Egyptische overheid en HEPCA slaan handen in een voor 'no plastic' Rode-zee-campagne

Deze week kregen wij uitzonderlijk goed nieuws. De Egyptische overheid investeert samen met milieuorganisatie Hurghada Environmental Protection and Conservation Association (HEPCA) in een campagne tegen het gebruik van wegwerpplastic aan de Rode zee. Vanaf 1 juni 2019 is er een verbod op plastic rietjes, bordjes, bestek en schuimbekers.

Bepaalde plastic items van wegwerpplastic mogen niet meer worden gebruikt, kondigt Ahmed Abdullah, gouverneur van de Rode Zee, aan. De Egyptische overheid is een uitgebreide campagne gestart tegen het gebruik van wegwerpplastic aan de Rode zee. Dit doen zij in samenwerking met de milieuorganisatie HEPCA. Centraal punt is het verbod van het gebruik van bepaalde plastic artikelen, ingaande per 1 juni 2019. Vanaf dan mogen restaurants, winkels, snorkel- en duikboten niet langer plastic artikelen gebruiken waarvan bekend is dat deze ernstige schade toebrengen aan de flora en fauna in en rondom de Rode zee.

“We weten dat de natuur onze grootste schat is. We moeten er alles aan doen om deze schat te behouden, “zegt Abdullah, bewust van de milieu-impact van plastic afval. De overheid kreeg in de eerste plaats steun van de milieubeschermingsorganisatie HEPCA, maar ook van grote en kleine reisorganisatoren.

No-plastic-Egypte-2019
Ahmed Abdullah, gouverneur Regio Rode zee, met Heba Shawky van HEPCA (rechts) en Maja-Jennifer Köhl van ETI. Foto: touristik actuell

Samenwerking met HEPCA en ETI

Een deel van het plan van de overheid, met de hulp van HEPCA en organisatoren zoals de Ethical Trade Initiative (ETI), is om de milieuproblematiek nauwer te verankeren met werknemers in de toeristenindustrie en onder de lokale bevolking. “We werken heel hard aan de jeugd”, zegt HEPCA-baas Heba Shawky en verwijst naar verschillende milieuprojecten zoals campagnes voor afvalinzameling en recyclinginitiatieven met scholen in de regio.

Bestaande succesverhalen aan de Rode zee

Het Siva Grand Beach hotel in Marsa Alam is inmiddels omgevormd tot het eerste plasticvrije hotel aan de Rode Zee en biedt geen plastic bestek meer aan. Alleen het probleem van waterflessen is nog niet opgelost, licht de Duitse touroperator ETI CEO Maja-Jennifer Köhl toe. De respons van de gasten op deze plasticvrije omslag was “erg goed” en de kosten voor het hotel waren ook beperkt. “We moeten eenmalige investeringen doen, maar op middellange termijn zal het niet duurder zijn.” Het feit dat er steeds meer aandacht is voor verantwoord en duurzaam toerisme maakt ons heel trots op Egypte.

Wij zijn blij dat ook de jeugd hierin betrokken wordt en we zo samen kunnen streven naar toerisme 2.0 in Egypte. Dit is voor het toerisme een kleine overwinning, en die mogen naar ons idee ook gevierd worden.

Miriam Kok, eigenaar Kingfisher Tours