Mijn onvergetelijke buitenlandse stage bij Kingfisher Tours in Egypte

Hi, ik ben Marit van Bruchem, 22 jaar en vierdejaars studente Functiegericht Toerisme en Recreatie in Breda. Mijn buitenlandse stage in Egypte was echt een onvergetelijke ervaring! In dit blog ga ik jou vertellen hoe het was om stage te lopen in Egypte en wat ik geleerd heb. Ook vertel ik jullie hoe het is om als 22-jarige studente in Egypte te wonen en hoe ik ‘als dochter’ werd opgenomen in de Egyptische familie van Miriam.

Paardrijden tijdens buitenlandse stage in Egypte

Waarom wilde ik zo graag naar Egypte?

Als echte boerendochter groeide ik op in het Betuwse Tiel en ik zat al op de pony van mijn moeder voor ik kon lopen. Paardrijden is echt mijn passie, maar daarnaast had ik altijd al een andere passie…

Volgens mijn moeder ben ik al sinds ik kan praten geïnteresseerd in het Oude Egypte, dus mijn buitenlandse stage bij Kingfisher Tours in Luxor was voor mij een droom die uitkwam.

Hoe ik bij Kingfisher Tours terecht ben gekomen

Al op de basisschool was ik dus geïnteresseerd in het Oude Egypte en gaf en schreef ik de nodige spreekbeurten, presentaties en verslagen over dynastieën, farao’s en goden. Als ik 16 zou worden zou mijn moeder met mij een rondreis door Egypte maken, om alles waar ik al jaren over droomde te gaan bezichtigen. Helaas kwam in 2011 de revolutie, waardoor er onzekerheid was over de veiligheid in Egypte. Daarna is het er vanwege mijn studies nooit meer van gekomen om naar Egypte te gaan, tot ik de stagevacature van Kingfisher Tours tegenkwam in de vacaturebank van BUas.

Onderzoek doen voor een bedrijf in Egypte​

Het was helemaal niet mijn bedoeling om een buitenlandse stage te doen, maar het feit dat ik een onderzoek kon doen voor een bedrijf dat rondreizen in Egypte organiseerde was een fantastische ontdekking. Zo kwamen twee van mijn passies; reizen én Egypte, samen tijdens de laatste loodjes van mijn opleiding. Dit zou een prachtige combinatie zijn.

‘Wil je meelopen op ons kantoor in Luxor, als buitenlandse stage?’

Jaaaaaa! De dag na mijn sollicitatie kreeg ik een reactie van Miriam, met de vraag of ik het niet leuk zou vinden om tijdens mijn afstudeerperiode een paar dagen per week mee te lopen op het kantoor in Luxor. ‘Wow, wat zou dat geweldig zijn!’, dacht ik. De kans om tóch een buitenlandse stage te doen, IN EGYPTE, kon ik natuurlijk niet laten lopen.

Niet iedereen reageerde even enthousiast op mijn plannen voor een buitenlandse stage in Egypte

‘Egypte? Is het daar wel veilig?’, was een reactie die ik regelmatig kreeg als ik vertelde aan mensen dat ik naar Egypte ging voor mijn afstudeerstage. Voordat ik mijn keuze maakte heb ik mij natuurlijk goed ingelezen in de huidige situatie in Egypte. Ook heb ik hier uitgebreid met Miriam over gesproken.

Miriam woont hier al bijna 20 jaar en heeft zich nog nooit onveilig gevoeld in Luxor. Haar ervaring en het reisadvies zorgde ervoor dat ik met een gerust hart naar Egypte kon, en ook de mensen in mijn omgeving ervan kon overtuigen dat het er veilig is. De mensen die Egypte onveilig vinden hebben zich vaak niet ingelezen in de huidige situatie in Egypte en leven nog met de beelden uit de tijd van de Revolutie. Inmiddels weten de mensen in mijn omgeving dankzij mijn verhalen wel anders ?

Ik kreeg gelukkig ook leuke reacties hoor, van mensen die wisten hoe graag ik altijd al naar Egypte wilde reizen en super blij voor me waren.

Aangekomen in Egypte… hoe ziet een dag eruit bij Kingfisher Tours?

Het is best lastig om een dag bij Kingfisher Tours te beschrijven, want het werk gedurende deze buitenlandse stage is zo afwisselend! Planningen maken voor de teams in Caïro, Aswan en Luxor, hotelreserveringen maken en contact houden met coördinatoren waren onderdeel van mijn takenpakket. Één van de leukste en meest leerzame dingen vond ik het contact met de gasten en het schrijven van reisvoorstellen. Na 2,5 maand wist ik al onze reizen en de werkwijze van Kingfisher Tours, waardoor Miriam mij vertrouwde met de gasten. Het was super fijn om dit vertrouwen van Miriam te krijgen.

