Excursie met locals in Aswan – eilandentour en eten bij familie thuis | Kingfisher Tours

Excursie met locals in Aswan
Eilandentour en eten bij Egyptische familie

Excursieduur 4 uur | Prijs € 35,- p.p. bij 4 personen / € 40,- p.p. bij 2 personen

​Excursie highlights

• De ideale excursie voor mensen die tijdens hun reis door Egypte écht contact willen maken met de lokale bevolking.

• Ga op stap met een Nubische vriend van Miriam en Bakr (de oprichters van Kingfisher Tours) en maak kennis met de gastvrije Afrikaanse cultuur van de Nubische bevolking.

• Maak een motorboottocht naar het Eerste Cataract en de botanische tuin op Kitchener eiland.

• Bewonder de typisch Nubische gekleurde huisjes op Elefantine eiland tijdens een wandeling door het geboortedorp van Mohamed.

• Geniet van een traditionele Nubische maaltijd bij de familie van Mohamed thuis.


  • excursieProgramma
  • PRIJSINFORMATIE

Welkom in Nubië, de poort van Afrika

Vandaag ga je op stap met de Nubische Mohamed ‘Elefantine’ en samen met hem verken je de omgeving van Aswan, ook wel bekend als ‘de poort van Afrika’.

In het Zuidelijke deel van Egypte (Nubië) zien de inwoners er heel anders uit dan de Arabieren in het Noorden van het land. De Nubiërs hebben een Afrikaans uiterlijk en wonen al eeuwen in dit gedeelte van Egypte, maar ook in het aangrenzende Soedan. Zij hebben een eigen taal en eigen tradities, waar Mohamed je tijdens deze ‘local tour’ graag over vertelt.

Familie Mohamed Elefantine eilandentour Aswan

Te gast bij de familie

Mohamed is geboren op Elefantine eiland en neemt je vandaag mee naar zijn geboortedorp. Je bezoekt het eiland echt als gast van de familie. Deze excursie is dus een beetje ‘anders dan anders’: je beleeft het hechte Nubische dorpsleven niet met een gids, maar echt ‘van binnenuit’.

Samen met Mohamed verken je per motorboot verschillende eilanden in de buurt, waaronder zijn geboorte-eiland Elefantine eiland. Hier maken jullie samen een wandeling door het dorp waar zijn familie woont en je geniet van een traditionele Nubische maaltijd bij hen thuis.

De excursie met locals in Aswan kun je elke dag van de week boeken.

1. Pick up vanaf je hotel

De vertrektijd van deze excursie is rond 15.00 uur in de middag en je wordt dan bij de receptie van je hotel opgehaald door Mohamed.

2. Motorboottocht langs de ‘olifantenruggen’ van het eerste cataract

Eerste cataract eilandentour Aswan

Elefantine eiland dankt zijn naam aan een aantal rotspartijen in het water bij het ‘eerste cataract’ die door hun gladde rondingen en kleur net olifantenruggen lijken. ‘Cataract’ betekent letterlijk waterval, maar het is eigenlijk meer een stroomversnelling. Vroeger vormde deze ‘eerste stroomversnelling’ in de Nijl de grens met Egypte en wanneer we met de boot tussen de rotsen door varen kun je olifantenruggen van Elefantine eiland met eigen ogen bekijken.

Vanaf de motorboot heb je een weids uitzicht op de eindeloze hoeveelheid woestijnzand langs de oevers van de Nijl. Best verrassend aangezien de oevers van de Nijl op andere plaatsen juist heel groen zijn. Het beste plekje om dit te bekijken is op het dak van de motorboot!

Als je wilt kunnen we stoppen bij een mooie zandhelling waar je je vanaf kunt laten rollen, of we kunnen de boot ergens aanleggen en even zwemmen in de Nijl.

Botanische tuin Aswan eilandentour staand

3. Wandeling door de botanische tuin van Kitchener eiland

Hierna varen we met de motorboot verder naar het eiland van Lord Horacio Kitchener. Dit is niet zozeer een eiland mét een botanische tuin, maar eigenlijk ís het hele eiland 1 grote botanische tuin.

Kitchener eiland is maar 650 meter lang en 115 meter breed en staat helemaal vol met zeldzame bomen, planten en bloemen. Je stapt aan de ene kant van het eiland van de boot af en wandelt door de paradijselijk groene omgeving op je gemak naar de andere kant, waar de boot weer op je ligt te wachten.

Vanuit al het groen op Kitchener eiland kijk je aan de ene kant uit op de stad Aswan en aan de andere kant zie je de woestijn. In de verte zie je het mausoleum van de mystieke leider Aga Khan die Aswan koos als begraafplek, omdat hij dit de mooiste plek op aarde vond.

4. Kleurrijke cultuurwandeling op Elefantine Island

Tot slot varen we met de motorboot naar Elefantine eiland, waar Mohamed is geboren en getogen. Je merkt dit direct als je het eiland met de kleurige huisjes opstapt: iedereen lijkt hem te kennen.

