10 dingen om te doen in Egypte die je in je Lonely Planet niet zult vinden | Kingfisher Tours

10 bijzondere dingen om te doen in Egypte

die je in je Lonely Planet niet zult vinden

Er zijn zoveel unieke dingen om te doen in Egypte die je nergens anders ter wereld kunt meemaken. Natuurlijk bezoek je hier culturele schatten zoals de piramides van Gizeh in Caïro, de koningsgraven in Luxor en de mystieke tempels van Abu Simbel in het zuiden van Egypte. Maar wat niet veel mensen weten: er zijn nog veel meer bijzondere dingen om te doen in Egypte… je moet alleen even weg gaan van de gebaande paden. In dit blog geven wij je 10 bijzondere dingen om te doen in Egypte, Kingfisher stijl! Met deze 10 activiteiten ga je verder terug in de tijd, leer je het lokale leven net iets beter kennen, en ontdek je écht unieke plekken in Egypte waarvan je niet eens wist dat deze bestonden.

1. Beklim de koningsgalerij in de Grote piramide van Gizeh 

Ga je naar Egypte, dan ga je natuurlijk naar de piramides van Gizeh in Caïro. Maar wist je ook dat je ín de Grote piramide kunt? De binnenkant van de grote piramide van Cheops bestaat uit een enorm gangenstelsel met steile trappen en dit is misschien wel de piramide met de meeste mysteries van allemaal. In 2017 ontdekten archeologen een holle ruimte van minimaal 30 meter lang boven de koningsgalerij, waar zij binnenkort verwachten een schatkamer te vinden. En juist die koningsgalerij kun je beklimmen. De klim naar boven brengt je naar de grafkamer waar je direct onder de schatkamer staat. Stel je eens voor wat voor schatten er boven je hoofd liggen! Fonkelende gouden beelden en schitterende sieraden van turquoise of het hemelsblauwe lapis lazuli. Nu kan iedereen zijn fantasie nog de vrije loop laten, totdat we écht te weten komen of de schatkamer bestaat!

De meeste georganiseerde excursies naar de piramides geven alleen een rondleiding rondom de piramides, omdat de gidsen niet meer naar binnen mogen in de piramides. Wij raden onze gasten echter altijd aan om juist ook naar binnen te gaan: dat is waar het echte avontuur te beleven valt!

Caïro piramide van Cheops Koningsgalerij

De beklimming van de koningsgalerij in de piramide van Cheops.

2. Picknicken met de lokale bevolking in Caïro 

Het Al Azharpark is het Central Park van de levendige metropool Caïro. Midden in deze drukke wereldstad vind je hier tussen de bomen een heerlijk rustig plekje, waar ook de lokale bevolking graag neerstrijkt voor een gezellige middag met familie of vrienden. Maak een heerlijke wandeling door het park en zie hoe hier allerlei culturen en trends van over de hele wereld samenkomen. Groepjes vrouwen kletsen in het park: de 1 gekleed in moderne kleding volgens de laatste internationale modetrends en de ander in een traditionele galabiya (jurk). Om hen heen rennen kinderen achter elkaar aan: ze gaan helemaal op in een spelletje dat ieder kind ter wereld kent: tikkertje! Ondertussen genieten de ouderen van de verkoelende schaduw van de bomen. Hier voel je je even echt een inwoner van deze wereldstad.

Aan de rand van het park vind je kleine koffieshops of lokale eetkraampjes waar je traditionele falafel of koushari kunt kopen. Neem plaats in het café of neem je lunch to go mee naar het park, zodat je het ‘like a local’ al picknickend kunt opeten in het park.

Mocht je dit uitje iets luxer willen afsluiten, lunch of dineer dan in 1 van de twee restaurants met internationale en lokale keuken in het Al Azharpark. Vooraf reserveren is in deze restaurants aan te raden.

Egyptisch gerecht Koushari

Koushari: Egyptisch lunchgerecht en zeker ook als avondeten heerlijk om te eten.

3. Kamelentocht door de woestijn in Aswan

Een kamelentocht is één van de activiteiten die écht niet aan je bezoek aan Egypte kan ontbreken. En dan is een tocht over de gele zandheuvels van de woestijn, op een goed verzorgde kameel natuurlijk veel leuker om te doen dan het recht toe recht aan ritje op de hotelkameel aan het strand. Niet veel reisorganisaties en toeristen kennen de kamelentocht door de Nubische woestijn. Echt een bijzondere en verantwoorde kamelentocht én je trapt niet in 1 van de meest bekende ‘tourist traps’ in Egypte.

