Rondrit Luxor met paardenkoets en bezoek aan soukh | Kingfisher Tours

Rondrit Luxor met paardenkoets en bezoek aan soukh
Maak kennis met het dagelijks leven in lokale straatjes

Excursieduur 2 uur | Prijs € 15,- p.p. vanaf 2 personen

​Excursie highlights

• Een rondrit Luxor met paardenkoets die net even van de gebaande paden gaat.

• Spring op de bok naast de kalècherijder: je mag zelf ook een stukje rijden als je wilt.

• Maak kennis met de Arabische cultuur en architectuur in de straten van Luxor.

• Laat je verrassen door situaties die je in de Nederlandse straten niet tegenkomt.

• Bezoek de soukh (lokale markt) en geniet van de oriëntaalse sfeer en een vers fruitsapje.


  • excursieProgramma
  • PRIJSINFORMATIE

De rondrit door Luxor kun je op iedere dag van de week boeken. Je kunt zelf bepalen hoe laat je wilt vertrekken.

1. Instappen maar!

Wil je Luxor beter leren kennen, dan is een rondrit met de kalèche (paardenkoets) de perfecte manier! Je leert de leukste lokale plekken kennen en het is nog duurzaam en heel ontspannen ook!

​Je wordt opgehaald bij je hotel. Kies een plekje in de koets en ga lekker zitten voor een afwisselende stadstour. Er kunnen maximaal 3 volwassenen in een koets, of 2 volwassenen en 2 kinderen. Op de bok naast de kalècherijder is ook altijd een plekje en als je wil, mag je zelf ook een stukje rijden.

2. ‘Go with the flow’ in de straten van Luxor

In de brede straten van Luxor rijden auto’s, brommers, fietsers en ezel- en paardenkarren dwars door elkaar heen: een bonte mix van modern en traditioneel, die je in Nederland nergens meer tegenkomt. Je hebt je handen vrij, dus dit is de perfecte gelegenheid om het straatbeeld van Luxor vast te leggen in wat mooie sfeerfoto’s.

Voor Nederlandse begrippen lijkt het verkeer in Luxor misschien een beetje chaotisch, maar ‘going with the flow’ is een stijl die de Luxorianen tot in de puntjes beheersen. Steekt er op een willekeurige plek een voetganger over, dan zwiert de hele verkeersstoet daar soepel omheen.

Het geheel gaat vergezeld van een hoop getoeter, maar de paarden lijken dat niet eens meer te horen. Ze gaan op zo’n natuurlijke manier op in het verkeer dat je bijna verwacht dat ze zelf gaan toeteren als ze er langs willen!

3. Arabische cultuur en architectuur

Luxor is een middelgrote stad met op de Oostzijde zo’n 150.000 inwoners. Ongeveer 25% van de inwoners is Kopt en 75% moslim en beide religies wonen hier vredig naast elkaar. Overdag zie je meer mannen over straat lopen en is het verschil tussen de christenen en moslims vaak niet eens duidelijk, maar in de avond herken je de Koptische (christelijke) vrouwen op straat, omdat ze geen hoofddoek dragen.

Egyptische locals op balkon stadstour Luxor kaleche

Historische en religieuze gebouwen

Ook in de architectuur zie je de combinatie van religies duidelijk terug: in de straten van Luxor staan regelmatig grote kerken met direct ernaast een moskee. Maar er staan ook prachtige oude huizen die je doen denken aan de Franse tijd. Sommige huizen hebben gesloten houten balkonnetjes die rijkelijk versierd zijn met houtsnijwerk (mashrabiya’s). Deze dichte balkonnetjes zijn typerend voor de traditionele Arabische bouwstijl: door de houten buitenkant konden vrouwen wel naar buiten kijken, maar van buitenaf kon je niet een huis in kijken.

​In het moderne Luxor is het leven van vrouwen uiteraard niet meer beperkt tot binnen de muren van het eigen huis. Wel hebben de vrouwen vaak nog een wat meer traditionele rol. We vervolgen de rondrit dan ook richting de soukh (de lokale markt), waar je een inkijkje krijgt in een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Luxor: boodschappen doen.

Groetenverkoop straat Luxor soukh rondrit stadstour kaleche

4. Boodschappen doen in de soukh

In de soukh wordt van alles verkocht: er is een gedeelte waar je vooral groente en fruit kunt kopen, maar er zijn ook stukken markt voor kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen.

De markt in Egypte is wel helemaal anders dan in Europa. Vanuit de open kalèche ruik je de oriëntaalse kruiden en geuren en de kleurige galabiya’s (Arabische ‘mannenjurken’) hangen hier letterlijk boven je hoofd!

​De straatjes van de soukh zijn allemaal net iets smaller, maar voel je niet bezwaard als iemand zijn koopwaar even een stukje moet opschuiven, want de kalèches mogen hier gewoon rijden.

5. Shopping like a local in Luxor

Straatverkoop Luxor met kar groenten stadstour kaleche

In Luxor hoef je overigens niet voor al je boodschappen zelf op pad te gaan. Er wordt in Egypte nog veel langs de deur verkocht: er rijden dan paarden- of ezelkarren met spullen door de straat. De verkopers kondigen hun komst aan met een luidspreker en een eigen ‘yell’ waarin ze aangeven wat ze verkopen.

Wanneer je met de paardenkoets door de achterafstraatjes van Luxor rijdt, zie je misschien huisvrouwen naar beneden komen om zelf hun groente en fruit uit te kiezen. Dit is ook het perfecte moment om even bij te kletsen met de andere vrouwen uit de buurt natuurlijk!

Je kunt overigens zelf beslissen of je naar beneden komt of niet. Je kunt ook gewoon een mandje met geld aan een touw naar beneden gooien, met een briefje erin dat je 2 kilo tomaten wilt hebben. Dit is ‘shopping like a local in Luxor’; iets wat je in de Nederlandse straten zeker weten nooit ziet!

Fototip

Als je tijdens dit soort spontane momenten een foto wilt maken vinden mensen dat over het algemeen helemaal niet erg. Vaak vinden ze het zelfs wel leuk om te poseren voor toeristen. Het is uiteraard wel zo netjes om even te vragen of je een foto mag maken en eventueel een kleine fooi (baksheesh) te geven.

Luxor tempel stadstour na zonsondergang

6. Luxor by night

Als je ‘s avonds deze tour maakt zijn de straten verlicht en dit geeft een nog oriëntaalser beeld van dit beroemde cultuurstadje. Vooral Luxor tempel wordt altijd schitterend uitgelicht in de avond! De kalècherijder stuurt je overal feilloos langs en hij vindt het helemaal niet erg om onderweg te stoppen voor een vers sapje in een sapbar. Probeer een keer een rietsuikersapje, dat lest de dorst op een warme avond en is minder zoet dan je zou denken!

7. Terug naar het hotel

Na afloop van de rondrit door Luxor word je met de paardenkoets weer teruggebracht naar je hotel. Je zult genoeg foto’s hebben om vanavond op je gemak uit te zoeken!

Verantwoorde omgang met dieren

Bij Kingfisher Tours hechten we veel waarde aan de gezondheid en leefomstandigheden van de dieren in Egypte. Wij werken daarom alleen met koetsiers die hun paarden goed verzorgen en je rijdt met maximaal 3 volwassenen in een koets.

Als lokale organisatie dragen wij ook actief bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden voor de dieren in Egypte. Zo ondersteunen wij o.a. het Animal Center Egypt (ACE) en het Brooke Animal Hospital. Via Kingfisher Tours kun je het ACE Animal Center ook bezoeken en er een rondleiding krijgen.

Ervaringen van anderen

profile-pic
profile-pic

Wat beloofd was is ook nagekomen. Echt een aanrader om via jullie je excursies te boeken!

2 super excursies, Cairo en een dag snorkelen. Alles was prima geregeld en wat beloofd was is ook nagekomen.
Echt een aanrader om via jullie je excursies te boeken!

Review via: website

van Velzen | mei 2013 -

Ik raad Kingfisher zeker aan bij anderen!

Even kort de feedback over onze 2 fantastische dagen in Cairo:
Allereerst zijn we prima te spreken over Achmed onze gids. Deze jongen vertelt zoveel (misschien zelfs soms teveel) omdat hij zo gek is op Egypte en haar geschiedenis. Bovendien spreekt hij prima Engels. De chauffeur die we hadden was ook prima! Aardige kerel die zich prima door het verkeer murwde.

De excursies naar de pyramiden was geweldig en compleet. De 2e dag was het bezoek aan het museum helemaal top. Vervolgens de Citadel en daarna Khan-el Khalili. Wij hadden gedacht ook nog iets over Islamitisch Cairo te horen/zien maar het bleek dat hier niet iets specifieks bezocht zou worden (behalve Khan-El Khalili. Verder hadden we een beetje spijt van de dinner cruise. Het was meer een 65plus avond waarbij het eten tegenviel. De moderne muziek viel zwaar tegen terwijl de lokale band (en dansers/danseressen) juist fantastisch waren.

Al met al prima. Als ik mensen heb richting Cairo/Egypte zal ik Kingfisher zeker aanraden. Dank voor alle zorgen.

Review via: website

Saretto | februari 2009 -

Deze excursies vind je misschien ook leuk

Dagexcursie hoogtepunten van Luxor | 6 uur
Bezoek het beste van Luxor in 1 dag. Met een lokale archeoloog als privégids bezoek je de Vallei der Koningen, de tempel van Hatsjepsut en arbeidersdorp Deir el Medina.
Excursie Karnak tempel | 3 uur
Loop met je privégids letterlijk door de hele geschiedenis van Egypte tijdens deze 3 uur durende excursie in Karnak tempel in Luxor. Nederlandstalige gids mogelijk.
Kameelrijden op de Westbank in Luxor | 1 uur
Kameel rijden door lokale dorpjes en landerijen op de Westbank in Luxor. Leer het échte Egypte kennen vanaf de rug van het 'schip van de woestijn'.

educate-me-cairo-6

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren