Traditioneel zorgen Egyptische vrouwen voor het huishouden, terwijl hun man in het inkomen voorziet. Maar deze rolverdeling is de laatste jaren aan het veranderen en het aantal vrouwen dat werk en gezin combineert groeit. Kingfisher Tours vindt de emancipatie van vrouwen in Egypte heel belangrijk. Daarom werken we steeds meer samen met vrouwelijke Egyptische gidsen. Reiziger Karlijn Meulman ontmoette tijdens haar reis verschillende Egyptische vrouwen, elk met hun eigen verhaal.
Kingfisher Tours wil graag bijdragen aan het verbeteren van de positie van Egyptische vrouwen en een brug slaan tussen Egyptische vrouwen en Westerse reizigsters. Daarom bereidt Kingfisher het aantal vrouwelijke gidsen in haar lokale teams steeds verder uit. In Aswan is al meer dan de helft van het gidsenteam vrouw, in Caïro bijna de helft. Voor reizigers is het interessant om Egyptische vrouwen te leren kennen en hun verhalen te horen. Andersom geldt hetzelfde: Egyptische vrouwen zijn ook nieuwsgierig naar de manier waarop wij leven. Zo kun je van elkaar leren en eventuele vooroordelen wegnemen.
In Aswan ontmoette ik de zelfverzekerde freelance gids Makboula. Ze heeft een man en drie kinderen van zestien, dertien en tien. “Ik heb twee banen”, vertelt ze. “Ik zorg dat alles thuis op rolletjes loopt én ik werk de hele dag. Toen de kinderen klein waren, werkte ik alleen in de ochtenden. Nu kunnen ze meer zelf, al bereid ik nog steeds veel voor: ik maak ’s ochtends de lunches klaar en zorg dat hun spullen voor die dag gepakt zijn.” Makboula heeft nooit getwijfeld over het combineren van haar baan en haar gezin. “Ik wilde blijven werken, want ik vind mijn baan geweldig”, zegt ze. “Mijn man vindt dat prima en hij helpt me zelfs in het huishouden. Voor de kinderen is het goed dat ik werk. Ik zit er niet meer de hele tijd bovenop en dat maakt hen een stuk zelfstandiger.”
Een heel ander leven leidt Salwa, die getrouwd is met Ahmed, gids in Luxor. Ik ben te gast in hun huis en Salwa heeft een uitgebreide lunch bereid. Ik kan niet direct met Salwa praten. Ze spreekt geen Engels en Ahmed vertaalt voor haar. Ze geeft verlegen antwoord op mijn vragen. Salwa is opgegroeid in het dorp waar ze nog steeds woont en heeft alleen de basisschool afgemaakt. Samen met Ahmed heeft ze een dochtertje van drie en ze zorgt voor het huishouden. Verder is ze veel bij de ouders van Ahmed om hen te helpen. Volgens Ahmed heeft Salwa nooit een baan gewild. “Haar gezin is het belangrijkste voor haar. Dat we nu reizigers ontvangen in ons huis is een mooie bijkomstigheid: Salwa kookt graag en ze vindt het leuk om toeristen kennis te laten maken met de Egyptische keuken.”
In Luxor ga ik twee dagen op pad met Heba, al vijftien jaar fulltime freelance gids. Haar leven ziet er heel anders uit dan dat van Salwa en lijkt meer op dat van een Nederlandse of Belgische vrouw. Ze volgde een universitaire studie en woonde vier jaar met haar medestudenten op de campus. “Een geweldige tijd”, zegt ze enthousiast. Heba werkt in en rond Luxor en gaat ook mee als gids tijdens meerdaagse tours. “Ik ben getrouwd met een man die in de IT werkt en we hebben geen kinderen”, zegt ze. “Ik vind het fijn dat we allebei werken. Het is gelijkwaardiger en bovendien zijn twee salarissen mooi meegenomen. Al is het combineren van thuis en werk soms lastig, want ik heb een fulltime baan en doe vrijwel alles in het huishouden alleen. Mijn man helpt op zijn manier, maar veel schiet ik daar niet mee op. Toch zou ik het niet anders willen.”
Bovenstaande verhalen zijn over het algemeen positief, maar gelden zeker niet voor elke Egyptische vrouw. Er zijn nog steeds veel grote obstakels te overwinnen als het gaat om gelijkwaardigheid en emancipatie in Egypte. Veel vrouwen trouwen bijvoorbeeld zonder hun partner echt te kennen en scheidingen komen veel voor. Na hun scheiding krijgen vrouwen het extra moeilijk, omdat ze er financieel erg op achteruit gaan en soms met de nek worden aangekeken door hun omgeving. Daarbij komt dat zelf carrière maken lastig is: klassieke rolpatronen en culturele overtuigingen staan vrouwen vaak in de weg om zich verder te ontwikkelen. Daarom vindt Kingfisher Tours het zo belangrijk om Egyptische vrouwen actief te ondersteunen: een baan is één van de eerste voorwaarden om een zelfstandiger leven te kunnen leiden.
Eerlijke salarissen, duurzame excursies & maatschappelijke projecten | Lees hier meer over onze manier van duurzaam reizen in Egypte
Ongeveer 85% van de Egyptenaren is moslim en de resterende 15% is grotendeels Koptisch christen. In dit blog lees je alles over Religie in Egypte.
Deze 6 sociale projecten in Egypte dragen bij aan een beter Egypte op het gebied van o.a. dierenwelzijn, educatie en milieu. Welke projecten steunen wij en hoe kun jij helpen? Lees snel verder…