Duurzaam & Verantwoord reizen in Egypte | Kingfisher Tours

Lees hier hoe wij dit doen

Verantwoord toerisme en duurzaam reizen in Egypte: dit is wat wij doen

Kingfisher Tours is een lokale Nederlandstalige reisspecialist, opgericht in 2001 door de Nederlandse Miriam en Egyptische Bakr. Beiden hebben een grote liefde voor Egypte en de lokale bevolking. Wij laten jou graag de mooiste bestemmingen zien van dit bijzondere land en brengen je in contact met locals. Maar onze banden met Egypte gaan verder dan onze kennis van de bestemmingen en onze lokale contacten. Kingfisher Tours ontstond met het doel om de Egyptenaren zélf te laten profiteren van het toerisme. 

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een duurzame reisspecialist die verantwoord toerisme voorop zet in alles wat wij doen. Binnenkort zal de Travelife duurzaamheidscertificering daar het bewijs van zijn. In dit blog lees je alles over de uitdagingen en kansen in Egypte en wat wij doen op het gebied van verantwoord en duurzaam toerisme.

Wanneer je verantwoord en duurzaam reizen belangrijk vindt, en graag naar Egypte wilt komen, lees dan verder. 

Onze visie op duurzaam en verantwoord toerisme

Wij vinden dat het toerisme de wereld mooier maakt, zeker in Egypte. Maar dit kan natuurlijk alleen als er goed wordt omgegaan met de omgeving, het milieu, en met de lokale bevolking. Wij vinden dit heel belangrijk. Als lokale reisorganisatie zorgen wij er daarom voor dat het geld dat verdiend wordt direct terecht komt bij de Egyptenaren. Dit noemen wij ‘eerlijk toerisme’. Omdat er nog steeds ongelijkheid heerst in Egypte, en nog niet iedere Egyptenaar wordt voorzien in de basisbehoeften, zijn deze inkomsten zeer welkom. 

Daarnaast vinden wij culturele uitwisseling, betrouwbaarheid, het beschermen van de natuur, persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers en gelijkwaardigheid belangrijk. Ook werken wij het liefst met lokale ondernemingen, zoals lokaal gerunde accommodaties en restaurants. Tot slot dragen wij bij aan toerismespreiding, als medicijn tegen massatoerisme. 

Shali nederzetting Siwa - panorama
Oude nederzetting Shali in de authentieke Siwa oase, weg van de gebaande paden.

Hoe Kingfisher Tours ontstond

Bakr en Miriam ontmoetten elkaar in 1999 op de Nijl toen Miriam reisbegeleider was tijdens een sabbatical jaar. Zij werden al snel vrienden. Regelmatig gingen ze samen zeilen en hadden ze gesprekken over hoe het toerisme in Egypte beter zou kunnen. Zij zagen namelijk beiden dat Egyptenaren zelf voldoende zijn opgeleid en de juiste kwaliteiten hebben om toeristen een mooie ervaring te bieden. 

Na zelf jarenlang ervaring opgedaan te hebben in het toerisme dachten zij ‘dit kunnen wij beter; eerlijker, transparanter en gelijkwaardiger’. Kingfisher Tours is gestart vanuit de visie dat vooral de Egyptenaren mogen verdienen aan het toerisme in hun land. Er was namelijk nog weinig ‘eerlijk toerisme’ vanuit Nederland en België in Egypte. 

Ook vonden zij het belangrijk om niet hiërarchisch te werken, maar het team echt mee te laten denken in de organisatie. Egyptenaren zijn vanwege de foutgevoeligheid in de cultuur vaak onzeker over hun eigen kunnen. Miriam en Bakr wilden geen moudir en moudira zijn (meneer en mevrouw, de directeur/directrice), maar juist (zelf)vertrouwen en gelijkheid aanmoedigen in het team. Niet ‘luisteren naar de baas’, maar eigen inbreng en eigenaarschap over je werk(plek) stimuleren. 

Kingfisher Tours team
Kingfisher Tours team op felucca 'Suprise' in Luxor, Egypte.

Wij bieden een unieke ervaring: modern en innovatief

Als organisatie geven wij op een moderne manier leiding aan ons bedrijf. Wij zijn een echt team, waarbij iedereen de kans krijgt om mee te denken, talenten te laten zien én zich te ontwikkelen. Continu zijn wij bezig met innoveren, bijvoorbeeld door het creëren van nieuwe ‘off the beaten track’ producten, zodat wij onze gasten steeds weer unieke ervaringen blijven bieden, weg van het massatoerisme. Onze reizen naar de prachtige onontdekte Siwa oase en het weinig bezochte Midden-Egypte zijn hier mooie voorbeelden van. Andere unieke ervaringen zijn het overnachten op een traditionele felucca zeilboot op de Nijl, fietsen in Luxor en op de Westbank, een food tour in Caïro en het eten bij de lokale bevolking thuis. 

Kwaliteit en betrouwbaarheid staan voorop

Met hoeveel dingen we ook tegelijk bezig zijn en hoe druk we het ook hebben: het mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit die wij leveren. Wanneer er bijvoorbeeld te veel boekingen binnenkomen, moeten we helaas gasten teleurstellen en vragen of we hun aanvraag naar een andere reisperiode kunnen verplaatsen. Dit doen we om fouten te voorkomen en om alle aandacht te hebben voor onze gasten. 

Dankzij automatisering hebben wij meer tijd voor duurzaamheid en échte aandacht voor onze gasten
Door verschillende werkprocessen te automatiseren kunnen we de kwaliteit beter waarborgen, hebben we meer aandacht voor onze gasten en kunnen we sneller schakelen binnen het team. Daarnaast houden we kostbare tijd over om ons bezig te houden met duurzaamheid en verantwoord toerisme. Ook daalt ons papier- en inktverbruik, hebben we veel inzicht in ons verbruik en kunnen we betere keuzes maken met betrekking tot verduurzaming. 

Egypte loopt achter op Nederland met betrekking tot digitalisering en automatisering. Omdat wij voorloper zijn op dit gebied in Egypte, worden we gezien als een interessant bedrijf om voor te werken.

Wij werken alleen met officiële gidsen
Ook betrouwbaarheid en kwaliteit met betrekking tot onze gidsen vinden wij belangrijk. Alles wat wij doen, doen wij met permissie van de toeristenpolitie. Wij staan altijd volledig achter onze gidsen, die allen officieel gids zijn, en zorgen ervoor dat belangrijke zaken zoals toeristenpermissies geregeld zijn. Bij andere reisorganisaties wordt dit nog wel eens aan de gidsen overgelaten, maar wij willen dat onze gidsen bezig zijn met wat zij het liefste doen: onze gasten het échte Egypte laten zien. 

De uitdagingen in Egypte 

Egypte staat al decennialang voor verschillende uitdagingen. Denk aan politieke onrust en klimaatverandering (verwoestijning, watertekort, lange hete zomers en koude winters). Egypte kent daarnaast nog steeds grote verschillen tussen arm en rijk. Er is een brede onderklasse die weinig toekomstperspectief heeft. Nog niet iedereen in Egypte kan voorzien in de basisbehoeften. Omdat toerisme een grote inkomstenbron is voor het land, dragen wij bij aan armoedebestrijding in Egypte. Onze excursies worden bijvoorbeeld allemaal door lokale partijen uitgevoerd. 

Global Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals zijn een wereldwijde oproep tot actie om een ​​einde te maken aan armoede, beschermen van het milieu en het klimaat op aarde en ervoor te zorgen dat mensen overal kunnen genieten van vrede en welvaart. In Egypte werkt de VN aan verschillende doelen. 

De VN investeert vooral in werkgelegenheid en economische groei in Egypte (23,3% van de investering). Daarna komen gendergelijkheid (9.9%), armoede (8%) en gezondheid en welzijn (6,6%). 

Lees meer over de Global Sustainable Development Goals in Egypte.

