Excursie met locals in Aswan – eilandentour en eten bij familie thuis | Kingfisher Tours

Excursie met locals in Aswan
Eilandentour en eten bij Egyptische familie

Excursieduur 4 uur | Prijs € 35,- p.p. bij 4 personen / € 40,- p.p. bij 2 personen

​Excursie highlights

• De ideale excursie voor mensen die tijdens hun reis door Egypte écht contact willen maken met de lokale bevolking.

• Ga op stap met een Nubische vriend van Miriam en Bakr (de oprichters van Kingfisher Tours) en maak kennis met de gastvrije Afrikaanse cultuur van de Nubische bevolking.

• Maak een motorboottocht naar het Eerste Cataract en de botanische tuin op Kitchener eiland.

• Bewonder de typisch Nubische gekleurde huisjes op Elefantine eiland tijdens een wandeling door het geboortedorp van Mohamed.

• Geniet van een traditionele Nubische maaltijd bij de familie van Mohamed thuis.


  • excursieProgramma
  • PRIJSINFORMATIE

Welkom in Nubië, de poort van Afrika

Vandaag ga je op stap met de Nubische Mohamed ‘Elefantine’ en samen met hem verken je de omgeving van Aswan, ook wel bekend als ‘de poort van Afrika’.

In het Zuidelijke deel van Egypte (Nubië) zien de inwoners er heel anders uit dan de Arabieren in het Noorden van het land. De Nubiërs hebben een Afrikaans uiterlijk en wonen al eeuwen in dit gedeelte van Egypte, maar ook in het aangrenzende Soedan. Zij hebben een eigen taal en eigen tradities, waar Mohamed je tijdens deze ‘local tour’ graag over vertelt.

Familie Mohamed Elefantine eilandentour Aswan

Te gast bij de familie

Mohamed is geboren op Elefantine eiland en neemt je vandaag mee naar zijn geboortedorp. Je bezoekt het eiland echt als gast van de familie. Deze excursie is dus een beetje ‘anders dan anders’: je beleeft het hechte Nubische dorpsleven niet met een gids, maar echt ‘van binnenuit’.

Samen met Mohamed verken je per motorboot verschillende eilanden in de buurt, waaronder zijn geboorte-eiland Elefantine eiland. Hier maken jullie samen een wandeling door het dorp waar zijn familie woont en je geniet van een traditionele Nubische maaltijd bij hen thuis.

De excursie met locals in Aswan kun je elke dag van de week boeken.

1. Pick up vanaf je hotel

De vertrektijd van deze excursie is rond 15.00 uur in de middag en je wordt dan bij de receptie van je hotel opgehaald door Mohamed.

2. Motorboottocht langs de ‘olifantenruggen’ van het eerste cataract

Eerste cataract eilandentour Aswan

Elefantine eiland dankt zijn naam aan een aantal rotspartijen in het water bij het ‘eerste cataract’ die door hun gladde rondingen en kleur net olifantenruggen lijken. ‘Cataract’ betekent letterlijk waterval, maar het is eigenlijk meer een stroomversnelling. Vroeger vormde deze ‘eerste stroomversnelling’ in de Nijl de grens met Egypte en wanneer we met de boot tussen de rotsen door varen kun je olifantenruggen van Elefantine eiland met eigen ogen bekijken.

Vanaf de motorboot heb je een weids uitzicht op de eindeloze hoeveelheid woestijnzand langs de oevers van de Nijl. Best verrassend aangezien de oevers van de Nijl op andere plaatsen juist heel groen zijn. Het beste plekje om dit te bekijken is op het dak van de motorboot!

Als je wilt kunnen we stoppen bij een mooie zandhelling waar je je vanaf kunt laten rollen, of we kunnen de boot ergens aanleggen en even zwemmen in de Nijl.

Botanische tuin Aswan eilandentour staand

3. Wandeling door de botanische tuin van Kitchener eiland

Hierna varen we met de motorboot verder naar het eiland van Lord Horacio Kitchener. Dit is niet zozeer een eiland mét een botanische tuin, maar eigenlijk ís het hele eiland 1 grote botanische tuin.

Kitchener eiland is maar 650 meter lang en 115 meter breed en staat helemaal vol met zeldzame bomen, planten en bloemen. Je stapt aan de ene kant van het eiland van de boot af en wandelt door de paradijselijk groene omgeving op je gemak naar de andere kant, waar de boot weer op je ligt te wachten.

Vanuit al het groen op Kitchener eiland kijk je aan de ene kant uit op de stad Aswan en aan de andere kant zie je de woestijn. In de verte zie je het mausoleum van de mystieke leider Aga Khan die Aswan koos als begraafplek, omdat hij dit de mooiste plek op aarde vond.

4. Kleurrijke cultuurwandeling op Elefantine Island

Tot slot varen we met de motorboot naar Elefantine eiland, waar Mohamed is geboren en getogen. Je merkt dit direct als je het eiland met de kleurige huisjes opstapt: iedereen lijkt hem te kennen.

De Nubische families op het eiland vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap, wat je zelfs in de bouw van de huizen kunt terugzien. De familiehuizen zijn veel ‘opener’ van opzet en hebben bijvoorbeeld een ruime binnenplaats waaraan alle kamers grenzen.

