Voorkomen dat je ziek wordt in Egypte

Als je op vakantie gaat of een mooie rondreis gaat maken door Egypte, wil je natuurlijk niet ziek worden. Maar hoe voorkom je dat je ziek wordt in Egypte? Heb je bijvoorbeeld vaccinaties nodig, kun je overal veilig eten en hoe bescherm je jezelf tegen de warmte? Wij geven je graag wat tips die je kunt toepassen voor, tijdens en na je reis. Ga goed voorbereid op reis door onze tips te lezen en word niet ziek in Egypte.

1. Word niet ziek in Egypte, met deze tips voor vóór je vertrek

Je kunt voorbereidingen treffen waardoor je de kans dat je ziek wordt in Egypte verkleint. Lees je bijvoorbeeld goed in, zoals je nu aan het doen bent. Naast dit artikel hebben wij nog meer handige artikelen en blogs geschreven die jou helpen bij de voorbereiding voor jouw reis naar Egypte.

Lees bijvoorbeeld over het Egyptische klimaat en de beste reistijd Egypte, waar je je kunt inlezen over de temperaturen in de verschillende maanden van het jaar.

Wat kun je verder doen ter voorbereiding, zodat jij niet ziek wordt in Egypte?

Pak de juiste kleding in en vergeet geen pet, hoed en zonnebril mee te nemen. Koop een fijne hervulbare fles, zodat je altijd iets bij je hebt om water in te doen. Dit is een kleine tip, waar je veel voordelen aan zult beleven. Check ook op tijd of je vaccinaties nodig hebt voor je reis naar Egypte.

2. Word niet ziek in Egypte, met deze tips voor tijdens je reis

2.1 Algemene tips voor tijdens je reis

Vooral tijdens je reis kun je veel doen om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt in Egypte. Dit zijn onze algemene tips.

Neem de tijd om te wennen aan het Egyptische klimaat, de cultuur en het eten

Wanneer je in Egypte bent geland bevind je je in een andere wereld. Het klimaat is anders, maar ook het eten en de manier van leven zijn niet te vergelijken met ons leven in Nederland of België. Neem bij aankomst even rustig de tijd om te wennen aan de warmte en de omgeving. Pas je tempo aan aan de hitte en bouw, zeker tijdens het begin van je reis, voldoende rustmomenten in.

Begin de dag vroeg en pas je ritme aan aan de warmte

Het kan in Egypte heel warm worden. Zeker wanneer je in de zomer naar Egypte reist, raden wij je aan om vanwege de warmte de dag vroeg te beginnen. ‘s Morgens is het nog niet zo heet en kun je dus beter en veiliger genieten van de activiteiten en excursies.

De meeste bezienswaardigheden gaan al om 06.00 uur ‘s morgens open. Een fijne bijkomstigheid: het is op dit tijdstip nog niet zo druk bij de toeristische trekpleisters. Dus tenzij jij het gezellig vindt om tussen de bussen vol toeristen te lopen en hitte gewend bent, is het advies: begin de dag vroeg. Zo kun je tijdens het warmste moment van de dag, tussen 13.00 uur en 16.00 uur, de verkoeling opzoeken aan het zwembad of in je hotelkamer met airconditioning.

De zon is krachtig in Egypte; pas op voor een zonnesteek

De zon is een stuk krachtiger in Egypte dan in Nederland. Vooral als er een frisse wind staat, kunnen Egypte reizigers zich hierin vergissen. Onderschat de kracht van de zon niet en zorg er altijd voor dat je hoofd koel blijft. Draag bijvoorbeeld een hoed, pet of wikkel een sjaal om je hoofd.

2.2 Tips om niet ziek te worden in Egypte: eten en drinken tijdens je reis

Tijdens de reis wil je de vloek van de farao (diarree door bacteriën in eten) natuurlijk vermijden. Daarnaast moet je rekening houden met de warmte in Egypte. Wat kun je nog meer doen om niet ziek te worden in Egypte? Hier komen onze tips voor tijdens je reis, op het gebied van eten en drinken.

Drink voldoende water en zorg ervoor dat je lichaam dit water goed opneemt

Zorg er tijdens de excursies altijd voor dat je water bij je hebt, want als het warm is is het extra belangrijk om veel te drinken, zodat je het vochtverlies opvangt. Drink minimaal 3 liter water per dag, maar drink nooit teveel water in één keer.

Het drinken van koud water (met ijsklontjes) raden wij sterk af, want dit is niet goed voor je maag en zorgt voor een te groot temperatuurverschil.

Vocht wordt het beste opgenomen door je lichaam als je dit combineert met zout en suiker. Wissel het water daarom af met bijvoorbeeld een rietsuikersapje bij een lokale sapbar en eet daarbij een zakje chips. Je kunt ook je water drinken terwijl je geniet van je sandwich met verse falafel.

Sommige van onze gasten drinken preventief dagelijks een glas water waar zij een zakje ORS in oplossen. Zo houd je je mineralen op peil. Kies vooral de methode waar jij je het beste bij voelt.

