Corona Egypte: hier vind je alle reisinformatie | Kingfisher Tours

Corona Egypte
Het laatste nieuws over reizen naar Egypte tijdens corona

“Is het mogelijk om tijdens corona naar Egypte te reizen?”, Deze vraag krijgen wij regelmatig. Ook krijgen wij vragen zoals “kan ik alvast boeken, en wat gebeurt er als de reis niet door kan gaan vanwege corona?” Op deze pagina informeren wij jou over het reizen naar Egypte tijdens en na corona. Ook vind je hier de laatste updates over het coronavirus in Egypte. Hoe wordt er in Egypte bijvoorbeeld omgegaan met het coronavirus en welke maatregelen treft het land om de verspreiding van COVID-19 te beperken? Ook laten wij jou graag weten hoe wij er bij Kingfisher Tours alles aan doen om het reizen in Egypte straks zo veilig mogelijk te houden

Heb jij specifieke vragen over reizen naar Egypte tijdens corona? Neem gerust contact met ons op. Wij wonen al ruim 20 jaar in Egypte en helpen jou graag.

Deze pagina wordt regelmatig bijgehouden en wij streven ernaar zo volledig mogelijk antwoord te geven op alle vragen rondom het coronavirus in Egypte.

Laatste update: 16 januari 2022

Het laatste nieuws

Vanaf 22 december 2021 mogen reizigers uit landen buiten de EU/Schengen alleen naar Nederland reizen als ze een negatieve testuitslag bij zich hebben. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Het testbewijs is van een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog steeds zonder testbewijs/vaccinatiebewijs naar Nederland terug reizen. 

1. Reizen naar Egypte tijdens corona: het officiële reisadvies 

Op de website Nederlanders Wereldwijd en de website van de Belgische federale overheid vind je als Nederlander of Belg alle officiële informatie rondom reizen tijdens het coronavirus. Inmiddels kun je binnen de Europese Unie en de Schengenzone naar enkele landen reizen. Het reisadvies staat voor een aantal landen op ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk) en op sommige landen op ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden). Wat is de status voor vakanties naar Egypte? Kun en mag je als Nederlander of Belg naar Egypte reizen? 

Naar Egypte reizen vanuit Nederland tijdens corona: code oranje

Op dit moment geldt er een oranje reisadvies voor Egypte in Nederland. Dit betekent dat het Nederlanders wordt afgeraden om naar Egypte te gaan voor niet noodzakelijke reizen. Dit is een reisadvies, geen reisverbod. 

Naar Egypte reizen vanuit België tijdens corona: kleurcode rood

In België wordt er een ander kleurcodesysteem gehanteerd, waarbij de kleurcode ‘rood’ staat voor een 'ontradingsadvies' voor reizen naar Egypte. Het wordt op dit moment ontraden om als Belg vanuit België naar Egypte te reizen.

Corona Egypte reizen officieel reisadvies

Nederlands reisadvies voor Egypte (i.v.m. coronavirus)

2. Vliegen naar Egypte tijdens corona (vanuit Nederland en België)

“Is vliegen naar Egypte mogelijk tijdens corona?”, vragen velen zich af. Per 1 juli 2020 is het luchtruim boven Egypte weer geopend en is het mogelijk om vanuit Europa naar Egypte te vliegen.

Vliegen van Nederland naar Egypte tijdens corona

Vanuit Amsterdam is het voor reizigers weer mogelijk om op alle weekdagen met Egyptair van Amsterdam naar Cairo te vliegen. Ook kun je momenteel met Lufthansa, Aegean, Austrian Airlines, Air France en Turkish Airlines naar Cairo. KLM heeft in de winter van 2020/2021 gevlogen, maar in de zomermaanden 2021 niet. 

Vliegen van België naar Egypte tijdens corona

Sinds 19 april 2021 is het vliegVERBOD vanuit België naar Egypte gewijzigd in een negatief reisADVIES. Dit heeft ook voordelen voor de Nederlandse reiziger die - met name in de schoolvakanties - weer makkelijker/goedkoper vanaf Brussel en andere Belgische luchthavens naar Egypte kan vertrekken.

Vliegen van Duitsland naar Egypte tijdens corona

Egyptair vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Düsseldorf naar Cairo. Zo lang er vanuit Nederland en België nog geen pakketreizen worden uitgevoerd, is het wel al mogelijk ommet een chartervlucht van Düsseldorf naar Hurghada te vliegen. Condor vliegt 3x per week en verder Eurowings, Tuifly Duitsland en Air Cairo.

