Met kinderen op rondreis naar Egypte:

Met jonge kinderen een rondreis maken door Egypte: dat is misschien niet iets waar iedereen zomaar aan denkt. Maar iedereen die dit wel al eens gedaan heeft, zal het beamen: Egypte met kinderen is geweldig! Het land is vooral bekend om de piramides en de Vallei der Koningen, prachtige culturele hoogtepunten die je tijdens je reis niet mag missen. Maar wat veel mensen niet weten is dat er nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen zijn in Egypte. Avontuurlijke uitjes die helemaal gericht zijn op hun eigen belevingswereld.

Natuurlijk kun je klimmen en klauteren op de piramides in Caïro en kun je de mummie van ‘kinderfarao’ Toetanchamon in Luxor bekijken. Als gezin ontdekten wij dat je ook juist ‘buiten de gebaande paden’ de mooiste kinderavonturen beleeft! In dit blog delen we de uitjes die onze kinderen Omar en Layla ‘het allerleukst van heel Egypte vinden’. Sommige zijn gratis en sommige vonden we zelf zó leuk dat je ze tegenwoordig als excursie bij ons kunt boeken.

1. Samen met de lokale bevolking op avontuur 

Het landschap van Egypte is voor kinderen een grote speeltuin: samen een zandberg op klimmen, klauteren op de piramides en zwemmen in de langste rivier ter wereld. Niet alleen het landschap, maar ook de inwoners van Egypte zijn erg op kinderen gericht. Het familieleven staat in Egypte centraal waardoor je met een gerust hart je kind kan laten spelen en kletsen met de Egyptische kinderen en hun families. Zo heb je zelf even rust en kan je genieten van de interactie tussen de kinderen en locals, die dan eigenlijk ook weer een beetje kind worden.

Na het spelen met de kinderen uit de buurt is  het leuk en heel gezellig om naar de verhalen van de Egyptenaren te luisteren. Tijdens een wandeling of op een motorboot vertellen de locals graag over de cultuur en de manier van leven. En speciaal voor kinderen zijn er spannende verhalen over wonen bovenop tombes en schatkamers en over krokodillen in het Nassermeer. Vind je het leuk om samen met je kind Arabisch te leren schrijven? Tijdens de excursie met locals in Aswan neemt local Mohamed je mee naar een lokale school. Je leert alle Arabische letters schrijven en uitspreken en na de les kunnen jullie je eigen naam schrijven in het Arabisch.

400 Lunch in Aswan
Eten bij een lokale Egyptische familie in Aswan.

2. Het interactieve kindermuseum in Caïro 

Als ouders wil je natuurlijk het Egyptisch museum in Caïro zien, maar laten we eerlijk zijn: met kinderen houd je het daar niet zo lang uit als je zelf zou willen. Voor gezinnen met jonge kinderen is het daarom veel leuker om naar het interactieve kindermuseum te gaan. Hier kunnen de kinderen niet alleen kíjken naar hiëroglyfen en tempels, maar mogen ze ook zelf aan de slag . Onze tip: Ga eerst naar het interactieve kindermuseum en bekijk daarna in het Egyptisch museum de hoogtepunten zoals de échte mummies en het masker van Toetanchamon. ​In deze volgorde komt de kennis al veel meer ‘binnen’.  Of combineer de piramides van Gizeh met het kindermuseum tijdens je rondreis met kinderen en maak er een échte familie dagexcursie van in Caïro.

archeoloog zijn in interactief kindermuseum in Caïro
Zelf artefacten opgraven in het interactief kindermuseum in Caïro

3. Hittebestendige activiteiten voor kinderen in Egypte 

Met kinderen op rondreis naar Egypte betekent ook: verblijven in een land waar het erg warm kan worden. Behalve uitjes en excursies in de vroege ochtend plannen is zwemmen ook een manier om de ergste warmte te vermijden. Om heethoofden te voorkomen is afkoelen in het zwembad van het hotel een goede bezigheid. Egypte heeft aan de Rode zee een ruim aanbod aan kindvriendelijke hotels. Dit zijn hotels met kinderanimatie, zwembaden met glijbanen en peuterbadjes. ’s Avonds trek je je terug op het terras of balkon, terwijl jouw kinderen liggen te slapen in de familiekamer.

Aan de Rode zee heb je het strand en de bekende resorts, maar wat te doen als je in Luxor of Aswan verblijft? Kindvriendelijke hotels vind je ook in de steden langs de Nijl. Een extra voordeel is daar dat je naast het hotelzwembad ook de langste rivier ter wereld ter beschikking hebt om af te koelen. Misschien kun je zelfs wel een vaartocht maken! Vanaf de traditionele felucca zeilboot springen ze zo het water in. Tijdens het zeilen merk je dat  op het water de temperatuur aangenamer is dan aan land, ook heerlijk ontspannen dus voor jullie als ouders. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Nijl in Zuid-Egypte een schone rivier, waar je kinderen heerlijke verkoeling zullen vinden.

interactie-kind-local-felucca-zeilboot-luxor-egypte
Met kinderen op de felucca zeilboot in Luxor

4. Dr. Ragab Pharaonic Village: het openluchtmuseum voor kinderen 

Een bezoek aan Caïro is niet compleet zonder met de kinderen naar het faraonische dorp te zijn geweest. Jullie nemen hier een kijkje in het dagelijkse leven van de oude Egyptenaren. Vanuit het bootje zie je hoe ze in de tijd van de farao’s jaagden en het land bewerkten. De kinderen mogen ook een kijkje nemen in de schatkamer van Toetanchamon en jullie leren hoe ze piramides bouwden. De Engelstalige gids van het museum kan heel veel vertellen en als de kinderen durven dan mogen ze aan de acteurs van alles vragen. Zij vertellen je graag wat zij doen. Er is ook tijd om te spelen in de speeltuin, die Layla en Omar altijd een welkome tussenstop vonden. Voor jullie is er een terrasje waar je rustig een kopje koffie of thee kunt drinken en een oogje in het zeil kunt houden.

5. Uit eten met kinderen of naar een lokale theetuin 

De belangrijkste eis als wij op zoek gaan naar een kindvriendelijk restaurant: minstens twee van de 4 P’s moeten aanwezig zijn op de menukaart pizza, pannenkoeken, pasta en patat. Ook speeltuinen zijn een must voor ons gezin en makkelijk te vinden, want in Egypte stikt het van de lokale theetuinen met speelplekken. De lokale theetuinen zijn ’s avonds de plek voor de Egyptenaren om tijd door te brengen met familie en vrienden. Als gezin kun je hier dan ook heerlijk genieten van een avondje ‘like a local’. In Luxor liggen de theetuinen en restaurants niet ver lopen van de hotels op de oostkant van de Nijl.

Onze favoriete kindvriendelijke restaurants in Caïro, Luxor en Aswan

  • Restaurant in Caïro: Egyptian Pancake House
  • Restaurant in Luxor: Roma.it
  • Theetuin met speeltuin in Luxor: Arabia en Café de la VILLE
  • Restaurant in Aswan: Aswan moon
Lunch eten excursie Luxor vanuit Marsa Alam
Kindvriendelijke restaurants in Egypte: er is altijd wel iets lekkers te eten

6. Karnak tempel met Dummie de mummie speurtocht voor kinderen 

Toen Omar en Layla nog kleiner waren bezochten zij graag met papa en mama verschillende tempels in Egypte. Om ‘tempelmoeheid’ bij ze te voorkomen hebben wij de Dummie de mummie speurtocht opgezet. De speurtocht is gebaseerd op de avonturen van Dummie de mummie en Goos Guts uit de boeken van Tosca Menten. Samen met Miriam of een Nederlandstalige begeleidster gaan de kinderen tellen, tekenen en fotograferen en als jullie samen goed kijken is het alfabet van Dummie de mummie terug te vinden op de muren van de tempel. Als Omar en Layla vrij zijn van school komen zij vaak ook mee om samen de speurtocht te doen en te vertellen over het dagelijkse leven als kind in Egypte.

Dummie de mummie speurtocht voor kinderen in Karnak tempel in Luxor
In Luxor heb je geen last van 'tempelmoeheid'  met de Dummie de mummie speurtocht in Karnak tempel 

7. Alleen of met papa en/of mama op de kameel

Als je kinderen vraagt wat ze het allerliefst willen doen tijdens een vakantie in Egypte dan is dat eigenlijk altijd ‘kameel rijden’. Spannend, maar toch ook wel een must als je in Egypte bent. Kameel rijden kan overal in Egypte, maar in Luxor rijd je in alle rust op je kameel door een lokaal dorpje en de landerijen op de Westbank. Iedereen mag op een eigen kameel of samen met papa of mama. Voordat de kameel opstaat is het wel even oppassen, want de kameel gaat eerst op de knieën van zijn voorpoten staan en gooit dan zijn bips omhoog, maar zodra hij staat kijk je ver over alles en iedereen uit. Tijdens de rit zie je hoe bananen en citroenen groeien en hoe een Egyptisch dorpje eruit ziet en worden jullie uitgebreid begroet met ‘Salaam Aleikum’, welkom in het Arabisch. Als jullie klaar zijn met de rit mogen de kinderen hun eigen kameel ook nog wat te eten geven als bedankje.

Kameelrijden met kinderen in Egypte
Met jonge kinderen op kamelentocht is altijd een hoogtepunt van de reis

8. Een écht woestijnavontuur in de El Fayoum oase

Als je van avontuur en bijzondere ervaringen houdt, is een woestijnexcursie naar de El Fayoum oase vanuit Caïro echt een must! Vanuit Caïro rijd je met een 4×4 binnen twee uurtjes in de woestijn, op zoek naar verborgen schatten die diep liggen verborgen onder het zand. Als je geluk hebt, vind je samen met je gids (die archeoloog of Egyptoloog is) versteende fossielen van vissen of mespunten die de oude Egyptenaren hier vroeger gebruikten.

Je ervaren chauffeur manoeuvreert de jeep kundig over de steile zandduinen en brengt je naar de speciaalste plekken in de woestijn. Onderweg kom je bijzondere dieren tegen, zoals levende flamingo’s en walvisskeletten (ja écht!), dieren die je absoluut niet in een woestijn zou verwachten! In het klimaatveranderingsmuseum ontdek je welke grote dieren er vroeger in dit gebied leefden, toen de zandvlakte waar je nu staat nog het middelpunt was van een uitgestrekte oceaan. 

De steile zandheuvels in de woestijn hebben voor ieder wat wils. Hier kun je namelijk super goed op ‘zandsurfen’: staand of zittend op je board zoef je naar beneden! Tussendoor genieten papa en mama vanaf verschillende uitzichtpunten bovenop de zandheuvels van prachtige azuurblauwe meren. 

Rond zonsondergang kom je aan bij het traditionele bedoeïenenkamp, waar je vannacht zult slapen in een échte bedoeïenen hut, een tent of een stenen huisje. Op het kampvuur wordt een heerlijk gegrild kippetje gebraden en na het eten luister je – zittend rondom het kampvuur – naar verhalen van de mensen die in de woestijn wonen. 

De volgende ochtend geniet je van een goed ontbijt, voordat je weer in de jeep stapt naar de bewoonde wereld.

Deze Egypte activiteit vinden wij het meest geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Je kunt er ook voor kiezen om dit als dagexcursie te boeken, dus zonder woestijnovernachting en dan brengen we je aan het einde van de middag weer terug naar het hotel in Caïro.

Sandboarden in de woestijn van Egypte
Sandboarden in de woestijn van Egypte

We hopen dat we je met dit blog ideeën hebben gegeven om een leuke familiereis samen te stellen. Op rondreis met kinderen naar Egypte vraagt misschien wat meer voorbereiding en is daarom des te leuker om naar uit te kijken en samen te beleven. Bij Kingfisher Tours kun je jouw familiereis helemaal op maat maken. Zo passen wij de individuele familiereis volledig aan op de wensen van jouw gezin. Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit blog dan geven Miriam en Bakr daar graag antwoord op. Stuur ons een berichtje of vraag je reisvoorstel aan.

Miriam Kok en Abu Bakr Mahmoud, eigenaren van Kingfisher Tours