Verantwoord toerisme Egypte - Sustainable Development Goals
Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Verantwoord en duurzaam toerisme bij Kingfisher Tours

Wij dragen op verschillende manieren bij aan de Global Sustainable Development Goals. Vooral armoedebestrijding, eerlijke salarissen, gelijkwaardigheid, persoonlijke en professionele ontwikkeling en het milieu vinden wij belangrijk. 

Sustainable Development Goals - No povertyArmoedebestrijding: geld uit toerisme komt terecht bij de Egyptenaar

Er heerst armoede in Egypte. Wat veel reizigers niet weten is dat het geld dat verdiend wordt in het toerisme, vaak niet bij de bevolking terecht komt, maar blijft hangen bij de grote buitenlandse reisorganisaties en hotelketens. Onze focus ligt er vooral op dat het geld dat verdiend wordt terecht komt bij de lokale bevolking, en niet bij de tussenpartijen. Wanneer jij een reis boekt bij Kingfisher Tours, weet je dus zeker dat de lokale bevolking hiervan profiteert. 

Sustainable Development Goals - Decent work and economic growthEen eerlijk salaris

Daarnaast krijgen de Egyptenaren die in het toerisme werken vaak een (te) laag salaris. Wij doen dit anders. Al onze medewerkers verdienen een eerlijk salaris en wij benadrukken het belang van het geven van de gebruikelijke fooi in de communicatie met onze gasten. 

Omdat Bakr en Miriam beide voor meerdere Nederlandse reisorganisaties hebben gewerkt, hebben zij van dichtbij meegemaakt dat de (personeels)kostenreductie voor de reizen aan de Egyptische kant voelbaar was. Juist daar moest men inleveren op de (inkoop)prijzen, waar Nederlandse bedrijven de omzet per reis maximaliseerden en dezelfde verkoopprijzen bleven hanteren.

Omdat wij in Egypte wonen, weten wij wat eerlijke prijzen zijn. Door eerlijke prijzen te hanteren streven we naar écht eerlijk toerisme, want dit stimuleert verduurzaming. Niet alleen de winst van het bedrijf als economisch belang speelt mee, maar ook het algehele economische belang; de economische groei van de Egyptenaren zelf. Door eerlijke prijzen te hanteren hebben meer Egyptenaren voldoende inkomsten om zichzelf te voorzien in basisbehoeften zoals gezonde voeding, onderdak en scholing. Dit geeft meer toekomstperspectief.

Sustainable Development Goals - Quality educationOpleidingen en trainingen 

Naast een eerlijk salaris bieden wij onze medewerkers de mogelijkheid tot het volgen van verschillende trainingen en opleidingen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat ons team zich persoonlijk en professioneel kan ontwikkelen. Dit moedigen wij aan door interne opleidingen aan te bieden, zoals Nederlandse lessen en een duurzaamheidstraining. Ook kunnen chauffeurs, gidsen en de felucca crew zich omscholen, als ze dit willen, bijvoorbeeld tot administratief medewerker of als meet & assist op het vliegveld/treinstation. Dit heeft een positief effect op het salaris en biedt onze medewerkers en hun familie meer toekomstperspectief. 

Doordat wij verschillende trainingen en brainstormsessies via Zoom aanbieden over duurzaamheid, zorgen we ervoor dat ons team betrokken is en zich steeds bewuster wordt van mogelijkheden tot verduurzaming. Het zet ze bijvoorbeeld aan tot nadenken over het eigen bestedingspatroon, en ze gaan milieubewustere keuzes maken (zowel in privésfeer als tijdens het werk). Deze kennis en verandering van mindset zorgt er daarnaast voor dat onze gidsen hier graag over praten met onze gasten. 

Travelife opleiding gidsen
Certificaat van de Travelife duurzaamheidstraining voor onze gidsen.

Cultureel: gelijke kansen voor mannen en vrouwen 

Diversiteit in ons team vinden wij belangrijk. Het is in Egypte namelijk nog steeds gebruikelijk dat vrouwen stoppen met werken en voor het gezin zorgen, maar steeds meer vrouwen in Egypte blijven tegenwoordig werken naast het gezinsleven. Wij stimuleren dit door vrouwen dezelfde kansen te geven als mannen.  Zo groeide ons team van 4 vrouwen (10%) in 2015 naar 15 vrouwen (30%) in 2022. 