3. Aankomst in Egypte tijdens corona

Strandbestemmingen Egypte hebben andere regels

De strandbestemmingen in Egypte hebben nauwelijks te maken gehad met het coronavirus, in tegenstelling tot de rest van Egypte. Daarom hebben de Egyptische autoriteiten het land opgedeeld in twee deelgebieden, namelijk (1) toeristische strandbestemmingen, en (2) het overige deel van Egypte. Voor beide gebieden gelden andere maatregelen bij aankomst.

Om het internationale toerisme naar de strandbestemmingen te bevorderen, heeft de Egyptische overheid het mogelijk gemaakt om bij internationale aankomst ter plekke een PCR test te doen en hoef je dit dus niet al in je thuisland te doen.  Sinds 1 juli 2021 heeft Egypte de eis van een PCR-test laten vallen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Bij boarding wordt je gecertificeerde vaccinatiepas en de QR code gecheckt. De laatste prik moet dan wel minimaal 14 dagen voorafgaand aan de reis al zijn gezet.

LET OP Dit vaccinatiebewijs moet op papier staan en de volgende gegevens bevatten: uw personalia, data van de vaccinaties en naam van het vaccin. Zie hier voor de volledige eisen voor het vaccinatiebewijs. Zo moet op het vaccinatiebewijs een QR-code staan zodat de Egyptische autoriteiten het vaccinatiebewijs kunnen controleren. Een digitaal vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld op je telefoon, wordt niet geaccepteerd en ook het zogenaamde gele vaccinatieboekje is niet geldig. Op de corona check website (dus niet via de app) kun je je vaccinatiebewijs printen, inclusief de QR code. Je eerste vaccinatiedatum staat daar niet op maar verder staat alles erop wat de Egyptische autoriteiten nodig hebben.

De vier strandbestemmingen zijn:

 • Hurghada
 • Marsa Alam
 • Sharm el Sheikh
 • Taba

Hieronder vind je meer informatie over wat je nodig hebt wanneer je landt in Egypte. 

Landen in Egypte: gezondheidsverklaring noodzakelijk

Bij aankomst op alle luchthavens in Egypte moet je een gezondheidsverklaring overleggen. Deze "health observation card” ontvang je in het vliegtuig, maar je kunt hem ook thuis al downloaden en ingevuld meenemen. Bij aankomst op de luchthaven overhandig je deze verklaring aan de douane autoriteiten. De verplichting om een geldige internationale ziektekostenverzekering te kunnen laten zien, die je verblijf in Egypte dekt, is inmiddels weer opgeheven.

Landen op een strandbestemming tijdens corona: visum noodzakelijk maar een PCR-test kan ook ter plekke

Wanneer je met een directe internationale vlucht landt op één van de vier strandbestemmingen (Hurghada, Marsa Alam, Sharm El Sheikh of Taba) hoef je niet vooraf in Nederland/België  een PCR test te doen als je niet gevaccineerd bent en hoef je dus niet voor het boarden een negatieve COVID-19 PCR-test af te geven, deze test kun je ook ter plekke laten doen (kosten $ 30 per persoon). Sinds 1 juli 2021 heeft Egypte de eis van een PCR-test laten vallen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Bij boarding wordt je gecertificeerde vaccinatiepas en de QR code (op papier!) gecheckt. De laatste prik moet dan wel minimaal 14 dagen voorafgaand aan de reis al zijn gezet.

Degenen die niet gevaccineerd zijn en er voor kiezen vooraf geen PCR certificaat te halen, worden samen in een bepaald gedeelte van het vliegtuig geplaatst. Direct na aankomst worden deze passagiers apart uit het vliegtuig gehaald en naar de testlocatie gebracht. De uitslag van deze PCR test duurt ongeveer 24 uur en tot die tijd moeten ze in quarantaine in het hotel dat ze geboekt hebben. Alle hotels hebben een gedeelte in hun hotel gereserveerd voor deze quarantaine gasten. De uitslag van de PCR wordt doorgegeven aan de receptie van je hotel, dus niet per SMS of App op je eigen telefoon. Als de uitslag van de PCR test positief is, moeten deze reizigers met COVID-19 minimaal 1 week in dat gedeelte van het hotel in quarantaine blijven. Bij ernstige ziekte verschijnselen wordt je naar een speciaal COVID ziekenhuis gebracht. Na 1 week wordt opnieuw een PCR test afgenomen en bij een negatieve uitslag kunnen ze de quarantaine kamer verlaten. Indien de uitslag nog steeds COVID-19 positief is, blijft de quarantaine bestaan totdat de test negatief is.