Meehelpen bij toffe projecten

Gedurende mijn buitenlandse stage bij Kingfisher Tours was er wanneer het rustig was tijd voor projecten. Super tof, want deze projecten passen perfect bij mijn studie en interesses. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan een duurzame en milieuvriendelijke reis, een stedentrip naar Luxor, een 2-daagse trip naar Abydos en Dendera en een fietstocht op de Westbank. De laatste excursie komt binnenkort op de website, so keep your eyes open for that ;). Ik vind het geweldig dat Miriam mij de kans gaf mijn creativiteit de loop te laten gaan, en dat de projecten waaraan ik heb gewerkt ook écht gerealiseerd gaan worden!

Wat ik heb geleerd tijdens mijn buitenlandse stage in Egypte; achter de schermen

Tijdens mijn stage heb ik superveel nieuwe skills opgedaan. Ik weet nu hoe je aanvragen moet beantwoorden, reizen ontwikkelt, reisvoorstellen schrijft en hoe je logisch, systematisch en efficiënt kunt werken met automatiseringssystemen. Van tevoren had ik nooit gedacht dat er zoveel bij kwam kijken achter de schermen van een reisorganisatie, zoals voorbereidingen, verwerken van aanvragen, optimaliseren van processen en zorgen voor vernieuwing.

Tijdens het contact met de gasten leerde ik super veel

Bij Kingfisher Tours is het heel belangrijk om snel, adequaat, duidelijk en persoonlijk contact te hebben met de gasten. Iedere gast is anders en hier ben ik goed in getraind. Dankzij deze training weet ik nu hoe ik de wensen van een gast in kaart kan brengen, om deze uit te werken naar dé droomreis in Egypte.

Ook leerde ik onze gasten te begeleiden tijdens hun reis door Egypte, want hoe ga je om met de verschillende reacties van gasten? Miriam gaf me goede instructies en daarna kreeg ik de vrijheid om hierin mijn eigen weg te vinden. Als ik het even niet wist was zij daar om een helpende hand te bieden.

Samenvattend kan ik zeggen dat ik dankzij deze buitenlandse stage veel breder inzetbaar ben geworden in de toerismebranche. Nu kan ik zowel voor de schermen als achter de schermen werken. Nu kan ik zowel voor de schermen als achter de schermen werken.

Hoe is het om te wonen in Luxor, Egypte

Wonen en leven in Luxor is echt een openbaring, ik had me hier totaal niet op voorbereid en het was zo anders dan ik had verwacht. Wat ik geweldig vond was natuurlijk de cultuur in Luxor, maar ook het eten en de gastvrijheid van Egyptenaren. Egyptisch eten is om te smullen en ik heb echt genoten van alle familie-etentjes.

Maar eigenlijk is het leven in Luxor niet heel anders dan mijn leven in Nederland. Ik doe alles wat ik thuis ook doe; naar de sportschool gaan, paardrijden, drankjes drinken, boodschappen doen, eten en koken. De supermarkt heeft dezelfde producten als in Nederland, ik kan bijna overal naartoe lopen maar ook (voor een prikkie) met het openbaar vervoer reizen. Het verkeer is wat chaotischer en het is er super warm, maar echt grote verschillen? Nee.

Egypte in 5 woorden zijn voor mij: cultureel, warm, stoffig, gastvrij, eten.

Ik heb er een nieuwe familie bij!

Wanneer je op buitenlandse stage gaat bij Kingfisher Tours krijg je er een hele familie bij. Broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, katten en natuurlijk ‘papa en mama’ Bakr en Miriam. Wat een bonus! Miriam en Bakr zorgen er echt voor dat je je thuis voelt.

Als familie deden we super leuke dingen zoals boottochtjes op de Nijl, kijken bij de basketbaltraining van Layla en samen eten, op zijn Egyptisch; op de grond! Het mooiste vond ik de voetbalavonden, waarop ik met Omar en Bakr naar het Champions League avontuur van Ajax keek. Op kantoor had ik met Miriam gesprekken over vanalles en we konden elkaar, als échte familie, ook lekker pesten.

Tijdens mijn buitenlandse stage heb ik ontdekt hoe tof het is om een grote familie te hebben. Thuis ben ik enig kind, en mijn familie woont verspreid over heel Nederland.

Als 22-jarige jonge vrouw in Egypte wonen, is dit wel veilig?

Deze vraag kreeg ik regelmatig, maar tijdens mijn stage in Egypte heb ik me geen seconde onveilig gevoeld. Alle grote bezienswaardigheden zijn goed beveiligd, waardoor je weet dat er op jouw veiligheid gelet wordt. Ook op straat heb ik me nooit onveilig gevoeld.

