Egypte: reizen tijdens de Ramadan

Egypte is een Islamitisch land en wanneer je in het voorjaar naar Egypte reist, is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met de Ramadan en het Suikerfeest. Het leven in Egypte is tijdens de Ramadan anders dan buiten deze heilige maand. De avonden zijn tijdens de Ramadan extra gezellig, want iedereen eet bij familie en gaat daarna naar buiten. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden tijdens de Ramadan in Egypte? Zijn restaurants bijvoorbeeld wel open? En wanneer begint de Ramadan precies?​

Wanneer is het Ramadan in Egypte? 

De exacte startdatum van de Ramadan in Egypte wordt bepaald door de stand van de maan. Deze data zijn niet vastgesteld, zoals dat in België en Nederland gebeurt. Het kan dus tot de avond voorafgaand aan de vastenperiode onduidelijk zijn wanneer de Ramadan precies start en hij kan ook ineens begonnen zijn zonder dat je het direct door hebt.

Je denkt misschien ‘wat ongeorganiseerd en chaotisch’, maar eigenlijk is dit dé authentieke manier. Voordat de kalender zoals we die nu kennen bestond, werd de start van de Ramadan namelijk ook op deze wijze via de maan vastgesteld.

Op welke data is de Ramadan in Egypte? 

De ramadan in Egypte valt ongeveer (afhankelijk van de stand van de maan dus) rond deze data:

  • Ramadan 2024: 11 maart t/m 10 april (Suikerfeest 10 en 11 april)
  • Ramadan 2025: 28 februari t/m 29 maart (Suikerfeest op 30 en 31 maart)
  • Ramadan 2026: 16 februari t/m 18 maart (Suikerfeest op 19 en 20 maart)

Hoe leven de Egyptenaren tijdens de Ramadan?

Tijdens de Ramadan eten de Egyptenaren alleen wanneer de zon onder is. Het energielevel van de Egyptenaren ligt tijdens deze periode dan ook een stuk lager. Dit komt niet alleen door de weinige eetmomenten op een dag, maar ook door de warmte. In Egypte is het tijdens de Ramadan namelijk rond de 40 graden Celsius, met uitschieters tot de 45 graden in april en mei in Zuid-Egypte.

Egyptenaren gaan tijdens de Ramadan pas laat slapen, en worden pas rond het middaguur wakker. Heeft iemand een (overheids-)baan? Ambtenaren beginnen later met werken tijdens de Ramadan en ze mogen eerder naar huis. De avonden in Egypte tijdens de Ramadan zijn gezellig druk. Egyptenaren gaan bij elkaar op bezoek of gaan naar de Tarawieh, het zogenaamde nachtgebed in de moskee tijdens Ramadan en andere bijzondere feestdagen in de islam, dat ongeveer tot 20.30 uur duurt.

Er heerst een gezellige, kleurrijke sfeer op straat tijdens de Ramadan in Egypte 

Reizen tijdens de Ramadan in Egypte is een beleving! Tijdens de Ramadan is de sfeer op straat extra gezellig en kleurrijk. Straten zijn versierd met linten en slingers. Ook hangen er gekleurde lantaarns (fanous) op de balkons en boven de straten. De moskee is opgefleurd met mooie lampjes. Je zult vooral veel groen zien in en rondom de moskee, want groen is een heilige kleur in de Islam.

Niet iedereen doet mee aan de Ramadan

Mensen die ziek, zwanger of ongesteld zijn mogen niet meedoen aan de Ramadan. Ook jonge kinderen doen niet mee aan de Ramadan. Wanneer zij gaan eten zonderen zij zich af, om degenen die wel vasten niet te belasten. De meeste kinderen beginnen vanaf een jaar of 10 met een verkorte versie van het vasten. Zij vasten bijvoorbeeld tot 12 uur. Zo kunnen zij in kortere stukken leren wat het is om niet te eten en drinken op de dag. Hoe ouder ze worden, hoe langer ze het volhouden. Na 1 of 2 ‘trainingsjaren’ doen ze vaak al volledig mee.​

Reizen tijdens de Ramadan in Egypte: waar moet je rekening mee houden?

1. Drukte in het verkeer tijdens de Ramadan, in de avonden

Tijdens de Ramadan in Egypte kan het op straat een stuk drukker zijn in de avonden. Met name in Caïro kan het een stuk langer duren om van A naar B te reizen. Wanneer de zon onder gaat (rond 18.30), gaan taxichauffeurs graag terug naar huis om te eten. Dit maakt het lastig om rond dit tijdstip een taxirit te vinden. Na de maaltijd blijven veel mensen ook thuis of zij gaan naar de moskee tot ongeveer 20.30 uur. Zorg dus dat je tussen 18.30 en 20.30 uur op plaats van bestemming bent. Dat kan een restaurant zijn, voor het avondeten, een avondexcursie of je accommodatie.​

2. Eten en drinken tijdens de Ramadan in Egypte

Wist je dat het Engelse woord ‘breakfast’ een exacte betekenis heeft? Het betekent namelijk ‘breaking the fast’. Egyptenaren ‘are breaking the fast’ in de avond. Tijdens de Ramadan zul je de locals overdag vervolgens niet zien eten of drinken en in de avond ontbijten dus eigenlijk,, als de zon onder is. Dit noemen zij ‘iftar’.