Word niet ziek in Egypte, drink water uit flessen

Je kunt in Egypte beter niet uit de kraan drinken want daar zit veel chloor in. Wanneer je te veel chloor binnenkrijgt kun je als westerling buikkrampen krijgen. Heb je een sterke maag? Dan is het drinken van een kleine hoeveelheid kraanwater in Egypte geen probleem. Als je tijdens het tandenpoetsen een slokje chloorwater binnenkrijgt is dit niet zo erg. Je maag kan best een kleine hoeveelheid chloor verdragen.

Op veel plekken in Egypte zijn flessen met mineraalwater te koop, bijvoorbeeld in supermarkten en kleine kiosken op straat.

Pas wel op met temperatuurverschillen tussen je lichaam & wat je eet of drinkt

Is je lichaam warm en neem je vervolgens een ijsje? Pas op, want bij te grote temperatuurverschillen tussen je lichaam en wat je eet of drinkt ontstaan buikkrampen. Je kunt hier zelfs diarree van krijgen. Word niet ziek in Egypte door het nuttigen van ijskoude gerechten en dranken te vermijden wanneer je het warm hebt. Heb je een zonnesteek opgelopen? Dan zijn de grote temperatuurverschillen tussen je lichaam en wat je eet of drinkt zelfs gevaarlijk.

Is het veilig om een drankje met ijsblokjes te drinken?

Het kraanwater in Egypte is schoon en heeft alleen een hoog chloorgehalte. Je hoeft dus niet te vrezen dat er ingevroren bacteriën in je ijsblokjes zitten.

In de hotels en grote restaurants worden de ijsblokjes geleverd door horecagroothandels, waar de ijsblokjes met een machine gemaakt worden.

Bestel je drankje zonder ijs, ‘bedoen taltsj’ in het Arabisch.

Drankjes in de horeca en op straat

In de hotels en restaurants in Egypte kun je veilig thee, koffie of een glas water bestellen. Horecagelegenheden gebruiken goede waterfiltersystemen. Ook bij de lokale sapbar op straat kun je veilig een lekker vers sapje bestellen.

Eten bij lokale en toeristische restaurants

De Egyptische keuken biedt veel keuze, ook voor vegetariërs en zelfs voor veganisten. Het eten is heerlijk gekruid en niet te pittig. In de (vaak kleine) lokale restaurants kun je heerlijk en veilig eten.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Caïro, Luxor en Aswan. restaurants in Luxor.

Binnen zitten in een restaurant? Let op het temperatuurverschil

Wanneer je binnen gaat zitten in een restaurant is het niet uitzonderlijk dat het temperatuurverschil met buiten, door de airco, enorm groot is. Pas op, want je lichaam kan niet goed omgaan met snelle en extreme temperatuurschommelingen. Trek een vestje aan of leg een sjaal over je schouders en benen wanneer je in een restaurant met airco gaat eten.

Eten kopen bij een eetstalletje

Wil je de vloek van de farao voorkomen? Dan raden wij het niet aan om te gaan eten bij een eetstalletje. Een uitzondering hierop is, wanneer je ziet dat het eten vers voor je wordt klaargemaakt.

Van rauwkost word je niet ziek in Egypte, maar pas op met salades tijdens een Nijlcruise

Het eten van rauwkost (salade) is veilig in Egypte want je wordt niet ziek van gewassen sla of groenten.

Misschien heb je horrorverhalen gehoord van mensen die ziek zijn geworden van gewassen groenten in Egypte. Deze verhalen ontstaan vaak bij de all-inclusive hotels of tijdens een Nijlcruise. De mensen zijn niet ziek geworden omdat de groente of sla gewassen is, maar omdat het eten te lang ongekoeld in een buffetruimte staat. De warmte zorgt voor bacteriën in de rauwkost, wat weer voor onrust in de maag en darmen zorgt.​

Pas dus op met eten dat (langdurig) in een buffetruimte staat.

Tip van backpackers: neem een colaatje

Ben je gevoelig voor gekruid eten of voor een veranderend eet- en leefpatroon? Drink dagelijks een glas cola. Dankzij de zuurgraad van cola krijgen bacteriën niet de kans om te zorgen voor diarree of buikkrampen.

2.3 Ben je toch ziek geworden in Egypte?

Ziek worden tijdens je reis is natuurlijk vervelend. Gelukkig kun je in Egypte, net zoals in Nederland, medicijnen kopen bij een plaatselijke apotheek (‘sajdaliya’ in het Arabisch). Lokale middelen zoals Antinal tegen diarree en krampen werken vaak beter dan de medicijnen die je van huis meeneemt, zoals Imodium en Norit.

Neem contact op met Kingfisher Tours

Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar mocht je toch ziek worden tijdens je reis met Kingfisher Tours, neem dan gerust contact met ons op. Indien nodig zorgen wij ervoor dat er een dokter langs komt in je hotel.

3. Toch ziek geworden in Egypte? Tips voor na je verblijf

Krijg je na je verblijf in Egypte last van diarree, darmkrampen of heftige buikpijn en gaat dit niet binnen enkele dagen over? Neem contact op met je huisarts.

Conclusie: bereid je voor, lees je in en word niet ziek in Egypte

Dit waren onze tips die jou erbij gaan helpen om niet ziek te worden in Egypte. Het is natuurlijk geen garantie, maar door deze tips toe te passen verklein je de kans dat je ziek wordt in Egypte.

Dit vind je misschien ook interessant