De Nubische families op het eiland vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap, wat je zelfs in de bouw van de huizen kunt terugzien. De familiehuizen zijn veel ‘opener’ van opzet en hebben bijvoorbeeld een ruime binnenplaats waaraan alle kamers grenzen.

In tegenstelling tot de woestijnkleuren die in de rest van Egypte overheersen, is Elefantine eiland 1 groot feest van heldere kleuren. De muren van de huizen zijn fel oranje, azuurblauw en zonnegeel en op veel plaatsen zelfs beschilderd met allerlei taferelen.

Kijk bijvoorbeeld eens of je aan de hand van deze tekeningen kunt achterhalen of de bewoners van een huis op ‘Hadj’ (bedevaart) naar Mekka zijn geweest en of ze dit met het vliegtuig of de boot hebben gedaan.

5. Traditionele Nubische maaltijd bij de familie thuis

Na de wandeling is het tijd voor de lekkerste maaltijd die je tijdens je hele Egypte reis zult eten (dat is tenminste wat onze gasten altijd zeggen).

De maaltijd wordt geserveerd bij de familie van Mohamed thuis of op het dakterras van zijn oom en bestaat uit allemaal losse ‘mezze’ gerechtjes. Verder staat er ook altijd wel een heerlijk kippetje op tafel en wordt er op verzoek ook rekening gehouden met gasten die vegetarisch eten of andere dieetwensen hebben.

​‘Bil hana wi sjifa’! (Eet smakelijk!)

6. Transfer terug naar hotel

Na het eten word je met de motorboot weer teruggebracht naar je hotel.

Ervaringen van anderen

profile-pic
profile-pic

Gidsen die enthousiast en met liefde over hun land, tradities en geschiedenis vertelden

Alles was super geregeld! Onze complimenten voor de organisatie, gidsen en chauffeurs.

Altijd een fijne koele bus, met chauffeurs die ons prima en rustig rondreden.

De gidsen die enthousiast en met liefde over hun land, tradities en geschiedenis vertelden, dit alles heeft op ons een onvergetelijke indruk gemaakt!

Review via: website
Type reis: drie excursies

Familie Aalders | augustus 2012 -

We hadden het geluk de Sofidansers te zien, een echte aanrader!

Geweldig hoe Kingfisher Tours alles geregeld had, ondanks de last minute en getwijfel van onze kant.

Van Cairo hebben we genoten, mede dankzij je voortreffelijke gids Whalid (schrijf ik dat juist). Hou hem maar in ere ….. We hadden het geluk de Sofidansers te zien..een echte aanrader! Ook wilde ik graag naar de Tentenmarkt…Whalid zocht het op en bracht ons er heen. Meer dan de moeite waard. Vooral dat stukje wat nog overdekt was, vond ik toch wel heel mooi…ook lekker weg van al die drukte… Had nog graag naar de koptische wijk gewild, maar helaas…het was niet meer in te lopen. Wel hebben we de Cairotoren ’s avonds laat nog bezocht. Vervoer met taxi’s ging ook altijd prima.

De pyramiden waren indrukwekkend maar wat een megatoerisme…. De dagen door de woestijn waren onvergetelijk, ook nu weer dankzij de crew die meeging. Het enige minpuntje was de jeep met zijbanken (zonder gordels). Onze heren vonden het wat onveilig, maar hebben ook genoten hoor!

Daarna Luxor…was wel even wennen zo’n luxe hotel (maar dat went ook weer snel).Vallei der Koningen- Luxor-tempel en Karnak waren bijzonder. De Felukkatocht viel een beetje ‘in het water’ doordat er geen wind stond en we een aantal uren hebben liggen dobberen……maar de kok kookte lekker.

Ook de laatste dag was voor ons een toetje op deze bijzondere 12 dagen: een autorit langs de Westbank, wandelen door een VINEX-wijk van Luxor, korenvelden en suikerrietplantages met een kopje thee drinken bij Mohammed thuis.

Kortom, het was helemaal top!

Review via: website

Thea Schelling | maart 2010 -

Deze excursies vind je misschien ook leuk

Kameelrijden Egypte: een verantwoorde kamelentocht naar Sint Simeonklooster in Aswan
Ga kameelrijden in Egypte en doe dat dan in de woestijn bij Aswan. Zo ervaar je hoe het reizen in een karavaan moet zijn geweest.
Stadstour Aswan met onvoltooide obelisk, Highdam en Philae tempel | 4 uur
Maak kennis met Aswan, de poort van Afrika. Met een privégids bezoek je de 3 belangrijkste bezienswaardigheden van deze Nubische stad: de onvoltooide obelisk, de Highdam en de Isistempel op Philae eiland.
Felucca tocht: ontspannen zeilen en overnachten op de Nijl
Tijdens de 2-daagse felucca tocht zeilen we op een traditioneel Egyptische zeilboot over de Nijl. Maak even helemaal weg van het massatoerisme, kennis met het echte Egyptische (plattelands)leven. Ontspan op loungekussens waarmee de zijlboot is uitgerust en slaap onder de sterrenhemel. Bezoek ook de tempels van Kom Ombo en Edfu en het krokodillenmuseum.

educate-me-cairo-6

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren