volgen (zoals de nummers op bussen in Nederland). Dit moet je vragen voordat je instapt. Wil je bijvoorbeeld naar de hoofd Vodafone winkel in Luxor (gelegen op Television street), dan vraag je ‘Television street’. De chauffeur of medereizigers zeggen dan ‘yes’ (aywa) of ‘no’ (la’a).

Minibus in Luxor | Openbaar vervoer Egypte

4. Reizen in Egypte met het vliegtuig

Voor reizigers die weinig reistijd hebben, in korte tijd veel willen zien, of als je simpelweg op zoek bent naar iets meer comfort, dan is een binnenlandse vlucht een uitstekende keuze. Vliegen kun je van Caïro tot Luxor, van Aswan tot Abu Simbel, en van Alexandrië tot Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh. De mogelijkheden voor binnenlandse vluchten zijn uitgebreid. Je boekt je binnenlandse vlucht eenvoudig via gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals Egyptair, Air Caïro en Nile Air. Wil je weten hoe je de beste deals kunt scoren voor binnenlandse vluchten in Egypte? Neem dan een kijkje bij onze praktische insider tips voor het boeken van vliegtickets.

Hieronder vind je een tabel met de meest gemaakte binnenlandse vluchten in Egypte en de hoeveelheid CO2-uitstoot per kg. 

Vluchten binnen Egypte en CO2-uitstoot

  • Van
  • Naar
  • Personen
  • CO2-uitstoot per kg
  • CO2-compensatie p.p.*
  • Caïro
  • Luxor
  • 2
  • 298 kg
  • +/- € 10
  • Caïro
  • Aswan
  • 2
  • 348 kg
  • +/- € 10
  • Caïro
  • Hurghada
  • 2
  • 269 kg
  • +/- € 10
  • Caïro
  • Sharm el Sheikh
  • 2
  • 262 kg
  • +/- € 10
  • Luxor
  • Caïro
  • 2
  • 298 kg
  • +/- € 10
  • Luxor
  • Hurghada
  • 2
  • 216 kg
  • +/- € 10
  • Aswan
  • Caïro
  • 2
  • 348 kg
  • +/- € 10
  • Hurghada
  • Caïro
  • 2
  • 269 kg
  • +/- € 10
  • Sharm el Sheikh
  • Caïro
  • 2
  • 262 kg
  • +/- € 10
  • Hurghada
  • Luxor
  • 2
  • 216 kg
  • +/- € 10

5. Deelvervoer in Egypte: taxi, kalèches en de watertaxi

Terwijl treinen, bussen en binnenlandse vluchten populaire vervoer keuzes zijn, biedt Egypte ook een scala aan deelvervoer-opties zoals taxi’s, die jouw reis nog comfortabeler kunnen maken. Maar wacht, het gaat hier niet alleen om gewone taxi’s! Op bepaalde bestemmingen kun je je ook verplaatsen met de charmante kalèches (paard en wagen) of zelfs met een snelle watertaxi. De gasten van Kingfisher Tours geven vaak aan dat zij dit een bijzondere ervaring vinden. Laten we alle vormen van deelvervoer in Egypte eens onder de loep nemen.

Reizen met de taxi in Egypte

Collectieve service taxi’s zijn een geweldige, voordelige optie om door Egypte te reizen. Ze brengen je in principe overal waar je heen wilt en de prijzen zijn zeer redelijk. Het leuke is dat elke bestemming in Egypte zijn eigen kleur taxi heeft (je zult ze vanzelf opmerken als je erop let). In Luxor zijn taxi’s bijvoorbeeld wit met een blauwe streep over de lengte van de auto, terwijl ze in Hurghada oranje zijn met een zwarte streep.

Taxi in Egypte

Onze ‘insider tips’ voor reizen met de taxi in Egypte

Wanneer je per taxi reist in Egypte, hebben we vanuit Kingfisher Tours een paar handige tips om met je te delen:

 • Maak vooraf een prijsafspraak met de taxichauffeur voordat je instapt, maar betaal pas als je uitstapt. Dit vermijdt onderhandelingen aan het einde van de rit en zorgt ervoor dat je precies op de gewenste bestemming aankomt.
 • Zorg dat je contant geld bij je hebt, bij voorkeur gepast. Egyptische taxi’s accepteren alleen contante betalingen en chauffeurs hebben vaak geen wisselgeld of doen alsof.
 • Check bij de receptie van je hotel of via de Uber App voor richtlijnen over de “normale” prijs voor een taxidienst.
 • Kies, als je een taxi op straat aanhoudt, liever voor een bewegende taxi dan een stilstaande met meerdere taxi’s erachter. Een taxi die wacht is meestal duurder dan een taxi die in beweging is.

