Goede doelen in Egypte: 6 sociale projecten in Egypte | Kingfisher Tours

Wij hechten waarde aan sociaal ondernemen in Egypte. In dit blog lees je welke maatschappelijke projecten wij steunen en hoe ook jij kunt helpen.

Als Nederlandse touroperator in Egypte doen wij aan verantwoord, eerlijk en duurzaam toerisme. Wij vinden het belangrijk dat het geld dat in Egypte verdiend wordt, goed wordt gebruikt. Met respect voor de Egyptische cultuur en natuur, zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat het geld dat verdiend wordt binnen het toerisme, ook écht bij de lokale bevolking terechtkomt. Door 5% van onze totale winst te doneren aan een aantal goede doelen in Egypte die gericht zijn op maatschappelijke en/of milieuproblematiek en dierenwelzijn, dragen wij een steentje bij aan een beter Egypte. Welke goede doelen in Egypte steunen wij? Dit lees je hier.

Door deze sociale projecten te steunen, dragen wij bij aan het behalen van de Global Goals for Sustainable Development van de UN. 

Verantwoord toerisme Egypte - Sustainable Development Goals
Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

6 goede doelen in Egypte die wij steunen

De sociale projecten die wij steunen richten zich op onderwerpen zoals educatie, dierenwelzijn, kinderen en het milieu. Wil je graag een sociaal project bezoeken of jouw steentje bijdragen aan duurzaam toerisme en een beter Egypte? Onderaan dit artikel vertellen wij je waar dit kan, en hoe. 

Dit zijn de 6 goede doelen in Egypte die wij op dit moment steunen.

1. Educatie in Egypte: Educate Me Community Center in Caïro

Met een innovatieve studiemethode voor basisschool- en middelbare schoolleerlingen, werkt deze stichting aan een betere toekomst voor Egypte. Het curriculum dat zij aanbieden is gericht op het leren van belangrijke vaardigheden die passen bij de wereld van morgen. Niet alleen bieden zij het nationale curriculum aan, maar zij hechten ook groot belang aan de waarden van lokale gemeenschappen. 

Door middel van de Educate Me methode kunnen kinderen zich ontwikkelen op cognitief, creatief en fysiek vlak. Er worden niet alleen standaard vakken aangeboden, maar bijvoorbeeld ook lessen over fysieke gezondheid door middel van voeding, hygiëne en beweging. Met deze aanpak herdefiniëren zij het begrip educatie in Egypte. 

Hoe helpt Kingfisher Tours?

Kingfisher Tours doneert jaarlijks een bedrag aan deze stichting. Het geld wordt gebruikt voor het trainen van docenten en om ervoor te zorgen dat deze docenten gastlessen kunnen geven op andere scholen. 

Meer informatie over het Educate Me Community Center in Caïro

Maatschappelijk project Egypte: Educate Me in Caïro
Educate me in Caïro.

2. Kinderen: Sunshine Village Orphanage in Luxor

Dit weeshuis in Luxor vangt kinderen op die hun ouders zijn verloren – of er geen contact meer mee hebben – en wij vinden het belangrijk dat deze kinderen een fijn thuis hebben. 

Door de jaren heen heeft dit weeshuis veel kritiek gekregen, maar het valt nu volledig onder de steun en verantwoordelijkheid van de Egyptische overheid. Deze heeft besloten dat de aanwezige kinderen kunnen blijven, maar dat er geen nieuwe kinderen bij komen. Vroeger waren er ook veel baby’s en peuters, maar die worden nu direct door de overheid in plaatsvervangende gezinnen ondergebracht. Adoptie kennen ze in Egypte als juridisch beginsel niet, maar het is wel de intentie om de kinderen deel van het nieuwe gezin te laten zijn.

Ondanks de twijfels die er de afgelopen jaren waren rondom Sunshine Village Orphanage, hebben wij er vertrouwen in dat dit weeshuis met de huidige organisatie en steun weer op een correcte manier draait. En wij dragen graag ons steentje bij.

