Reisverslag Jeroen en Maaike Culturele rondreis Egypte met ontspannen Nijlcruise

Waarom wilden jullie Caïro zien en op een Nijlcruise?

In ‘De Reis Van’… komt iedere maand een ander persoonlijk reisverhaal aan bod. In deze editie van het fotoblog reis je mee met Jeroen en Maaike. Om hun 10 jarig huwelijk te vieren maakten zij samen een ontspannen Nijlcruise tussen Luxor en Aswan en bezochten zij de piramides en het Egyptisch museum in Caïro. Aan de hand van hun favoriete vakantiefoto’s delen zij hun meest bijzondere reiservaringen met je.

Waarom wilden jullie Caïro zien en op een Nijlcruise?

Egypte stond al jaren hoog op ons lijstje van vakantiebestemmingen, vooral omdat Jeroen écht een liefhebber is van het oude Egypte. Maaike vindt zon en ontspanning belangrijk tijdens een vakantie, maar wil ook een beetje cultuursnuiven. Toen we ons 10 jarig huwelijk aan het bespreken waren, wat we eigenlijk wilden vieren met een groot feest, kwam Jeroen met het idee om in plaats daarvan met zijn tweetjes naar Egypte te gaan. Dit was de perfecte gelegenheid om eindelijk deze Egyptereis te maken.

We wisten wel direct dat we geen standaard reis wilden, de hoogtepunten, omgeven door andere toeristen. Via via hadden we gehoord over Kingfisher Tours, en na ons eerste gesprek met Miriam waren we super enthousiast. Vooral de privégids tijdens de Nijlcruise sprak ons aan, want we hadden echt geen zin om met een grote groep toeristen (de hele boot) achter een gids aan te lopen. Ook werden we blij van de kleinschalige hotels die we konden kiezen voor deze reis.

Lees snel verder als je benieuwd bent naar onze 8 hoogtepunten tijdens deze reis.

1. Onbekende piramides bezoeken in Caïro

Toen wij bedacht hadden om een rondreis in Egypte te maken hadden wij eigenlijk vooral de piramides van Gizeh, de Sfinx en de tombe van Toetanchamon in gedachten. Totdat Miriam het reisvoorstel stuurde hadden wij bijvoorbeeld geen idee van het bestaan van de piramides van Dahshur en Sakkara.

Onze gids Ismaïl heeft ons veel verteld over de verschillende piramides en de tijd waarin zij zijn gebouwd. Verbazingwekkend hoeveel hij er vanaf wist en hoe kleurrijk hij ons dit kon vertellen zonder dat wij overrompeld werden door al die nieuwe informatie. Met Ismaïl hebben wij een prachtige piramide dag gehad. Op de foto zie je de piramide die ons het meest is bijgebleven: de geknikte piramide van Dahshur! Omdat we daar met z’n drieën rondliepen en niet werden omringd door andere toeristen vonden we deze piramide eigenlijk veel bijzonderder dan die van Gizeh. En zonder al die mensen en toeristische poespas, zie je pas écht hoe indrukwekkend de piramides eigenlijk zijn.

400 Dahshur piramide Cairo
De geknikte piramide van Dahshur: geen enkele andere toerist te vinden!

2. Stadstour met afsluitend culturele Soefi dansshow

De tweede dag in Caïro maakten we een stadstour. We bezochten eerst het Egyptisch museum, want ja daar moet je toch echt zijn geweest. De grootte van de collectie is heel indrukwekkend, maar gelukkig wist onze gids de meest bijzondere stukken eruit te pikken. Zo hebben we niks gemist van de prachtige beelden, sieraden en hiërogliefen, die naast de schatten van Toetanchamon ook hier te vinden zijn. Na het Egyptisch museum bezochten we de ommuurde Citadel met een hele mooie moskee en wandelden we door het Islamitische gedeelte van de stad en sloten we stadstour af in de bekende markt, de Khan el Khalili.
Toch vonden wij het hoogtepunt van de dag de traditionele Soefi dansshow in de oude koranschool Wikalet el Ghouri. Geweldig was het, om tussen de lokale bevolking (we hebben echt geen toerist gezien) deze traditionele dans te bewonderen. De kostuums, de muziek… en dat die dansers zo eindeloos kunnen ronddraaien zonder duizelig te worden, alsof ze echt in trance waren. Het was echt een onvergetelijke avond.

2. 650 Soefi dansshow-min
Genieten van de traditionele Soefi dansshow

3. Deir el Medina: een blik in het leven van de tombebouwers

Voordat we incheckten op het cruiseschip hadden we nog een culturele bezienswaardigheid op het programma staan. Deir el Medina, het dorp waar mensen woonden die aan de tombes van de koningen werkten, is heel indrukwekkend om te zien. Je ziet hier de overblijfselen van de huizen van de arbeiders, ‘het gewone volk’, en tegelijkertijd zie je in de berg de ingangen van de graven. Ook de familiegrafkamers, waarvan de muren zijn beschilderd met dagelijkse taferelen, hebben écht indruk op ons gemaakt. Als liefhebbers van het oude Egypte hadden we dit niet willen missen.