De kameel staat aan de groene oever van de Nijl op je te wachten en zakt door zijn knieën zodat jij rustig en eenvoudig in het kleurrijke zadel kan gaan zitten. Zodra je comfortabel zit, staat je kameel op en voert je mee door de zandgolven in de Nubische woestijn. Zodra je op het hoogste punt aan de Nijl bent kijk je uit over de levensader van Egypte die de moderne Nubische stad Aswan beschermd tegen de oprukkende woestijn. De woestijn geeft nog net genoeg ruimte aan het riet voor de nesten van kraanvogels en een enkele grazende ezel.

Kameelrijden in Aswan

Verantwoorde kamelenritten zijn voor iedereen leuk.

4. Nubië ontdekken met de lokale bevolking 

Als je het leuk vindt om een beetje weg te gaan van de gebaande paden, dan is het bijvoorbeeld echt een bijzondere ervaring om met onze familievriend Mohamed op pad te gaan. Maak een motorboottocht door het zuidelijkste stukje van de Nijl hier in Egypte en wandel samen met Mohamed door zijn geboortedorp op Elefantine eiland: hij vertelt je over het dagelijkse leven en leert je in een lokale school enkele woorden Arabisch. En als je een snelle leerling bent dan mag je het ook nog in zijn moedertaal proberen uit te spreken, een garantie voor hilarische geluiden waarvan je niet wist dat je mond ze kon maken ;-). 

Na de wandeling nodigt Mohamed je uit om in zijn familiehuis te eten. Zijn familie maakt traditionele gerechten voor je klaar terwijl jij relaxt op het ruime dakterras. Geniet van het Egyptische brood en vers gemaakte dips als mologyia en Baba ganoush terwijl je luistert naar de verhalen van Mohamed en zijn familie of naar de dorpsgeluiden die zo kenmerkend zijn voor een authentiek Nubisch dorp. Bil hennah il shiffa, ‘eet smakelijk in het Egyptisch-Arabisch’.

Leuke dingen om te doen met locals in Egypte eilandentour

Mohamed leert je in een lokale school graag de Arabische letters. 

5. Thee drinken of shisja roken in een lokale theetuin 

Voor een avond ‘like a local’ moet je écht in één van de theetuinen in Luxor zijn. ’s Avonds komen de Egyptenaren met hun familie graag samen in een lokale theetuin waar zij genieten van een heerlijk ontspannen avondje. De mannen roken hier geurende shisja (waterpijp) en drinken van hun Turkse koffie terwijl de vrouwen genieten van hun kopje Egyptische shaj (thee) of een verse vruchtensap. Ook voor de kinderen zijn er dingen te doen in de Egyptische theetuinen, want veel theetuinen hebben een eigen speeltuin of een speeltuin in de buurt.

Onze favoriete theetuinen in Luxor dichtbij hotels

bezoek een coffeeshop in Egypte

Een gezellig avondje onder de locals in een lokale koffieshop.

6. Felucca zeilen met een traditionele zeilboot tussen Aswan en Luxor

Bakr (mede-oprichter van Kingfisher Tours en echtgenoot van Miriam) komt uit een Egyptische vrachtbotenfamilie en heeft dus veel ervaring met zeilen op de Nijl. Dit doet hij met zijn traditionele felucca zeilboot, de ‘Surprise’. Bij toeristen in Luxor zijn dit soort zeiltochtjes heel populair, maar als je echt eens wat anders wilt doen dan kun je ook een wat langere zeiltocht maken en zelfs op de boot overnachten. Je kunt bijvoorbeeld met onze felucca zeilboot ‘Chris’ vanuit Aswan richting Luxor zeilen.

De bemanning op de zeilboot laat je het dagelijkse leven van een zeiler van heel dichtbij ervaren. ‘s Middags en ‘s avonds wordt er aan boord een verse maaltijd gemaakt en je slaapt als échte zeiler op de boot. Tijdens de zeiltocht met overnachting wordt je ’s ochtends gewekt door de opkomende zon en het kwaken van de Nijlgans die met haar jonge kuikens op zoek gaat naar eten in het riet. Je ziet veel van de Egyptische natuur, die zeker groener is dan je zou verwachten. En als je het leuk vindt, neemt de bemanning je mee naar het centrum van een lokaal dorp of naar één van de boerderijen langs de Nijl. Het mooie aan de dorpen vinden wij dat je daar echt nog als gast wordt ontvangen en je écht kunt genieten van de gastvrijheid waar Egypte zo om bekend staat.

Kinderen langs de Nijl tijdens felucca zeiltocht

Jonge kinderen spelend langs de Nijl; een bijzondere blik in het dagelijkse leven.

7. Verborgen schatten ontdekken met een lokale gids 

Een excursie naar de Vallei der Koningen in Luxor en vooral het bezoek aan de tombe van Toetanchamon is één van de populairste dingen om te doen in Egypte. De vallei heeft 63 graftombes en met een gids van Kingfisher Tours ben je er van verzekerd dat je de meest indrukwekkende tombes binnen kunt en de mooiste muurschilderingen en hiërogliefen ontdekt. Onze gidsen zijn allemaal Egyptoloog en weten je met hun kennis en vertelkunst te boeien. Geen Wikipedia-verhalen, maar diepgaande kennis die zelfs een vooraanstaande Egypte kenner waardeert

"Op zoek naar minder bekende archeologische sites had ik meer hulp aan de gidsen van Kingfisher Tours dan aan mijn eigen GPS en reisboek. Mijn GPS kon dan wel de minder bekende archeologische sites aangeven, maar zonder de gidsen van Kingfisher Tours had ik ze nooit gevonden."  – P. Gossaert

Met de kennis en contacten van de lokale gidsen gaan er letterlijk en figuurlijk deuren voor je open die voor andere toeristen gesloten blijven. Zelfs deuren waar letterlijk de sleutel van moet worden opgezocht. Ken je bijvoorbeeld de tombes van de Nobelen, het Assasif en Deir el Medina? Deze laatste plek is waar de ambachtslieden vroeger woonden en werden begraven. In deze ‘tombes aan huis’ zie je het contrast tussen de goddelijke graftombes van de farao’s en de grafkamers van deze ambachtslieden: de wandtekeningen in de arbeiderstombes laten het dagelijks leven zien in plaats van de ‘standaard’ koningsverhalen die je in de ‘toeristische’ tombes in de Vallei der Koningen ziet.

De gids neemt je ook graag mee naar de Vallei der Koninginnen waar je de tombes vindt van de koninginnen en de kinderen van de koninklijke familie. Dit is een totaal andere plek dan Deir el Medina en de Vallei der Koningen. Hier kun je je helemaal laten overweldigen door de mooiste tombe van Egypte; de tombe van Nefertari.

activiteiten om te doen op de Westbank in Luxor in Egypte - Deir el Medina

Bezoek met een lokale gids ook de onbekendere bezienswaardigheden, zoals Deir el Medina.

8. Verblijven in kleinschalige en knusse hotels 

Als je via Google of booking.com zelf op zoek gaat naar hotels in Egypte krijg je vooral grote hotels voorgesteld. En na het bezoek aan de website van grote hotelboekingssites blijven deze hotels je op het internet achtervolgen, ook als je geen interesse hebt.

Liever dan grote 13 in een dozijn hotels raden wij je als lokale reisorganisatie kleine, lokaal gerunde hotels aan. Hotels en guesthouses waar de eigenaar je ’s ochtends je eerste kopje koffie komt brengen en ’s avonds na je dagexcursie een gezellig praatje met je maakt. De accommodaties waar het authentieke gastvrije karakter van Egypte nog bestaat en die opgebouwd zijn uit liefde voor het land. Deze hotels blijven vaak verborgen voor grote boekingswebsites en behouden daardoor ook hun authentieke karakter. Gelukkig maar, want het enige wat je bij deze guesthouses achtervolgt zijn de unieke reisherinneringen.

Kleinschalige hotels in Luxor

Échte Egyptische gastvrijheid vind je in de kleinschalige en lokaalgerunde hotels en guesthouses.

9. Verantwoorde dolfijnentrip in Hurghada 

Kan het? Ja, dat kan! Als je in Hurghada verblijft staat het zwemmen met dolfijnen vast en zeker op je ‘bucket list’. Het is dan heel makkelijk om naar de goedkoopste aanbieder te gaan en daar je dolfijnentocht te boeken. Maar hoe bijzonder is het nou als je deze slimme dieren gaat opjagen op hun thuisplek?

Gelukkig zijn er ook aanbieders die op een verantwoorde manier deze dolfijnenexcursies uitvoeren. En bij Kingfisher Tours werken wij alleen maar samen met deze zogenaamde dolfijnenfluisteraars. Zij zijn allemaal ingeschreven bij HEPCA (Hurghada Environmental Protection and Conservation Association) en werken mee aan het behoud en de bescherming van de onderwaterwereld in Hurghada. De dolfijnenfluisteraar laat je de mooiste snorkelplekken zien en vertelt je tijdens de boottocht over het leven van dolfijnen en de manier waarop je met ze om moet gaan. Op die manier maak je namelijk de meeste kans om hééééééél dichtbij de dolfijnen te zwemmen en als ze het leuk vinden zwemmen ze vast een stukje met je mee.

