Welkom bij de 2e editie van ‘Vraag het Miriam in Egypte’! Wekelijks ontvangen wij tientallen vragen van mensen die graag op reis willen naar Egypte, maar nog niet precies weten wat ze kunnen verwachten. In dit maandelijks terugkerende blog beantwoordt Miriam (de Nederlandse oprichtster van Kingfisher Tours) al je vragen over Egypte; rechtstreeks vanuit Luxor. Heb je ook een vraag? Stel deze gerust via de chatoptie, Facebook of e-mail. Je krijgt van ons sowieso een persoonlijk antwoord en wie weet komt jouw vraag ook wel terug in een volgende ‘Vraag het Miriam in Egypte’.

Deze week geeft Miriam antwoord op de vraag: “kan ik bij Kingfisher Tours ook boeken met Nederlandse garanties zoals ANVR/SGR en Calamiteitenfonds?”. 

Nederlandse reisorganisatie in Egypte

Doordat wij als reisorganisatie gevestigd zijn in Egypte kan Kingfisher Tours zich helaas niet zélf aansluiten bij Nederlandse organisaties zoals  SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en het Calamiteitenfonds. Doordat wij al jaren samenwerken met reisorganisaties in Nederland, kun je echter tóch al onze reizen boeken met vergelijkbare Nederlandse voorwaarden en financiële garanties.

Reisvoorwaarden beter dan veel Nederlandse reisorganisaties

Kingfisher Tours bestaat al sinds 2001 en voordat ik (Miriam) samen met Bakr Kingfisher Tours oprichtte, werkte ik in Nederland als manager/juriste voor een grote rechtsbijstandverzekeraar. Mede door deze achtergrond weet ik hoe belangrijk het is dat klanten erop kunnen vertrouwen dat je je verplichtingen altijd nakomt.

In Nederland verplicht de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus) alle aangesloten reisorganisaties om dezelfde reisvoorwaarden te gebruiken. Op deze manier weet je als klant altijd dat je boekt met duidelijke afspraken en voorwaarden. Ondanks dat wij  als Egyptische reisorganisatie niet zijn aangesloten bij de ANVR, houden wij al sinds onze oprichting vergelijkbare reisvoorwaarden aan Je kunt onze reisvoorwaarden hier lezen.

Telefoon en internet in Egypte
Je reis boeken in Egypte, maar met Nederlandse zekerheid

Kan ik ook gebruikmaken van het calamiteitenfonds?

Het Calamiteitenfonds is in het leven geroepen om Nederlandse reizigers financieel te beschermen in het geval van calamiteiten zoals o.a. natuurrampen. Je krijgt dan (een deel van) je reissom terug op het moment dat je reis niet door kan gaan door een calamiteit.

Toen het in 2011 en 2013 onrustig was in Egypte en de reizen van onze gasten tijdelijk niet door konden gaan, hebben wij bijvoorbeeld zelf het initiatief genomen om alle betalingen terug te storten en de reizen te annuleren. Ook zonder dat wij ons echt konden aansluiten bij het Calamiteitenfonds deden wij dus al niet moeilijk over het retourneren van reisgeld, maar door de nieuwe samenwerking is het nu ook mogelijk om deze Calamiteitenfonds garantie officieel bij te boeken via onze partnerorganisatie in Nederland.

De manier waarop jullie met je klanten omgaan verdient een tien met een griffel! Fijn dat we de hele aanbetaling terugkrijgen en jullie deze mogelijkheid in de huidige situatie uit jezelf aanbieden. Wanneer wij later terugkomen naar Egypte dan zullen wij heel graag gebruik maken van jullie diensten. Familie Kasmer | juli 2013

Wat houdt de SGR garantie in en heb ik die nodig?

Boeken met SGR-garantie betekent dat je de aanbetaling/reissom die je al hebt betaald, terugkrijgt indien een reisorganisatie failliet gaat en je reis niet door kan gaan. Bij Kingfisher Tours loop je wat dat betreft weinig risico, want wij vragen geen grote aanbetalingen lang van te voren (bij boeking van een rondreis slechts 15% en pas 4 weken van tevoren het bedrag voor de rest van je reis).

De periode tussen betaling en vertrek (4 weken) is bij ons veel korter dan bij veel grote Nederlandse reisorganisaties en zelfs tijdens de financiële crisis en de onrust in Egypte (toen veel andere reisorganisaties failliet zijn gegaan) heeft Kingfisher Tours altijd een gezonde financiële positie gehad. Er is dus relatief weinig kans dat er tussen betaling en vertrek iets gebeurt waardoor je een beroep zou moeten doen op het SGR garantiefonds, maar het is uiteindelijk natuurlijk aan jezelf om te beslissen of je liever met SGR wilt boeken.

Hoe kan ik tóch boeken met Nederlandse garanties?

Als het voor jou toch een zekerder gevoel geeft om gebruik te maken van de garanties van het SGR- en Calamiteitenfonds, dan kunnen we dit regelen via onze samenwerkingspartner in Nederland. De aanvraag van het reisvoorstel en de offerte verlopen in dit geval gewoon via Kingfisher Tours, maar de uiteindelijke boeking regelen wij voor je via die partner reisorganisatie. Hiervoor geldt een kleine toeslag die afhankelijk is van de totale reissom.

Heb je vragen? stel ze gerust!

Ik hoop dat alle informatie over het boeken met Nederlandse garanties jullie duidelijk is en heb je vragen, twijfel dan niet en neem gerust contact met me op (dat kan op onze nieuwe website zelfs direct via de chat hier rechtsonder), ik help je graag verder!

Miriam Kok, eigenaar Kingfisher Tours