Vrouwelijke Egyptische gids met hoofddoek leidt alleenreizende vrouw rond door Luxor tempel - hoe wij bijdragen aan een betere positie van vrouwen in Egypte
Heba is getrouwd en werkt al ruim 15 jaar fulltime als gids in Luxor

Sustainable Development Goals - Reduced inequalitiesCulturele uitwisseling

Wij vinden het belangrijk dat onze gasten een culturele uitwisseling ervaren tijdens hun reis. Dit heeft een positief effect op zowel onze gasten als de Egyptenaren. Er vindt namelijk altijd een vorm van kennisoverdracht plaats. Wat iets kleins lijkt, kan heel belangrijk zijn. Hoe meer toeristen er bijvoorbeeld door het land fietsen, hoe normaler het wordt. En hoe meer gasten in contact komen met de gastvrije bevolking, hoe meer de beeldvorming van Egypte als onveilig land verdwijnt. 

Egyptische en Nederlandse kinderen spelen samen
Culturele uitwisseling tussen de Nederlandse en Egyptische kinderen tijdens de allereerste familie groepsreis.

Sustainable Development Goals - Responsible consumption and productionMilieu: lokaal ondernemen

Om bij te dragen aan de Global Sustainable Development Goals, informeren wij onze partners over verantwoorde keuzes in hun aanbod. Restaurants adviseren wij bijvoorbeeld om lokale producten te gebruiken voor de gerechten, maar ook informeren wij over materiaalkeuze voor op de hotelkamers. Ook tijdens excursies adviseren we partners om lokale dranken en hapjes te serveren. Denk bijvoorbeeld aan ISIS thee of Karkadeh van de lokale markt in plaats van Pickwick (wat hier ook verkrijgbaar is). 

Daarnaast hebben we partnerships met lokale partijen, waar we contracten mee hebben en al jaren mee samenwerken. Wij hebben bijvoorbeeld een breed aanbod van kleinschalige lokaal gerunde accommodaties in Caïro, Luxor, Aswan en de oases.

Al Baeirat kleinschalige accommodatie Luxor, mooiste hotel van Egypte
Eén van onze favoriete kleinschalige accommodaties in Luxor: het Al Baeirat hotel.
Mountain Camp Ali Khaled Siwa oase Egypte - kleinschalige accommodaties
Het authentieke Mountain Camp Ali Khaled in de bijzondere Siwa oase.

Sustainable Development Goals - Climate action

Milieu: vermindering van CO2-uitstoot

Je kunt je voorstellen dat al die auto’s en vliegtuigen die toeristen door het land transporteren voor de nodige uitstoot zorgen. Daarom adviseren wij onze gasten om zo min mogelijk binnenlandse vluchten te nemen; er is namelijk altijd wel een andere transportmogelijkheid. Wij bieden onze gasten altijd alternatief vervoer, zoals de slaaptrein, VIP-trein en de ferry. Op deze manier verminderen wij de CO2-uitstoot. Zo legt bijna 80% van onze reizigers het traject van Caïro naar Luxor/Aswan per slaaptrein af, in plaats van met een binnenlandse vlucht.

Bij onze meestgeboekte reizen maken wij altijd een berekening voor de CO2-uitstoot, en kijken we of we deze eventueel kunnen verminderen. 

Verantwoord reizen met de slaaptrein in Egypte
Verantwoord reizen in Egypte: met de slaaptrein van Caïro naar Aswan en Luxor.

Sustainable Development Goals - Life below water

Milieu: bescherming van land en water

Je bent vast bekend met de Egypte excursies die schadelijk zijn voor het milieu, met name voor planten en dieren. Denk aan dolfijnenexcursies, kamelen- en paardentochten of de quads aan de Rode Zee. Wij bieden alternatieve, verantwoorde excursies die geen schade toebrengen aan het leven op het land en in het water. De dieren waar wij mee werken worden bijvoorbeeld gekeurd enSustainable Development Goals - Life on land wij bieden de eigenaren advies aan van dierenartsen en andere professionals, zodat zij de dieren beter kunnen verzorgen. Op deze manier creëer je unieke reisherinneringen en verhalen op een verantwoorde, duurzame manier.