Als je gevaccineerd bent of zodra je een negatieve PCR test hebt kun je vanaf deze 4 strandbestemmingen verder reizen naar andere delen van Egypte. Nu ook de besmettingen in Cairo, Luxor, Aswan en andere steden zijn gedaald mag je dus vanuit Hurghada, Marsa Alam, Sharm El Sheikh en Marsa Matruh per vliegtuig, trein, bus en taxi weer naar Cairo en de Nijlsteden reizen. Dus mét een negatieve PCR test én een visum kun je tijdens je strandvakantie via Kingfisher Tours op privé excursie naar Cairo en/of Luxor vanuit Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh.. Zie voor de voorwaarden van de PCR test de volgende paragraaf over landen op Cairo.

corona egypte update gratis visum strandbestemmingen

Per 1 mei 2021 is het gratis visum  - dat tussen 1 juli 2020 en 1 mei 2021 op de strandbestemmingen werd afgegeven - weer opgeheven. De reguliere visumregeling is nu weer van toepassing, hier vind je meer uitleg over de visa regeling voor Egypte

Landen op Luxor en Aswan tijdens het coronavirus: verplichte PCR-test vooraf.

Op dit moment zijn er vanuit Nederland en Belgie nog geen rechtstreekse (charter)vluchten, maar hopelijk komt dit binnenkort weer terug. Je maakt nu dus altijd eerst een tussenstop in Cairo en moet dus gevaccineerd zijn of vooraf een PCR test hebben gedaan die aan dezelfde vereisten voldoet als voor Cairo - zie hieronder. Er is geen mogelijkheid om de PCR test bij aankomst ter plekke in Luxor en Aswan te doen, dit is alleen op de 4 strandbestemmingen.

Landen op Caïro tijdens het coronavirus: Vaccinatie of PCR test en visum verplicht

Wil je naar Cairo vliegen en daarna verschillende andere plekken in Egypte bezoeken? Dan ben je naast een visum ook verplicht om een vaccinatiepas met QR code OF een negatieve PCR-test met QR code of laboratorium stempel af te geven, in Cairo is er geen mogelijkheid om dit ter plekke te doen. De COVID-19 PCR-test doe je  maximaal 72 uur voordien en deze tijdslimiet wordt bepaald door de tijdsperiode die zit tussen de afname van de PCR test (en dus niet het tijdstip van de afgifte van het certificaat) en de aankomst in Egypte. Kinderen van 5 jaar en jonger zijn vrijgesteld van een vaccinatiepas of PCR test.

LET OP Dit vaccinatiebewijs moet op papier staan en de volgende gegevens bevatten: uw personalia, data van de vaccinaties en naam van het vaccin. Zie hier voor de volledige erisen voor het vaccinatiebewijs. Zo moet op het vaccinatiebewijs een QR-code staan zodat de Egyptische autoriteiten het vaccinatiebewijs kunnen controleren. Een digitaal vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld op je telefoon, wordt niet geaccepteerd en ook het zogenaamde gele vaccinatieboekje is niet geldig. Op de corona check website (dus niet via de app) kun je je vaccinatiebewijs printen, inclusief de QR code. Je eerste vaccinatiedatum staat daar niet op maar verder staat alles erop wat de Egyptische autoriteiten nodig hebben.

Voor vragen over de PCR test en de locaties waar je deze test kunt laten doen, verwijzen we je naar de pagina veelgestelde vragen van de Healthcheck Centers, het voormalge Huisartsenlab. Het certificaat van de negatieve PCR test moet in het Engels opgesteld zijn. Als de test positief blijft, ben je genoodzaakt je reis uit te stellen.

De uitzondering om geen negatieve PCR test te hoeven overleggen, die er tot 1 september 2020 was met  transit in Cairo op weg naar Hurghada, Marsa Alam, Sharm El Sheikh of Taba is inmiddels opgeheven. Bij aankomst in Cairo moet dus nu in alle situaties een vaccinatiepas of negatieve PCR test worden overlegd bij het inchecken, ook als je met een korte overstap op dezelfde dag vanuit Cairo doorvliegt naar 1 van deze 4 strandbestemmingen.

4. Terugkeer naar huis na je Egyptereis

Nederland en België treffen verschillende maatregelen voor terugkeer naar huis na een Egyptereis. 

Terugkeer naar Nederland

 • Vanaf 22 december 2021 mogen reizigers uit landen buiten de EU/Schengen alleen naar Nederland reizen als ze een negatieve testuitslag bij zich hebben. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Het testbewijs is van een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog steeds zonder testbewijs/vaccinatiebewijs naar Nederland terug reizen.
  • Er is geen verplichte thuisquarantaine, alleen een dringend advies aangezien Egypte niet op de lijst van zorgwekkende virusvarianten staat.