Hoe helpt Kingfisher Tours?

Regelmatig doneren wij kleding en andere spullen zoals boeken, kleding en knuffels aan het weeshuis. Ook onze gasten nemen regelmatig koffers vol spullen mee, om te doneren aan deze kwetsbare kinderen. 

Tijdens de corona periode hebben we een deel van de door ons opgestarte Go Fund Me actie om het toerisme in Egypte te steunen besteed aan een nieuwe wasmachine en veel basisboodschappen voor het Sunshine huis.

Hoe kun jij helpen?

Als je met Egyptair vliegt, kun je zonder bijbetaling een tweede koffer meenemen. Dit zit bij je ticket inbegrepen. Op de ‘wishlist’ van het weeshuis staat vooral seizoenskleding, zoals winterjassen en goede, waterdichte schoenen. Ook speelgoed en Engelstalige leesboeken zijn zeer welkom. 

Meer over Sunshine Village Orphanage in Luxor

Goede doelen in Egypte: Sunshine Village Orphanage in Luxor
Op bezoek bij Sunshine Village in Luxor.

3. Arme gezinnen in Egypte: Resala Charity Organization 

‘Resala’ werd op 25 juni 1999 opgericht als studentenactiviteit door een groep studenten die de cursus technische ethiek studeerden aan de Faculteit Communicatietechniek, onder leiding van Dr. Sherif Abdel Azim.

Het doel van dit team was het verspreiden van vrijwilligerswerk en positiviteit in de samenleving en het cultiveren van verbondenheid. Ze kozen de naam ‘Resala’, die letterlijk ‘boodschap’ betekent, als uitdrukking van het doel van het team: het verspreiden van de positieve impact van vrijwilligerswerk, een fijne sfeer creëren en het stimuleren van samenwerking binnen de universiteit en in de rest van de gemeenschap.

In 2000 veranderde Resala in een liefdadigheidsorganisatie, geregistreerd bij het Ministerie van Sociale Zaken, nadat een familielid van een van de vrouwelijke studenten van de universiteit een stuk grond aan het team had geschonken, zodat ze hun boodschap ook buiten de universiteit konden verspreiden.

Hoe helpt Kingfisher Tours?

Als Kingfisher Tours ondersteunen we Resala met een maandelijks bedrag voor de vestiging in Luxor. Hiermee worden gezinnen met onverwachte of langdurige financiële problemen ondersteund, maar bijvoorbeeld ook aan het begin van het schooljaar tweedehands of nieuwe schoolkleding gegeven. Verder brengen we zowel in Caïro als in Luxor tweedehands kleding die onze reizigers meenemen van thuis en aan Resala willen schenken.

Meer informatie (in het Arabisch) over Resala vind je hier

Sociaal project Egypte: Resala Charity Organization
Egyptische liefdadigheidsorganisatie: Resala Charity Organization. Foto: Resala Charity Organization.

4. Dierenwelzijn in Egypte: Stichting Brooke Hospitals for Animals

Veel Egyptenaren zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van werkdieren zoals paarden, kamelen en ezels. Het doel van Brooke Hospital for Animals, dat is opgericht in 1934, is het belang van welzijn voor dieren in Egypte langzaam te laten doordringen tot de eigenaren van deze dieren in Egypte. Het hogere welzijnsniveau van de dieren is niet alleen goed voor het dier zelf, maar ook voor de eigenaren. 

Gratis medische hulp wordt geboden aan dieren in Egypte, zoals werkpaarden en ezels, door deze stichting. Dit doen zij door te werken met lokale dierenartsen, dierenziekenhuizen en mobiele klinieken. Daarnaast leiden ze mensen uit lokale gemeenschappen op tot veterinaire hulpverlener, zodat zij eerstelijns hulp kunnen verlenen aan werkdieren. 

