Hi, mijn naam is Celine Slots en in september 2018 begon mijn avontuur: een toerisme stage bij een duurzaam, authentiek en lokaal gerunde reisorganisatie in Egypte. Als derdejaars student International Tourism Management aan BUAS (voorheen NHTV), kon ik niet wachten om mijn kleine woonplaats in Nederland in te ruilen voor een stage van 5 maanden bij Kingfisher Tours in Luxor. Naast dat ik veel leer, heb ik het hier ook enorm naar mijn zin.
Waarom ik heb gekozen voor Egypte, hoe ik deze stageplek heb gevonden en wat mijn ervaring is tot nu toe? In dit blog deel ik mijn ervaringen graag met je!
Als groot liefhebber van Egypte hoefde ik er niet lang over na te denken waar ik mijn stage het liefst zou doen.
Ik kwam voor het eerst in Egypte toen ik 13 jaar was. Ik was direct verkocht en ook de jaren daarna ben ik nog vaak in Egypte geweest. De combinatie van adembenemende zonsondergangen en de oh-zo-vriendelijke en gastvrije Egyptenaren heeft ervoor gezorgd dat ik verliefd ben geworden op dit prachtige land. Een stage was voor mij dan ook de uitgelezen kans om naar Egypte te vertrekken voor een langere tijd. Op dit moment, leef ik het Egyptisch leven als inwoner, in plaats van als toerist; dit is een droom die uitkomt.
Begin 2018 begon mijn zoektocht naar een stageplek in Egypte. Ik verwachtte dat het niet makkelijk zou zijn om een vacature in Egypte te vinden die zou voldoen aan de eisen van school, dus ik besloot Google om advies te vragen. Eén van de eerste bedrijven die omhoog kwam was Kingfisher Tours, een Nederlandse reisorganisatie gevestigd in Luxor, Egypte. Kingfisher Tours organiseert op maat gemaakte individuele rondreizen, privé excursies en kleinschalige groepsreizen door Egypte.
Op de website van Kingfisher Tours las ik dat ze waarde hechten aan eerlijkheid, het bijdragen aan de Egyptische samenleving (door Egyptische medewerkers in dienst te nemen en te voorzien van eerlijke salarissen) en persoonlijke groei van het team door middel van opleidingen. Deze waarden in combinatie met de interessante hoofdactiviteiten van Kingfisher Tours spraken mij direct aan. Ik was super blij dat ik zo snel een bedrijf had gevonden waar ik zo enthousiast van werd. Ik was niet per se nerveus, maar ik had nog nooit in het buitenland gewoond. Laat staan in m’n eentje. Het feit dat een van de oprichters, Miriam Kok, zelf Nederlands is, gaf mij een vertrouwd gevoel. Ik voelde direct een connectie met Miriam, die eenzelfde passie heeft voor Egypte en die is opgegroeid in dezelfde cultuur als ik.
Als student mocht ik van school niet direct contact opnemen met Kingfisher Tours, dus ik heb contact gezocht met de Placement Office op BUas en vertelde hen over deze vacature. ‘We hebben al contact met Kingfisher Tours en de stagevacature komt snel online’, vertelden ze me. Ik was direct nog enthousiaster, als dat al mogelijk was. ‘Wow, gebeurt dit écht?’, dacht ik.
Nadat ik had gesolliciteerd en mijn motivatiebrief en CV naar Kingfisher Tours had gestuurd, kreeg ik al direct de dag erna een reactie en Skype-uitnodiging van Miriam. Yay! Tijdens ons gesprek op Skype hebben we gepraat over het bedrijf en hoe het is opgericht en gegroeid, over hoe ik ben als persoon en over het soort stage waarnaar ik op zoek was. Wat ik het allerfijnst vond, was de klik die ik direct voelde; we hebben veel gelachen en het voelde absoluut niet als een sollicitatiegesprek.
Na deze Skype meeting was ik nóg enthousiaster over deze stageplek. Maar omdat er meerdere kandidaten waren, was het nog even spannend…
Toen ik van Miriam het bericht kreeg dat ze voor mij hadden gekozen als nieuwe stagiaire op kantoor in Luxor, begon ik direct met inpakken; ik kon niet wachten tot het september was!
