Religie - Islam en reizen in Egypte | Kingfisher Tours

Religie in Egypte

Ongeveer 85% van de Egyptenaren is moslim en de resterende 15% is grotendeels Koptisch christen. Deze verdeling is dus wel even iets anders dan in Nederland/ België, waar het merendeel van de bevolking tegenwoordig atheïstisch is / geen specifiek geloof aanhangt of in elk geval minder streng religieus is. In een resort aan de Rode Zee zul je hier weinig tot niets van merken, maar op rondreis door Egypte is het goed om je bewust te zijn van de religieuze verschillen.

Oproep tot gebed

Wanneer je buiten de badplaatsen aan de Rode Zee komt. hoor je 5 x per dag de ‘azaan’ - de oproep tot het gebed, uit de luidsprekers van de moskeeën schallen. De eerste oproep is met zonsopkomst tussen 3.30 uur en 5.30 uur, de laatste ongeveer twee uur na zonsondergang. Een oproep duurt een paar minuten, alleen die van vrijdag tussen de middag duurt langer, ongeveer een uur.

Sommige mensen vinden de zangerige oproep heel mooi, terwijl anderen het irritant vinden. Hoe dan ook is het een heel typerend en uniek geluid tijdens je reis door Egypte. Als je een lichte slaper bent is het daarom slim om oordopjes mee te nemen.

Praten over religie en politiek

Een gesprek over het atheïsme is in Egypte een vrij zinloze discussie. Er zijn echter genoeg andere interessante onderwerpen om over te praten en sinds de revolutie van 2011 praten de meeste Egyptenaren ook veel opener over politiek.

Reizen tijdens de Ramadan

Reizen tijdens de Ramadan is in Egypte geen probleem. De bezienswaardigheden en restaurants zijn gewoon open. Lees hier meer informatie en tips.