Verantwoorde excursies met dieren in Egypte - Kingfisher Tours
Advies van Brooke Animal Hospital Egypt voor de eigenaren over goede verzorging van paarden en kamelen.

Sustainable Development Goals - Reduced inequalitiesWij laten jou het echte Egypte zien, dit neemt vooroordelen weg

De beeldvorming over Egypte in het westen representeert niet altijd de werkelijkheid. Doordat wij eerlijk toerisme als belangrijk speerpunt hanteren, krijgen onze gasten meer te zien dan wat je bijvoorbeeld in het nieuws hoort, ziet en leest over Egypte. Contact tussen onze gasten en de lokale bevolking vinden wij bijvoorbeeld heel belangrijk. Doordat onze gasten kennismaken met de gastvrije locals en echt worden ondergedompeld in de cultuur en de gebruiken, worden aannames en vooroordelen weggenomen. 

Egyptenaren zijn erg trots op hun land en laten jou graag het beste van Egypte zien, zodat je je hier te gast en welkom voelt. Als je een reis boekt bij Kingfisher Tours ervaar je diepgang. Wij laten je alles zien; arm en rijk, en de mooie kanten en de uitdagingen waar het land mee te maken heeft. 

Ontdek het échte Egypte met Kingfisher Tours
Ontdek het échte Egypte en maak kennis met de lokale bevolking.
Contact met locals tijdens excursie in Aswan, wandeling door lokaal dorp
Contact met locals tijdens onze eilandentour excursie in Aswan.

Sustainable Development Goals - Partnership for the goalsMaatschappelijke projecten

Jaarlijks gaan wij actief op zoek naar projecten die we kunnen steunen. 5% van onze winst gaat namelijk naar diverse maatschappelijke projecten. Een aantal projecten die wij steunen: 

  • ACE dierenhospitaal
  • Resala, die arme gezinnen ondersteunt
  • Sunshine project (weeshuis)
  • Brooke Animal Hospital

Tijdens onze reizen bieden wij onze gasten gratis vervoer naar één van de projecten voor een rondleiding.

Steunen van lokale maatschappelijke projecten in Egypte
Bezoek aan ACE dierenhospitaal in Luxor: een van de maatschappelijke projecten die we steunen.

Verantwoorde excursies

Wanneer je met ons op reis gaat, vinden wij het belangrijk dat je het échte Egypte ervaart; de cultuur, de warmte van de bevolking, de minder bekende plekken en de traditionele manier van leven in sommige gebieden. Daarom ontwikkelen wij regelmatig nieuwe excursies en rondreizen. Zo blijft het ook voor de echte Egypte liefhebber interessant om terug te komen. Tijdens het ontwikkelen van alle rondreizen en excursies houden wij rekening met onze kernwaarden. Met Kingfisher Tours ga je dus altijd verantwoord op reis. 

Bijzondere culturele excursies

Tanoura danser Caïro
Een cultureel avondje uit in Caïro. Traditionele Soefi dansshow in het Wekalet El Ghouri Art Center.
Hollande fietsexcursie op de Westbank van Luxor
Hollandse fietsexcursie op de Eastbank van Luxor, met een lokale gids.

Bijzondere excursies met dieren

Échte avontuurlijke Egypte ervaringen

Paardrijden door de woestijn en lokale dorpjes in Luxor Egypte
Op een goed verzorgd paard genieten van de prachtige zonsopgang op de Westbank in Luxor.

Verantwoord en duurzaam reizen naar Egypte met Kingfisher Tours

Wij hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van hoe wij te werk gaan en wat we belangrijk vinden op het gebied van duurzaam, verantwoord en eerlijk toerisme. Met veel plezier verwelkomen wij jou in Egypte! 

Heb je vragen of specifieke wensen voor jouw Egyptereis? Neem contact met ons op of vraag direct je reisvoorstel aan.  

Sustainable Development Goals United Nations

Sustainable Development Goals United Nations