Moderne taxi-oplossingen in Egypte: Uber, Careem en InDriver

Wanneer het aankomt op taxidiensten, biedt Egypte een scala aan moderne opties die het reizen nog toegankelijker maken. Naast de traditionele taxi’s kun je op bepaalde bestemmingen zoals Caïro en Hurghada namelijk ook gebruikmaken van diensten zoals Uber, Careem of InDriver. Bij deze innovatieve taxiplatforms kun je eenvoudig, via de bijbehorende apps, een taxi bestellen. Ze beloven niet alleen een gemakkelijke rit, maar ook een vastgesteld tarief (die vaak wat lager ligt dan die van reguliere taxi’s) zonder de noodzaak tot onderhandelen.

InDriver geeft de mogelijkheid om met de chauffeur te onderhandelen over de prijs. Omar, de zoon van Miriam en Bakr, heeft er in Caïro een sport van gemaakt om voor een zo laag mogelijk bedrag te reizen met de taxi.

Koop een Egyptische simkaart

Met de taxi reizen via deze apps is een geweldige manier om tijd en geld te besparen. Het enige dat je nodig hebt, is een Egyptische simkaart waarmee je contact kunt leggen, mocht de chauffeur je bijvoorbeeld niet kunnen vinden of om je te informeren wanneer hij wat later is. Als je met Kingfisher Tours reist, krijg je van ons een Egyptische simkaart met een 4G databundel en belminuten. 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze taxidiensten niet overal in Egypte beschikbaar zijn. In 2023 kun je in Caïro en Hurghada gebruikmaken van alle drie de taxi platforms. In Luxor en Aswan is enkel Indriver beschikbaar (alleen aan de stadszijde/de oostzijde van de Nijl).

Watertaxi’s langs de Nijl

Langs de schilderachtige oevers van de Nijl, van Caïro tot Luxor en Aswan, schittert een alternatieve manier van reizen: de watertaxi. Deze motorbootjes, zoals de alom bekende taxi’s, nemen je mee over het water. Stap in, geef je bestemming aan en betaal met contant geld een vast bedrag dat past bij de route en het aantal passagiers (vergelijkbaar met de ‘gewone’ taxi).

Watertaxi motorboot in Luxor, Egypte

De Nijl oversteken met de Ferry

In steden zoals Aswan en Luxor is er de mogelijkheid om de Nijl over te steken met een sfeervolle ferry. Dit kan te voet, maar je mag ook je fiets meenemen. Het kost maar een paar pond, en deze overtocht biedt een geweldig uitzicht op de majestueuze rivier en de omliggende pracht.

De Nijl oversteken met de ferry in Luxor en Aswan

Rijden in stijl met een kalèche (paardenkoets)

Een onvergetelijke ervaring wacht je in Luxor en Aswan, waar de kalèche (paardenkoets) als vervoermiddel een speciale charme biedt. Deze elegante koetsen vormen een prachtige manier om Luxor te verkennen, met een compleet nieuw perspectief op de stad. Reizen met een kalèche werkt hetzelfde als reizen met de taxi. Voor reizigers die van slow travel en reizen ‘like a local’ houden, is de kalèche de perfecte keuze. Bij Kingfisher Tours bieden we zelfs een excursie naar de Karnak-tempel aan in deze betoverende kalèches.

Verantwoorde kalècherit in Luxor | Kingfisher Tours

Verantwoord reizen, met goed verzorgde paarden

Bij het kiezen van een kalèche-rit, willen we je aansporen om verantwoorde keuzes te maken, zowel voor jezelf als voor de dieren. Kies betrouwbare organisaties en koetsiers, en zorg ervoor dat de paarden goed verzorgd zijn.

Een paard dat goed verzorgd wordt, krijgt regelmatig pauze tussen de ritten door en voldoende eet- en drinkmomenten. Je herkent een goed verzorgd paard aan:

 • Een gezonde algehele uitstraling
 • Goede hoeven (niet te lang of afgebrokkeld)
 • Geen zichtbare verwondingen (bijvoorbeeld op of rond het tuig)
 • Een hoofdstel van leer, eventueel met een neusband, maar zeker zonder kettingen en touw

Reis met maximaal 3 volwassenen en één klein kind in een kalèche, want anders wordt het te zwaar voor het paard.

