Het gaat bijna gebeuren: de opening van het nieuwe indrukwekkende Grand Egyptian Museum (GEM) in Caïro

Aan de rand van Caïro, vlakbij de piramides van Gizeh, verrijst momenteel een kolossaal en zeer indrukwekkend bouwwerk; het nieuwe Grand Egyptian Museum. Twintig jaar geleden ontstonden de plannen voor dit gigantische museum en nu is het bijna zo ver: het GEM gaat open! Momenteel wordt er hard gewerkt aan deze culturele hub, die jou straks meeneemt door de geschiedenis van Egypte van de afgelopen 7000 (!) jaar. In dit blog lees je alles over het nieuwe GEM dat jaarlijks minimaal 5 miljoen bezoekers moet trekken. En natuurlijk delen wij onze insider nieuwtjes.

De openingsdatum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal het Grand Egyptian Museum (GEM) haar deuren openen in de loop van 2023. Via Kingfisher Tours kun jij als één van de eerste dit museum bezoeken, dat het grootste archeologische museum ter wereld wordt dat aan één cultuur is gewijd.

Het huidige Egyptische Museum: een ongeorganiseerd doolhof

Het huidige Egyptisch Museum, gelegen aan het Tahrir plein midden in downtown Caïro, lijkt met haar ruim 120.000 voorwerpen meer op een pakhuis dan op een museum. Het grote aantal voorwerpen en het gebrek aan organisatie van de stukken maken dat de prachtige oudheden niet tot hun recht komen. Doordat er nauwelijks bordjes met uitleg bij de voorwerpen staan, heb je zonder gids vaak geen idee in welke tijdsperiode je je bevindt, om welke farao of god het gaat en wat het verhaal achter de tentoongestelde kunstschatten is. Daarom heb je een goede gids nodig die jou meeneemt door het huidige Egyptisch museum, wil je van het museumbezoek kunnen genieten.

Maar er komt orde in de chaos, want het gloednieuwe Grand Egyptian Museum (GEM) gaat een groot deel van de collectie van het huidige museum overnemen. Dit zorgt ervoor dat het huidige Egyptisch museum kan worden getransformeerd. Bijzondere objecten, zoals de prachtige Tanis collectie, zullen straks volledig in de schijnwerpers worden gezet in het huidige Egyptisch museum.

Voorkant van het huidige Egyptisch museum in Caïro, anno 2023
Voorkant van het huidige Egyptisch museum in Caïro.

De geboorte van het grootste archeologische museumcomplex ter wereld

Het nieuwe Grand Egyptian Museum is bijna klaar voor de opening. Al ruim 20 jaar wordt er gebouwd aan het GEM en net zoals hun voorouders pakken de huidige Egyptenaren de bouw van het Grand Egyptian Museum groots aan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het verplaatsen en restaureren van de enorme collectie van het huidige museum. Ook zijn haar archieven en kelders leeggehaald en naar het Grand Egyptian Museum gebracht. De verhuizing is een grote uitdaging, want het gaat om voorwerpen van onschatbare waarde.

Verhuizing van artefacten uit het Egyptisch museum
Verhuizing van artefacten uit het Egyptisch museum

De Egyptenaren zijn enorm betrokken bij de bouw van het GEM

Egyptenaren zijn enorm trots en betrokken bij de ontwikkeling van het GEM. Niet alleen worden de laatste ontwikkelingen rondom het GEM op de voet gevolgd door de Egyptenaren, maar ook in de Egyptische en internationale pers is er veel aandacht voor het nieuwe museum.

“Toen het Ramsesbeeld in januari 2018 naar het nieuwe museum werd verplaatst, stonden de straten vol met Egyptenaren. Vol spanning keken zij toe hoe dit kolossale beeld van A naar B werd verplaatst. Het was zo gaaf om te zien hoe betrokken iedereen hier was. In heel Egypte werd gebeden dat het beeld ongeschonden aan zou komen.” – Miriam Kok, mede-oprichtster van Kingfisher Tours

Het nieuwe Grand Egyptian Museum wordt een wereldwijde hub over de geschiedenis van de farao’s

Voor zowel het brede, wereldwijde publiek als voor Egyptologen en archeologen zal het GEM dé centrale culturele plek worden over de geschiedenis van Egypte en de farao’s. Dit interactieve museum zal over een divers aanbod beschikken van prachtige voorwerpen, die in dit bijzondere kolossale bouwwerk van 60.000 vierkante meter goed tot hun recht komen. Het doel van het museum is het vergroten van het culturele bewustzijn voor toekomstige generaties. Ook gaat het museum bijdragen aan het behouden van de rijke culturele geschiedenis van Egypte.

De nieuwe culturele hub moet haar bezoekers een unieke, plezierige, educatieve en culturele ervaring brengen. Voor veel Egypte reizigers zal het GEM de vervanging worden van een bezoek aan het huidige Egyptisch Museum.

Een architectonisch meesterwerk

Het gigantische terrein van het GEM, dat in totaal zo’n 480.000 vierkante meter oppervlakte bestrijkt, ligt op een helling en bestaat uit meerdere gebouwen die allemaal dezelfde uitstraling hebben. Eén van de belangrijkste elementen van het gebouw is de doorschijnende stenen gevel, die het natuurlijke landschap transformeert en het gebouw een sterke iconische status geeft wanneer je het van een afstand bekijkt. Vanuit Caïro zal het subtiele lichtgevende oppervlak de bezoekers uitnodigen om binnen te komen en het museum te verkennen. De ruimtes van het GEM zijn niet alleen architectonisch krachtig, maar vervullen ook een belangrijke rol voor het ontwerp en de levensduur van het gebouw.

Het indrukwekkende bouwwerk van het nieuw Egyptisch museum won de UNESCO architectuurwedstrijd

Bij binnenkomst in het GEM word je begroet door het gigantisch standbeeld van Ramses II in het hoofdatrium. Vanaf daar kijk je op 87 fascinerende standbeelden van koningen en goden. Voor bezoekers zal de navigatie in het museum eenvoudig zijn, dankzij de indeling van het complex. Het immense hoofdgebouw van het GEM, vanuit waar je uitkijkt op de piramides, bestaat uit verschillende ruimtes voor tentoonstellingen, een bibliotheek, een mediatheek, een educatief centrum, een conferentiecentrum en winkels. Ook vind je er verschillende café’s en restaurants voor zowel rust als entertainment.

Vanwege de unieke architectuur van het Grand Egyptian Museum, won het bijzondere complex al in 2002 een internationale architectuurwedstrijd, gehouden op initiatief van het Ministerie van Cultuur.

Entree Grand Egyptian Museum in Caïro met het Ramses beeld. Bezoek het nieuwe Egyptisch museum in Caïro met Kingfisher Tours.
Entree Grand Egyptian Museum in Caïro met het Ramses beeld. Bron: https://www.atelier-brueckner.com/en/projects/gem-grand-egyptian-museum

Het museum slaat een brug tussen het oude en het nieuwe Egypte

Het nieuwe GEM wordt op een centrale plek gebouwd, namelijk op de grens tussen de moderne stad Caïro en de oude piramides. Deze unieke positie zal de brug slaan tussen het verleden (de piramides) en het heden (de moderne stad). Het museum bevindt zich op een heuvel aan de Caïro-Alexandria-woestijnweg en is ook toegankelijk vanaf de Fayoum Desert Road. Hierdoor hoef je niet meer uren door het drukke stadsverkeer van Caïro.

Wandel door 7000 jaar Egypte en bewonder ruim 82.000 voorwerpen

De omvangrijke en intrigerende collectie van het GEM stelt de geschiedenis van het Oude Egypte in de afgelopen 7000 jaar tentoon, op chronologische volgorde. De ruim 82.000 voorwerpen dienen als eerbetoon aan de geschiedenis van Egypte. Van kunstvoorwerpen van de farao’s tot galerijen die de levensstijl van de koningen onthullen; je vindt het er allemaal. Hoe leefde een koning als Toetanchamon bijvoorbeeld, hoe kleedde hij zich en wat at hij? Dit bewonder je allemaal in het Grand Egyptian Museum. De Egyptische stijlkunst is herkenbaar in allerlei voorwerpen, maar vooral in de reliëfs. Door de tijd heen is deze stijl grotendeels identiek gebleven.

De schatten van farao Toetanchamon

Als een van de hoogtepunten van de uitgebreide collectie, worden in het GEM alle kostbare bezittingen van farao Toetanchamon tentoongesteld. Zijn schatten (wel 5.000 in totaal!), die over een oppervlakte van meer dan 7.000 vierkante meter zullen worden tentoongesteld, omvatten zijn grafbed, zijn beroemde vergulde strijdwagen en het wereldberoemde massief gouden dodenmasker. Een super leuk weetje over de tut-galerijen: de overblijfselen worden weergegeven in de exacte volgorde waarin Howard Carter ze in 1922 in het graf tegenkwam.

Gouden masker van Toetanchamon
Gouden masker van Toetanchamon

Ontdek ook een vernieuwende en vrije kunststijl; intiem en persoonlijk

Naast de schatten van Toetanchamon, bewonder je in het GEM ook een bijzondere en vernieuwende kunststijl, de zogenaamde Amarnakunst. Deze stijl uit de 18e dynastie is vernoemd naar de huidige stad Tell el Amarna in Midden-Egypte en is een stijl die duidelijk afwijkt van de traditionele Egyptische stijlkunst. De bijzondere Amarna kunstvoorwerpen die bij deze tijdsperiode horen vinden hun oorsprong in de regeringsperiode van farao Achnaton en zijn vrouw Nefertiti, die in Tell el Amarna een nieuwe Egyptische hoofdstad stichtten. Wat deze vrije en (toen) vernieuwende stijl bijzonder maakt, is de benadrukking van emoties en de intieme, persoonlijke gezinssituaties die in beeld worden gebracht.

Uniek in het GEM: bewonder nog nooit eerder vertoonde kunstvoorwerpen.

Wat een bezoek aan het nieuw Egyptisch museum extra bijzonder maakt zijn de nog nooit eerder vertoonde kunstvoorwerpen die je hier kunt bewonderen. Meer dan de helft van alle objecten in het nieuwe GEM zijn nog niet eerder tentoongesteld.

Van de meer dan 5.000 geëxposeerde kunstvoorwerpen die gerelateerd zijn aan de beroemde koning Toetanchamon is bijvoorbeeld een belangrijk deel nog nooit eerder vertoond sinds de opgravingen van 1922. Bijzonder uniek en een extra reden om nog eens een stedentrip Caïro te plannen! Er is namelijk zoveel dat je nog niet gezien hebt.

Verloren artefacten worden opgespoord

Behalve de nog niet eerder vertoonde stukken van koning Toetanchamon zal het museum diverse gestolen en gesmokkelde stukken waar mogelijk terugbrengen en tentoonstellen in het GEM. Niet alleen de bouw van het Grand Egyptian Museum is dus een uitdaging, maar ook het opsporen van verloren gegane artefacten is een bijzonder ambitieus doel.

Het GEM hoopt de meest belangrijke objecten die in het buitenland worden tentoongesteld terug te krijgen. In het Neues Museum in Berlijn bijvoorbeeld, wordt nog altijd de buste van Nefertiti tentoongesteld. De Egyptische regering heeft een officieel verzoek gedaan aan het Neues Museum om deze buste te lenen voor de opening van het GEM en de maanden daarna. Tot op heden is dit verzoek om het te kunnen lenen nog niet door Duitsland bevestigd.

Buste van Nefertiti in het Neues Museum Berlijn
Buste van Nefertiti in het Neues Museum Berlijn

Dit museum is toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met speciale behoeftes

Een belangrijk speerpunt van het nieuwe Egyptische museum is dat het toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook voor mensen met speciale behoeftes. Dit is helaas nog niet vanzelfsprekend in Egypte, en de opening van het GEM markeert hier een unieke sprong op het gebied van Egyptisch toerisme.

De toiletten in het Grand Egyptian Museum zijn bijvoorbeeld speciaal uitgerust voor mensen met een handicap en op verschillende locaties in het museum vind je ruime liften en roltrappen. Het museum is volledig rolstoeltoegankelijk dankzij de hellingen en er zijn verschillende rustruimtes aanwezig.

In het Special Needs Museum, dat onderdeel is van het GEM, leer je in braille over de Egyptische geschiedenis. Ook is er rekening gehouden met de kwaliteit en hoogte van beeldschermen en is het geluid van hoge kwaliteit.

Een boost voor het toerisme in Egypte

Het nieuwe Egyptische museum zal voor veel Egypte reizigers een vast onderdeel worden van een (rond)reis, maar ook voor archeologen en Egyptologen zal het GEM een belangrijke en centrale plek worden. De ambities voor het nieuwe Egyptisch museum zijn dan ook enorm. Ambtenaren hopen dat het GEM direct na opening minimaal 5 miljoen bezoekers per jaar gaat trekken. Kort daarna hopen zij zelfs de 7 miljoen jaarlijkse bezoekers van het Metropolitan Museum in New York te overtreffen.

Kom (terug) naar Egypte voor een unieke beleving

Wij zijn super enthousiast over het nieuwe Grand Egyptian Museum, want dit wordt echt een ‘belevenis museum’ waarin je niet alleen de bijzondere collectie bekijkt, maar het land ook echt ervaart. Egypte is een land dat iedereen één keer in zijn leven gezien wil hebben, maar het GEM zal een reden zijn voor heel veel Egypte liefhebbers om nog eens terug te komen naar dit intrigerende land van de farao’s. Het museum wordt de beste publiekstrekker voor Egypte sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922.

Combineer een bezoek aan het GEM met de piramides

Omdat het GEM dichter bij de piramides van Gizeh ligt, is het straks veel makkelijker om jouw museumbezoek te combineren met een bezoek aan de piramides. Vooral voor de mensen die een dagexcursie naar Caïro boeken vanaf de Rode Zee, is het straks veel makkelijker om alle highlights van Caïro te bezoeken in één dag. Je hoeft namelijk niet meer door het drukke verkeer van Caïro te reizen, en daarmee bespaar je zeker 1 tot 1,5 uur.

Gizeh Sfinx dagexcursie Cairo vanuit Sharm el Sheikh
Gezellig met het gezin een excursie Caïro mét bezoek aan de piramides van Gizeh en het Egyptisch museum.

Meer quality time op deze bijzondere plek dankzij nieuw vliegveld

Om een bezoek aan het nieuwe Egyptisch museum en de piramides nog gemakkelijker te maken is er zelfs een nieuw vliegveld gebouwd. Het nieuwe Sphinx International Airport ligt op een half uur rijden noordwestelijk van het GEM en de piramides van Gizeh.

De ‘bonustijd’ die je cadeau krijgt dankzij dit vliegveld breng je bijvoorbeeld door bij (of in) de piramides, in dit nieuwe museum of je gaat shoppen in de Khan el Khalili. Voor de kinderen is het leuk om extra tijd in het kindermuseum door te brengen, dat vlakbij het andere vliegveld ligt, in de wijk Heliopolis. Via de ringweg rond Caïro rijd je in een uurtje van het GEM naar het grotere Caïro airport.

Waar jouw voorkeur ook ligt, in de toekomst bespaar je veel reistijd en kun je jouw tijd in Caïro veel beter besteden!

Entreeprijzen van het Grand Egyptian Museum

De entreeprijs voor het GEM is 500 LE en als je alleen de Toetanchamon hal wilt zien betaal je 400 LE. Voor 500 LE kun je echter alle hallen in het GEM bezoeken en we weten zeker dat je daar geen spijt van krijgt. Met de huidige wisselkoers is 500 LE iets minder dan €15 euro per persoon.

Wanneer zal het Grand Egyptian Museum haar deuren openen?

Het is nog niet duidelijk wanneer het museum haar deuren voor het publiek zal openen en de openingsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Volgens de laatste updates zal het Grand Egyptian Museum hoogstwaarschijnlijk in de loop van 2023 open gaan, maar harde toezeggingen bestaan in Egypte niet.

Net zoals tijdens de belangrijke Pharaos’ Royal Parade, waarbij in april 2021 veel koninklijke mummies van het oude Egyptisch museum naar het National Museum of Egyptian Civilization (NMEC) werden gebracht, is er ook voor de opening van het GEM een openingsceremonie gepland met allerlei staatshoofden. Er wordt al druk gerepeteerd voor deze ‘grand opening’, dus het lijkt erop dat de opening van het GEM nu écht niet meer lang op zich laat wachten. Een ding is in elk geval zeker: dit gaat een bijzondere dag worden!

Bezoek het GEM tijdens je reis met Kingfisher Tours

Wanneer het Grand Egyptian Museum opent kunnen alle reizigers die bij ons een rondreis hebben geboekt de excursie naar het oude Egyptische museum kosteloos omzetten naar een bezoek aan het GEM. Wil jij deze indrukwekkende culturele hub tijdens een (rond)reis of strandvakantie niet missen? Laat het ons weten in je aanvraag.

Wil jij meer weten over het GEM, en over de status van de bouw? Bezoek de website van het Grand Egyptian Museum.