Kingfisher Tours wordt gerund door de Nederlandse Miriam Kok – die in de afgelopen 19 jaar een passie voor dit land ontwikkelde terwijl ze er woonde – en haar Egyptische echtgenoot Bakr. Zij laten hun (voornamelijk Nederlandse en Belgische) gasten graag kennismaken met het echte en authentieke Egypte op een eerlijke en duurzame manier. Dit doen zij onder andere door samen te werken met lokale gemeenschappen, door kleinschalige, door Egyptenaren gerunde accommodaties te boeken voor hun gasten, door ervoor te zorgen dat dieren zoals kamelen goed verzorgd worden en door lokale goede doelen te steunen.
Zoals ik al eerder zei, geloven Miriam en Bakr in verantwoord, duurzaam toerisme en zorgen ze ervoor dat hun inkomsten bij de plaatselijke bevolking terechtkomen. Ze werken voornamelijk met lokale werknemers, die een eerlijk salaris krijgen en die gestimuleerd worden om te leren en professioneel te groeien.
Duurzaamheid is een woord dat nog niet veel inwoners van Egypte kennen. Toch besteedt Kingfisher Tours veel aandacht aan de triple bottom line (People, Planet, Profit), wat hen zeer innovatief maakt in dit land. Het in het achterhoofd houden van de wensen van de mensen binnen het bedrijf en de Egyptische samenleving, plus het hebben van een positieve impact op de ‘Planet’ en de gezondheid van hun bedrijf, maakt Kingfisher Tours tot een toonaangevend voorbeeld binnen de toerisme-industrie in Egypte.
Het feit dat Miriam en Bakr een leidend voorbeeld willen zijn binnen de Egyptische toeristische markt en anderen graag stimuleren om beter te worden en beter voor hun land te zorgen, is iets wat ik echt bewonder. Het maakt me trots om deel uit te maken van hun team en te werken voor dit geweldige bedrijf.
De werktijden in Egypte zijn anders dan die in Nederland. Onze werkweek in Egypte begint op zondag en duurt tot en met donderdag. Rond 9.00 uur beginnen we met een vers kopje koffie of traditionele Egyptische zwarte thee (chai). Na dit sociale moment in de ochtend, begin ik met werken.
Mijn hoofdtaken bestaan uit het maken van hotelreserveringen, het up to date houden van de planning, het informeren van onze coördinatoren in Cairo, Aswan en Luxor over last-minute wijzigingen of belangrijke informatie, het beantwoorden van e-mails en last but not least het maken van nieuwe reisvoorstellen op maat. Elke week krijg ik extra taken zoals het bijwerken van e-mail en reisvoorstel templates of het hebben van Skype-gesprekken met nieuwe potentiële gasten om hun wensen uit te zoeken. Dit zorgt voor voldoende afwisseling.
Mijn werkdagen eindigen rond 18:00 uur. Op donderdagavond begint mijn weekend, dat duurt tot zaterdagavond. Nu ben ik er aan gewend, maar in het begin raakte ik vaak in de war over de dagen.
Egyptenaren hebben een zeer ontspannen en stressvrije levensmentaliteit, en daarom geniet ik zo van het leven in Egypte. Ik voel veel minder druk in Egypte, dan in Nederland. Je doet gewoon je best, en dat wordt erg gewaardeerd.
Wat ik ook leuk vind aan de Egyptenaren, is dat ze over het algemeen minder materialistisch zijn dan wij in West-Europa. Ze zijn heel dankbaar en blij met alle kleine dingen in het leven. Daarnaast is iedereen in Egypte super aardig en behulpzaam. Als ik bijvoorbeeld op straat zou vallen, weet ik zeker dat er binnen een paar seconden minstens 5 mensen om me heen zouden staan om me te helpen en te vragen of ik in orde ben. De gemeenschapszin is hier zeker nog merkbaar, wat het een zeer aangename plaats maakt om te wonen.
Luxor kan worden beschouwd als een kleine provinciestad. De meerderheid van de mensen die er wonen zijn Egyptisch en je zult er slechts een paar expats aantreffen. Naar mijn mening is het nog steeds een zeer traditionele Egyptische stad. Voor veel westerse mensen is het waarschijnlijk even wennen aan het leven hier. Er zijn geen feestbars of clubs om uit te gaan. In plaats daarvan zijn er veel gezellige theetuinen of café’s waar je terecht kunt om thee te drinken of een vers sapje te drinken.