Brooke opereert ook in Pakistan en India, en heeft zes klinieken voor de dieren in Egypte (in Alexandrië, Luxor, Aswan, Edfu en Marsa Matruh). Het kantoor in Mansoura functioneert als uitvalsbasis voor vijf (van de totaal 28) mobiele teams die door Egypte reizen en hulp bieden. 

Hoe helpt Kingfisher Tours?

Omdat er in het toerisme in Egypte veel dieren worden ingezet, gaat deze stichting Kingfisher Tours aan het hart. Ieder jaar doneren wij een bedrag aan deze stichting en in de nabije toekomst hopen wij een gezamenlijk project op te zetten om het welzijn van dieren in Egypte in het toerisme te bevorderen. 

Meer over Brooke Animal Hospital

”In Luxor werken wij uitsluitend met dieren waarvan de eigenaren goed voor ze zorgen. We hebben zelfs een eigen kalèche coördinator die een oogje in het zeil houdt en er op let dat de kalèche paarden voldoende rust, eten en drinken krijgen gedurende de dag. Dit willen wij ook voor andere plekken in Egypte waar dieren ingezet worden voor toeristische doeleinden.” – Miriam Kok, mede-oprichtster van Kingfisher Tours

Verantwoorde excursies met dieren in Egypte - Kingfisher Tours
Advies van Brooke Animal Hospital Egypt voor de eigenaren over goede verzorging van paarden en kamelen.

5. Dierenwelzijn in Egypte: Animal Care Egypt (ACE) in Luxor

Zoals eerder genoemd, vinden wij dierenwelzijn erg belangrijk. Het goede doel ACE is gevestigd in Luxor en focust zich in de omliggende dorpen en steden op het welzijn van dieren in Egypte zoals vee, schapen, kamelen, katten, honden en paarden. Dit doen zij door gratis zorg te geven aan werkdieren en te zorgen voor de benodigde faciliteiten. Daarnaast onderwijzen zij diereneigenaren en basisschool- en middelbare schoolleerlingen over dierenwelzijn, en over hoe met dieren om te gaan. 

Hoe helpt Kingfisher Tours?

Wij willen natuurlijk niets liever dan gezonde dieren in Egypte en verantwoorde dieren excursies. Daarom werken wij al jaren samen met Animal Care Egypt. De paarden van de kalècherijders die wij gebruiken tijdens onze excursies laten wij jaarlijks checken door de dierenartsen van ACE. Op deze manier zijn wij altijd op de hoogte van de gezondheid van de dieren waar we mee werken. 

Vind je het leuk om te zien wat ACE doet? Tijdens onze fietsexcursie door Luxor met Bakrs’ zoon Mohamed bezoek je deze stichting. Mohamed leid je graag rond door de gebouwen en stelt je voor aan de beste dierenartsen en verzorgers binnen ACE. Een donatie is niet verplicht, maar wel heel welkom. 

Hoe kun jij helpen?

ACE steunt de lokale economie in Egypte door zo veel mogelijk benodigdheden voor de kliniek in Egypte te kopen. Op de ‘wensenlijst’ van deze stichting staan benodigdheden die niet verkrijgbaar zijn in Egypte en die je kunt doneren aan de dieren in Luxor. Op de website van ACE vind je een actuele ‘wishlist’ met spullen die zeer welkom zijn

Goede doelen in Egypte: dierenwelzijn. Animal Care Egypt: ACE in Luxor.
Jaarlijkse kalèche keuring bij ACE in Luxor.

6. Milieu: Hurghada Environmental Protection and Conservation Association (HEPCA)

Natuurbehoud vinden wij belangrijk, daarom steunen wij goede doelen in Egypte die bijdragen aan een beter milieu, waaronder HEPCA. 

De onderwaterwereld in Egypte is prachtig en wij vinden het belangrijk dat het leven in en rondom de Rode Zee beschermd wordt. Jij wilt toch ook graag op verantwoorde wijze blijven snorkelen en duiken tussen de kleurrijke vissen en het prachtige koraal? HEPCA is een belangrijke speler in het behoud van de onderwaterwereld van de Rode Zee. 