Vanaf 29 december 2020 worden luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied verplicht om passagiers van 13 jaar en ouder vóór het boarden te controleren op het bezit van een Negative Test Declaration, deze moet je uitprinten, invullen en ondertekenen. Als je die niet bij je hebt, wordt je niet op de vlucht toegelaten. 

Voor de PCR test of antigeentest kun je het beste contact opnemen met een laboratorium op je bestemming. Al Mohktabar is een groot landelijk lab, waar ze voor een PCR test of antigeen sneltest naar je hotel komen en ook het testresultaat in hardcopy bij de receptie komen afleveren . Onze Kingfisher Tours gasten ondersteunen we bij deze procedures, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Terugkomst in België 

Omdat er in België een ‘kleurcode rood’ gehanteerd wordt voor Egypte, zijn Belgen verplicht om 48 uur voor aankomst in België online een Public Health Passenger Locater Form in te vullen. Zonder formulier kun je op de vlucht vanaf Egypte geweigerd worden. Sinds 1 oktober 2020 wordt verder gevraagd een zelfevaluatie vragenlijst in te vullen over je reis- en / of verblijfsomstandigheden in het buitenland, ongeacht de zone(s) waar je vandaan terugkeert. Bij een lage risicoscore kan het zijn dat je niet in quarantaine hoeft en ook geen verplichte PCR test hoeft te laten doen. Voor terugkeer uit Egypte ontvang je een QR code (een combinatie van 16 cijfers en letters) waarmee je direct een COVID-19 test kan aanvragen.

• Wie beschikt over a) een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken) of b) een herstelcertificaat moeten zich op dag 1 of 2 laten testen en als dat resultaat negatief is, hoeven ze niet in quarantaine.

• Belgen die zonder a) of b) naar België reizen moeten verplicht in quarantaine en zich op dag 1 en dag 7 laten testen. 

• Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.

5. Coronamaatregelen in Egypte

Vraag jij je af of het wel veilig is om in Egypte te reizen terwijl het coronavirus nog niet volledig onder controle is? De overheid in Egypte neemt maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de corona maatregelen in Egypte. Deze maatregelen zijn vergelijkbaar met de maatregelen in Nederland. Hier vind je meer informatie over deze maatregelen, en over hoe Egyptenaren hiermee omgaan. Ook vind je informatie over reismogelijkheden in Egypte (excursies etc.) en bijvoorbeeld de openingstijden van restaurants en winkels.

Reismogelijkheden binnen Egypte tijdens corona

De Egyptische overheid heeft het land voor toeristen dus opgedeeld in de twee deelgebieden (1) toeristische strandbestemmingen en (2) het overige deel van Egypte. Het is met een vaccinatiebewijs met QR code (op papier) of de negatieve PCR test waarmee je Egypte bent binnen gekomen én een visum mogelijk om als toerist tussen deze gebieden heen en weer te reizen.  Voor binnenlands reizen izijn dus geen aanvullende bewijzen of testen nodig.  

Corona regels in Egypte (maskers en afstand houden)

Mondmaskers zijn verplicht in gesloten openbare ruimten, zoals overheidsgebouwen, kantoren, winkelcentra, winkels en openbaar vervoer. Ook in de taxi is het verplicht om een mondmasker te dragen.

In Egypte wordt net zoals in Nederland aangeraden om aan ‘social distancing’ te doen. Het advies is om plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen te vermijden, zoals het openbaar vervoer. 

Corona maatregelen Egypte vakantie en reizen

Bezienswaardigheden en excursies in Egypte tijdens corona

Na een eerste fasering vanaf 1 juli 2020 en met verhoogde voorzorgsmaatregelen zijn alle toeristische locaties in Egypte sinds 1 september 2020 weer geopend.

Maatregelen op toeristische plekken in Egypte

Behalve de voorzorgsmaatregel van het dragen van gezichtsmaskers, wordt er op toeristische plekken ook handdesinfecterende middelen verstrekt en kunnen er op het gezicht gerichte temperatuurmetingen plaatsvinden. 

Het aantal mensen dat tegelijkertijd toegang krijgt tot een bezienswaardigheid is beperkt. Het wereldberoemde graf van Toetanchamon bijvoorbeeld, laat slechts maximaal 10 mensen tegelijk toe. Het totale aantal toegestane personen in grote musea, zoals het Egyptisch Museum in Tahrir, is beperkt tot 200 per uur. In kleinere musea is het aantal toegestane bezoekers 100 per uur. Rondleidingen door een gids worden gedaan met een koptelefoon op en de maxiale grootte van een groep per gids in een museum is 25 personen. In afgesloten ruimtes van piramides, tempels en tombes mogen maar 10 tot 15 personen maximaal naar binnen. 

