Welkom bij de 1e editie van ‘Vraag het Miriam in Egypte’! Iedere week ontvangen wij tientallen vragen van mensen die graag op reis willen naar Egypte, maar nog niet precies weten wat ze kunnen verwachten. In dit blog beantwoordt Miriam (de Nederlandse oprichtster van Kingfisher Tours) iedere maand 1 van jullie vragen; rechtstreeks vanuit Luxor. Heb je ook een vraag? Stel deze gerust via de chat, Facebook of e-mail. Je krijgt van ons sowieso een persoonlijk antwoord en wie weet komt jouw vraag ook wel terug in een volgende ‘Vraag het Miriam in Egypte’. Dit keer geeft Miriam antwoord op de vraag: “Kan ik veilig op excursie naar Luxor vanuit Hurghada of Marsa Alam?”
Heb je nét je all inclusive vakantie naar Egypte geboekt, hoor je van vrienden thuis (die misschien nooit of al jaren niet in Egypte zijn geweest) ‘Je gaat toch niet naar Luxor of Cairo? Daar is het toch onrustig?’ of bij de hotelreceptie hoor je ‘Ik zou maar niet naar Luxor of Caïro gaan, dat is niet zo goed beveiligd als de strandresorts”. Maar ja, nu je tóch in Egypte bent wil je eigenlijk ook wel de Vallei der Koningen zien, en het graf van Toetanchamon…
Vanuit Nederland is het altijd lastig in te schatten of het nu wel of niet veilig is om op excursie te gaan naar Luxor. In dit blog geef ik jullie daarom (als nuchtere Nederlandse én jarenlang inwoonster van deze stad) een eerlijk en realistisch beeld van de veiligheid in Luxor.
“Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, het is veilig in Luxor. Als inwoner heb ik me hier in de afgelopen 22 jaar nog nooit onveilig gevoeld. Zelfs toen het in Caïro onrustig was in 2011 en 2013 (afzetting Mubarak en afzetting volgende president) was daar in Luxor eigenlijk niet veel van te merken.”
Sterker nog: Er zijn in Luxor in de afgelopen 26 jaar geen aanslagen meer geweest (de laatste was in 1997). Er zijn natuurlijk nooit garanties, maar goed, die zijn er tegenwoordig in Westerse steden ook niet.
Terwijl het in Europa nog relatief nieuw is dat grote evenementen en toeristische highlights bewaakt worden met blokkades of extra politiebewaking, is dat in Egypte al tientallen jaren het geval. Bij de entree van alle bezienswaardigheden worden alle tassen door een scanner gehaald. Je kunt dus met een veilig gevoel rondlopen.
De tempels en tombes gaan al om 6.00 uur ’s ochtends open dus je kunt ruim voor het warmer wordt al naar de bekendste toeristische trekpleisters toe. Wij adviseren onze gasten echter vaak om de dag te beginnen met een ballonvaart bij zonsopkomst. In het oranje ochtendlicht heb je een bijna magisch uitzicht op de de tempel van de vrouwelijke farao Hatsjepsut die voor de Vallei der Koningen ligt (met o.a. de graftombe van Toetanchamon). Nadat je geland bent, kun je gelijk door naar de Vallei der Koningen om de tombes van de farao’s zelf te bezoeken. Stel je voor dat je zonder drommen andere toeristen zo’n eeuwenoude tombe instapt, dat is toch een droom!
’s Zomers zitten de meeste van onze gasten ’s middags lekker aan het hotelzwembad of houden siësta op hun kamer. Het kan ’s zomers behoorlijk warm worden in Luxor (soms wel 40-45 graden). Gelukkig is de gevoelsmatige temperatuur in vergelijking met Nederland en België zo’n 10 graden lager en niet vochtig maar droog. Hierdoor zijn de hoge temperaturen makkelijker vol te houden.
Je kunt vanaf de badplaatsen aan de Rode Zee alleen met de auto in Luxor komen, dit duurt een kleine 4 uur. De weg tussen de kust en Luxor is prima: hij is zelfs net nieuw geasfalteerd en met 2 x 2 gescheiden rijbanen is de verkeersveiligheid sterk verbeterd.
Na al deze jaren is mij gebleken dat je gevoel van veiligheid deels ook nog afhankelijk is van welke nationaliteit je hebt: in het Nederlandse reisadvies van buitenlandse zaken staat dat er veiligheidsrisico’s zijn wanneer je over de weg van de kust naar Luxor reist, maar dit geldt voor het Engelse reisadvies bijvoorbeeld weer niet. Van Engelse gasten krijgen we daar dus helemaal geen vragen over. Voor alle duidelijkheid: op de wegen in Zuid-Egypte is nog nooit een terroristische aanslag gepleegd. En de verplichte buskonvooien tussen Hurghada/Marsa Alam en Luxor zijn al in 2010 afgeschaft.