Snorkel en dolfijnentocht in Hurghada

Met HEPCA gecertificeerde dolfijnenfluisteraars op dolfijnenexcursie in Hurghada.

10. Ontdek een prehistorische zee midden in de woestijn in Egypte

El Fayoum, oftewel de tuin van Caïro. Zo staat dit oasegebied middenin de woestijn bekend onder de Caïrenen. De inwoners leven hier namelijk van de landbouw en van de vis die zij vangen in het Qarun meer. Dit grote zoutwatermeer strekt zich uit over een groot deel van de oase. De bevolking vertelt verhalen over dekens van krokodillen die hier vroeger lagen te dobberen in het meer. Nu vind je hier vooral unieke vissoorten, woestijnvossen en vogels, waaronder grote zwermen flamingo’s die aan de rand van het meer op zoek zijn naar eten.

Het bestaan van het zoutwatermeer, zo diep in de woestijn, is al jaren voedingsbodem voor allerlei bijzondere verhalen en legendes. De gids die tijdens de woestijnexcursie mee gaat is opgegroeid in El Fayoum en weet je zeker een aantal mooie verhalen te vertellen. Al wandelend door de woestijn ontdek je bijzondere rotsformaties geslepen door de warme woestijnwind en onderga je het verwarrende effect van fata morgana's. Een woestijnexcursie naar de El Fayoum oase is dé manier om eens echt het woestijnklimaat te ervaren. Als je tijdens de excursie goed op let, zie je wat de warmte en droogte doet met de natuur. Misschien zie je wel kleine wervelstormen die plots weer verdwijnen en zo hun handtekening zetten op dit unieke gebied. 

In Wadi el Hitan (de ‘Walvisvallei’) laat de gids je het bewijs zien dat er hier middenin de droge woestijn honderden miljoenen jaren geleden een enorme oceaan was. Meer dan 400 skeletten van prehistorische walvissen zijn door de droogte en hitte van de woestijn goed bewaard gebleven. Nergens ter wereld vind je een plek als el Fayoum en dat maakt het 1 van de bijzonderste dingen om te doen in Egypte!

Wadi el Hitan in de El fayoum oase

In de Walvisvallei 'Wadi el Hitan' liggen meer dan 400 skeletten van prehistorische zeedieren.

Wij hopen dat dit blog met ideeën je inspireert om tijdens jouw Egypte reis niet alleen de toeristische hoogtepunten te bezoeken, maar juist ook wat meer weg te gaan van de gebaande paden. Wij helpen je graag om voor jou een reis samen te stellen met activiteiten die jij echt leuk vindt om te doen. Dus wil je samen met Miriam of Marleen eens sparren over je reis of heb je al een heel concreet idee voor jouw culturele reis naar het land van de farao’s? Stuur ons dan een berichtje of vraag je reisvoorstel aan.

Over de auteur

Onze 'content creator' en projectmanager Marleen is na 6 maanden Egypte helemaal in onze Nederlands-Egyptische familie opgenomen en reist als echte 'zakendochter' regelmatig naar Egypte en andere bijzondere bestemmingen om daar het duurzaam en verantwoord toerisme een hart onder de riem te steken. Marleen houdt niet van standaard reizen, zij gaat juist op zoek naar die ene unieke ervaring, ontmoeting en bestemming en dan zoveel mogelijk 'back to basic' en 'like a local'. Zij dompelt zich niet onder in een andere cultuur, maar duikt er vol in. Na 3 maanden wonen en werken in Indonesië en 6 maanden in Egypte besloot ze om haar passie voor duurzaam toerisme, reizen, schrijven, online marketing en fotografie te combineren in een baan als 'reislustige contentstrateeg'. Als online marketeer en projectmanager maakt Marleen de reisbranche een stukje eerlijker en verantwoorder. Op het blog van Kingfisher Tours vind je regelmatig de ervaringen en reisverhalen van onze 'zakendochter'.

Reageer 1 comment

Als eerste onze reistips in je inboxMeld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang onze insider reistips, nieuwtjes en aanbiedingen in je inbox vóórdat anderen ze krijgen. Daarnaast sturen we je GRATIS onze digitale gids met 30 tips om tijdens je reis het échte Egypte te ontdekken (als je de gids niet al lang hebt aangevraagd natuurlijk :-)).