Cruiseboten in Egypte tijdens corona

Tussen Luxor en Aswan varen vanaf 1 oktober 2020 weer Nijlcruises. Ook zij hebben vooraf keuringen gehad of ze voldoen aan de internationale COVID-19 protocollen en gaan nu weer van start. In eerste instantie zal er wel een beperkter aanbod zijn dus check dit even bij ons voordat je de vliegtickets boekt. Onze cruisecöordiantor gaat dan na welke Nijlcruises op de betreffende datum in de vaart zijn.  

Duiken in Egypte tijdens corona

Duiken in Egypte is momenteel weer toegestaan in Egypte. Duikscholen moeten echter aan de internationale COVID-19 protocollen voldoen voordat ze weer mogen opstarten. Er worden dus goede maatregelen genomen om de gezondheidsrisico’s op het gebied van corona tijdens het duiken te beperken. De apparatuur wordt goed gedesinfecteerd, er mag maar een maximaal aantal passagiers mee op de boot, de apparatuur wordt niet gedeeld tijdens een trip en de temperatuur van de passagiers wordt vooraf gemeten. 

Transport in Egypte tijdens corona

Alle openbare vervoersmiddelen in Egypte hebben een maximale bezetting van 70% en het dragen van een mondkapje in het OV is verplicht. Ook in taxi’s zijn mondkapjes verplicht. Openbare voertuigen worden minimaal één keer per dag grondig gereinigd. Dit geldt voor het OV; de voertuigen waar je tijdens een reis via Kingfisher Tours in reist, worden vaker gereinigd (hierover later in het artikel meer). 

Coronamaatregelen in hotels

Ook in de hotels in Egypte worden coronamaatregelen getroffen. Alle hotels die open zijn voldoen aan de internationale COVID-19 gezondheids- en veiligheidsprotocollen. De volgende regels worden gehanteerd. 

Algemene regels in hotels

 • De bezetting in hotels is maximaal 70%.
 • In één hotelkamer mogen maximaal twee volwassenen slapen, met maximaal 2 kinderen tot 12 jaar. 
 • Hotelpersoneel moet een bijgewerkte opleiding met betrekking tot de preventie van verspreiding van infectie (POSI) volgen.
 • Op diverse plekken in de hotels vind je desinfectiemiddelen die je kunt gebruiken.
 • Op de websites en de publicatieborden van hotels worden de maatregelen regelmatig bijgewerkt om gasten te informeren.
 • Ieder hotel is verplicht om ervoor te zorgen dat er ten alle tijden een arts in het hotel aanwezig is, zodat er snel en adequaat op een mogelijke besmetting kan worden gereageerd. 
 • De hotels worden goed geventileerd.
 • In ieder hotel wordt een ruimte of een gang vrij gehouden waar de gasten die in quarantaine moeten (tijdelijk) kunnen verblijven. 

Bij de binnenkomst en bij de receptie

 • Voordat de bagage het hotel in mag, wordt deze met een desinfecterende spray ontsmet.
 • Bij binnenkomst in het hotel én in de restaurants wordt de temperatuur gemeten.
 • Het inchecken gebeurt elektronisch of met een wegwerppen.
 • Flowmanagement is verplicht bij de receptie en de liften.
 • Contactloos in- en uit kunnen checken is een verplichte service die hotels moeten verlenen.

Eten in het hotel

 • Hotels bieden geen buffet aan. Je kunt a la carte eten en de tafels staan minimaal 2 meter van elkaar vandaan. 
 • In alle openbare ruimtes moet de stoelindeling zo zijn, dat er rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand.
 • Een grote familie mag aan een speciale familietafel zitten met maximaal 6 stoelen.

Openbare ruimtes in hotels

 • In de overdekte openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Het is verplicht om 1,5 meter afstand van elkaar te houden in alle openbare ruimtes. 
 • Openbare ruimtes worden regelmatig schoongemaakt. De schoonmaakmaatregelen voldoen aan internationale COVID-19 eisen en leggen vooral de nadruk op “high touch”-gebieden. Er moeten schriftelijke takenlijsten of checklists voor schoonmaak worden bijgehouden, of een ondertekend logboek van voltooid werk.

Maatregelen in de horeca tijdens corona

Op alle plekken in Egypte waar eten wordt bereid of verkocht, worden maatregelen getroffen. Dit geldt ook voor horecagelegenheden in hotels en andere accommodaties. 