In Egypte is de islam de overheersende godsdienst met naar schatting 90% van de bevolking. Dit leidt helaas nog steeds tot vooroordelen in de westerse wereld. Mensen die Egypte nog nooit hebben bezocht, beschrijven het vaak als een enge en onveilige bestemming. Zo jammer…
Zoals ik het keer op keer ervaar (na minstens 20 keer in Egypte te zijn geweest), zijn Egyptenaren een van de vriendelijkste en meest behulpzame mensen die ik ken. Het feit dat er nog steeds een enorm gemeenschapsgevoel is (samen zijn en voor elkaar zorgen) is een van de redenen dat ik me zo thuis voel in dit land. Vaak loop ik ’s avonds na het werk alleen naar huis, ook door een soort afgelegen straat, maar ik heb me hier nog NOOIT onveilig gevoeld.
Ik voel me veel relaxter om ’s avonds laat alleen over straat te lopen in Egypte, dan ik in Nederland zou doen. Dit komt ook omdat Egyptenaren ’s avonds heel actief zijn, dus ik was nooit alleen als ik naar huis liep.
Het klinkt misschien vreemd voor sommigen, maar deze mensen op straat ’s nachts geven me eigenlijk een meer ontspannen gevoel dan wanneer er een situatie zou zijn met niemand in de buurt, wat vaak het geval is in Nederland. Natuurlijk zijn er situaties waarin ik een beetje geïrriteerd raak, omdat mannen en vooral jongere kinderen de neiging hebben veel tegen me te praten. Maar het “ergste” wat ze zeggen is: “Hallo, hoe gaat het?” of “Hoe heet je?”. Ik moet erom lachen nu ik dit schrijf, want dat zijn eigenlijk de meest onschuldige woorden die ik ooit heb gehoord ;-). Deze situaties leren me echter wel om mijn oortjes veel meer te waarderen haha.
Verder draagt het leren en praten over de Islamitische religie zo bij aan mijn positieve ervaring. Het maakt dat ik de Egyptische cultuur veel beter begrijp. Door open-minded te zijn en écht te proberen het te begrijpen, voel ik me nog meer thuis in Egypte.
Mijn stage-ervaring bij Kingfisher Tours heeft me heel veel geleerd, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ik heb serieuze werkervaring opgedaan en weet nu hoe het is om te werken in een bedrijf met een internationaal en multicultureel team.
Wat deze ervaring me zeker heeft doen inzien, is in wat voor soort bedrijf ik het liefst zou werken en welke sfeer me bevalt. Dit is, naar mijn mening, zeer waardevolle kennis. Zonder Miriam’s brede kennis en haar geweldige coachingsvaardigheden was deze hele ervaring niet zo leerzaam en bijzonder geweest als nu. Ze heeft absoluut een grote rol gespeeld in mijn professionele en persoonlijke groei de afgelopen vijf maanden. Dus een grote dank aan haar (en ook aan de geweldige Egyptische mensen).
Al met al heb ik echt genoten van mijn stage en van het leven in Egypte. Ik heb zoveel geweldige mensen ontmoet die ik echt ga missen als ik weer naar huis ga. Mijn tijd hier gaat zo snel voorbij en ik kan nu al niet wachten om weer terug te komen…
Mijn hoogtepunten tijdens deze ervaring (waarom zou ik een stage bij Kingfisher Tours aanraden?)
Wil jij ook een buitenlandse stage doen in Egypte? Stuur je CV en motivatiebrief naar [email protected] Heb je vragen voor Celine? Stuur ze naar [email protected]
Hi, ik ben Marit van Bruchem, 22 jaar en vierdejaars studente Functiegericht Toerisme en Recreatie in Breda. Mijn buitenlandse stage in Egypte was echt een onvergetelijke ervaring!
Eerlijke salarissen, duurzame excursies & maatschappelijke projecten | Lees hier meer over onze manier van duurzaam reizen in Egypte
Geniet tijdens zonsondergang van de rust op het water en het plattelandsleven langs de Nijl tijdens een felucca zeiltocht.