Het doel van HEPCA is het beschermen en conserveren van het leven in en rondom de Rode Zee. Dit doen zij door middel van het monitoren van natuurlijke bronnen, het creëren van bewustwording bij lokale inwoners, toeristen en bedrijven, het bedenken en uitvoeren van afval managementstrategieën en door wetenschappelijk onderzoek te doen. 

Als belangrijke lobbyist voor het ontwikkelen van milieuwetgeving in Egypte, zorgt HEPCA voor de bescherming van flora en fauna van de natuurgebieden in en rondom de Rode Zee. 

Actuele thema’s zijn het behouden van koraal, de bestrijding van duik-, snorkel en bootexcursies die onvriendelijk zijn voor dolfijnen en andere dieren en het beschermen van de kwetsbare natuurgebieden langs de kust van de Rode Zee. 

Hoe helpt Kingfisher Tours?

Wij steunen HEPCA door middel van een jaarlijkse donatie. 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de werkzaamheden en interessante projecten van HEPCA? Bekijk dan deze mini-documentaire.

Meer informatie over HEPCA vind je hier

No-plastic-Egypte-2019
Ahmed Abdullah, gouverneur Regio Rode zee, met Heba Shawky van HEPCA (rechts) en Maja-Jennifer Köhl van ETI. Foto: touristik actuell

Corruptie bij sociale projecten

Egypte kent veel sociale projecten, maar helaas zijn ze niet allemaal even betrouwbaar. Soms is het lastig te achterhalen in hoeverre een sociaal project integer handelt. Doen zij wel wat ze zeggen wat ze doen, en waar komt het geld terecht? Om deze reden maken wij altijd een hele bewuste keuze op welke manier wij een sociaal project steunen; financieel, met goederen of met kennis. Het liefst zijn wij nauw betrokken bij de projecten, zodat we met eigen ogen zien waar onze hulp terechtkomt. 

Wil jij een sociaal project bezoeken?

De fietstocht in Luxor – met een bezoek aan Animal Care Egypt – is niet de enige manier waarop je één van de goede doelen in Egypte kunt bezoeken. In Caïro bijvoorbeeld, kun je met een lokale gids naar het Educate Me Community Center, waar je een rondleiding krijgt. Wil je een van de andere sociale projecten bezoeken? Neem dan contact met ons op. 

Wil jij ook bijdragen aan een beter Egypte?

Als toerist is het lastig om in te schatten in hoeverre een goed doel of sociaal project integer is. Wil jij toch iets doen voor de Egyptenaren, de natuur of bijdragen aan het behoud van de prachtige monumenten in Egypte? Laat het ons weten in je aanvraag. Miriam en Bakr kunnen je precies vertellen hoe jij het beste hulp kan bieden. 

Duurzaam toerisme 2024: de laatste plannen van Kingfisher Tours 

Trots op wat er al allemaal is bereikt met deze sociale projecten, zijn we druk bezig met de plannen voor 2024 en 2025. Wij willen onze positieve sociale impact in Egypte blijven uitbreiden en zijn bijvoorbeeld op zoek naar een project dat de positie van vrouwen in Egypte verbetert. Ook zijn we druk in gesprek met SEKEM over de mogelijkheden van een gezamenlijk project. Volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van onze bijdrage aan een beter Egypte. 

Wat vind jij?

Wij hopen dat we jou in dit blog een duidelijk beeld hebben gegeven over wat wij belangrijk vinden en over de projecten die wij steunen. Ken jij een bijzonder project in Egypte, heb je tips voor ons of wil je zelf een bijdrage leveren aan een beter Egypte en het behoud van de schatten van dit prachtige land? Laat het ons weten in de comments. Vragen zijn natuurlijk ook welkom! 

Meer weten over wat wij als Kingfisher Tours doen om te zorgen voor verantwoord toerisme in Egypte? Lees dan ons uitgebreide blog hierover.