 • Personeel wordt getraind om veilig en hygiënisch (corona-proof) te werken.
 • Het personeel draagt ten alle tijden een mondkapje (en andere persoonlijke beschermingsmiddelen indien nodig) tijdens het klaarmaken en serveren van voedsel.
 • Ruimtes die betrokken zijn bij het bereiden, serveren en bezorgen van maaltijden worden extra gereinigd.
 • Restaurantbuffets zijn vervangen door kelnerservice.
 • Het dragen van mondmaskers is verplicht in horecagelegenheden, totdat je aan je tafel zit en gaat eten.

Zwembaden en stranden bij hotels tijdens corona

Ook bij zwembaden en op stranden bij hotels in Egypte worden coronamaatregelen getroffen. 

 • Tafels, ligbedden, stoelen en andere gebruiksvoorwerpen worden na iedere gast schoongemaakt.
 • De ligbedden staan minimaal twee meter bij elkaar vandaan.
 • De badlakens worden afgeleverd bij de kamers. 
 • Er worden minimale recreatie-activiteiten aangeboden op stranden en bij zwembaden. 
 • Openbare stranden blijven - in tegenstelling tot stranden bij hotels - in ieder geval tot 1 oktober 2020 gesloten voor publiek.

Openingstijden tijdens corona

Horecagelegenheden, winkels en apotheken hebben hebben weer de gebruikelijke openingstijden, er is in Egypte geen avondklop. Het advies is vooral; doe aan “social distancing” en vermijd drukke plekken, zoals het openbaar vervoer. 

Hoe gaan Egyptenaren om met de coronamaatregelen?

Hoewel de regering en het ministerie van Volksgezondheid in Egypte goede maatregelen nemen, worden deze maatregelen niet overal in Egypte serieus genomen. Het dragen van mondmaskers is bijvoorbeeld verplicht in het openbaar vervoer, maar er vindt onvoldoende handhaving plaats, waardoor veel mensen inmiddels zonder mondmasker op openbare plekken komen, zoals in het OV.

In restaurants en in winkels worden de maatregelen beter nageleefd. Er wordt bijvoorbeeld altijd de temperatuur gemeten van klanten, bij het betreden van overdekte ruimtes (met uitzondering van enkele lokale restaurants). Het dragen van mondmaskers is verplicht totdat je aan je tafel zit en gaat eten, en dit wordt goed nageleefd.

Egypte coronavirus vakantie reizen

In het algemeen kun je zeggen dat de coronamaatregelen door Egyptenaren in de strandbestemmingen veel beter wordt opgevolgd dan in de rest van Egypte.

Social distancing in een metropool als Cairo met bijna 20 miljoen inwoners is nu eenmaal moeilijker te realiseren. Bij de toeristische bezienswaardigheden in Cairo  wordt er door Egyptenaren weer wel beter mee omgegaan, omdat de handhaving door de autoriteiten en het personeel daar ook veel strenger is. 

Luxor en Aswan zijn provinciesteden met een half miljoen inwoners en ook daar is het bij de bezienswaardigheden  rustig genoeg om aan social distancing te doen, in het lokale centrum moet je weer wel meer opletten en drukke straten vermijden.

6. Veilig naar Egypte met Kingfisher Tours tijdens corona

Sinds mei 2021 hebben we weer enkele groepjes gasten op rondreis gehad en die hebben het fijn gehad en hebben zich veilig gevoeld. Het blijft een hele persoonlijke beslissing of je wel of niet wilt reizen in de huidige situatie. We hebben mensen gehad die eerder corona hadden gehad en beweerden voldoende anti stoffen te hebben. Andere gasten waren inmiddels half of volledig gevaccineerd. Als Kingfisher Tours laten we onze gasten zelf beslissen of ze willen reizen en we geven vooraf uitgebreide informatie over wat reizigers kunnen verwachten als ze eenmaal hier zijn. 

We ontvangen wekelijks nieuwe aanvragen en voor later in het jaar staan al meerdere boekingen, deels reizen die eerder gepland waren maar door corona uitgesteld zijn, maar ook compleet nieuwe aanvragen. Uit telefoongesprekken en mails komt naar voren dat reizigers niet zozeer bang zijn voor corona, maar het vooral verwarrend vinden vanwege alles wat erbij komt kijken en de veranderlijkheid van maatregelen ten aanzien van reizen.

Heb je al een reis bij ons geboekt of ben je dat van plan, kun je je vragen via WhatsApp een bericht sturen naar Miriam op 0020 100 93 385 84. Nieuwe aanvragen kun je 't beste via onze individuele rondreizen, groepsreizen en excursiepagina's opsturen.

