Waheed

Engelstalige gids Luxor

Lid van ons team sinds: 2016
Waheed is al ruim 25 jaar gids in hart en nieren. Hij leerde in het begin veel van lokale mensen, daarna ontmoette hij iemand die hem de diepere techniek van gidsen leerde. ‘Mensen weten dat dit de zuilenhal is, maar wat mensen willen weten is WAAROM hebben de Egyptenaren deze zuilen gebouwd?’ Wat is de reden? Je moet vertellen wat er achter de schermen gebeurt. Dit maakte van Waheed een enorme boekenwurm. Archeologische wetenschap blijft zich ontwikkelen, dat maakt het altijd weer vernieuwend. Elke keer met nieuwe opgravingen veranderen de feiten van wat we eerder wisten. Mijn stijl gaat over het vertellen van mooie verhalen, zodat je je herinnert wat ik vertel.

Waheed’s specialiteit: Met een gedegen opleiding van weleer kan Waheed vlot hiërogliefen teksten lezen en komen de verhalen op de tempelmuren en in de tombes letterlijk tot leven. Zijn thuisbasis is Luxor, maar hij gaat ook graag mee op meerdaagse tours en heeft vroeger ook veel in Caïro gewerkt. Waheed is in alle betekenissen des woords een allround gids en blijft zichzelf uitdagen, met als laatste klapper de interne Kingfisher Tours cursus Nederlands waar hij met zijn medestudenten al zijn kennis deelt.

Talen: Engels, Nederlands

Waheed’s aanrader: De Dahabiya zeilreis is naast het bezoeken van El Kab, Edfu, Silsila en Kom Ombo vooral een reis die je Egypte en zijn magische Nijl in alle rust laat ervaren. Waheed geniet ervan om de Dahabiya-gasten met zijn kennis en verhalen te boeien. Hij voelt zich met Luxor verbonden omdat hij graag praat over de oude overtuigingen van de farao’s, hun hiernamaals en de god Osiris in de Vallei der Koningen. Wonend in Edfu is hij ook vaak in de tempels van Kom Ombo en Edfu te vinden.

Waheed vertelt in cirkels van kennis, net zolang tot je echt begrijpt waarom iets is (gebouwd) zoals het is. Door zijn grote gevoel voor humor wil je steeds meer weten.