Het is jammer dat een land dat 25 keer (!!!) zo groot is als Nederland zo’n algemene waarschuwing krijgt opgeplakt. De internationale gasten die met ons vanaf de Rode Zee naar Luxor reizen zeggen altijd dat ze zich het hele stuk door de woestijn en de dorpjes langs de Nijl super veilig voelden. Bij Kingfisher Tours hebben we onze eigen auto’s en minibussen en werken we met onze eigen vaste chauffeurs en privégidsen. Op deze manier is het dus prima te doen om met de auto van Hurghada, Marsa Alam of de andere badplaatsen naar Luxor te rijden.
Mensen die de afgelopen jaren met Kingfisher Tours naar Luxor op excursie zijn gekomen, zijn vaak zo positief verrast dat zij zich spontaan aanbieden als ‘Luxor ambassadeur’ voor toekomstige gasten. Dus twijfel je nog of jij je wel veilig zult voelen in Luxor? Laat het ons weten en we brengen je graag in contact met mensen die recent Luxor hebben bezocht. Vaak kun je na zo’n gesprek veel beter inschatten hoe een excursie naar Luxor écht is.
Nee, dat gevoel heb ik niet, althans het stoort me niet. Luxor is een relatief kleine stad die altijd veel buitenlandse bezoekers heeft gehad en een grote expat gemeenschap kent. Ik vind ze hier heel gastvrij en altijd in voor een praatje, velen spreken ook goed Engels.
Natuurlijk zijn er wel mensen die proberen toeristen dingen aan te smeren zoals taxi’s, bootjes, souvenirs enz., maar als je weet wat je moet zeggen gaan ze over het algemeen wel weg. Je kunt bijvoorbeeld gewoon in het Engels zeggen dat je geen interesse hebt. Maar de eerste woorden die ik onze gasten altijd leer is ‘Nee, bedankt’ in het Arabisch: ‘La sjukran’.
Er zitten helaas altijd een paar ‘rotte appels’ tussen die blijven aandringen, maar die moet je gewoon negeren en er anders een voorbijganger bijhalen, die zijn altijd heel hulpvaardig naar toeristen. Verder kun je bij ons allerlei excursies boeken met een Nederlandstalige privégids en chauffeur waardoor je altijd lokale mensen van ons team bij je hebt.
“Ja hoor, ’s avonds zijn de tempels en musea in Luxor gewoon open en je kunt er veilig over straat. Ik heb me als vrouw op straat nog nooit onveilig gevoeld. En geloof mij, hoe lang ik hier ook woon, met mijn blonde haar en lengte van ruim 1.80 m word ik op straat echt nog regelmatig behandeld als een toeriste in plaats van een inwoonster.”
De winkels zijn hier tot ver na middernacht open, dus je kunt ’s avonds lekker rondslenteren door de stad. Luxor tempel en Luxor museum zijn in de zomer ook tot 21.00 uur open en deze kun je prima bezoeken zonder gids. Luxor tempel wordt ’s avonds ook heel mooi uitgelicht en het museum heeft een prachtige collectie met een duidelijke uitleg.
Je kunt ook naar de sound- en light show in Karnak tempel en dan bijvoorbeeld met paard en wagen er naartoe. Echt superleuk om op die manier een rondrit door de stad te maken. Onze paardenmenner Ragab is een échte paardenliefhebber en weet dus alles over de verzorging van paarden. In 2017 heeft hij zelfs de lokale prijs voor het ‘beste paard’ ontvangen van de lokale dierenwelzijnsorganisatie Animal Care Egypt (ACE).
Verder vinden Bakr en ik én Omar en Layla (onze tweeling uit 2003) het altijd leuk om onze gasten een persoonlijk cadeautje mee te geven tijdens je bezoek aan Luxor. Bakr komt uit een hele oude botenfamilie en zijn vader en grootvader hebben jarenlang met vracht gevaren tussen Caïro en Wadi Halfa in Soedan. We bieden je graag een felucca zeiltocht op één van onze zeilboten aan en Bakr vaart dan meestal zelf.
Ik hoop dat je na het lezen van dit blog een beetje een idee hebt van hoe het écht is in Luxor en misschien ontmoeten we elkaar hier tijdens je volgende vakantie?
Zonnige groet uit Luxor en tot snel!
Ontdek het culturele hart van Egypte: Luxor. Bezoek de hoogtepunten uit het oude Egypte en vaar op een felucca zeilboot.
Ontdek het culturele hart van Egypte: Luxor. Bezoek bezienswaardigheden uit het oude Egypte en vaar op een felucca zeilboot.
Alle feiten op een rij: het huidige reisadvies, onze eigen ervaringen als inwoners van Egypte én de mening van mensen die hier recent op vakantie waren.