Wij doen er alles aan om het reizen naar Egypte tijdens de onzekere tjiden dat corona nog in ons leven zal zijn zo veilig en relaxt mogelijk te houden. Hier lees je hoe wij dit doen.

Wij hebben direct contact met lokale autoriteiten

Met betrekking tot het coronavirus hebben wij rechtstreeks contact met de lokale autoriteiten aangezien wij zelf ook in Egypte wonen. Ons team is aanwezig in Cairo, Luxor, Aswan en aan de Rode Zee – ook op de luchthavens - en zij werken 24/7 aan het updaten van de laatste informatie over corona. 

Coronatraining voor Team Kingfisher Tours

In samenwerking met Travelife ontwikkelden wij een interne coronatraining voor het hele team van Kingfisher Tours. Dankzij deze training kennen onze gidsen, tourleaders, chauffeurs, meet & assist medewerkers en kantoorcollega's alle coronamaatregelen in het land, en voeren deze consequent uit. Mochten er zich corona-gevoelige situaties voordoen tijdens de reis, reageren onze medewerkers pro-actief en weten ze snel en adequaat concrete oplossingen aan te dragen. 

24/7 contact met Nederlandstalige medewerker van Kingfisher Tours

Al onze reizigers krijgen tijdens een rondreis een gratis simkaart aangeboden, waarmee zij 24/7 contact kunnen opnemen met Miriam of een Nederlandstalige collega. Omdat wij al ruim 20 jaar in Egypte wonen, begrijpen wij goed waar een reiziger zich zorgen over kan maken. Het is voor ons een topprioriteit om ervoor te zorgen dat de reiziger zoveel mogelijk geniet tijdens de reis.  

Ondersteuning bij de PCR test voor de terugweg naar huis

Wij kennen de beste service laboratoria voor het uitvoeren van een PCR test, die je nodig hebt voor terugkeer naar huis. De laboratorium medewerker komt in aanwezigheid van iemand van het Kingfisher Tours team naar je hotel. Van tevoren bespreken we samen welk tijdstip dit is en wij zorgen dat de test tijdig plaats vindt. Het resultaat wordt eerst per App/SMS medegedeeld en vervolgens zorgen wij ervoor dat er ruim op tijd een hardcopy bij de receptie van je hotel wordt afgeleverd. P. S. Wij verlenen deze assistentie alleen voor onze eigen Kingfisher Tours gasten. 

Veilig reizen: maatregelen die onze gidsen nemen tijdens corona

Vanuit het management van Kingfisher Tours zorgen wij ervoor dat onze gidsen volledig op de hoogte zijn van de geldende maatregelen en deze ook streng naleven. Zoals eerder benoemd, hebben al onze medewerkers een coronatraining voltooid. 

Wij hanteren daarbij de volgende protocollen:

 • Alle gidsen zijn op de hoogte van de laatste richtlijnen vanuit de overheid.
 • Voor een rondreis/excursie begint worden de gidsen gescreend op basis van dezelfde criteria als de gasten. Dit betekent dat de gids altijd klachtenvrij zal zijn. Bij symptomen die mogelijk gerelateerd zijn aan corona, zal er voor een vervangende gids worden gezorgd. 
 • Alle rondreizen, excursies, activiteiten en bezoeken vinden plaats volgens de coronamaatregelen in Egypte.
 • Wij zorgen ervoor dat een groep reizigers die met ons op rondreis of excursie is, voldoende afstand kan nemen van andere gasten. 
 • Wanneer de afstand niet gewaarborgd kan worden in een restaurant, wordt overwogen om met verpakte maaltijden te werken.
 • Tijdens een groepsreis wordt het kiezen van de optionele groepsmaaltijden aangemoedigd. De gids maakt een reservering bij een geschikt restaurant en brengt de groep hier naartoe. 
 • Onze gidsen hebben voldoende beschermingsmiddelen bij zich; extra medische mondmaskers, extra wegwerphandschoenen, extra handdesinfectiemiddel, een thermometer en schoonmaakmiddelen.
 • Onze gidsen zijn getraind in het herkennen van de symptomen van corona en weet waar er langs de reisroute coronatests kunnen worden uitgevoerd..
 • Alle voertuigen waarmee onze gasten vervoerd worden zijn maximaal met 50% bezet. 
 • Voertuigen worden ten minste 1 keer per dag grondig gereinigd. 
 • Een voertuig wordt tussendoor niet gebruikt door andere gasten en jullie zijn de enige gasten die het voertuig die dag gebruiken.
 • Alle voertuigen zijn uitgerust met ontsmettingsmiddel en mondkapjes voor de gidsen, chauffeurs en de gasten. 
 • Alle voertuigen zijn uitgerust met afvalbakken met een deksel en een plastic zak. Deze worden regelmatig en veilig geleegd. 