Zelfs wanneer ik rond middernacht terug naar mijn appartement liep na een avondje Ajax kijken met Bakr en Omar, voelde ik me totaal niet onveilig. Dat “papa” Bakr het goed vond dat “zijn” blonde dochter midden in de nacht alleen over straat loopt, was voor mij een extra bevestiging voor de veiligheid in het land. Tijdens het uitgaan in Breda voel ik me vaker onveilig dan dat ik mij tijdens mijn hele verblijf in Egypte onveilig heb gevoeld.

Jonge mannen kunnen wel irritant zijn, want ze willen altijd iets tegen je zeggen. Ik deed gewoon alsof ik doof was en dat hielp prima. Ze zullen je nooit aanraken, dus dit gaf me nooit een onveilig gevoel. Het was gewoon irritant. Taxichauffeurs, kalecherijders en bootmensen zijn wat opdringerig, maar ook dit is vooral irritant en geeft me geen onveilig gevoel. Uiteindelijk proberen zij natuurlijk gewoon hun geld te verdienen.

Cultuurverschillen Egypte-Nederland

Natuurlijk zijn er cultuurverschillen met Nederland, maar ik vond deze niet drastisch merkbaar. Als vrouw moet je je wat bedekter kleden, maar dit vond ik niet vervelend. Vrouwen en mannen sporten apart en je hoort iedere paar uur de oproep tot het gebed in de moskee. Dit went binnen no-time.

De leuke dingen die ik heb gedaan tijdens mijn stage

Tijdens mijn stage in Egypte was er natuurlijk ook tijd om leuke dingen te doen. Met Marre (een andere stagiaire) heb ik veel leuke dingen ondernomen zoals sightseeing, op z’n Hollands op de fiets. Egypte en vooral Luxor was voor mij een culturele droom die uitkwam. Tempels, tombes, dorpen, musea… er is zo veel te zien. Vooral de minder bekende bezienswaardigheden vond ik fantastisch om te ontdekken. Na al die maanden heb ik nog steeds niet alles gezien, een mooie reden om snel terug te gaan naar Egypte.

650 sightseeing in Egypte tijdens stage

Regelmatig gingen wij een vers sapje drinken bij Aboudi Coffee Break met uitzicht op Luxor tempel of aten we een ijsje bij Wenkie’s. Op de sportschool vond ik het super gezellig om een praatje te maken met de vrouwen en ik leerde hier leuke mensen kennen. Daarnaast was het heel fijn om te sporten zonder glurende kerels ;).

Maar het allerleukste vond ik het paardrijden…

Paardrijden in Egypte: MAGISCH

Paardrijden in Egypte, WAT EEN ERVARING IS DAT! Die eerste keer dat je in volle rengalop door de woestijn dendert in een race is onbeschrijfelijk.

Met mijn paard Azizza heb ik écht een band opgebouwd en ik mis haar nu al. Omdat ik veel rijervaring heb vertrouwde Nobi, de eigenaar van de stal, haar aan mij toe. Ik voel mij bijna een trotse mama. Van soms opstandige puppy is ze veranderd in een knuffelpuppy en allemans vriend!

Het meest magische moment dat ik tijdens het paardrijden heb meegemaakt was de zonsopgang in de woestijn, waarbij alle luchtballonnen opstegen en over ons heen zweefden. Ik bevond me echt in een droomwereld.

Paardrijden in Egypte tijdens toerisme stage

De toekomst van mijn carrière

Ik ben er nog niet helemaal zeker van wat ik wil gaan doen qua werk, maar dankzij mijn stage bij Kingfisher Tours weet ik dat ik veel breder inzetbaar ben dan ik aanvankelijk dacht. Ook heb ik gemerkt dat ik het klantcontact zowel voor als achter de schermen super leuk vind.

Omdat ik buiten ben opgegroeid, als boerendochter was ik bang dat ik niet hele dagen achter een laptop kon werken. Nu heb ik ervaren dat ik dit wel kan. Soms moest Miriam me van mijn computer vandaan trekken, omdat ik maar door bleef gaan ;).

Eerst ga ik mijn laatste tentamens halen zodat ik kan beginnen met afstuderen. Dit ga ik doen bij Kingfisher Tours! Samen met Miriam ben ik hard aan het brainstormen over een gepast onderzoek. Ook blijf ik kleine projecten onderhouden voor Kingfisher Tours. Super fijn dat ik een (bij)baan heb overgehouden aan mijn stage.

Kortom: ik heb super veel geleerd, mooie herinneringen gemaakt én ik heb er een nieuwe Egyptische familie bij! Wat wil je nog meer?

Wil jij ook een buitenlandse stage doen in Egypte? Stuur je CV en motivatiebrief naar [email protected] Heb je vragen voor Marit? Stuur ze naar [email protected]