3. 650 Tombes van de edelen graven in bergen-min
Deir el Medina - de tombes en huizen van de arbeiders

4. Nijlcruise met dakzwembad!

​Eén van de dingen die wij (vooral Maaike) belangrijk vonden tijdens deze reis, was ontspanning. Vanaf het moment dat we incheckten op de Nijlcruise, kon het ontspannen beginnen. Bij het inchecken konden we direct lunchen, en we zagen het meteen: Het cruiseschip had een zwembad op het dak. Fantastisch! Vanuit het verkoelende water konden we genieten van de prachtige omgeving. Deze cruise biedt cultuur, natuur en ontspanning tegelijkertijd. Het was leuk om vanaf de boot te zien hoe de Egyptenaren langs de oever van de Nijl hun leven leiden. De boeren, de kleine dorpen en de schattige kinderen die naar je zwaaien. Geweldig!
Deze cruise was perfect na ons bezoek aan het drukke Caïro en de culturele schatten van Luxor. Terwijl we aan het bijkomen waren van de drukke metropool, zagen we toch veel van Egypte.

4. 650 Cruiseboot upperdek-min
Het zonnedek op de Nijlcruiseboot met uitzicht op het landschap

5. Met de kalèche naar Karnak tempel 

Wauw, de Karnak tempel was echt heel indrukwekkend! Het is er zo groot, dat we zonder gids zeker weten verdwaald waren geraakt. Ook liet de Nederlandstalige gids Yasser ons interessante plekjes zien, zoals de kapel van Alexander de Grote. Hij wist ons precies naar de hoogtepunten van deze tempel te leiden en vertelde interessante verhalen.
We vonden het ook prachtig om met de paardenkoets te reizen (het was vanaf de boot maar een klein stukje naar de Karnak tempel). Echt een ervaring op zich! Het was opvallend hoe goed de paarden verzorgd worden. Fijn om te zien dat de rijders weten hoe ze voor hun dieren moeten zorgen.

5. 650 Kalecherijder 2-min
Met Mohamed en zijn paard naar Karnak tempel

6. Privé excursie Edfu tijdens onze Nijlcruise

Tijdens de Nijlcruise bezochten we ook de tempel van Edfu. Dit is een tempel waar, in tegenstelling tot bij de andere tempels, het dak er nog opzit. Alleen daarom al, moet je deze tempel echt bezoeken. Er hangt een bijzondere en mysterieuze sfeer in deze tempel en we konden ons goed voorstellen hoe de hogepriesters hier vroeger rondliepen, terwijl zij offers brachten aan hun goden. Het was zo indrukwekkend, we kregen er allebei een beetje kippenvel van.

6. 650 Edfu tempel trappen mooi licht-min
De mystieke sfeer in de tempel van Edfu moét je echt ervaren hebben.

7. Prachtig uitzicht vanaf de boot op de tempel van Kom Ombo

‘s Ochtends hadden wij vanaf de boot al prachtig uitzicht op deze tempel, dus wij hebben even de tijd genomen om vanaf een afstandje foto’s te maken. Het voelde al heel bijzonder aan vanaf het zonnedak van de boot, maar toen wij er met onze gids waren maakte de lichtval de tekeningen op de muren en de schaduwen van de zuilen nog bijzonderder.
De tempel is gewijd aan de krokodillengod Sobek en de valkengod Ra Harachte, heel bijzonder. 1 tempel voor 2 goden, dat vind je nergens anders in Egypte. Er is ook een krokodillenmummie museum bij de tempel, heel apart om dit soort dierenmummies te zien.

Cruiseboten bij Kom Ombo
Het uitzicht vanaf de boot op de tempel van Kom Ombo

8. Lokale tour met Mohamed

Als je op reis wilt naar Egypte, hoor je vaak dat je moet oppassen met eten. Toen in ons reisvoorstel de excursie met locals in Aswan was opgenomen, eten bij een lokale familie, hadden wij hierdoor een beetje twijfels. We kozen er toch voor om het te doen, en we hebben hier zeker geen spijt van gekregen! De écht Egyptische maaltijd die de gastvrije en nette familie van Mohamed voor ons heeft bereid, was de lekkerste maaltijd die we tijdens de hele reis gegeten hebben.
Het was prachtig om te ervaren hoe een lokaal gezin woont, eet en leeft. Mohamed nam ons mee naar een lokale school op het eiland, waar we geleerd hebben hoe we onze naam in het Arabisch kunnen schrijven. Wij waren verbaasd dat deze school er in de basis niet veel anders uitziet dan die van een Nederlandse middelbare school.
Als je op vakantie gaat naar Egypte, is het écht een aanrader om een ‘lokale excursie’ als deze te doen. De gastvrijheid van de Egyptenaren is trouwens fantastisch.

8. 650 Mohamed Elefantine wandeling dorp school welkom muurschildering-min
De lokale basisschool waar wij Arabische les kregen van Mohamed

Het was een moeilijke keuze, maar dit waren onze 8 beste vakantiemomenten tijdens deze Nijlcruise. Wat hebben we genoten! Deze reis was voor ons de ideale combinatie tussen ontspanning en cultuur. Dolblij waren we met onze gidsen, die ons de mooiste plekjes hebben laten zien, veel verhalen hebben verteld en ervoor hebben gezorgd dat we nu nog meer fan zijn van Egypte. De Nijlcruise was heerlijk ontspannen, en tijdens de culturele bezienswaardigheden hoefden we gelukkig niet met de hele boot achter één gids aan te lopen. Een leukere viering van ons 10-jarig huwelijk hadden we niet kunnen wensen!

Groetjes,
Jeroen en Maaike

Ook op rondreis Caïro, Luxor en Aswan met Nijlcruise?

Wil jij ook op reis naar Egypte, waarbij je ontspanning kunt combineren met cultuur? Dan is een rondreis Caïro, Luxor en Aswan met Nijlcruise een goede keuze. Bekijk de voorbeeld rondreis Caïro, Luxor en Aswan met Nijlcruise en doe meteen een reisvoorstel. Wij passen de reis uiteraard helemaal aan naar jouw wensen!