7. Boeken en annuleren van je reis bij Kingfisher Tours tijdens corona

Ondanks het huidige reisadvies is het wel mogelijk om je reis naar Egypte voor 2021/2022 al te boeken.  We hebben bij boeking van een reis die begint voor 1 juni 2022 de volgende zeer gunstige boekings- en annuleringsvoorwaarden:

 • In afwijking van artikel 6 van onze algemene voorwaarden kun je tot 4 weken voorafgaand aan de reis kosteloos annuleren (normaliter is dat 8 weken).  
 • Bij een positieve PCR test van 1 van de boekers  betalen we jullie - dus zelfs op de dag van vertrek - 85% van de reissom terug. 
 • Bij een inreisverbod (voor Nederlanders en/of Belgen), dat de Egyptische autoriteiten opleggen is dit ons risico - ook tot op de dag van vertrek -  en krijgen jullie het volledige reisbedrag terug.
 • Bij een uitreisverbod vanuit België/Nederland op de dag van vertrek ligt het risico bij de reiziger en wordt 85% van de reissom terugbetaald.

Afwijkende boekings- en annuleringsvoorwaarden kunnen worden gesteld bij rondreizen met Nijlcruises en Dahabiya zeilreizen. Deze afwijkende voorwaarden worden uitdrukkelijk in het reisvoorstel en de boekingsbevestiging vermeld.

Elke los geboekte excursie - dus niet tijdens een rondreis - kun je tot 7 dagen voordien kosteloos annuleren, waarbij de aanbetaling van 50% direct op je rekening wordt terug gestort.

Het boeken en annuleren van vluchten naar Egypte tijdens corona

Veel reizigers vragen zich af of het wel slim is om tijdens de coronacrisis een vlucht naar Egypte te boeken. Want wat als de vlucht wordt geannuleerd? Wij hebben inmiddels de ervaring dat het omboeken van vliegtickets de afgelopen maanden veel beter is verlopen voor mensen die rechtstreeks bij een vluchtmaatschappij hadden geboekt, dan wanneer je dit via een (indirecte) boekingssites voor vliegtickets doet. 

Het is dus wel mogelijk nu al je vlucht te boeken naar Egypte en te beginnen met genieten van de komende reis. Wanneer een vlucht geannuleerd wordt door de vluchtmaatschappij, krijgt de boeker het volledige bedrag terug. Houd er rekening mee dat de terugbetaling even kan duren.

Wil je zelf een vlucht annuleren? Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen krijg je in dit geval de mogelijkheid om hetzelfde traject binnen een jaar te vliegen.  

Egypte corona update reizen en vakantie

Annuleringsverzekering en ziekteverzekering tijdens corona

Veel reizigers vragen zich af of de annuleringsverzekering de kosten dekt, wanneer je je geboekte reis wilt annuleren, omdat er nog steeds corona is in Egypte. Het antwoord op deze vraag is helaas ‘nee’. De meeste annuleringsverzekeringen sluiten dit uit.

Voor het geval je zelf corona krijgt, kun je wel een annuleringsverzekering met COVID-dekking afsluiten. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden bij je verzekering. Denk hierbij aan verzekering bij een oranje reisadvies, repatriëring, een positieve test voor vertrek of verlengd verblijf.

Je basis ziektekostenverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Indien je deze verzekering niet hebt, betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit je basisverzekering zelf.

In eerste instantie moet je alle kosten van een ziekenhuisverzorging – ook bij corona en ook in Egypte - altijd eerst zelf bij de administratie van het ziekenhuis afrekenen.

Meer vragen en antwoorden over het coronavirus en je reis-/annuleringsverzekering vind je op de website van Independer.

8. Corona in Egypte: update en cijfers 

Egypte heeft inmiddels ruim 100 miljoen inwoners.

Corona besmettingen en coronadoden Egypte

Hier vind je de huidige cijfers voor de besmettingen en het aantal mensen dat aan het coronavirus in Egypte zijn overleden.

Coronavirus in Egypte; tot slot

Wij kijken uit naar het moment dat Egypte weer een positief reisadvies krijgt. Als Kingfisher Tours beloven we je – als altijd - voor en tijdens een rondreis door Egypte zo goed mogelijk te informeren en 24/7 te assisteren.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.  Wil je alvast wat inspiratie opdoen voor jouw reis naar Egypte? Download dan ons e-book met 30 insider reistips voor Egypte.  

Ons team in Cairo, Luxor, Aswan en aan de Rode Zee staat ook voor jou klaar!

Bronnen

https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-egypte

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/egypte