Review Anouk en Rik | december 2013 | Kingfisher Tours

Review Anouk en Rik | december 2013

Nagenieten, zo kun je het wel noemen… We zijn alweer ruim een maand terug in Nederland, maar hebben de neiging om de foto’s steeds weer te bekijken. Want wat was het gaaf! Onze tweede reis door Egypte in een jaar tijd, geboekt bij Kingfisher Tours.

Op aanraden van Miriam en Bakr (tijdens de Skype gesprekken) hebben we er deze keer voor gekozen onze vlucht en laatste dagen vakantie bij Sunweb te boeken. Voor slechts €50,- konden we onze heenvlucht vervroegen. Zo waren er opeens 11 dagen om rond te reizen en 5 om alle ervaringen te laten bezinken op een resort aan de Rode Zee. Daar zijn we normaal niet zo van, maar het kleine Sultan Bey in El Gouna heeft ons verrast.

Maar de reis van Luxor naar Aswan, Abu Simbel en weer terug, was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Daar kwamen we voor. Aankomen in Luxor was voor ons als thuiskomen, mede dankzij chauffeur en inmiddels vriend Mohammed, die ons vanuit Hurghada kwam ophalen. Maar ook het uitzicht op de Nijl, de Westbank, de ezeltjes, de buffels, de schitterende zonsondergangen, de geur, de husselende taxi- en calèchebestuurders zijn onbetaalbaar.

Vooraf waren veel mensen bang dat we de verkeerde tijd hadden gekozen om naar Egypte te gaan. Helaas begrijpen die mensen (door toedoen van de Nederlandse media) niet wat er in Egypte aan de hand is. Wij hebben werkelijk NIETS gemerkt van onrust.

We hebben wel gezien wat het met een land doet als weinig toeristen het aandurven om juist nu naar Egypte te gaan. Op sommige plekken stond het huilen de mensen nader dan het lachen, omdat ze al zo lang geen toeristen hadden gezien. Heartbreaking! Maar… In Sha Allah, hopelijk kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat het weer beter gaat met Egypte. Een land met oneindige mogelijkheden, dat door de politieke situatie in de greep wordt gehouden.

Een paar hoogtepunten dan, in het kort. Voor ons waren dat vooral het bezoek aan Abu Simbel met onze lieve chauffeur Mohammed en de felucca zeilreis over de Nijl van 4 dagen en 4 nachten. De rust van Abu Simbel, de onvoorstelbaar mooie tempel, de kopjes thee op straat, het gastvrije verblijf in de Ecolodge Eskaleh (en hun biologische hybiscus thee), de zonsopkomst op het Nassrmeer en de terugreis door de woestijn, zoals we die als kind tekenen. Met één woord te beschrijven: wauw!

Maar wat het meeste indruk op ons heeft gemaakt is de zeiltrip van Aswan naar Esna op de Chris, één van de felucca’s van Bakr en Miriam. De meest rustgevende manier van reizen. De Nijl is zo bijzonder. Alles draait om het water van die rivier. Voor het slapen gaan de ezeltjes voeren in het maanlicht en naar het ‘toilet’ tussen de buffels, hoe gaaf is dat!? Het was wel wat kouder dan gepland, door een poolwind, die sneeuw en ijs bracht naar het Midden-Oosten.

Onze begeleiding was gelukkig hartverwarmend. Yassr, Hussein en (kleine) Bakr hebben onze reis een gouden randje gegeven. Overgeleverd aan de meest basic omstandigheden op en rondom de felucca hebben we deze mannen leren kennen als zeer hartelijk. We zijn aan boord gepamperd tot en met. Heerlijke maaltijden, een goed bed, een lekker loungeplek en dat allemaal op één en hetzelfde dek. Met handen en voeten, een beetje Engels en Arabisch en de taal van de lach zijn er tijdens onze vele gezamenlijke shai (thee)-momentjes mooie vriendschappen ontstaan.

Daarom gaan we zeker nog een keer terug naar Egypte. Er zijn na twee reizen nog zat mooie plekken te ontdekken. Maar we hebben ook een stukje van onszelf achter gelaten in Egypte. En dat allemaal omdat we gekozen hebben voor de reizen van Bakr en Miriam. Een meer persoonlijke vakantie, kun je je niet wensen.

Anouk en Rik | december 2013
Review via: website
Type reis: meerdaagse feluccatocht