In tegenstelling tot de woestijnkleuren die in de rest van Egypte overheersen, is Elefantine eiland 1 groot feest van heldere kleuren. De muren van de huizen zijn fel oranje, azuurblauw en zonnegeel en op veel plaatsen zelfs beschilderd met allerlei taferelen.

Kijk bijvoorbeeld eens of je aan de hand van deze tekeningen kunt achterhalen of de bewoners van een huis op ‘Hadj’ (bedevaart) naar Mekka zijn geweest en of ze dit met het vliegtuig of de boot hebben gedaan.

5. Traditionele Nubische maaltijd bij de familie thuis

Na de wandeling is het tijd voor de lekkerste maaltijd die je tijdens je hele Egypte reis zult eten (dat is tenminste wat onze gasten altijd zeggen).

De maaltijd wordt geserveerd bij de familie van Mohamed thuis of op het dakterras van zijn oom en bestaat uit allemaal losse ‘mezze’ gerechtjes. Verder staat er ook altijd wel een heerlijk kippetje op tafel en wordt er op verzoek ook rekening gehouden met gasten die vegetarisch eten of andere dieetwensen hebben.

​‘Bil hana wi sjifa’! (Eet smakelijk!)

6. Transfer terug naar hotel

Na het eten word je met de motorboot weer teruggebracht naar je hotel.

Ervaringen van anderen

profile-pic
profile-pic

Heel bijzonder en indrukwekkend was ook het bezoek aan ACE (Animal Care Egypt). Goed dat er zulke instellingen langzamerhand in Egypte ontstaan.

Het was een prachtige maar toch wel weer een vermoeiende vakantie in Luxor.

Omdat we nu voor de tweede keer in Luxor waren, konden wij andere excursies regelen dan de reguliere. We vonden het heel bijzonder dat we een afspraak met Miriam konden maken in ons hotel. Dankzij de prima gids Abdul bezochten wij plaatsen waar de meeste toeristen niet komen. En dat allemaal met een privé chauffeur erbij! Een unieke ervaring.

Heel bijzonder en indrukwekkend was ook het bezoek aan ACE (Animal Care Egypt). Goed dat er zulke instellingen langzamerhand in Egypte ontstaan.

Wij hebben deze vakantie als heel bijzonder ervaren met unieke uitstapjes. Dank voor het organiseren van deze excursies en de persoonlijke benadering. Als we nog eens in Egypte/Luxor komen zullen we zeker weer gebruik maken van Kingfisher Tours!

Review via: website

Bram en Janny Theune | oktober 2009 -

Wij hebben ons in de 2 weken geen seconde onveilig gevoeld en hebben niets hoeven laten vanwege de veiligheid

We zijn net terug van een 2-weekse vakantie in Luxor en Cairo. We hebben uiteindelijk 4 excursies gedaan via Kingfisher Tours. In eerste instantie hadden we alleen Dendeira en Abydos geboekt, maar dat was ons zo goed bevallen dat we de volgende dag gelijk naar de westbank wilden met onze fantastische gids Abdul. Hij heeft echt passie voor de egyptische oudheden en verteld heel erg mooi.

Toen we eenmaal in Cairo waren wilden we nog naar Wadi al Hitan en naar Alexandrie. Dit hebben we ook via KIng Fisher gedaan en was wederom heel erg mooi!. De gids naar Alexandrie, Hoessein, vertelde niet alleen heel mooi over de bezienswaardigheden, maar heeft ons ook heel veel over de huidige cultuur verteld, waardoor het 3 uur durende ritje een stuk korter leek. Ook hij houdt erg veel van zijn werk, wat heel goed te merken is.

Laat je vooral niet afschrikken door de reisadviezen van de westerse regeringen of door de media, wij hebben ons in de 2 weken geen seconde onveilig gevoeld en hebben niets hoeven laten vanwege de veiligheid. Laat je in plaats daarvan voorlichten door lokale mensen, zoals Miriam en Bakr. Zij staan er middenin en weten het het beste.

Wij hebben er in ieder geval erg van genoten, Kingfisher Tours hartstikke bedankt!!! Hhet was echt Super.

Review via: website
Type reis: excursie Alexandrie, Dendera en Abydos

Familie Hofstede | september 2015 -

Deze excursies vind je misschien ook leuk

Felucca tocht: ontspannen zeilen en overnachten op de Nijl
Tijdens de 2-daagse felucca tocht zeilen we op een traditioneel Egyptische zeilboot over de Nijl. Maak even helemaal weg van het massatoerisme, kennis met het echte Egyptische (plattelands)leven. Ontspan op loungekussens waarmee de zijlboot is uitgerust en slaap onder de sterrenhemel. Bezoek ook de tempels van Kom Ombo en Edfu en het krokodillenmuseum.
Dagexcursie naar de tempels van Abu Simbel | 10 uur
Leer van je privégids alles over de kolossale tempels van Abu Simbel en bezoek de mooie Hathor tempel, die Ramses II uit liefde voor zijn vrouw Nefertari bouwde. Nederlandstalige gids mogelijk.
Stadstour Aswan met onvoltooide obelisk, Highdam en Philae tempel | 4 uur
Maak kennis met Aswan, de poort van Afrika. Met een privégids bezoek je de 3 belangrijkste bezienswaardigheden van deze Nubische stad: de onvoltooide obelisk, de Highdam en de Isistempel op Philae eiland.

educate-me-cairo-6

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren