In ‘De Reis Van’… komt iedere maand een ander persoonlijk reisverhaal aan bod. In deze eerste editie van het fotoblog reis je mee met onze marketingcoordinator Wendy, haar partner Stijn en hun vrienden Bas en Martha. Afgelopen december maakten zij een unieke off the beaten track reis door Egypte en aan de hand van hun favoriete vakantiefoto’s delen zij hun meest bijzondere reiservaringen met je.

Waarom wilden jullie op off the beaten track reis naar Egypte?

Voordat Wendy 2 jaar geleden voor Kingfisher Tours ging werken hadden wij eigenlijk alle 4 nog nooit nagedacht over een rondreis door Egypte. Om heel eerlijk te zijn dachten we bij Egypte alleen aan goedkope all-inclusive resorts, massale pakketreizen en piramides. Daarnaast regelen wij onze reizen eigenlijk altijd zelf en we hadden nog nooit een georganiseerde reis geboekt.

Hoe meer Wendy te zien kreeg van Egypte, hoe enthousiaster we allemaal werden om er toch eens heen te gaan. En dan wilden we het natuurlijk ook door Kingfisher Tours laten organiseren. De uitdaging was dat Martha en Wendy ‘iets met locals’ wilden doen en ook de stad wilden verkennen, terwijl Bas en Stijn op zoek waren naar avontuur en actieve sporten. We wilden natuurlijk ook allemaal per se de piramides zien, geen standaard Egypte reis én we wilden een paar dagen aan het strand liggen… en dat allemaal in 10 dagen. Heel eerlijk… we waren echt verbaasd dat het lukte om alles in de reis te stoppen met ook nog voldoende ‘relaxtijd’ tussendoor!

Onderstaand hebben we onze 8 favoriete vakantiemomenten voor jullie verzameld.

1. De morgenstond heeft goud in de mond

Voor ons alle vier staat op nummer 1 van de reis toch wel de overnachting in de woestijn bij El Fayoum. En dan vooral het wakker worden met die geweldige zonsopgang. Wij hadden ons mentaal al voorbereid op een bar nachtje in de openlucht, maar we hadden zelfs de luxe van een koepeltentje met een stapel matrasjes :-). Wij kunnen in alle eerlijkheid zeggen dat we nog nooit op een camping hebben gestaan waar je tijdens het tandenpoetsen zo’n geweldig uitzicht hebt! De morgenstond heeft in Egypte letterlijk en figuurlijk goud in de mond!

El Fayoum overnachting woestijn tent kamp zonsopkomst
Bijzonder wakker worden bij zonsopgang in het nomadenkamp

2. Jaaaaa!! Piramides!

‘Serieus? Een selfie voor een piramide… dat was 1 van de hoogtepunten van jullie ‘off the beaten track’ reis?’. Jazeker! Het klinkt misschien niet heel avontuurlijk, want dit is natuurlijk dé toeristenspot bij uitstek, maar de piramides van Gizeh moésten we gewoon gezien hebben. Wat het dan wel weer extra bijzonder maakte, is dat onze gids ‘Zack’ oorspronkelijk archeoloog is en superveel wist over de onderzoeksprojecten bij de piramides. We zijn ook 1 van de piramides in geweest en Zack heeft ons rondgeleid over het piramideterrein en geweldige verhalen verteld over de verborgen schatkamer waar momenteel naar gezocht wordt in de grote piramide van Cheops. Maar ook over de spirituele energie die sommige mensen in de piramides voelen en er schijnt zelfs een Amerikaans team te zijn dat onderzoek doet naar een oud-Egyptische manier om heel krachtige natuurlijke energie te winnen uit het steen van de piramides. Wij komen zeker nog een keertje terug en willen dan naar de minder bekende piramides toe, maar voor nu wilden we ook graag de binnenstad van Caïro verkennen.

2. piramides in Cairo
Nog even een piramide-selfie voor we de piramide in gaan

3. Fietstour in Luxor met bezoek aan ACE dierenziekenhuis

Hoewel wij dus nooit zo van de georganiseerde reizen waren, hebben we nu wel gezien dat je met iemand die al jaren op een bestemming woont echt veel leukere dingen te zien krijgt dan als je zelf een gids geboekt had in Luxor. Wij zijn met Miriam en haar kinderen (Omar en Layla) op de fiets gestapt: zij hebben ons verborgen straatjes en lokale marktjes in Luxor laten zien en we hebben heerlijk gepicknickt en ‘Koushari’ gegeten langs de Nijl (vergezeld van een schoolklas met Egyptische kinderen die die rare toeristen op de fiets erg interessant vonden ;-)).

We zijn ook het ‘platteland’ op gegaan en daar hebben we het ACE (Animal Care Center Egypt) bezocht. Wat een mooi project! Hier worden ezeltjes en paarden gratis behandeld door internationale en Egyptische dierenartsen. Vaak zijn dit dieren van de lokale bevolking die niet genoeg geld hebben om deze behandelingen te betalen. Zij en hun kinderen krijgen ook training in hoe ze hun dieren beter kunnen verzorgen. Een mooi project waar we zelf nooit aan gedacht hadden om te bezoeken, maar wat echt een leuke toevoeging aan de reis was.

Omar en Wendy fietstour Luxor bij lokale markt
Met Omar aardbeien kopen op de markt

4. Onverwachte verrassingen in de woestijn

Als je op woestijnexcursie in Egypte gaat zijn er een paar dingen die je verwacht te zien: veel zand, oudheidkundige opgravingen en misschien hier en daar een kameel. Dat is wat wij ongeveer verwacht hadden mee te maken tijdens onze 2-daagse woestijntour naar de El Fayoum oase bij Caïro, maar we hebben echt van alles gezien wat we nooit verwacht hadden! De gids is opgegroeid in de oase en samen met de chauffeur wist hij echt supermooie plekken te vinden. De mooiste vonden wij het uitzichtpunt over ‘Magic Lake’. Eén van de acht favoriete vakantiefoto’s!

We scheurden met de jeep een steile helling op en op de top werden we ineens verrast met zo’n enorme blauwe vlakte, middenin de woestijn. Hier hebben we aardig wat foto’s gemaakt ;-). Wat we verder niet verwacht hadden, maar wel geweldig vonden: een zwerm roze flamingo’s in een felblauw meer, een koffietentje bij een waterval in the middle of nowhere, een wandeling langs dinosaurusskeletten die doodleuk middenin de woestijn liggen en leuke internationale gesprekken bij het kampvuur in het nomadenkamp.

uitzicht tijdens woestijnexcursie vanuit Caïro op het El Fayoum meer
Bas geniet van het uitzicht over ‘Magic Lake’ in de El Fayoum oase

5. Met de nachttrein naar Aswan

Na de drukte van Caïro en het avontuur in de woestijn was het tijd voor het meer Afrikaans aanvoelende zuiden van Egypte, Aswan. Miriam had ons verteld dat het heel tijdsefficiënt, maar vooral ook heel leuk is om vanuit Cairo met de nachttrein naar Aswan te vertrekken, omdat je dan de verandering van het landschap heel bewust meemaakt en je echt ‘tussen de locals’ reist. Heel eerlijk: die nachttrein hadden wij echt nooit zelf bedacht en áls we al van het bestaan hadden geweten dan hadden we op het station nooit de juiste trein gevonden of het aangedurfd, omdat alle borden in het Arabisch waren. Gelukkig was er weer iemand van het Kingfisher team met wie we een koffietje hebben gedronken tot de trein kwam en hij ons kon helpen om in het juiste treinstel te stappen. En inderdaad: geen toerist te bekennen.

We hadden 2 slaapcouchettes naast elkaar en hebben gezellig spelletjes gespeeld en gegeten. Door de comfortabele bedden kwamen wij uitgerust in Aswan aan.

5. Met de nachttrein naar Aswan
Gezelligheid in de trein ?

6. ’Like a local’ op Elefantine eiland

Rondom Aswan liggen heel veel groene eilandjes verspreid door de Nijl en de hele omgeving is ineens veel groener dan bij Cairo en Luxor. Na de culturele excursie in Aswan hebben we het lokale, Nubische leven in Aswan ontdekt. Een cultuur die heel anders is dan de Arabische. Na een mooie vaartocht langs allerlei eilandjes, legden we aan bij ‘Elefantine eiland’ en maakten we een wandeling met Mohamed, een vriend van Miriam en Bakr. Terwijl we rondwandelden vertelde hij van alles over het leven op Elefantine, wat veel meer ‘basic’ is dan wij gewend zijn en ook veel meer ‘met de natuur’ dan in de Egyptische steden het geval is.

In het schooltje op het eiland kregen we ‘Arabische les’ en na afloop hebben we bij Mohamed op het dakterras gegeten (de familie at overigens zelf niet mee, want dat ‘hoort niet in Egypte’). Dat voelde voor ons eerst wel vreemd, maar het eten was heerlijk en Mohamed kwam tussendoor telkens even een praatje maken en vooral zijn neefjes en nichtjes vonden het super interessant om ‘erbij’ te zijn.

Wandeling local Nubië Elefantine tuin palmen
Deze meneer had wel even tijd voor een foto tussen het harde werk door

7. Varen en overnachten op een traditionele Felucca zeilboot

Na alle tempel- en stadsbezoeken en wandelingen had Miriam goed aangevoeld dat we wel behoefte zouden hebben aan wat ‘relaxtime’ voor we verder gingen. Daarom zijn we in Aswan een dag het water op gegaan met een traditionele Felucca zeilboot. Prachtige uitzichten, rotstombes en stadjes gezien en heerlijk gegeten, want er werd op de boot vers voor ons gekookt. ‘s Avonds was er vlees van de bbq en legden we aan bij een eilandje waar we nog een tijdje bij het kampvuur hebben gezeten voor we op de boot gingen slapen. Heerlijk relaxte dag en nacht gehad en vooral even lekker helemaal niets gedaan!

Je bent echt even helemaal ‘back to basic’ want voor een toiletbezoek zoek je een plekje achter het hoge gras langs de Nijl en douchen doe je in de Nijl (of even een nachtje niet).

avontuurlijk reizen met overnachting op felucca zeilboot
Relaxen in het avondzonnetje in Aswan

8. Mena House: luxe overnachten tussen al het avontuur

Ok, we wilden alle vier heel graag op een zo avontuurlijk mogelijke rondreis door Egypte. Wij zijn niet vies van een beetje ‘back to basic’, een nachtje niet kunnen douchen in de woestijn en slapen op een zeilboot vinden we geweldig, maar we houden óók wel van een beetje luxe op zijn tijd. Toen we van Miriam hoorden dat er een heel mooi koloniaal hotel vlak naast de piramides stond, hebben we onszelf daarom 1 nacht verwend op een geweldig luxe verblijf in het super luxe Mena House hotel. Niets mooiers dan op je eigen balkon zitten met een wijntje in de hand en, in het gezelschap van goede vrienden, genieten van het uitzicht op de piramides van Gizeh. Ook de restaurants bij Mena House waren heel goed!

8. Hotel met uitzicht op de piramides
A room with a view….en nog een heerlijk luxe kamer ook!

A room with a view….en nog een heerlijk luxe kamer ook!

Voila, dat zijn onze 8 mooiste vakantiemomenten op een rijtje. We vonden het stiekem wel eens fijn om op een georganiseerde reis te zijn! We waren helemaal vrij om onze eigen tijden te bepalen en telkens stond er weer iemand van het Kingfisher Tours team op tijd ons op te wachten. We hoefden zelf amper na te denken over de planning, vervoer etc. en hebben zelfs nog spontaan een kookworkshop gedaan bij 1 van de gidsen thuis, maar daar hebben we helaas geen foto’s van.

Sterker nog, wij vonden de ‘off the beaten track’ reis zo leuk, dat we Miriam hebben aangeraden om vooral zo’n reis op de website te zetten, want wij denken dat er veel meer mensen zijn die een beetje avontuur wel zien zitten!

Ook op ‘off the beaten track’ reis?

En wij van Kingfisher Tours luisteren natuurlijk graag naar onze gasten, dus we zijn er eens goed voor gaan zitten en hebben een mooie ‘off the beaten track’ rondreis samengesteld die is geïnspireerd op de reis van Wendy, Stijn, Bas en Martha. Dus wil jij ook ‘op stap met locals’ en wat meer ‘weg van de gebaande paden’ Bekijk dan hier off the beaten track rondreis of neem contact met ons op. Ga je liever met een groep op Egypte avontuur? We organiseren ook avontuurlijke groepsreizen! Zoals altijd kunnen we de reis helemaal aanpassen naar jouw wensen!