Bij Kingfisher Tours staan we voor ethisch toerisme en we werken alleen samen met koetsiers die goed voor hun paarden zorgen. Alle paarden van de koetsiers waar wij mee werken worden jaarlijks gekeurd door de specialisten van ACE of Brooke Animal Hospital. Onze betrokkenheid gaat zelfs verder, waarbij we initiatieven zoals Animal Center Egypt (ACE) en het Brooke Animal Hospital actief ondersteunen.

6. Hoe gaat Kingfisher Tours om met reizen met het openbaar vervoer in Egypte?

Bij Kingfisher Tours volgen we al jaren de richtlijnen van Travelife. Travelife is een initiatief dat training, management en certificering aanbiedt aan touroperators die hun bedrijfsvoering duurzamer willen maken. Binnenkort dragen we na een grondige procedure zelfs het Travelife Partner duurzaamheidscertificaat, en daar zijn we natuurlijk super trots op. We werken nauw samen met lokale gemeenschappen en accommodaties die zich inzetten voor duurzaamheid, zodat jouw reis een positieve bijdrage levert aan het behoud van Egypte voor toekomstige generaties. Samen bouwen we aan een groenere toekomst, waarin reizen en duurzaamheid hand in hand gaan. Gebruikmaken van het openbaar vervoer in Egypte, draagt hieraan bij. 

Het stimuleren van duurzaam reizen

Als reisorganisatie erkennen we dat reizen en toerisme een impact hebben op alle plekken die we bezoeken. Om onze impact op deze bestemmingen te verkleinen, maken wij bewuste keuzes in het gebruik van transportmiddelen voor onze gasten. Bovendien stimuleren we het idee dat onze gasten bepaalde delen van hun rondreis door Egypte met het openbaar vervoer afleggen. Dit houdt in dat:

 • Bijna al onze standaard rondreizen zijn voorzien van een slaaptrein in plaats van een binnenlandse vlucht van Caïro naar Luxor/Aswan. In de afgelopen vijf jaar koos maar liefst 80% van onze gasten ervoor om met de slaaptrein van noord naar zuid te reizen.
 • Wij stimuleren mensen om het traject Aswan-Luxor met de trein te reizen, in plaats van met een auto of minibus.
 • Wij stimuleren mensen directe vluchten te boeken naar Egypte en om het liefst met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld te reizen.

Verder zorgen we ervoor dat we in Egypte goed onderhouden transportmiddelen gebruiken die qua formaat aansluiten bij het aantal gasten (en bagage) dat we vervoeren. Wij zullen het maximum aantal personen en kilo’s bagage nooit overschrijden. De eigenaren van de auto’s, bussen en boten die worden ingezet tijdens de rondreizen worden actief geïnformeerd over het goed onderhouden van hun vervoermiddel en de positieve impact hiervan (zowel milieutechnisch als economisch).

Al onze chauffeurs en bemanning van motorboten hebben een gedragscode ontvangen waaraan zij zich moeten houden. Hierin staat onder andere dat zij zich moeten houden aan de wettelijke verkeersregels, minimale onderhoudsvereisten (en daarmee de veiligheid van het voertuig) en het beleid met betrekking tot afvalbeheer en gedrag tegenover gasten.

Onze gasten kiezen vaak tóch voor privévervoer

Sommige van onze gasten kiezen toch liever voor privévervoer, in plaats van openbaar vervoer, tijdens hun reis. Bij de keuze spelen verschillende overwegingen een rol. Een van deze overwegingen is de onzekerheid rondom aankomsttijden. Hoewel we flexibel zijn in onze planning, kan dit soms een uitdaging zijn, vooral wanneer gasten een relatief druk programma hebben.

Een andere factor die meespeelt, is de prijs-kwaliteitverhouding. In bepaalde situaties blijkt privévervoer niet aanzienlijk duurder te zijn dan het openbaar vervoer. Bovendien wordt vaak voor privévervoer gekozen vanwege de verbeterde kwaliteit en de bereidheid van gasten om hier iets extra’s voor te betalen. 

Tijdens het transport van onze gasten gebruiken we de volgende vervoersmiddelen:

 • Auto’s voor het vervoer van groepen van 3 personen en 1 klein kind (plus bagage);
 • Minibussen (16 stoelen) gebruiken we voor groepen van 4 t/m 7 personen (plus bagage);
 • Coaster bussen (20 stoelen) gebruiken we voor groepen van 8 t/m 17 personen (plus bagage);
 • Touringcar bussen (50 stoelen) gebruiken we voor groepen van 18 t/m 45 personen (plus bagage).

Het comfort van deur tot deur is een niet te onderschatten aspect. Vooral reizigers met bagage waarderen de naadloze ervaring van privévervoer. Tijdens een rondreis biedt privévervoer tussen hotels op verschillende bestemmingen binnen Egypte een ongeëvenaard niveau van comfort en gemak.

Onze toekomstvisie voor reizen met OV in Egypte

Wij zijn vastbesloten om de CO2-uitstoot van onze reizen in de toekomst verder te verminderen. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame opties beschikbaar voor onze gasten om zich tussen verschillende bestemmingen te verplaatsen, zoals de Go Bus van Luxor naar Hurghada en binnenkort ook de trein op dit traject. Wij moedigen avontuurlijke reizigers, die bijvoorbeeld een individuele strandverlenging willen, aan om voor de Go Bus te kiezen in plaats van privévervoer. De prijs van het openbaar vervoer in Egypte is namelijk aantrekkelijk genoeg voor soloreizigers in vergelijking met privévervoer.

Met de aanstaande ingebruikname van het traject Luxor-Rode Zee per trein, zien wij een nieuwe gelegenheid om onze duurzaamheidsvisie te realiseren. Wij blijven ons inzetten voor het verminderen van vervuiling en zullen actief blijven zoeken naar mogelijkheden om dit te bereiken. De ontwikkelingen op dit gebied blijven spannend en wij verheugen ons erop om deze mogelijkheden aan onze gasten aan te bieden.

 

Verantwoord reizen in Egypte: onze toekomstvisie | Kingfisher Egypte

7. Tips voor in het verkeer

Of je nu gaat fietsen, de taxi pakt of kiest voor de bus; navigeren door het verkeer in Egypte vereist enkele aanpassingen in vergelijking met Nederland en België. Bij Kingfisher Tours begrijpen we dat en willen we je graag voorzien van handige tips om soepel mee te bewegen in het Egyptische verkeer.

 1. Als je ervoor kiest om te fietsen in Egypte, is het cruciaal om je aan te passen aan de dynamiek van het verkeer, oftewel ‘go with the flow’. Vermijd onverwachte manoeuvres en blijf alert door regelmatig zowel links als rechts te kijken. Houd er rekening mee dat mensen in Egypte vaak tegen het verkeer in rijden, zelfs met ezelkarren en brommers. Nog een extra ‘insider tip’: zorg ervoor dat je bij het huren van een fiets ook altijd een werkend slot meekrijgt om je fiets veilig te kunnen stallen.
 2. Voor je avontuur met de taxi is het slim om voldoende contant Egyptisch geld op zak te hebben. Kleingeld is handig, want daarmee kun je gepast betalen.
 3. Voor je in een taxi stapt, raden we aan om een totaalbedrag af te spreken dat je pas aan het einde van de rit betaalt. Hierdoor voorkom je discussies over de prijs en ben je verzekerd van een probleemloze rit naar je bestemming. Fooi geven in de taxi is niet noodzakelijk, maar als je het leuk vindt, wordt het natuurlijk altijd gewaardeerd.
 4. Denk eraan om altijd je paspoort bij je te dragen. In Egypte kunnen er sporadisch politiecontroles plaatsvinden, met name aan de rand van de stad. Hoewel deze meestal vlot verlopen, is het verstandig om je paspoort als identificatie bij je te hebben. Lees meer over de regels met betrekking tot reizen met je paspoort en ID voor Nederlanders en Belgen
 5. Als vrouw is het gebruikelijk om altijd achterin een taxi plaats te nemen. Mocht je met meerdere personen reizen en er is iemand die voorin moet zitten, dan geven de lokale normen aan dat dit een man zou moeten zijn.
 6. In minibusjes is er beperkte ruimte beschikbaar voor grote koffers, dus zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent. Grote bagage, zoals koffers, kan meestal alleen bovenop in een rek worden geplaatst en wordt doorgaans niet vastgebonden.
 7. Verwacht niet dat elke chauffeur, treinsteward of medewerker bij ticketloketten op stations Engels spreekt. Wanneer je een reis hebt geboekt via een reisorganisatie zoals Kingfisher Tours, zorgen wij ervoor dat je de juiste treintickets krijgt en begeleiden we je zorgeloos door je avontuurlijke reis in Egypte. Als je met de trein reist, brengt één van onze medewerkers je naar je coupe. Als je zonder een lokale reisspecialist reist, is het verstandig om wat Arabisch te kennen.

