De 5 meestgestelde vragen over een excursie naar Abu Simbel beantwoord

Jaaaa, het is echt waar! Het allerlaatste verplichte buskonvooi van Egypte is opgeheven! Vanaf 14 oktober 2016 hoef je niet meer om 04.00 uur ’s ochtends op te staan om onder politiebegeleiding van Aswan naar Abu Simbel te rijden. Je kunt nu zelf kiezen hoe laat je vertrekt, zolang het maar tussen zonsopkomst en zonsondergang is. Goed nieuws dus! En voor ons een mooie reden om een blog te schrijven over de tempels van Abu Simbel: misschien wel de meest indrukwekkende tempels van heel Egypte. In dit blog beantwoorden we de 5 meest gestelde vragen over een excursie naar Abu Simbel, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als je afreist naar Zuid-Egypte.

1. Wat is er te doen bij Abu Simbel?

Abu Simbel ligt ongeveer 280 km zuidelijker dan Aswan en je vindt hier misschien wel de meest bijzondere tempels van heel Egypte. De tempels werden gemaakt in opdracht van Ramses II en werden niet gebouwd uit losse stenen, maar werden in hun geheel uit de rotsen gehakt.

De tempel van Ramses II wordt bewaakt door 4 enorme beelden. Het idee hierachter was dat vijanden van Egypte direct rechtsomkeert zouden maken als ze deze beelden in de woestijn zagen opdoemen. Wanneer je recht voor de beelden staat en omhoog kijkt voel je je als mens zó nietig dat je je best kunt voorstellen dat dat ook precies was wat vijandige troepen deden: wegwezen!

Abu Simbel tempels Ramses II tempel

Mysterieuze bouwkunst

Wie rondloopt door de tempels voelt de mystiek van de oude tijden bijna herleven.  Ramses II liet de tempel namelijk zo bouwen, dat de zon slechts 2 dagen per jaar het Allerheiligen (het heiligdom achterin de tempel) kan beschijnen. Dit gebeurt alleen op zijn kroningsdag (22 februari) en op zijn verjaardag (22 oktober). En áls dit gebeurt is het ook nog eens zo dat het licht alleen 3 godsbeelden raakt, maar dat de god van de duisternis in de schaduw blijft zitten. Dit getuigt van een astronomische kennis die bijna onvoorstelbaar is, helemaal als je je bedenkt dat we hier spreken over ruim 3 duizend jaar geleden!

UNESCO werelderfgoed reddingsoperatie

Wat de rotstempels nóg indrukwekkender maakt is dat zowel de tempel van Ramses zelf als de tempel van zijn vrouw Nefertari in de 60’er jaren in hun geheel zijn verplaatst. Door de aanleg van de Highdam dreigde het water van het Nassermeer de tempels te verzwelgen en onder leiding van UNESCO werd 1 van de allergrootste werelderfgoed-reddingsoperaties ooit opgezet. Tijdens een excursie naar Abu Simbel nemen de gidsen van Kingfisher Tours je graag mee op ontdekkingstocht en ze geven je uitgebreide uitleg over dit pareltje van het Egyptische erfgoed. Bij de tempels vind je ook een bezoekerscentrum, waar je een fototentoonstelling vindt die precies laat zien hoe de verplaatsing van de tempels in zijn werk ging.

De poort van Afrika

Aswan en Abu Simbel liggen in het Zuidelijke deel van Egypte (Nubië), dat bekend staat als ‘de poort van Afrika’. Deze omgeving is perfect voor mensen die wat meer ‘off the beaten track’ willen reizen in Egypte. De bevolking en cultuur hier zijn totaal anders dan in de rest van Egypte (meer Afrikaans) en, naast de bekende Highdam en de tempels bij Aswan en Abu Simbel, is het vooral leuk om bij Aswan ook eens een dag op stap te gaan met 1 van onze locals. Tussen de Highdam en de oude dam hebben we een andere off the beaten track excursie met een local met een barbecue op een lokaal strandje. De droom van jong en oud: een kamelentocht door de woestijn bij Aswan maakt een bezoek aan dit Nubische gedeelte van Egypte compleet.

UNESCO redt de Werelderfgoed tempels

2. Hoe kom ik vanuit Aswan in Abu Simbel?

Vanuit Aswan is het ongeveer 3,5 uur rijden door de woestijn om bij de tempels van Abu Simbel te komen. Nu het buskonvooi is opgeheven kun je je eigen vertrektijd bepalen en hoef je niet ’s ochtends om 04.00 uur meer te vertrekken. Dit maakt de hele dag natuurlijk veel relaxter!

Met de auto naar Abu Simbel

De makkelijkste, veiligste én voordeligste manier om vanuit Aswan in Abu Simbel te komen is met een auto met privéchauffeur. De rit door de woestijn is een bijzondere ervaring: vanuit de koelte van de auto heb je een ongelofelijk mooi uitzicht op de uitgestrekte zandvlaktes en een file omdat er een dromedaris op de weg staat, is toch heel iets anders dan de Nederlandse files! Dit is écht een totaal andere wereld. Als het extreem warm is geweest kan het zelfs gebeuren dat je met eigen ogen een fata morgana kunt bekijken (luchtspiegelingen waardoor het lijkt of er een oase met water middenin de woestijn ligt).

Ervaren Egypte-reizigers zullen weten dat zowel goede airconditioning als een kundige chauffeur wel zo prettig zijn als je 3,5 uur in de auto zit naar Aswan ;-). Bij Kingfisher Tours doen we daarom niet aan excursies in grote bussen die óf te warm óf te koud zijn. Je reist bij ons met alleen je eigen reisgezelschap in een eigen auto of minibus met privéchauffeur. Al onze auto’s hebben goede airconditioning en onze vaste chauffeurs hebben veel ervaring met het rijden op deze woestijnroute.

Wij adviseren onze gasten altijd om van tevoren een ontbijtbox te bestellen bij het hotel. Dit is een gratis service van alle hotels in Aswan. Je kunt dan lekker ontspannen in de auto of minibus ontbijten. Het eerste half uur vliegt dan al voorbij.

Fata morgana
Ligt daar een oase midden in de woestijn? Of houden je ogen je voor de gek?

Met het vliegtuig

Een alternatief is om met het vliegtuig van Aswan naar Abu Simbel te gaan. Dit duurt ongeveer drie kwartier. Je bent dan sneller in Abu Simbel, maar het nadeel is dat het een stuk duurder is en dat je met alle reistijd van en naar het vliegveld vaak toch nog een paar uur bezig bent. Wij verkopen zelf geen tickets voor binnenlandse vluchten, maar we helpen je graag om een voordelig ticket te boeken.

3. Wat hield het buskonvooi van Aswan naar Abu Simbel in?

Ik kom zelf al sinds 1992 in Egypte en zelfs toén al moest je voor een excursie naar Abu Simbel vroeg je bed uit. Het was namelijk niet toegestaan om zelfstandig door de woestijn naar de prachtige tempels van Abu Simbel te rijden. Je kon alleen om 4.00 uur ’s ochtends vertrekken en moest in konvooi rijden, onder politiebegeleiding. Dit was altijd een bijzondere ervaring, want de politiebegeleiding ging er direct bij de start als een speer vandoor waardoor de hele kudde aan auto’s en bussen met een snelheid van 120-140 km per uur door de woestijn moest racen om hen bij te houden. Dat was dus niet echt een ontspannen reis….

Buskonvooi van Aswan naar Abu Simbel hoeft niet meer
Controle checkpoint: als je pech onderweg hebt, wordt je gemist bij de controlepost en wordt er een servicewagen op weg gestuurd om je te helpen.

Waarom was er eigenlijk politiebegeleiding?

Wat nu eigenlijk de reden was van de verplichte politiebegeleiding tussen Aswan en Abu Simbel is altijd een beetje onduidelijk gebleven. De redenen die worden gegeven variëren van het gevaar van autopech of slangen in de woestijn tot voorkoming van aanslagen (die overigens nog nooit hebben plaatsgevonden op deze route). Zelfs voor de Egyptenaren zelf is het altijd nog een raadsel waarom dit konvooi eigenlijk nog bestond. Maar goed, we zijn nu verlost van het allerlaatste verplichte buskonvooi in Egypte en mogen eindelijk zelf bepalen hoe laat we willen vertrekken naar Abu Simbel!

4. Is een excursie naar Abu Simbel wel veilig dan?

Ik hoor je denken, “maar is dat nu wel veilig dan”, zo door de woestijn rijden zonder buskonvooi? Ja, het was er altijd al veilig, de veiligheidsmaatregelen leken vooral te bestaan omdat de route geheel door de woestijn loopt en onderweg zijn geen dorpjes. De politiebegeleiding was er dus meer om iedereen bij elkaar te hebben en niemand onderweg te laten stranden. Per vandaag (14 oktober 2016) zijn er in plaats van 2 checkpoints nu 8 checkpoints en dat is ruim voldoende om te zorgen dat reizigers met pech onderweg goed worden opgevangen.

5. Hoeveel tijd heb ik nodig voor een excursie naar Abu Simbel?

Gezien de relatief lange reistijd van 3,5 uur heen en 3,5 uur terug adviseer ik onze gasten eigenlijk altijd om niet te proberen de excursie in 1 dag te proppen. Het kán wel in 1 dag, maar je moet er echt wel vanuit gaan dat een excursie naar Abu Simbel vanuit Aswan minimaal 10 uur kost.

Tip: verdeel je excursie naar Abu Simbel over 2 dagen

Nu je niet meer zit gebonden aan het extreem vroege buskonvooi is het prettig om ’s ochtends op je gemak te kunnen vertrekken en als je de tempels op je gemak wilt kunnen bekijken is het dan niet aan te raden om op dezelfde dag nog weer terug te moeten rijden naar Aswan. Je moet namelijk voor zonsondergang terug zijn in Aswan, dus zelfs als je om 7.00 uur ’s ochtends al vertrekt – wat ik persoonlijk best vroeg vind tijdens je vakantie – dan heb je ’s winters bijvoorbeeld maar iets meer dan 2 uur bij de tempels. Het wordt in Egypte ’s winters namelijk ook gewoon om 17.00 uur donker, net als in Nederland. Dus je moet iets na 13.00 uur alweer vertrekken om zeker te weten dat je voor zonsondergang weer in Aswan bent.

Zelf vind ik het daarom veel fijner om de excursie vanuit Aswan naar Abu Simbel te verdelen over 2 dagen. Je kunt dan op je gemak vertrekken en lekker de tijd nemen bij Abu Simbel (zie hieronder wat je bij Abu Simbel allemaal kunt doen). Wanneer je vertrekt vanuit Marsa Alam dan kun je overigens beter 3 dagen uittrekken voor je bezoek aan Aswan en Abu Simbel.

Nassermeer bootexcursie met uitzicht op tempel van Abu Simbel
Abu Simbel in 2 dagen: tijd  voor een ontspannen boottocht of lichtshow

Sound- en light show en tijd voor mooie foto’s vanaf het water

Veel van onze gasten gebruiken de extra uurtjes bij de tempel voor een relaxte boottocht op het Nassermeer. Vanaf het water heb je namelijk absoluut het beste zicht op de tempels: de ideale plek om foto’s te maken. De kapitein van de boot zet je daarna weer af bij de tempels, zodat je ’s avonds ook de sound- en light show kunt meemaken (naar mijn mening de mooiste in Egypte!).

Overnachting in Ecolodge

Wat een verblijf in Abu Simbel extra bijzonder maakt is een overnachting in een authentieke Nubische ecolodge, de Eskaleh Ecolodge. Regelmatig horen we van onze gasten dat dit het meest bijzondere verblijf was van hun hele rondreis.
De 3-sterren lodge wordt gerund door een Nubische familie; op hun geboortegrond aan het Nassermeer vind je een prachtig rustige accommodatie die wordt omgeven door groene tuinen. Er is ook een boerderij en voor het avondeten worden verse groenten en kruiden uit de eigen tuinen gebruikt.
’s Avonds geniet je van de gastvrijheid en de mooie verhalen van de eigenaren over het Nubische leven in het Zuidelijke deel van Egypte. Officieel is dit een 3 sterren hotel maar ze verdienen er naar mijn mening zeker 4. De service is persoonlijk en vriendelijk en je voelt je er gelijk thuis.

3* eskaleh ecolodge in Abu Simbel
Bijzonder overnachten bij de Eskaleh Ecolodge: geniet van de gastvrijheid van deze Nubische familie én van verse groenten en kruiden uit de eigen tuinen.

Wil je ook naar Aswan en de tempels van Abu Simbel?

Juist voor mensen die wat meer willen zien van Egypte dan alleen de toeristische hoogtepunten is het de moeite waard om af te dalen naar Zuid-Egypte en dan niet alleen Aswan, maar ook Abu Simbel te bezoeken. Stel je vragen gerust via WhatsApp op 00201009338584 – dat kan gewoon in het Nederlands. We denken graag met je mee!

Tot gauw in Abu Simbel!

Miriam Kok, eigenaar Kingfisher Tours