Wat eten Egyptenaren tijdens de Ramadan?

Iftar begint met dadels. Het aantal dadels moet een oneven getal zijn. Zij eten dus één, drie, vijf of zeven dadels (of meer). Na de dadels eten zij soep, een rijstgerecht en kip/vlees en/of groentegerechten. De nagerechten (het populairste onderdeel van deze maaltijd) zijn mierzoet. Kunafa, basbousa maar ook baklava zijn allen ‘halawa’, favoriete desserts in Egypte.

Rond twee uur ‘s nachts wordt tijdens de Ramadan de grootste maaltijd genuttigd. Vlak voordat er niet meer mag worden gegeten, nemen de Egyptenaren vaak nog een maaltijd met foul (spreek uit als ‘foel’). Dit zijn gekookte favabonen met olie en kruiden. Sommige Egyptenaren nemen hun grote maaltijd iets eerder en nemen alleen nog maar een yoghurtje, en drinken veel water.

Eten tijdens de Ramadan in Egypte: Waar moet je rekening mee houden?

Tijdens de Ramadan kun je gewoon eten in het openbaar of in een restaurant, vooral in de meer toeristische gebieden. Houd wel rekening met de Egyptenaren die aan het vasten zijn. In een restaurant is het bijvoorbeeld netjes om achterin te gaan zitten, in plaats van bij het raam.

Roken en alcohol drinken in het openbaar wordt niet gewaardeerd tijdens de Ramadan, ga hier dus discreet mee om.

Zijn de restaurants in Egypte open tijdens de Ramadan?

Tijdens de Ramadan in Egypte zijn de lokale restaurants overdag gesloten maar de toeristische restaurants zijn gewoon open. Zoek je een toeristisch restaurant? In de meeste reisgidsen vind je voldoende tips voor leuke restaurantjes waar veel toeristen komen wij geven je tijdens je reis ook graag onze eigen tips!

’s Avonds zitten restaurants in Caïro vaak vol tijdens de Ramadan, want iedereen gaat graag uit eten als de zon onder is. Tip: Kijk of je van te voren kunt reserveren.

3. Excursies met locals tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramadan gaan alle excursies  van Kingfisher Tours gewoon door. Voel je niet bezwaard om tijdens de Ramadan in Egypte bij een lokale familie thuis te gaan eten. De families houden hier namelijk rekening mee. Zij zonderen zich bijvoorbeeld af wanneer jij aan het eten bent en het voor hen nog geen tijd is. Na de maaltijd komen ze er dan weer gezellig bij zitten.

“Als er 1 ding is dat ik geleerd heb in Egypte is dat ze de Ramadan echt voor zichzelf doen en er juist trots op zijn dat ze dit kunnen volhouden, ook als ze een toerist zien eten. Ze gaan eigenlijk weg bij jullie maaltijd zodat JULLIE je niet bezwaard voelen. In feite sterkt het ze juist om het vol te houden en je kunt ze er ook gerust vragen over stellen hoe ze dit ervaren.” –  Miriam Kok, mede-oprichter van Kingfisher Tours.

4. Alternatieve openingstijden van culturele bezienswaardigheden tijden de Ramadan

Bezienswaardigheden in Egypte openen tijdens de Ramadan ‘s morgens op de gebruikelijke tijden. De sluitingstijden zijn vaak wel vervroegd. Veel bezienswaardigheden sluiten tijdens de Ramadan rond 16.00 uur. Bezienswaardigheden die ‘s avonds open zijn, zoals musea, zijn tijdens de Ramadan en het Suikerfeest vaak dicht. Het Luxor museum in Luxor en het Nubisch museum in Aswan zijn bijvoorbeeld ’s avonds gesloten.

5. Tijdens het Suikerfeest (Eid al-Fitr)

Het Suikerfeest is precies wat het woord zegt; een feest met veel suiker. De Ramadan is geëindigd en er kan flink gegeten worden. Iedereen in Egypte is op de dag van het Suikerfeest en de twee dagen erna vrij, dus het is extra druk op straat. Verwacht ook extra drukte in restaurants, het openbaar vervoer en de theetuinen.

6. De dagen voor de ramadan: ‘Ramadan Kareem’

De dagen voordat de Ramadan in Egypte begint, wensen de Egyptenaren elkaar al een goede Ramadan zoals wij elkaar een fijne kerst wensen. Reis ‘like a local’ en wens je gids, ober of taxichauffeur een goede Ramadan, door ‘Ramadan Kareem’ te zeggen.

Dit vind je misschien ook interessant