Wil jij ook op een duurzame manier door Egypte reizen?

Bij Kingfisher Tours stimuleren we bewuste keuzes en willen we je graag inspireren om op een verantwoorde manier van dit prachtige land te genieten. Tijdens je ontdekkingstocht door Egypte bieden duurzame vervoersmogelijkheden je niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, maar ook een tijdbesparende optie, vooral in de bruisende steden.

Kies voor een duurzame georganiseerde rondreis in Egypte door te kiezen voor:

 • De slaaptrein in plaats van een binnenlandse vlucht tussen Caïro, Luxor en Aswan.
 • De VIP-trein tussen Aswan en Luxor in plaats van een auto.
 • De moderne Spaanse trein tussen Caïro en Alexandrië.
 • De romantische felucca zeilboot met overnachting tussen Aswan en Luxor, een betoverende ervaring als je de tijd hebt.
 • De Dahabiya Nijlcruise aan boord van een elegante tweemaster tussen Luxor en Aswan, een alternatief voor de standaard Nijlcruise.
 • De sfeervolle ferry voor het oversteken van de Nijl in Aswan, Luxor en Caïro, een charmante afwisseling van auto of motorboot.
 • De betoverende kalèche paardenkoets tussen de Karnak-tempel en de Luxor-tempel, een nostalgisch vervoermiddel in plaats van de auto.
 • Uiteraard mogen we onze eigen benenwagen niet vergeten, een eenvoudige en gezonde manier om de omgeving te verkennen.
 • En vergeet zeker niet te overwegen om deel te nemen aan een Egypte groepsreis van Kingfisher Tours, waarbij duurzaam reizen centraal staat.

Als verantwoorde reisorganisatie, toegewijd aan duurzaamheid, bieden we je de meest verantwoorde en onvergetelijke reiservaring, waarbij je je veilig, comfortabel en geïnspireerd voelt. 

Verplaats je duurzaam in Nederland of België

Wij hopen onze gasten te stimuleren om altijd te kiezen voor duurzaamheid, óók thuis. Overweeg bijvoorbeeld om het openbaar vervoer naar het vliegveld in Nederland of België te nemen, zoals de trein naar Schiphol of Brussel

En laten we de luchtvaart niet vergeten – een directe vlucht in economy class waarbij je zelf je CO2-compensatie regelt, is de meest milieuvriendelijke manier om naar Egypte te vliegen. Wil je alles in één keer regelen? Dan is een directe vlucht in economy class met CO2-compensatie via de luchtvaartmaatschappij ook een milieuvriendelijkere manier om naar Egypte te vliegen. Via flygreen.com boek je de vliegtickets inclusief (volledige of gedeeltelijke) CO2–compensatie. Wil je slimme tips voor voordelige vluchten naar Egypte? Wij delen graag onze ‘insider adviezen’!

Internationale vluchten en CO2-uitstoot

  • Retour
  • Personen
  • CO2-uitstoot per kg
  • CO2-compensatie p.p.*
  • Schiphol
  • Caïro
  • 2
  • 2.200 kg
  • +/- € 30
  • Schiphol
  • Hurghada
  • 2
  • 2.400 kg
  • +/- € 35
  • Brussel
  • Caïro
  • 2
  • 2.200 kg
  • +/- € 35
  • Brussel
  • Luxor
  • 2
  • 2.400 kg
  • +/- € 40
  • Brussel
  • Hurghada
  • 2
  • 2.400 kg
  • +/- € 35

Reizen met het openbaar vervoer in Egypte: oneindige mogelijkheden!

Wij hopen dat dit blog je uitgebreide inzichten heeft gegeven over (duurzaam) reizen met het openbaar vervoer in Egypte. In ons blog over verantwoord toerisme lees je meer over hoe wij verantwoord en duurzaam reizen stimuleren. 

Bij Kingfisher Tours staan we klaar om je te begeleiden bij het kiezen van verschillende vervoerservaringen. Met onze ervaring, expertise en enthousiasme voor het verkennen van Egypte op een duurzame manier, kun je erop vertrouwen dat jouw reis moeiteloos en onvergetelijk zal verlopen. Mocht je verdere vragen hebben of advies nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Of zoek en boek jouw reis direct:

—> Vraag een reisvoorstel aan

—> Bekijk onze groepsreizen

Wij kijken ernaar uit om je te helpen om jouw reis naar Egypte onvergetelijk te maken!